SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Přečetl jsem mnoho parametrů (amps) pro svařování daného průměru drátu mig / mag a jsou často protichůdné. Jaké jsou vaše parametry? Drátu mig / mag 0.6-0,8 -1.0.
Editoval passarotrovao (14-03-2021 00:06:31)
passarotrovao napsal(a):
Přečetl jsem mnoho parametrů ... a jsou často protichůdné. Jaké jsou vaše parametry? ...
Nastavení podle sluchu.
Je to u každého stroje jiné, univerzální parametry neexistují. Je třeba ptát se na parametry u konkrétního stroje a to pouze jako vodítko na úvod, protože každý svařuje trochu jinak a proto potřebuje i trochu jiné nastavení
Co psal Dave je úplně mimo. Souhlasím s Jeesem že je spíše se zeptat z opačné strany. Konkrétní tloušťku materiálu a jaké sváry. Někdo může svařovat materiál třeba 2mm na 16V a pomaličku, jinému vyhovuje třeba 20V a rychlý posuv hořáku.
vezměte například vodič 0,8 na grafech, funguje dobře od 0,75 mm do 3 mm od 40 do 145 ampérů. Místní technik řekl, že pro plochý svar musím jít na 200 ampérů a pro 1 mm drát potřebuji 250 amp plus.
No to nevím. 200A je podle mě už dost i pro 1mm drát, ta 0,8ka za mě tak do 180A strop, možná i méně. Já na tenší věci od aut(asi 0,7-1mm) používám drát 0,8 i když chci vyzkoušet i 0,6ku. Na to mám asi 14-16V(asi50-85A) a zvládne to i materiál kolem 5mm a max. mé mašiny asi 22V(asi 170-175A). Ale tam už jde vidět že je to na samé hranici toho 0,8mm drátu. V práci máme jen 1mm drát, kterému už se moc nechce pod 18V(asi 100A) a někteří "mistři" valí až do těch 250A. Podle mě už je to ale moc na tenhle drát. Hrozně velký rozstřik kuliček. Za mě tak max. 220-230A. Navíc jak psal Jees, tak u každé mašiny to bude asi jinak.
Editoval varok (14-03-2021 14:34:14)
Varoku, co tu zase meleš o nějakých ampérách! Svařování metodou MIG/MAG je založeno výhradně na napětí na oblouku. Podívej se konečně po tolika letech lepení a svařování ztv. COčkem na statickou charakteristiku kteréhokoliv MIG/MAG stroje na Zemi a už nikdy takový nesmysl o ampérách nevypustíš z ruky na klávesnici. Svařovací proud není při této metodě hodnota podstatná, ale jen doplňková, pro představu, protože pořád přežívá ze svařování MMA představa o důležitosti svařovacího proudu. Když koukneš na statickou charakteristiku MMA svářečky a porovnáš s MIG/MAG, tak pochopíš proč.
Na MIG/MAG svářečkách proto nenastavuješ svařovací proud, ale množství dodávaného drátu do oblouku a hlavně napětí. Dokonce ani synergie do toho moc nezasáhne.
Editoval jirkati (14-03-2021 15:53:31)
Na určíté množství drátu je potřeba určité množství energie pro jeho roztavení a vytvoření lázně. Tím do hry vstupují i ampery. Metoda Mig Mag není založena pouze na napětí, vždy musí, být mezi napětím a proudem vztah, aby stroj pěkně svařoval a neprskal. Pokud někdo z vás dokáže na nějakém cočku nastavit např. 15V a 100A pro drát 1mm a bude to normálně svařovat, tak žasnu. Základní hodnota, od které se každý může odrazit, je pro drát 0,8 v ochranném plynu CO2 19,5V a 100A. Platí to pro jakékoli cočko.
Zdenále, nevím jestli jsi chtěl, ale právě jsi přesně potvrdil to, co jsem napsal o charakteristikách MIG/MAG zdrojů.
Ta statická charakteristika zdroje totiž ukazuje velice přesně jak dramaticky se mění svařovací proud při minimálních změnách svařovacího napětí. A protože pořád platí, že P = U x I, tak se svářečka chová tak, jak se chová. Prostě minimální změna svařovacího napětí znamená maximální změnu svařovacího proudu.
Každý víme, že pouhé prodloužení výletu drátu o 1 mm znamená změnu svařovacího proudu až o 15 A, podle konstrukce zdroje a jeho zpětných vazeb. To prodloužení výletu drátu totiž zvýší napětí na oblouku, třeba jen o pár desetin V a podle statické charakteristiky je to hned skok o značný proud. A to je přesně ten vliv ploché charakteristiky MIG/MAG zdrojů.
Pokud jsi začal o množství energie na roztavení nějakého drátu, pak musíš nutně zakomponovat čas, tedy Q = U x I x t. A to už by nemělo žádnou souvislost s daným tématem.
jirkati napsal(a):
Varoku, co tu zase meleš o nějakých ampérách! Svařování metodou MIG/MAG je založeno výhradně na napětí na oblouku.
Vcera som to spominal sice v inej teme a pri ovladani....
