SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
bourač napsal(a):
pan kolega rcp vůbec nerozumí černému železu
.....
ja nerozumiem uz nicomu.................
dede> kolko kusov tych drziakov potrebujes?
100? 500? 1000?
Kupit z druhej ruky nerez ci hlinik a vyrobit ak je na to cas a chut alebo kupit od poliakov uz tie pozinkovane a po 8 alebo 10rokoch ak bude hrdzaviet tak natriet 2x renolastom co sa strechy natieraju a musi to potom zase dalsich 10rokov vydrzat . Tak by som to riesil ja
https://www.elektromax24.de/schletter-b … ormontiert
5,17 €
poštovné do 31 kg 9,90 €
https://www.ams-elektro.com/Energietech … 85618.html
5,01 €
poštovné 16 €
Dede, ked chces teplu vodu, tak je fotovoltaika nezmysel a este vacsi nezmysel je navratnost 3 roky. Jedine ak to pocitas rovnako dobre ako cenu vyroby drziakov . 3-4 ludia ti napisali, ze ta vyroba sa ti neoplati, ale rob, ako myslis.
Bouraci, cerne zelezo mi s lidlplazmou celkem de.... Al 5 mm som len poskrabkal a inak prd
Chlapi, jak efektivně vrtat ocel, když nemám stojanovku? Značka vrtáků, která nebude hned tupá, atp.
Díky
dede napsal(a):
... Polsko je řešení, ale bohužel ne pro mě. ... Bohužel mají s náma Poláci nějaký problém, protože eshopy co do zahraničí posílají, neposílají do Čech...
Podívej se na: nakupy-polsko.cz
Osobně vyzkoušeno, i reklamace...
dede napsal(a):
Já na dodávky do DS zvysoka.... To si můžou dovolit jen dotovaní novostavebníci, co si tu nedotovanou část zatáhnou z hypotéky, aby mohli návštěvám ukazovat, jak to v technický krásně bliká. Tam je návratnost nereálná. Navíc ten systém potřebuje odbornou péči, o které neví většina majitelů lautr nic.
Já stavím maximálně jednoduchý systém na ohřev vody, o kterém vím, že se mi za 3 roky vrátí.
Mě by docela zajímalo, jaká voda to je. Vůbec ekonomicky mi třeba nevychází ohřev vody v bojleru a to pro jakékoliv množství FV panelů. Panel o velikosti 1x1,2 - 1,4 metru má totiž při plném oslunění asi 300 wattů. 10 panelů 3 kilowatty. 3 kilowatty ohřejou třeba 100 litrů vody v bojleru odhadem za 2 - 3 hodiny. Jenže slunce svítí 8 hodin,, v létě třeba 12 - 14 hodin. Aby se fotovoltaické panely využily a elektřina z nich byla skutečně levná, nemůžou FV panely produkovat elektřinu jen 2 - 3 hodiny denně, když mohou produkovat elektřinu 8 - 14 hodin denně. Tudíž vedle toho bojleru je třeba nacházet využití produkované energie zbylých 5 - 12 hodin denně. Proto jsem psal o baterii v baráku nebo o ododávání přebytečné vyrobené elektřiny do DS.
Změna - zmenšení počtu FV panelů, třeba jen na 3 taky nic neřeší. Protože potom sice ve dnech, kdy slunce svítí naplno, bude produkce elektřiny z Fv panelů využita naplno, ale zase přibudou dny, kdy bude pod mrakem a dny v zimě, kdy Fv panely bojler nezvládnou ohřát, voda se bude muset ohřát elektřinou ze sítě.
Trochu lepší to je, kdyby se jednalo třeba o ohřev vody v bazénu na zahradě. Protože tam může být na jaře a na podzim bazén pro otužilce s hodně studenou vodou a jak bude slunce svítit víc, může být voda v bazénu postupně teplejší a teplejší. Fotovoltaické panely tak mohou být připojeny a mohou vodu v bazénu ohřívat furt. Tím proud, který budou produkovat, bude vycházet levnější. Snad s výjimkou horkých letních pařáků, kdy se vyžaduje voda v bazénu poněkud chladnější a kdy by ohřev vody od FV panelů byl vypnut.
Pochopil jsem správně, že energie slunce (tepelné záření) je za pomoci velmi sofistikované technologie převedena na ušlechtilou energii elektrickou, která je následně zmařena v odporu, tedy opět přeměněna v teplo (odpad všech přeměn energie)? Protože jestli jo, jsou všechny otázky zodpovězeny a další odpovědi zbytečné.
Chvíli jsem uvažoval nad tepelným čerpadlem napájeným z FV, ale tam mi nesedí to "maximálně jednoduchý systém na ohřev vody".
Radim: Měsíčně dám za ohřev vody 800Kč. FVE pokryje tyto náklady 8 měsíců v roce. Veškerá využitá energie navíc dál zrychluje návratnost. Můžeš koupit ojetý střídač bez baterek, který přes den nakrmí pračku, sušičku, stálé odběry a když navečer klesne osvit, přepne na DS. Nejsem fanatik do FVE, navíc nevyužívám dotace, takže musím víc počítat, kupovat použité komponenty nebo výhodně nové.
Stejné je to TČ. Dotované se nikdy nevrátí, ale dá se koupit použité za cca 50-70tis a hned je efektivita jinde.
davor napsal(a):
dede napsal(a):
... Polsko je řešení, ale bohužel ne pro mě. ... Bohužel mají s náma Poláci nějaký problém, protože eshopy co do zahraničí posílají, neposílají do Čech...
Podívej se na: nakupy-polsko.cz
Osobně vyzkoušeno, i reklamace...
Díky moc za tip. U těhle přeposílačů nikdy nevím, jestli opravdu fungují.
Nová venkovní jednotka TČ (vzduch) se dá koupit okolo 35-50tis. Tomu už chybí jen trubky a výměník, řízení je triviální (mě se líbí fujitsu aoyg45letl, protože je solidně dělané a dá se snadno napájet ss - při vhodně zvolené napěťové hadině odpadá střídač). Ale k věci, informace z fóra jsou mnohem spolehlivější pokud jde o to, co kde koupit, než jak co vyrobit ;-) A když Polák neposílá, lze mu zavolat, nikdy nebyl problém.
Joe66 napsal(a):
Na ohrev vody sa ovela lepsie oplati solar ako fotovoltika + prevadzkove naklady su nizsie pri solaru
toto je este viac "low-cost" riesenie
https://www.youtube.com/watch?v=RWX5HH6HyPI
netreba profily, ani drziaky, ba ani zvarat - staci hlinikova lepiaca paska
ak nechces ohrievat, ale rovno piect
https://www.youtube.com/watch?v=7UUW3xL0FVA
pri pohlade na tu amerikansku pani na videu a tie dve vcerajsie ruske zabky by som sa chcel spytat Frank-a, ci nelutuje vyber svetovej strany?
Editoval rcp (13-05-2021 22:52:24)
TEDOM kdysi vyvíjel Stirling, ještě jsou k dohledání stopy na webu. Jestli si pamatuju správně, tak ten nedodělek prodali někam k Uherskému Hradišti a záměrem té firmy bylo strčit teplou stranu toho stirlingu do ohniska paraboly - tam, co je ten hrnec. Jak to dopadlo nevím, asi nijak, jinak by okolo toho byl aspoň trochu humbuk.