SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj,
nemá to moc společného se svařováním, ale zdejší mozko-manuální trust už několikrát odhalil velmi kvalitní know-how, tak jdu pro radu k Vám.
Problém - v naší firmičce máme hodně zařízení se kterýma se pojíždí/posouvá/postrkuje, a to i velkou silou a velmi často (nonstop provoz). Tyto mají různé madla z trubek/kulatiny za které se drží. Aby to bylo obsluze příjemnější, tak je má omotané pěnou a páskou. Dokážete si asi představit jaká změť hadrů a canců z toho visí.
Moje představa byla že se toto nahradí "normální" vroubkovanou gumou nebo silikonem. Například jako se dává na činky atp. Tzn. že bych koupil vroubkovanou gumu o40/o20 v metráži a tu si nařezal jak potřebujua nasadil.
Bohužel nic takového jsem na netu nenašel. Nacházím úchopy na činky ale jen jeden rozměr, nebo kraťoučké s koncovkami, nebo tvarované na kolo.. ale nic profi pro strojírenství a ne v metráži.
Nemáte tip jak to vyřešit? Možná jen špatně hledám, nemyslím si že bych takovou věc musel nechat dělat na zakázku...
(Dalši varianta byla třeba silikonová trubka a omotávka jako na řidítka na kolo - ale tady jsem taky nenašel nic "profi", právě jen tu omotávku na řidítka ve sportu)
Děkuji
Co tam dat penové ochranné rúrky co sa používajú na ochranu potrubia pred mrazom su rôzne veľkosti hrubky bud nastcit alebo narezat nasadiť a zatiahnuť izolackou alebo nejakou páskou, pripadne urcite by sa našlo nejaké lepidlo čo gumová paska co používa ako tesnenie na diery v potrubí, je mäkká dobre sa omotava drží slusne
Editoval Hades20 (29-08-2021 20:52:42)
Krupp: Jestli jste z Č. Těšína, zkuste se zeptat ve Vratimově, fa myslím Mirel. Prodávají různé obalové materiály, včetně takových izolačních na potrubí z mirelonu jak píše Hades20. Nebudete to mít ani tak moc daleko.
Děkuji. Mirel znám. Mirelon a páska (nebo něco podobného a páska) je tam teď a vypadá to tragicky. Je to prostě hodně namáhané. Proto sháním tu gumu/silikon.
Aha, tak to potom neporadím.
skusil by som www.gumex.cz
nejaka hadica, tesniaci profil - moju toho kopec
alebo jedno "netradicne" riesenie
https://www.google.com/search?q=omotavk … amp;hs=RLU
edit: som si az teraz vsimol, ze nad netradicnym riesenim si uz uvazoval
Editoval rcp (29-08-2021 21:44:02)
Co použít hotová madla, třeba k vaně? Mají povrchovku, dají se přišroubovat a jsou "náhradní díly".
V dopravních podnikách prý máčely bužírky (aby změkly) v nějakém rozpouštědle a daly se snáž navlékat.
"Napatlat" a zkalibrovat kroužkem s středícími drátky polyuretanovým tmelem (karavanschop), nebo je nový mamut,řidší, ale po vytvrzení pevnější než klasika nebo soudal60A. Ten vlhkostí napěňuje, (dělat s ním co v nejsušším prostředí) je to větší piplačka ho správně nanést, ale mám ho léta vyzkoušen na dvoudílném vrtačkovém sklíčidle, kde byl potřeba silnější úchop a dorovnání do průměru těla vrtačky. Také místní opravy by byly jednoduché.
A co takove ty "namaceci" hmoty (PlastiDip nebo tak nejak), neslo by pouzit? Ale osobni zkusenost nemam.
Já bych nalepil EPDM pásku. Namazal obě strany, t.j. madlo a páslu. Tu bych pak pěkně navinul na madlo. Pohmatal, nebo poválečkoval. Mohla by to být i mikropryž.
A nebo omotat kůží. Není navěky, ale to pohodlíčko.
Plastové madlo ne - už tam ty madla máme, mají svoje rozměry a ocel je nejvhodnější materiál při tom způsobu zacházení. Stačí jen ta povrchovka - guma.
