SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím,
synkovi se rozbila tahle dětská houkačka https://www.mall.cz/cykloprislusenstvi/ … parameters
Já jsem se snažil ji opravit, ale zatímco předtím nefungoval jen bzučák a světla ano, tak teď už nefunguje nic:).
Pájil jsem jeden bílý drátek k bzučáku a černý drátek k plíšku baterie (oba byly utržené). Posílám foto jak to vypadá. Našla by se nějaká dobrá duše, která by mi s tím poradila? Nevím jestli sem ty drátky připájel na správné místo, schéma zapojení jsem nikde nenašel a tak jsem to připájel tam kde jsem si myslel, že to bylo:).
Odkaz na obrázek
Předem děkuji.
Editoval tomasr81 (19-04-2021 17:56:59)
Zkus dát stejný dotaz na ebastlirna.cz. Tam jsou odborníci na všeliké elektro a zaručeně ti poradí.
Bez merania to ide ťažko. Treba zmerať najprv baterky, potom či sa napätie dostane na dosku, aký je odber prúdu, či tam nie je niekde skrat a pokračovať ďalej. Neviem či to je mikrokontrolér, ale ak sa to pájelo trafo páječkou, dá sa to tým spoľahivo zničiť. Oprava u "elektrikára" bude drahšia ako cena nového.
Očividně máš špatně zapojené baterie. Radilo by se lépe, kdyby jsi přímo v obrázku označil které vodiče jsi letoval. Mám představu co s tím, ale potřebuji si ověřit který černý jsi letoval. Tedy pokud to brouček přežil.
To se vyplati opravovat?
Nemá byť ten ľavý čierny kábel zapojený na ten kontakt vyššie ? Pomohla by možno fotka aj z druhej strany.
Honza007: mrkni co jsem psal, o ekonomii věci vůbec nejde;)
jao: no to je to co právě nevím. Nikde schema není a tak sem se chtěl zeptat někde, kde těmhle věcem někdo rozumí (nějaké fórum pro pájkaře). Dá se někde zjistit obecně kam by měl být drátek z napájecího plíšku připájen, respektive proč by měl být připájen výš a ke kterému (jsou tam dva)? Případně poradil bys mi jak to mam proměřit?
jasne ze sa to neoplati opravovat,polka panelaku mi taketo hovadiny nosi na "opravu"
Trochu mě mrzí, že se tu řeší to, zda se to vyplatí opravovat. Můj záměr je naučit se s tím, abych moh se synkem pájet a zároveň mu tím opravit houkačku na kolo. Je mi úplně jedno, jestli se to vyplatí nebo ne, protože primárně mi jde, jak už jsem několikrát napsal o něco jiného.
Tomasr81,
skús tú fotku z druhej strany. Následne sa dá vydedukovať, ako je to zapojené. Vstupné obvody napájania sú často zapojené rovnako. Ako obsluhovať ten merák z Lidla (nie je to najlepšia voľba pre takéto opravy) určite nájdeš na YT.
Editoval jao (20-04-2021 13:55:55)
Tak podla fotky to nedávaj na ten kontakt, čo som ti písal.
Na tej strane s popiskami má byť baterka pripojená
+ na kontakt VDD
- na kontakt VSS
Zrejme je to na dve AA baterky a napájané na 3V. Ten čierny ľavý kábel z prvého obrázku je zrejme sériová prepojka na baterky a na plošáku nemá byť. Čiže zapojené to má byť z VDD do + baterky1, z - baterky1 čierny kábel, čierny kábel do + baterky2, z - baterky2 do VSS. Merák si nastav na meranie DC napätia (V) a medzi VDD a VSS by si mal mať okolo 3V.
Merák môže byť dobrý, nepozeral som sa parametre, jeho nevýhoda je, že ho držíš v ruke a v komplikovanom mieste je nepoužiteľný, alebo ak sa niečo meria dlhšie, alebo potrebuješ dve ruky ... Ale na toto bude dobrý.
nevidím na obrázku prepojenie tých bateriek. Ten čierny kábel z plošáku daj na tú pružinu k - baterke
Editoval jao (20-04-2021 14:02:45)
Je to přesně jak si říkal a funguje to, takže jsem to chybným zapojením nezničil. Bylo mi to divné, ale říkal jsem si, že tam není vidět spoj a že to bude nějak propojený zespod.
Mockrát Ti děkuju a posílám karmu:).
Nie je začo, najdôležitejšie je, že synak môže húkačku znovu používať a má v otcovi správny vzor. Syn zistil, že veci sa dajú aj opraviť a nielen vyhodiť a kúpiť nové. Keď boli deti malé, tak tie "piezo-repráky" som im prelepoval špeciálnou páskou, aby to tak nerevalo. Inak by som z toho už bol v blázninci
Než jsem se vrátil z práce, tak už jdu s křížkem po funusu. Z poloviny dnešních příspěvků se mi chce brečet. Aspoň že to dobře dopadlo. Dobrá práce Tomáši.