SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Co jsem kdysi dávno četl návod v AR návod na výrobu svářečky, tak plechy L nebo 4xI. Cívka na jednom sloupku byla jen primár a na druhém sloupku cívka se sekundárem, tzv. rozptylové trafo pro svářečku na obalované elektrody. Nejsem si jistý, ale takhle myslím měly trafo i ty svářečky JS90. To je ale do Mig/Mag mašin nevhodné.
Pro všechny: Trafo které jsem popisoval výše bylo tohle a podobné: http://eshop.omc.cz/1975-trafa-a-tlumiv … -215a-3f-/
Editoval varok (26-11-2020 12:01:15)
Pořád čekám až tady někdo napíše jak tedy trafo do MIG/MAG mašin vypadá, když jsem já napsal takové blbosti.
varok napsal(a):
... Cívka na jednom sloupku byla jen primár a na druhém sloupku cívka se sekundárem, tzv. rozptylové trafo pro svářečku na obalované elektrody...
Varoku, nevím, jestli bys už neměl přestat vyžadovat si pozornost, co se týká elektriky. Kdybys udělal svářečku, jak tady popisuješ, asi bys s ní toho moc nesvařil, ono je to všechno trošku složitější.
Edit.: to, cos popsal, je princip zvonkového trafa.
Editoval Zdenek11 (25-11-2020 10:09:24)
varok napsal(a):
Pořád čekám až tady někdo napíše jak tedy trafo do MIG/MAG mašin vypadá, když jsem já napsal takové blbosti.
Když jinak nedáš .....
Třífázový je takový velký hranatý ......
Teoreticky možnou verzi svařovacího trafa popsal dobře. Já jsem ty zvonková trafa za socíku měl a dost jsem se jich vynaužíval a jejich charakteristika v podstatě dost odpovídá zdroji se stálým proudem. Dostatečně velké takové trafo klidně mohlo fungovat jako svářecí trafo na elektrody, současně pro kutilskou výrobu se snadno dělá, protože tam stačí jen plechy I, které se amatérsky dají snadno z plechů nějakého ještě většího trafa nastříhat. Akorát by tam měl být mezi cívkami nějaký prostor na posunovatelný magnetický bočník, aby se dal měnit proud.
Zdenek11 napsal(a):
Edit.: to, cos popsal, je princip zvonkového trafa.
...
Takže ten článek ve starším AR je blbost, i spoustu dalších? A u těch traf pro Mig/Mag svářečky, že se na každý sloupek navine cívka primáru z tenšího drátu a na to sekundár s menším počtem závitů tlustším drátem je taky špatně, hm budu vědět, že svářečky které jsem viděl vnitřnosti v podstatě nemohou fungovat. Nic, už mlčím.
Radime, takové trafo na svařování jsem si vyrobil v roce 1969, když jsem se zadarmo dostal k velké hromadě nastříhaných trafoplechů 0,7 mm o rozměru 70 x 220 mm. Jakási firma měla zadáno z tabulí odstřihnout před dělením pásy 150 mm ze všech okrajů kvůli homogenitě válcovaných materiálů. A dělník rozstříhal pár tabulí komplet. A protože nikdo nedokázal rozlišit co je okraj a co střed tabulí, a protože to byl tzv. strategický materiál, tak to tajně vyvezli na skládku. Tu jsem náhodně navšívil a odvezl si na kárce asi 600 kusů. Z nich jsem vybral přes 400 krásně rovných plechů, z desek z tvrzeného polystytenu (taky ze skládky) slepil toluenem dvě kostry. Do jedné jsem namotal primár z plastem izolovaného vodiče s šestnácti odbočkami. Na druhou jsem namotal měděné lano v zelené izolaci (taky ze skládky), co se vešlo. Výsledek byl vynikající. Primár napájený z 380 V, napětí na sekundáru naprázdno 83 V. Pravda, někdy při zapnutí vypadl jistič 16 A, ale napodruhé už držel. Spolehlivě svařovaly rutilky 4 mm, na "nejslabší" odbočce primáru parádně 2 mm. Trafo se nikdy neohřálo. Jo, a dělal jsem to podle khihy Svařovací transformátory.
A pikantnost - když jsem se stěhoval, tak jsem musel nadvakrát. Nábytek na chodníku zůstal, těžké svařovací trafo zmizelo.
Jak JS90, tak řada RTB mají primární vinutí ne na jednom, ale na OBOU sloupcích, přepínáním poměru počtu závitů na sloupcích se mění rozptylová reaktance a tím svařovací proud. Pokud vím, tak i návrh v AR byl této koncepce. Jen z toho, jak u svářečky vidíš vnitřek, nic nepoznáš.