... ale ze to donesie ani nie po 24h na forum nas odbornik na elektriku a kazdu temu by som netipol
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 77#p167177
Druhy odstavec posledna veta.....
ja som vzorce radsej nedaval.... vedel som preco
Pafik bude tlieskat radostou lebo Lincoln to ma celkom pekne vysvetlene
https://www.lincolnelectric.com/en-gb/s … utput.aspx
Jirkati mozes vytesat do kamena a nepomoze jedine ze by to bol nahrobny a otrieskas varokovi o palicu
Editoval ihlan (14-03-2021 18:58:08)
Ihlan, diky za ten odkaz na Lincolnelectric, nechtělo se mi to nikde hledat a své přednášky mám jednak v pdf, a hlavně v ppt a z těch se to blbě vytahuje.
Jirkati: Asi mi neodpovíte, ale napíši. Za odborníka se nepovažuji a asi jste nečetl mé příspěvky celé a dotaz passarotrovao. Už v nadpisu se ptá na proud-průměr drátu. I v příspěvku 5 se ptá na Ampéry. V garáži mám mašinu kde nastavuji svařovací napětí a k tomu posuv drátu. Přesně jak popisujete. Ale zkuste už prosím vás někdy mrknout i na jiné témata a jiné uživatele, né jenom mě. I na moderní MIG/MAG invertorové mašiny se synergií. U spousty z nich ani nenajdete symbol posuvu drátu, jak u potenciometru tak u displejů. Mají to označeno jako proud. V mých odpovědích v tomto tématu píšu i napětí jak je správně. Kdyby jste zašel do spousty firem, kde chlapí lepí jak píšete a 9 z deseti se s vámi budou bavit o svařovacím proudu a napětí a posuv drátu vůbec neznají a neví co to je, asi se budete divit. Za mě vše.
Editoval varok (15-03-2021 18:15:16)
- Varoku, když už se tak spravedlivě rozhořčuješ, podíval ses na ten zdroj informací https://www.lincolnelectric.com/en-gb/s … utput.aspx od Ihlana? Možná bys svůj poslední příspěvek ani nenapsal.
- passarotrovao - můžeš nějak napsat, jak se nastavují ampéry na MIG/MAG svářečce? A co při tom provádí nastavené napětí na oblouku? Chápeš co znamenají grafy na Ihlanově odkazu? To vám ve Svářečské škole nevysvětlili jak fungují jednotlivé metody svařování?
Však já se nerozčiluji, jen jsem vám popravdě napsal, že jak se dotyčný ptal, tak jsem odpověděl. A jak už jsem psal, v garáži mám mašinu která neukazuje Ampéry vůbec, jen napětí a posuv, jak by to mělo asi správně být u MIG MAG mašiny. V práci máme synergické mašiny Lorch. Mám ale synergii vypnutou a jedu na manuál, kde je taky jen napětí a posuv drátu. 95% našich slavných svářečů jedou na synergii a nic jiného než Ampéry je nezajímá a to není jen tahle firma. Když se potom s někým bavíte o napětí a posuvu drátu, tak na vás vyvalí oči a neví o čem mluvíte. Já nějaké ampéry ani neřeším, prostě nastavím nějaké napětí a k tomu doladím posuv drátu.
Za mně když u Fronika dělám v synergickém automatickém "módu"(zvolím typ a průměr drátu,typ ochranného plynu) pak mi může 3 polohový přepínač na dispeji opravdu ukázat jeden ze 3 parametrů(posuv napětí proud(který zdroj přiřadil napětí a posuvu příslušící pracovnímu bodu konce drátu od špičky)),ovšem v manuálním režimu proud neukazuje,pouze napětí v závislosti na zvoleném stupni a když přepnu páčku tak posuv.hodnoty proudu mi za klidu neukáže,to leda v průběhu svařovacího procesu....No a měnit ho můžu změnou vzdálenosti špičky od svařence.Pak to ale není svár ale prasácká lepenice(geometrická všehochuť).U mig mag totiž souvisí všechno se vším
Ládes: My to máme v práci podobné, akorát je větší displej a na levé straně ukazuje proud, posuv nebo tl. materiálu, podle toho na co si to svářeč přepne mikrospínačem pod potenciometrem. Když točím tím potenciometrem, automaticky to upravuje napětí. A je jedno kterou hodnotu mám přepnutou. Na pravé straně je napětí, které lze nastavovat samostatně a neovlivňuje to levé hodnoty. Celkově to ukazuje i hodnoty naprázdno, ale při svařování se samozřejmě mění. Jen jsem chtěl vysvětlit panu Jirkati, že doby kdy byly svářečky s jedním nebo dvěma přepínači odboček a jedním potenciometrem posuvu dávno pryč a sami výrobci mašin někdy uvádějí nesmysly. Měl jsem to tak na Powermatu, ale co jsem koukal tak to tak má spousta jiných mašin. Vím že to není správné pojmenování a je to jak psal pan Jirkati, ale co tady chodím i spoustu dalších uživatelů nepíše o sv. napětí při svařování ale o sv. proudu a nikomu to asi nevadí.
