SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravim, poprosim o radu co to je" Cerny povlak" a zda je nutne/ spravne to pred zinkovanim obrousit... Je to vyrezane plazmou, na plotove sloupky ...
Dale jsem cetl ze se nema pouzivat svarecsky sprej- samozrejme jsem to postrikal kvuli kulickam...strikl jsem to potom cisticem na brzdy..Staci to nebo to mam resit redidlem?
Diky
to černý to je krusta ještě z válcovací stolice, bordel, prach zaválcovaný do povrchu plocháče. Může to být i nevodivé pro kostřící kleště.
V zinkovně máčej železo před zinkem nejdřív kyselině, jestli sežere i toto si nejsem jistý. Ty chemie který jsi na to zbytečně naplácal ta kyselina sežere.
Já bych si ty packy vzal ven na nějaký stůl, přitáhnul svěrkou a flexou obrousil. Soused je truhlář a dělá bordel hoblovkou (takže se respektujem navzájem). Druhej soused je blbec, byl na radnici aby se zakázalo o víkendu sekat trávu a brousit flexou. Neuspěl.
Jo a ty packy navaříš na sloupky před zinkem nebo až po? Možná se ptám blbě - nedavno jsem zinkoval podobný placky, ale ty se dávaly do zděných sloupků.
Diky za objasneni, ja mel 24 kusu- vsechny jsem obrousil, a navaril pred zinkovanim, ptam se hlavne proto ze maji byt dalsi- a to brouseni je vopruz...
Davam galvanicky zinkovat a vtedy si s tym ciernym poradia chemicky, nic nebrusim. Neviem, ci je pri ziarovom zinkovani rovnaka priprava materialu.
Já to nechávám. Nejlepší je domluvit se v zinkovně, tam by - teoreticky - měli fundovaně zodpovědět všechny otázky
To čierne je kysličník železnato-železitý. Dá sa to poznať podľa toho, že je to tvrdé a oteruvzdorné. Mám dojem, že to nechávajú vytvárať úmyselne, keďže tá vrstva pomerne dobre chráni proti korózii a výrobcu to nič nestojí. K oxidácii povrchu dochádza už počas výrobného procesu a potom už len stačí aby na to pôsobila určitú dobu vriaca voda.
senior napsal(a):
To čierne je kysličník železnato-železitý. Dá sa to poznať podľa toho, že je to tvrdé a oteruvzdorné. Mám dojem, že to nechávajú vytvárať úmyselne, keďže tá vrstva pomerne dobre chráni proti korózii a výrobcu to nič nestojí. K oxidácii povrchu dochádza už počas výrobného procesu a potom už len stačí aby na to pôsobila určitú dobu vriaca voda.
Asi tak nějak. I když ty okuje valcíři vytvářejí poloúmyslně. Bez toho to vyválcovat nejde. Dalším zpracováním některých vývalků je loupání, broušení, moření apod.
bourač napsal(a):
to černý to je krusta ještě z válcovací stolice, bordel, prach zaválcovaný do povrchu plocháče. Může to být i nevodivé pro kostřící kleště...
Bourači, kdyby tam chlapi do ocele zaválcovali nějaký bordel, skončí to jako nedávno řešené U-profily s kulatými rohy. Tj.jako zmetek.
Michall: Ideální je to otryskat. Já vím, doma asi ne.
Druhý nejschůdnější způsob: Fíbrový výsek od 3M, co nejhrubší, tak 36 a míň.
Další možnosti jsou už více pracné, třeba obrousit lamelákem, ale to už jsi si vyzkoušel...
To černý je uměle vytvořená rez a je tam přesně jak psal kolega aby to nerezlo. Pro zinkování obecně netřeba leštit, čeho se vyvarovat tak to je nějaký lak. Pozor i na permanetní značkovače vodě odolné, nápis zustane zinek nebude. Po zinkovaní nelze vařit zinek shoří a blbě se to i vaří....
Možná někoho zklamu.
