SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím zakupil som si zváračku Sherman digitig 200 ACDC Multipro... skúšam zvarat hlinik o hrúbke 2aj 3mm a stále mám problém zo scukornatenym alebo špinavým zvarom .. nastavenia som skúšal rôzne zatiaľ bez pulse. Približne nastavenia som mal.1sek predfuk,štartovací prúd 20amper , nábeh 1-3sek,hlavný prúd 100amper,frekvencia 170, čistenie 30%,dobeh 2sek.,koncový prúd 20amper , dofuk 7sek , material odmasteny okartacovany . Skúšal som aj zelenú aj fialovú elektródu 2.4mm , hubica číslo 6aj 8 , prídavný drôt almg5,Argón 4.6 ..viete mi niekto poradiť kde môže byt problém ?
Editoval Rider888 (27-02-2021 20:23:08)
Nejspíš neočištěný základní materiál... Každý matreš chce před svářením očistit (odmastit), případně obrousit minimálně brusným rounem... Jinak zbytek "nastavení" vypadá OK.
Rellik napsal(a):
Nejspíš neočištěný základní materiál... Každý matreš chce před svářením očistit (odmastit), případně obrousit minimálně brusným rounem... Jinak zbytek "nastavení" vypadá OK.
Práveže skúšal som už viac metód očistenia aj odmastovačom ,jemným kartacom ručne ,do uťahovačky Aj jemnou frezkou úplne doživa stále to iste
Podívej se na tohle video:
https://www.youtube.com/watch?v=k-YF0AaGvmk
Tak čistotu materiálu vidí a není matěj aby vařil špínu . Já mám pocit že hubice je malá. já vařím hlínu minimálně 13 a průtok asi 12 jak je malá hubice pak můžou vznikat nějaké turbulence nebo jak to napsat a ty stáhnou kyslík do svaru. Zkusil bych udělat něco s pokritím svařence argonem,který také nemusí být žádná sláva. Prostě mám pocit ,že je to v pokrytí svaru ochraným plynem. Třeba jednou dříve u nás dělal Bulhat a pořád se chvástal jaký není svářeč. Pak si připojil na TIG směsku . Pro mně byl tento člověk pohádkář a ukázal že o svařováni neví nic. Bylo to ale na nerez ,hlínu by ani nenatavil.
Podíval ses na to video? Poenta je, že oxyd hliníku (korund) je velmi tvrdý a při nesprávném způsobu čištění se do hliníku zažere a pak při sváření vyplave na povrch. Co se týká velikosti hubice a průtoku, tak to musí být v poměru, aby nebyla moc velká rychlost Ar při výstupu z hubice. Vyhovuje průtok = č.Hubice. Tj. to co té hubici č. 13 dáváš je dobře. Ale také by nejspíš vyhověla i hubice č.7-8 a průtok 7-8l/min pokud ti na dílo nefouká vítr.
Tak skusil som to očistiť podľa videa stále je to viac-menej to iste prietok som skúšal aj viac aj menej 8-12l na tej hubici č6 aj č8 ... pri tom zváraní vidím že sa to topí pekne aj material aj prídavný drot ta lázen pri zváraní je fakt čistá ako zrkadlo ... ale skončím zvar dám dole kuklu pozrem na to vyzerá to ako napajkovane cínom
Rider888 napsal(a):
Zdravím zakupil som si zváračku Sherman digitig 200 ACDC Multipro... skúšam zvarat hlinik o hrúbke 2aj 3mm a stále mám problém zo scukornatenym alebo špinavým zvarom .. nastavenia som skúšal rôzne zatiaľ bez pulse. Približne nastavenia som mal.1sek predfuk,štartovací prúd 20amper , nábeh 1-3sek,hlavný prúd 100amper,frekvencia 170, čistenie 30%,dobeh 2sek.,koncový prúd 20amper , dofuk 7sek , material odmasteny okartacovany . Skúšal som aj zelenú aj fialovú elektródu 2.4mm , hubica číslo 6aj 8 , prídavný drôt almg5,Argón 4.6 ..viete mi niekto poradiť kde môže byt problém ? http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … _image.jpg
Když tady čtu vaše problémy a všechny návody kolegů výše, tak už toho moc nezbývá, čím poradit. Několikrát se mi za svářečskou kariéru stalo totéž. Máte hořák s plynovou čočkou? Pokud ne, doporučuji použít. Máte zjištěnou deklarovanou čistotu argonu? Několikrát se mi stalo, že argon deklarované parametry neměl a při svařování nastával popisovaný jev. Po výměně láhve bylo vše OK. Máte možnost použít na zkoušku jiný argon?
