SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
opieskovat a dat praskovu vypalovaciu farbu,kamarat pracoval vo firme kde robili povrchove upravy na vsetky mozne a nemozne kovove veci,klasickych plechacov som mu dal na povrchovku desiatky kusov,mal som plechace tusim na stareho forda dalo sa to napraskovat perletovou farbou vyapdali ako alektrony
pane Famatere - dvousložkovou epoxid barvu, mám pár věcí natřený tímto, používám v terenu a kupodivu to drží...
Jdi se vy..at s tím pane. Jsem sice pokročlý senoir, ale rozhodne ne pan. Jaká epoxy to byla, jestli si to pamatuješ?
to si nepamatuju, původně to bylo na opravu karoserie auta. Přijel sem k prodejně a požádal prodavače o nějaký návrh. Vylezl ven s vzorníkem okouknul a namíchal barvu. Dal mi k tomu tužidlo + parametry namíchání. Šlo namíchat minimální množství 0,2l. To jsem celé nevyužil na auto tak jsem zbytkem natřel co mě napadlo. Až vylezu ven něco nafotím ale je to zbytečné. Věci jsou venku několik zim a stále stejný vzhled.
To nemusíš. Dík.
Famater, já používám Epolex od Barvy laky Hostivař nebo jsem teď koupil Sinepox, ta je levnější. Mají sice dost debilní poměr míchání a déle schnou, ale spokojenost.
Dvojzložkový polyuretan vydrží nezmysel. Prášková farba na veterána nepatrí, ale hlavne to musí spraviť dobrý fachman, aby sa nelúpala.
To byla míchaná dvousložková barva na opravy karoserií. Ta vydrží hodně, není ovšem levná a musí se správně namíchat a hlavně vše namíchané zpracovat v doporučené době.
jo, mezi věci který sem tím natřel patří třeba horní plocha stolu u kuželové štípačky dříví. To je dobrá testovací plocha, tam dostala barva na pr.del. Místy je prodřená na kov. Ale jen místy a naštípáno 100kubíků minimálně...
Prášková na disky není vhodná. Pokud je blbě udělaná, oprýskává už na nazouvačce. Problematická místa jsou hlavně na spoji mezi středem a ráfkem, kam se nedostane písek. Ideál je polyuretan, pod něj dát epoxidový základ,, např.Body 989. Levnější řešení je klasický syntetický základ a na to alkyton, odstín bílý hliník, samozřejmě kladívkový, pokud to je na veterána. Takto mám udělané disky na trábošovi a po několika letech bez koroze.
Moje oktávka 1 už skoro veterán je. Já jsem o tom Alkytonu uvažoval, vč. jejich základu. Mě to teď přímo netrápí. Zimní mám obuté a na jaře je vyhodím i s disky. Pokud by byla zima s hodně sněhem pořídil bych raději nové gumy a na to bych tyhle disky potřeboval. Musel bych ale vyhřát lakovnu, kde držíme teplotu cca 15°C. Ale chci se na to připravit a rád přimu rady v tomto oboru zkušenějších.
Ono konkrétní typ barvy je velmi podstatný. U většiny typů barev, epoxidových, polyuretanových, akrylátových atd, jsou levné barvy nebo barvy, kde se zdůrazńují jiné vlastnosti a tvrdost a odolnost proti abrazi není nic moc. A pořádně udělané barvy, obvykle dražší, kde jsou ty vlastnosti dobré. Potom je taky podstatná předúprava pod barvou, která zjednodušeně řečeno určuje, jestli barva bude držet nebo padat.
Prášková barva je v průměru nejodolnější a pokud je dobře udělaný její podklad, je +- i nejodolnější proti oprýskání. U práškové barvy je potom problém, pokud se jedná o přelakovávání už předtím nalakovaného , protože při vypalování práškové barvy prakticky všechny organické nečistoty tečou a plynují a buď vytvoří chybu už při vypalování nebo barva na tom místě ztratí přilnavost a časem opadne. Původní nátěr se tedy musí úplně odstranit včetně nějakých zbytků ve štěrbinách a podobně. Anebo aspoň odstranit, co se dá a potom dílec vypálit v sušce, znova třeba přepískovat a teprve potom dělat povrchovku práškem. Na disky se mi prášková barva jeví jako velice vhodná právě kvůli její vysoké tvrdosti a odolnosti proti abrazi.
Pokud se jedná přímo o veterána, moc bych se o abrazi nestaral. Spíš bych se staral o barevný odstín a o pečlivé očištění disku hlavně kvůli rzi, aby to třeba už za nějaký rok nezačalo rezavět.
Pokud bych chtěl použít starší barvy, ještě ze socíku, tak je tady Epolex S2321 (základ pod něho S 2300) nebo polyuretan U2081 (základ U2061) Epolex je zřejmě tvrdší, ale hůř snáší UV záření - venkovní prostředí.