Nechal jsem žárově pozinkovat díly na před rokem budovanou pergolu. Díly, které byly svařované byly celé lehce obroušeny od vrstvy kysličníků a jsou i po roce naprosto lesklé, čisté. Dlouhé díly z plocháče 80 x 8 x 1000 mm, svařené do tvaru T pro použití místo dřevěného zavětrování, byly obroušené jen v místě svárů. Po roce už nejsou svařence (kromě zabroušených míst se svárem) tak lesklé. Přisuzuji to právě nedokonalému odstranění ochranné vrstvy kysličníků před žárovým zinkem.
senior napsal(a):
Problém je hlavně při delším skladování venku, kdy černý materiál bez vrstvy oxidů místy prorezne víc do hloubky a po odstranění rzi tam jsou potom díry. Materiál, na kterém je po válcování za tepla vrstva oxidů ponechána, není v huti odmořena kyselinou, se může venku skladovat podstatně déle, než místy vrstva oxidů prorezne a udělá díry do materiálu. To je využíváno v levnějších skladech hutního materiálu.
Me pripada ze kazdy ma dva sousedy : Druhej soused je blbec ---
Nekdy ten "Cerny sajrajt" moc nedrzi- hlavne na profilech, ale tentokrat nechtel dolu...hlevni duvod moji otazky je jestli se kyslicnik z-z neodloupne za par let i se zinkem, hlavne to co jde lehce odstranit.
jirkati napsal(a):
Možná někoho zklamu.
Nechal jsem žárově pozinkovat díly na před rokem budovanou pergolu. Díly, které byly svařované byly celé lehce obroušeny od vrstvy kysličníků a jsou i po roce naprosto lesklé, čisté. Dlouhé díly z plocháče 80 x 8 x 1000 mm, svařené do tvaru T pro použití místo dřevěného zavětrování, byly obroušené jen v místě svárů. Po roce už nejsou svařence (kromě zabroušených míst se svárem) tak lesklé. Přisuzuji to právě nedokonalému odstranění ochranné vrstvy kysličníků před žárovým zinkem.
To že žarový zinek zmatovatí nebo žbělá je naprosto přirozená věc, časem i toto zmizí a zůstane jen krásná patina
Nepíšeš, jestli galvanický, nebo žárový zinek. V obou případech se materiál kyselinou odmořuje. Běžně se teda dopředu mechanicky nečistí. V případě extra silné vrstvy okují, nebo koroze to nestačí a na zinku se to projeví. Některé díly jsme nechávali odmořit předtím, než se přivařily. Jindy to bylo špatné na místech, kde se autogenem rovnal svařenec a udělala se krusta z okují.
Můžeš se zastavit v zinkovně a nechat si to posoudit. Jsou to malé díly, tak by nebyl problém je někde hodit do bubnové "tryskačky". Nám to dělají v jedné místní slévárně, kde tak čistí menší odlitky.
Michall napsal(a):
Me pripada ze kazdy ma dva sousedy : Druhej soused je blbec ---
Nekdy ten "Cerny sajrajt" moc nedrzi- hlavne na profilech, ale tentokrat nechtel dolu...hlevni duvod moji otazky je jestli se kyslicnik z-z neodloupne za par let i se zinkem, hlavne to co jde lehce odstranit.
Ten "černý sajrajt" či ten kysličník se v žádném případě za pár let neodloupne i se zinkem. Protože na takových místech se žárovým zinkem ten dílec vůbec nenazinkuje, protože se v lázni s roztaveným zinkem nesmočí.
Jo a jinak nejde jen o vrstvu se zinkem. Vrstva čistého zinku je jen malá část toho antikorozního povlaku. Většina tloušťky toho povlaku jsou slitiny zinek železo v různém poměru. Pokud se to správně nazinkuje neboli se ten dílec v zinkové lázni dostatečně prohřeje.
Radime nevím co myslíš tím "nenazinkuje" ale boural sem konstrukci nad plaveckým bazénem, všechno tam bylo žárově zinkovaný. Pohledově úplně OK.
Stáří asi 30let.
Ale např. okenní rámy - jekl 100x100 byly hodně zasažené korozí mezi zinkem a ocelí, zvenku to vidět nebylo ale při manipulaci odpadávaly velké plochy zinku, na spodní straně zinku byly nalepeny z kysličníku železa vrstvy. Chytlo to povrchovou (dost silnou) korozi mezi zinkem a železem.
Příčina? Buď to v zinkovně odflákli, bez přípravy vrazili rovnou do vany se zinkem, nebo to zinkovali i s tou krustou.