Ještě bych k tomu co napsal Frank doplnil, držet hořák více kolmo. Ale na fotkách je vidět, že je hliník nejspíš eloxovaný. K tomu problému obecně. je rozdíl, jestli jsou na povrchu krupičky, jebo jen není lesklý. Pokud je to jen matné, tak je to způsobeno oxydací za hořákem, kdy svár vystoupí z ochrany argonem moc teplý a rychle povrch zoxyduje. Pak čočka a hořák více kolmo by skutečně mělo pomoci. Tedy pokud není vadný plyn.
Skúsim neska aspoň vylúčiť problém stym argonom zabehnem kamarátovi na jeho fľašu ..ak nepomoze pôjdem zohnat čočku a veci ktomu ...zatiaľ vďaka za rady
Tak som u toho kolegu skúsili sme druhu fľašu a presne to iste ..jeho mašina na tých istých nastaveniach krásne ... skúsili sme prehodiť jeho horak a je to sto a jedno ...ideme rozobrat horak ešte dám vedieť či sme našli chybu
Také se to stává, když je moc dlouhý oblouk. Víc mě už nenapadá.
No horak bol 8 metrový Rozbalili sme ho bola trošku poškodená hadica a mierne porušený aj kábel ... mohol prisavat vzduch ...každopádne druhý horak a problém je vyriešený ...ďakujem všetkým za rady
Rider888 napsal(a):
No horak bol 8 metrový Rozbalili sme ho bola trošku poškodená hadica a mierne porušený aj kábel ... mohol prisavat vzduch ...každopádne druhý horak a problém je vyriešený ...ďakujem všetkým za rady
Tak sláva! Kuriózní závada odstraněna. I to se může stát.
Tak se pochlub jak ty svary vypadaji ted
Zajtra odfotím 😂 oproti tým prvým sú jak z obrázku 😂😂😂
Rider: Na hadici, když bude díra, tak nic přisávat nebude, bude ucházet. Pokud jsi neměřil průtok na hubici, tak pravděpodobně byl v hubici menší průtok Ar. Ještě k původnímu problému pro úplnost. Tohle se také stává, když budeš mít moc dlouhý oblouk.
Môže byt nehádam sa ...každopádne sme problém vyriešili a môžem sa učiť dalej 😂
Nejde přece o hádání se. Já mám takový zvyk, že když někomu něco doporučím, tak mě zajímá jak to dopadlo a také pokud se nějaká závady vyřeší, tak musím mít jasno jaká závada to skutečně byla a jaký byl její mechanismus.
No predsa stym prisavanim vzduchu to bude blbosť ...možno bol problém len v dĺžke toho oblúka plus únik plynu
No myslet si to mužeš ,ale četl jsem to ,že někdy jak je silný průtok plynu tak to také není dobré . Můžou vznikat ty turbulence.
Skúšal som medzi 8-12L pri hubici č6-8 a niejaky razantný rozdiel nevidim ... ja som teraz Rád keď sa mi netrasú ruky pri pridávaní materiálu takze skôr sa sústredím na to zváranie ako sledovať detaily 😂😂😂
Tak jasně ale tady čtou příspěvky i jiní členové.Tady já je aspoň čtu .No a když mě něco zaujme ,tak reaguji. Byl to nějaký článek o plynových čočkách