Jinak pokud bych chtěl použít dnešní barvy, sháněl bych barvy určené na stroje a strojírenské výrobky pro venkovní prostředí. Tyto barvy by měly být dostatečně tvrdé a mechanicky odolné, jejich odstín by měl být dostatečně stálý na Uv záření, ve venkovním prostředí a současně by neměly být tak drahé jako barvy určené na auta. Je třeba nakupovat nejen vrchní barvu, ale celý nátěrový systém. Nejen tedy vrchní email, ale i předepsanou podkladovou barvu pod a případně pokud jsou předepsány i nějaké přípravky na předúpravu povrchu pod barvu, tak i ty. A přirozeně originální ředidla, ne nějaké levné univerzální typu C6000.
U renovace plechového disku je právě největší problém spára mezi ráfkem a středem, kdy se toto místo nedá vyčistit mechanicky a chemicky velmi obtížně. V tomto místě obvykle prášková barva již při vypalování "zlobí". Proto je vhodnější použít klasických barev, kdy při případné vadě po nějaké době používání není nic jednoduššího, než vzít kusek smirku a štěteček a disk opravit. U práškové opravit nelze jinak, než opět písek a barvu.
Přesně tuto skutečnost jsem poznal na vlasní kůži, vlastně diskách.
zahajskej napsal(a):
U renovace plechového disku je právě největší problém spára mezi ráfkem a středem, kdy se toto místo nedá vyčistit mechanicky a chemicky velmi obtížně. V tomto místě obvykle prášková barva již při vypalování "zlobí". Proto je vhodnější použít klasických barev, kdy při případné vadě po nějaké době používání není nic jednoduššího, než vzít kusek smirku a štěteček a disk opravit. U práškové opravit nelze jinak, než opět písek a barvu.
U prášku jako u každé jiné barvy, nepevná místa se odloupnou, okolí se přebrousí smirkovým papírem a potom se zatře štětečkem. Vůbec se nemusí shazovat všechna barva a přelakovávat celé. Pokud má prášek i kapalná barva stejný odstín, není problém a oprava nebude vidět. Ale musí být prášek i tekutá barva od kvalitního výrobce, protože jedině kvalitní velký výrobce umí dodržet stejný odstín u různých barev.
Fakt je ale, že je potom praktičtější nastříkat ty disky klasickou tekutou barvou a opravovat tou stejnou barvou. Akorát že zase nekvalitní levný výrobce často neumí dodržet úplně stejný odstín u barvy stejného druhu i odstínu, ale různých šarží. Pak je i problém, když se barva vypotřebuje nebo se po letech zkazí a po čase se koupí stejná barva už z dalších šarží, oprava je potom vidět.
plecháče sme vždicky iba opieskovali, odmastili, nastriekali transparentnym galvinolom potom 2 vrstvy akrylu na plechove disky a prelakovali 2 vrstvami transparentnym lakom odolným voči benzinom, je to jednoduche rychle a vydrží dlho pekne, farba neodpukuje (iba poškrabe, kým iba lak je to OK) ako pri vypalovanej pri náraze kameňov.
Editoval AndyS (24-11-2020 11:53:56)
Ještě jsem neviděl barvu, která by po nějaké době nezměnila odstín vlivem stáří. Některé tmavnou, jiné zesvětlají, takže i když na opravu použiju barvu ze zásob či zbytek, kterým jsem původně natíral, opravované místo bude stejně vidět.
Stejná zkušenost.
závisí na stálosti konkrétneho pigmentu voči UV ale degraduju všetky. Pri oprave nechaš namiešať už podla degradovaneho odtieňa takže to nepoznaš..
Editoval AndyS (25-11-2020 15:36:17)
To mě ale na diskách moc netrápí. Jinak díky za informace a rozhodl jsem se, že použiji základ alkyton, který mám doma. Na to alkyton mat.
No, levná syntetika typu Industrol změní odstín výrazně už třeba za půl roku. Barvy s takzvanou automobilovou anebo fasádní kvalitou by měly i na slunci držet odstín minimálně 5 let. T o se ale pozná až za těch 5 let.
Pokud je ale auto garážované, tak drží odstín i o dost víc než 5 let.
Famater: Alkyton se prodává i matný? Všude jsem viděl jen lest, kladívkový, nebo potom ty speciály žáruvzdorné a kovářská.
ze tebe dali vobec internet ...
https://blog.efarby.sk/wp-content/uploa … lkyton.jpg
uz si videl niekedy www.google.cz ? Alkyton vzorkovnik
este sa na SF treba opytat ake bude pocasie a kedy otvaraju rano potraviny... teda lidl lebo zajtra bude vrtacka
Editoval ihlan (25-11-2020 17:36:53)
Počasí mám aplikaci v tabletu a mobilu. Potraviny otvírají v 8:00.
alkyton pouzival uz zo 10 rokov ale neni som si isty ci je dobry napad ho pouzit na disky kolies ale tak pokial neni moznost to dat praskovou farbou...keby som mal za to platit tiez by som si to radsej sam natrel