Bouraci videl som dost pozinkovanych konstrukcii kde hrdza ,,vyhravala,, nad zinkom a kde sa stala chyba je na dlhu diskusiu ale najlepsie pozinkovane diely-profily mali elektrikari ,ze by ma zaujimalo aky postup pouzivaju zinkovne alebo ina metoda ked ich zinkovane profily boli po dlhych rokov neskorodovane? Ze niekto s zinkovne by mohol objasnit ich specialny postup alebo metodu preco to bolo ovela kvalitnejsie
Dobrý den
Pokud potřebujete odstranit okuje z menších dílů doma, bez mechanického poškození broušením, stačí je namočit do kyseliny solné . (koncentrovaná 1:1 s vodou ) potom oplach a usušení a okartáčování. Zdravím Štěpán
bourač napsal(a):
Radime nevím co myslíš tím "nenazinkuje" ale boural sem konstrukci nad plaveckým bazénem, všechno tam bylo žárově zinkovaný. Pohledově úplně OK.
Stáří asi 30let.
Ale např. okenní rámy - jekl 100x100 byly hodně zasažené korozí mezi zinkem a ocelí, zvenku to vidět nebylo ale při manipulaci odpadávaly velké plochy zinku, na spodní straně zinku byly nalepeny z kysličníku železa vrstvy. Chytlo to povrchovou (dost silnou) korozi mezi zinkem a železem.
Příčina? Buď to v zinkovně odflákli, bez přípravy vrazili rovnou do vany se zinkem, nebo to zinkovali i s tou krustou.
Na okujích prostě roztavený zinek nedrží a steče z nich. Hlavně pokud je ten materiál dostatečně dlouho v zinku, takže je prohřátý. Pokud to je napůl očištěné a napůl neočištěné, takže mohou být v těch okujích nebo rzi holá kovová místa. na nich se potom může zinek chytit a někdy potom překrýt i ty neočištěná místa kolem. To by ale potom mělo být vidět na kvalitě povrchu, kdy je ten zinek takový rapatý jako ropuší kůže. Je možné, že když to na těch jeklech vyšlo tak, že ty rapatá místa bylo možné do těch oken schovat, tak to nereklamovali a schovali.
Žárový zinek na správně očištěném povrchu jinak kopíruje tvar povrchu, má obvykle mezi 100 - 150 mikrony a je hladký. A je na té oceli dost pevně přichycen, protože mezi zinkem a železem v oceli vznikají slitinové vrstvy.
Pokud by ten zinek byl správně udělaný a poreznul by, tak by kolem rezavých míst byla nerezavá vizuálně trochu odlišná vrstva, spíš tmavší než neporušený zinek dál od té rzi, ale žádné plochy zinku by se ve větších kusech neodlupovaly.
Je ještě možnost, že tu rapatou vrstvu opravili nějak mechanicky obroušením a potom na ty obroušená místa nanesli náhradu žárového zinku, barvu plněnou zinkovým práškem. A že se potom odlupovala ta barva.
Editoval Radim (30-04-2021 10:28:43)
Štěpán napsal(a):
Dobrý den
Pokud potřebujete odstranit okuje z menších dílů doma, bez mechanického poškození broušením, stačí je namočit do kyseliny solné . (koncentrovaná 1:1 s vodou ) potom oplach a usušení a okartáčování. Zdravím Štěpán
Tak dnes jsem dostal dalsich 32ks - Ma to i od plazmy ty "fujky" to ta kyselina asi nezvladne...Ale uvazuji o tom to zkusit. Dik.
No, ono to není tak jednoduché. Například skutečné mořicí lázně obsahují prostředky, které omezují rozpuštění kovu v kyselině, protože čistý kov se rozpouští znatelně rychkleji než vrstva oxidů na povrchu. Ideální je tak kombinovat čištění v kyselině a mechanické čištění třeba nějakým kartáčem z plastu, který tu kyselinu vydrží. Nebo se smířit s tím, že z tloušťky materiálu bude kyselinou nějaká desetinka ubraná.
Omořený povrch je navíc třeba velmi pečlivě opláchnout a stabilizovat pasivačním roztokem, jinak zrezne dřív, než stihne oschnout.