Tak asi bylo v AR více článků, bohužel už je nemám, ale byly to někde ze 70. let. Primár byl jen na jednom sloupku a měl několik odboček a tím se měnil svářecí proud. Svářečka byla myslím na 2x380V a max. svářecí proud 130A. Ale to je jedno, už mě to nebaví, pište si co chcete.
jirkati: No já jsem měl ty zvonková trafa (rumunská výroba)a potom bylo stejného typu trafo v legendárním napáječi vláčků F2 z NDR.
Třeba ze zvonkového trafa jsem si udělal nabíječku akumulátoru do auta. Zdvojovač napětí, s elektrolyty tesla 100 mikro , dvě diody a připojení na nejvyšší napětí 8 voltů na sekundáru. Zdvojovač dával stabilní proud, v celém rozsahu nabíjecího napětí 12V akumulátoru kolem 200 miliampér, takže z trafa šlo kolem 400 miliampér. Trafo při provozu slabě hřálo stejně jako ty elektrolyty. A kolem trafa dost silné magnetické pole.
Varoku jsi obyčejný idiot , který si něco přečte a opakuje , přestože o elektrice a jejím chování na trafu ví prd . Už di do háje . Tedy měl by ti to říct moderátor a za příspěvky do elektriky tě alespoň na půl roku zabanovat .
Hoši nevím proč tady motáte zvonková trafa, nebo trafa do JS 90. Jednalo se přece o třífázové trafo do svářečky MIG/MAG. To vám Varok správně ukázal na fotce trafa z Omikronu, příspěvek 26. Komu to není jasné, at se na ten obrázek podívá a pak se zamyslí kdo je tady idiot. Na Varoka to nevypadá.
Jen tak pro Zdenek11. To svářecí trafo pro MMA co jsem psal je v AR 11/71. Nevím jak tady vložit stránku v pdf. Našel jsem to na ulož to.
No tak jsem na tu svářečku kouknul, ale to je návod na svářečku s regulací tlumivkou v primáru, tos nikde nepsal. Ono je to všechno tak nějak trochu složitější. Ale stejně nemá cenu už to dál rozebírat. A abych tě jen nehanil, ten obrázek v #26 je skutečně třífázové trafo do svářečky MIG/MAG.
Mě nešlo o tu regulaci tlumivkou, psal jsem jen všeobecně princip. A už to tedy opravdu nechám na odbornících jako p. BOBOBO atd.
neskutečné tohle tady, hergot tak vytáhnu cívku vymotám vodič zjistím tím kolik je tam závitů seženu drát stejného průřezu případně mohou být dva nebo i několik vodičů motáno současně aby výsledný průřez utvořili paralelním spojením, pak to zase namotám zpátky na cívku a je to kurva opraveno, těma hádkama ani pomlouváním jeden druhého to neopravíte a ani tím nikomu neporadíte..
Editoval Kramlik (26-11-2020 23:25:26)
Kramlíku, svatá pravda moje řeč. Ještě bych te nachal naimpragnovat za stpovku.
Famater napsal(a):
Já myslím, že Kramlík se naimpregnovat rád nechá, ale stovka bude asi málo.
Welda napsal(a):
Famater napsal(a):
Já myslím, že Kramlík se naimpregnovat rád nechá, ale stovka bude asi málo.
Myslíš, že půl litru výčepní lihoviny stojí víc?
Pafe, ty umíš udělat radost .
Myslím, že pořádný chlap si půllitrem naimpregnuje tak leda konec..
Welda napsal(a):
Myslím, že pořádný chlap si půllitrem naimpregnuje tak leda konec..
Buď jsi ještě mladej, nebo alkoholik . Jak člověk stárne, tak už toho tolik nevydrží. A nejen ohledně chlastu
Půl litru tvrdýho by mě určitě zabilo.
Vidíte pánové, co dokáže udělat jeden překlep.
jedno zhorene trafo a aka debata sa okolo toho strhla
pafik1605 napsal(a):
Welda napsal(a):
Myslím, že pořádný chlap si půllitrem naimpregnuje tak leda konec..Buď jsi ještě mladej, nebo alkoholik . Jak člověk stárne, tak už toho tolik nevydrží. A nejen ohledně chlastu
Půl litru tvrdýho by mě určitě zabilo.
Ale to by jsi vydržel. Stačí mládi nahradit rozumem. Tam se přece nikde nehovořilo o tom za jak dlouho se má skonzumovat. No dobrá stačilo.
Editoval Welda (28-11-2020 14:53:56)