Pěna se podle mně rychle opotřebí, kůže je zase zbytečný luxus. Takže asi skončíme u té omotávky na řidítka, pod to nalepit silikonovou hadici ať je útlum trochu větší a šmitec.
Děkuju za příspěvky, kdybyste věděli přímo o vroubkované hadici v metráži bylo by to nejlepší. Ale ani pán z gumexu mi neporadil
Co jsem se koukal na dílně, kolem trubky je otočená guma, dokonce i nějak vroubkovaná, nějak 5 milimetrů silná a ta k trubce prostě drží třema hadicovými nerezovými šroubovacími sponami. Sice to není na chytání, ale na ukládání beden s materiálem u stroje, ale mimo spony se za to dá držet slušně.
Co se týká navlékání gumových nebo měkkých plastových hadic na trubky, může se navlíkat i hadice stejného vnitřního průměru jako je trubka nebo snad dokonce u pružné hadice i hadice o trošku menším průměriu než je trubka, ale musí se to dělat v přípravku, který dovnitř větší hadice a na vnějšek trubky fouká tlakový vzduch. Tlakový vzduch to při navlíkání doslova "maže" a jde to skoro samo. Bez tlakového vzduchu podle starší technologie musí mít vnější hadice o trochu větší průměr a musí být masívně napajcována klouzkem. Případně novější technologie - existují montážní lubrikanty na gumu nebo měkký plast či rovnou pro montáž a demontáž pneumatik či speciály jako montážní gely pro elastomerové součástky .....viz hledání na google.
Pro návleky na krátké cca "jednodlaňové" držáky by se potom vyplatil tisk na 3D tiskárně z flexibilních elastomerních materiálů. Tiskárna musí být na tisk měkkých flexibilních materiálů upravena, - musí mít pohon filamentu přímo na extruderu.
Editoval Radim (01-09-2021 19:51:26)
Mirelon (penovy polytetylen) fakt moc nevydrzi. Nejjednodussi by byly gripy na riditka na kolo. Ale to by musela byt trubka 22 mm, nebo byste museli na vsech vozejcich predelat madla na trubku 22 mm. Ale ten napad s omotavkou na silnicku je dobry, ta paska nahodou vydrzi strasne moc. Casto se meni jen kvuli znecisteni. Navic na vyber mas ruzne materialy jako penove, nenasakave apod.
Nebo omotat dusi z kola a prubezne lepit chemoprenem.
Editoval Jakobo (01-09-2021 21:54:41)
Jakobo: duši z kola chemoprenem nezalepíš, osobně vyzkoušeno.
Radim: gripy na kole (protáčely se) mám zajištěny drátem a páskovačkou (je toho sousta videjí na trubce, ale většinou hrůza). Nedovedu si představit mít tam hadicové sponky.
Krupp: nemyslel jsem hotové plastové madlo, ale ocelové s povrchovou úpravou.
KMU1: Chemoprénů a alkaprénů je hodně druhů a většinou jsou na základě polyuretanů rozpuštěných v ředidlech, Duše z kola je jednak jiný materiál, což by možná tak nevadilo, ale na povrchu bude mít pořád ještě nepřilnavou vrstvu. Duše z kola by se tedy musela pořádně očistit nějakým agresívnějším ředidlem a idelálně ještě předtím na celé ploše osmirkovat. Potom by měla držet. Chemoprén nebo alkaprén by měl být druh určený pro lepení vzájemně nesavých materiálů. Lepit by se nejlépe mělo podle návodu, to znamená využít princip kontaktního lepidla, nechat téměř zaschnout a tepve potom slepit a ideálně do úplného zaschnutí držet pod tlakem. Ale pokud by se duše z kola měla jako hadice natáhnout na trubku, tak by byl ideální ten tlakový vzduch.
Ty hadicové spony jsou tři na délce asi 60 cm, guma na asi coulové trubce přilnutá téměř dokonale. Pro úchop rukou je tam hodně místa mimo hadicové spony a kromě toho by se ty hadicové spony daly zakrýt třeba tou bandážovací páskou na řídítka.