Ládes napsal(a):
Za mně když u Fronika dělám v synergickém automatickém "módu"(zvolím typ a průměr drátu,typ ochranného plynu) pak mi může 3 polohový přepínač na dispeji opravdu ukázat jeden ze 3 parametrů(posuv napětí proud(který zdroj přiřadil napětí a posuvu příslušící pracovnímu bodu konce drátu od špičky)),ovšem v manuálním režimu proud neukazuje,pouze napětí v závislosti na zvoleném stupni a když přepnu páčku tak posuv.hodnoty proudu mi za klidu neukáže,to leda v průběhu svařovacího procesu....No a měnit ho můžu změnou vzdálenosti špičky od svařence.Pak to ale není svár ale prasácká lepenice(geometrická všehochuť).U mig mag totiž souvisí všechno se vším
.... a aby toho nebolo malo, rozne firmy pridavaju dalsie a dalsie funkcie, napr. Kemppi a ich wise penetration ("dlhy drot" pre zvaranie v menej pristupnom mieste)
trosku sa nam to komplikuje, ked si pocitac v masine meni "za jazdy" parametre......... toto by na "co-cku", ktore spomina jirkati asi nefungovalo
usmevne je aj to, ze taky stroj ako kemppi, "svojvolne" prisposobi jeden z dvoch "dolezitejsich" parametrov (rychlost posuvu) tomu druhemu "dolezitemu" (napatie), aby udrzal ten doplnkovy "nepodstatny" parameter (zvaraci prud).....
Editoval rcp (14-03-2021 23:10:58)
Malý dotaz pro jirkatiho. Mohl bys prosím tě napsat, jak se ve WPSkách určuje nastavení cočka pro danou svářecí operaci? Zda tam technolog zadává pouze napětí, nebo napětí a posuv drátu, což je vlastně napětí a ampery. Děkuji.
mozno takto?
https://cloud2.edupage.org/cloud/WPS_20 … eGCNXhNQbh
https://www.scribd.com/document/286234366/WPS-024
ale su tam popisane aj riadne koniny, napr. volframova elektroda WT20 pri mig/mag......
Editoval rcp (14-03-2021 23:08:08)
V tom prvním odkazu je NAPĚTÍ a PROUD.
ZDENÁL napsal(a):
Malý dotaz pro jirkatiho. Mohl bys prosím tě napsat, jak se ve WPSkách určuje nastavení cočka pro danou svářecí operaci? Zda tam technolog zadává pouze napětí, nebo napětí a posuv drátu, což je vlastně napětí a ampery. Děkuji.
zdenal, ja do WPSiek davam prud, napatie, nedavam ani posuv drotu ani rychlost zvarania a tiez ani tepelny prikon... mozno ich robim zle, ale aj vo vuze nam povedali, ze by tam mal ist prud, napatie, priemer drotu, polarita, prietok plynu a typ plynu... do poznamky este davam vylet drotu...
Děkuji za jasné odpovědi. Udává se tedy napětí a proud. Co se týče napětí, vidím obrovský rozsah - např. 20 až 25 voltů, což dává svářeči možnost nastavit na mašině prakticky cokoli. Proud a posuv drátu je jedno a totéž.
ano, a pokial mame nejaku kontrolu, tak sa nam tam postavi kontrolny organ so stopkami a urobi U x I x v a je z toho tepelny prikon a ten ked je uleteny oproti WPQR zacinaju vysvetlovacky... mozno by bolo dobre tam tu rychlost uvadzat ale zvarac si ju aj tak neustrazi...
99% lidí svařuje podle proudu... I svářečky to tak mají nastavené... My máme v práci Lorchy nejvyšší řady a první nastavení je proud, druhé korekce... Žádné napětí a rychlost posuvu... To už je dávno pasé u synergických mašin... I na hořáku mám možnost měnit jen A a korekce, případně přepínat programy, které jsem si navolil... Pokud mám synergickou mašinu za cca 200 000kč proč bych proboha řešili nějaké napětí rychlost drátu? Naklikám (natočím), jakými ampéry chci svařovat a hotovo... A je šumák, jestli je tam 20V a 14m/s nebo něco jiného... Prostě vidím 180A a tím vařím... Pokud to budu brát s poučkou cca 40A/1mm tloušťky... A i to je jen orientačně... Pokud něco boduju z 1mm plechu, ta tam stejně mám 180-200A... Řešíte tu krávoviny...
Editoval Rellik (16-03-2021 08:17:14)
Každému, kdo zde odmítá chápat jak ve skutečnosti funguje metoda MIG/MAG jenom doporučím, ať si za zadek postaví kameru, která mu bude koukat na displej, zavaří půl metru sváru a přehraje si, co se tam při svařování dělo. A jsem zvědav, jak pak bude obhajovat "nastavené ampéry".
Za svou kariéru jsem dělal možná několik stovek WPQR. Vždy jsem psal pro MIG/MAG do pWPS jen rozsah napětí, případně parametry pulzu. Ani jeden z komisařů, a že jich bylo, nikdy nezpochybnil můj systém, protože to byli skuteční odborníci. Pokud některý vyjímečně požadoval i svařovací proud, tak jsem mu dal do závorky rozsah proudu podle typické statické charakteristiky.