SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím,
Momentálně řešíme ve firmě problém.
Obdrželi jsme po svařování atesty materiálu a problém je v tom, že se svařují dva různé materiály S355J2+N A S355J2+C čili taženka.
Bylo údajně svařováno bez předehřevu.
Jedná se o svaření 4hranu z taženky a plechu kde jsou koutové svary vel.6 a je to ještě obvařeno ze spodní strany dokola koutákem 6.
Dělala se na to externí vizuálka a 100%magnet kde vše prošlo.
Jsou to bezpečnostní díly které musí v případě zajištění udržet cca 3tuny.
Moje otázka jestli je to OK, popřípadě je lepší vyrobit nové kusy z požadovaného materiálu bez C.
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/ … e=5FC523BF
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/ … e=5FC7464B
Z mého hlediska (strojař), je to stejný materiál (11523) se zaručenou svařitelností, jen s jinou "povrchovou úpravou".
Záležet tedy bude zřejmě na úpravě (popř.na neúpravě) svarových ploch, metodě svařování...
V dotazu není uveden průřez profilu ani tlošťka plechu (a6 napovídá silnějšímu materiálu).
Jsem zvědav na vyjádření odborníků na tuto problematiku.
Editoval davor (03-11-2020 20:51:14)
Jedná se o 4hran v 100mm a plech síly 15mm na přívaření.
V atestech je má 4hran 100 taženka - C 0,18%, Si 0,3%, Mn 1,13%, P 0,11%, S 0,004%, Cu 0,15%, Al 0,0230%, CEV 0,42
plech 15 má v atestu - C 0,17%, Si 0,34%, Mn 1,470%, P 0,017%, S 0,005%, Cu 0,03%, Al 0,036% CEV 0,42
Svařovat takhle tlusté materiály bez snadno vypočítatelného předehřevu je totální prasárna.
Jakou metodou a jakým přídavným materiálem bylo svařováno a proč?
Co je o předehřevu předepsáno ve WPS a co ve WPQR?
Bohužel WPS ani WPQR k tomu IWE neudělal.
Ve výr. postupu od technologie(postup nepíše ani nekontroluje IWE)
Svarit - stupen kvality svaru dle ISO 5817 - B,
Tolerance dle ISO 13920 B,B,F
Metoda - MAG, Plyn - Euromix M21 82/18, Drát - G3Si1
Jak to vůbec s odpovědností za tento svar?
Kublejz napsal(a):
... Metoda - MAG, Plyn - Euromix M21 82/18, Drát - G3Si1
Jak to vůbec s odpovědností za tento svar?
Pokud tam chybí "je", tj. : "Jak JE to vůbec..." , je to spíše otázka pro právníka, specializujícího se na pracovněprávní, popř.obchodní právo.
Z mého laického pohledu, vzhledem k (zde ne přesně definované) povaze výrobku, by asi byla možnost třeba certifikace státní zkušebnou, tkzv.pro klid duše...
To ovšem něco stojí (nejen peníze, ale i čas) a vzhledem k objemu výroby to asi bude nepředmětné...
jirkati napsal(a):
Svařovat takhle tlusté materiály bez snadno vypočítatelného předehřevu je totální prasárna...
Ve svých úvahách a vměšování se do této odborné diskuze jsem zcela pominul tyto technické předpoklady, protože je prostě neovládám/neznám.
Zajímá mě to z mého profesního hlediska, občas se s podobnou problematikou setkávám.
Hezky zpracováno:
http://www.domzo13.cz/dokumenty/vyuka/s … u_2012.pdf
To je 4hran 100x100mm a jaká dělka? K tomu je přivařen plech tl. 15mm a to někdo svařoval jen tak za studena? Hm
je to 4hr D100 a 110mm délka, ten plech navařený je tl.15 a délka 180mm.
Prošlo to externím NDT zkoušením 100% vizuálka a magnet od TUV.
Takže se neřeší.
Volal jsem materiálovému a svařovacímu inspektorovi a taženka nevadí.
Kublejz napsal(a):
Prošlo to externím NDT zkoušením 100% vizuálka a magnet od TUV.
Takže se neřeší.
Zatím to drží
Franto, podrž tu zeď, já jdu pro peníze .....
JJ, otázka jak dlouho.
Tohle už je věc IWE, který uznal, že je to OK.
Otázka jak by se to řešilo kdyby se něco fakt stalo...
To by mě také zajímalo kdo by za to nesl zodpovednost ???
Svářeč?Svářečský technolog?Někdo jiný?
Svařeč by měl přeci dostat informaci ohledně všeho co se sváření svařence týká jako je material+ přídavný material ochranny plyn parametry svařování,velikost a druh svaru a v neposlední řadě třeba i předehřev Neb co je psáno to je dáno.
Editoval Honza007 (06-11-2020 16:32:52)
Tak jelikož technologie u nás nemá žádné školení(IWS,IWT) na to ani psát postupy a píšou je tak by je měl kontrolovat IWE s tím, že výkres pustí do dílny s razítkem což se neděje.