Na kovu potom dobře drží tmely neutrální silikony, ty ale bývají často příliš měkké a potom některé polyuretanové tmely. Je třeba použít použít jen na pórovité materiály, které jsou prostupné pro vodní páru, protože ty tmely se vytvrzují vzdušnou vlhkostí, která k nim musí proniknout... Namátkou mě napadá pevnější plsť nebo nějaká technická hrubší látka či ohebnější tenčí koberec atd.
Pro lepení by potom dále šly použít některé pružné dvousložkové zalévací hmoty s vysokou adhezí ke kovům a palstům, těmi by se daly lepit i nepropustné materiály, třeba gumové pásy či fólie.
Kovové madlo s povrchovou úpravou: Co takhle nasilikonované madlo? Vezmi kovové madlo, důkladně ho očisti od případné mastnosty, pak vezmi neutrální silikonový tmel a čistý štětec a ten tmel natři na kov a nech vytvrdnout. Získáš vrstvu 0.5 až několik milimetrů silnou silikonového tmelu, podle toho, kolik tam toho štětcem nandáš, s typickým měkkým silikonovým omakem. Na kovu, pokud byl dobře očištěný a odmaštěný, to rozhodně drží tak dobře, že spíš se ten tmel postupně utrhá než aby z toho kovu sjel. Za den vytvrdne - zvulkanizuje vzdušnou vlhkostí asi 2 - 3 milimetry silikonového tmelu.
Ale stejně je mně to trochu divné, proč to je potřeba. Vy tam nepoužíváte základní ochrannou pomůcku - rukavice?
Editoval Radim (02-09-2021 15:33:33)
Radim: Vše, co jsi pro lepení duše popisoval, jsem samozřejmě dodržel, ale i tak to nedrželo. Já na řidítkách tolik místa na úchop nemám a ani po překrytí spon páskou a nasazení rukavic bych byl velice nespokojen. Ze zbytkem souhlasím. Ty rukavice na tom madle by při sundání z rukou na madle mohl přidržovat třeba magnet, něco jako u chňapky.
A co omotávky na řídítka kol?Myslím takové ty na silniční kola na závody.Jsou přiměřeně měkké a pohodlné,ale zároveň velice pevné a trvanlivé.
Chemoprén samozrejme dušu zalepí, ale musí byť dosť agresívne ošmirgľovaná a lepiť sa musí okamžite, aby povrch nestačil zoxidovať. Oveľa lepšie sa guma lepí loctite 406, to môže byť aj čiastočne zoxidovaná a chytí to. To ale asi zakladateľovi vlákna nepomôže. Osobne by som použil spomínané omotávky na silničku, to vydrží moc.
Editoval jean (02-09-2021 21:42:04)
Inspiracia..... len neviem ako to tam natiahnes
https://www.google.cz/search?hl=en-SK&a … s+for+pipe
ak by sa dalo natiahnut kludne aj zmrstovacia trubka ktoru nahrejes a stiahne sa na 50% priemeru a ked ich das
3-5 vrstiev to nedas dolu.
http://preudrzbu.sk/produkt/tzh-teplom- … ie-hadice/
zalozka balenie mas rozmery a kolko sa zmrskne na 1/4 rozmeru dalsia moznost
je ze ked to pouzijes ako zaklad mozes to este omotat tymi bike paskami ktore na tom budu drzat lepsie
ako na kove.
ma to 120cm na dlzku takze urcite viac ako gumana cinku
Editoval ihlan (02-09-2021 22:18:38)
Krupp napsal(a):
... Takže asi skončíme u té omotávky na řidítka, pod to nalepit silikonovou hadici ať je útlum trochu větší a šmitec.
Děkuju za příspěvky, kdybyste věděli přímo o vroubkované hadici v metráži bylo by to nejlepší. Ale ani pán z gumexu mi neporadil
Proč trváš na tom vroubkování? Klouzavost? Oplet na řídítka/rakety taky není zrovna vroubkovaný...
Všude jsou mraky gumových hadic d20mm. Pokud navlečeš d20/D28 a na ní d28/D38 (popř.d30/D40), dostaneš se na požadovaný průměr držadla
a ty opletené pryžové hadice vydrží opravdu hodně! Ne jako silikon, mirelon apod...