Píše se jen obecný blábol, který se kopíruje přichystaný od IWE.
Při auditu se ani technologie neřeší, vše se probírá pouze s IWE.
No já osobně bych ještě chápal, kdyby to nebyl hranol ale nějaký profil(jekl) 100x100mm se stěnou plácnu 10mm a byla by to jen nějaká patka, která nese do 1 tuny, třeba. Ale když píšete že má být nosnost až 3 tuny a je to obrovská masa materiálu, to COčko to určitě neprohřeje. Je to ale jen můj osobní názor.
Editoval varok (06-11-2020 17:09:00)
Tak ty jištění tam jsou dvě, takže 1 by mela aretovat cca 1,5tuny s tím že se to používá jen občas pri nějaký práci kdy se něco opravuje což muze byt klidne 1x ročně.navic je to obvarene zevnitř 6koutakem viz.fotky.
Je uplne burt kolik to ponese a jak je to konstruovane (jäckel 100/100/10 unese v tahu treba 5 t) .Jde mi.o odpovědnost ze stanky svařečské.
3tuny zatížení je nic, tato věc to hravě unese - pokud je zatížení statické.
Ten zřejmě vynechaný předehřev je sice prasárna, ale protože nejde o plný profil (je tam díra která masu materiálu odlehčuje ) tak se potřebné krystalické struktury stihnou vytvořit samotným teplem od vaření - moderátore - oponuj.
Jestli se to utrhne - odpovědný je projektant, svařeč nikoliv.
No jelikož se ta díra frezovala až zavareni tak je to stále plny materiál.Objevili by se u vizualky nebo magnetu nějaké vady způsobené tím že nebyl proveden predehrev ?
bourač napsal(a):
3tuny zatížení je nic, tato věc to hravě unese...
Tohle unese i slona! Chápu, že dotaz byl položen vzhledem k technologii svaření a následné odpovědnosti/záruce za výrobek.
Jen jsem včera neviděl ty fotky a nejslabší místo budou ty 4 šrouby, odhaduji max. M12? To ale nemá přímou souvislost se zhotovením výrobku...
davor napsal(a):
.......
Jen jsem včera neviděl ty fotky a nejslabší místo budou ty 4 šrouby, odhaduji max. M12? To ale nemá přímou souvislost se zhotovením výrobku...
to mas ako s tym zabradlim a uradnou skuskou
zabradlie ako bezpecnostny prvok moze udajne zvarat len zvarac s uradnou skuskou, ale namontovat na stenu ho moze hocjaky jano s vrtackou a natlkacou hmozdinkou.........
Editoval rcp (06-11-2020 21:35:18)
Bourači, struktura se bohužel nesrovná, přechod mezi TOO a základním materiálem bude oduhličený a tím je do budoucna zaděláno na mezikrystalovou korozi a podnávarové mikrotrhliny pod napětím. Ale pokud je díl dobře zkonstruovaný a správným způsobem zatížený, tak se nic nestane.
Na montáži jsme říkali "Co heft, to 1000 kilo". Ale když si vzpomenu na kiks svářeče kdysi v Ledvicích, tak se někdy silně opotím. Svářeč - tenkrát ještě se státními zkouškami - měl přivařit masivní oko na stávající konstrukci pro spouštění demontovaných dílů kotle. Udělal v pátek ráno před odjezdem domů dva stehy po stranách dlouhé tak 30 mm, kulatina oka 30 mm, nad hlavou, s tím, že to v pondělí hned ráno zavaří a začneme s demontáží. Při příjezdu v pondělí na pracoviště jsme s hrůzou zjistili, že si na oko místní údržbáři zavěsili svou kladku a svým vrátkem sundávali tunové kusy oplechování a dokonce i skoro třítunový parní pojišťovák. A ty dva hefty vydržely i to dynamické namáhání. Ale dobře mi jako parťákovi rozhodně nebylo.
pěkný no ten můj názor sem opíral o představu že díry již byly zhotoveny, jestli se to obrábělo až po vaření, jak Kublajz doplňuje tak to zustalo studený - křehký.
Co ty vibrace od frézování díry? Nepomohly by pro odstranění nějakejch vadnejch pnutí?
Ono to zatížení bude pouze statické bez nějakých extra rázu, v té dire je kaleny čep, který se pneumatický vysune mezi plechy a tím se zajistí.konstrukter to bude mít predimenzovane, proto si to vzal na sebe..ještě to nějak oficiálně sepsat do protokolu z pohledu kvality
Ještě jsem namátkou počítal co by svary mely unést, když vezmu zatížení cca 4000kg na jednu kostku a budu počítat pouze se svary na boku a ne se svarem dokola v dire tak je tam kombinovaný koeficient bezpečnosti cca 3
Editoval Kublejz (07-11-2020 08:45:10)
Dakto sa pod vykres podpisal, tak nesie zodpovednost.