SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
pafik1605 napsal(a):
Radim:
Máš naprostou pravdu. A protože je tam milion podmínek, který nezáležej na tobě, ale na někom, kdo velmi pravděpodobně chce hlavně vydělávat, a kvalita odvedené práce není priorita, tak proto jsem to udělal z nerezu. Tam všechno, co může být špatně, můžu ovlivnit já sám.
I tak se k tomu dá přistupovat.
Ono taky tím, že nerez nerezaví, se velmi usnadňuje i případná povrchová úprava barvou. Stačí vyřešit přilnavost nějakým přebroušením nebo otryskáním plus odmaštění a pokud není nerez kontaminována černým materiálem, záleží životnost povrchovky čistě už jen na tom, jak dlouho vydrží samotná barva. A to i ta nejlevnější syntetika, když nemůže podrezavět, vydrží minimálně 10 let. A pokud se jednou za pár let očistí, přebrousí a případně ošetří povrch, aby se odstranily zplodiny stárnutí barvy a nakonzervovala se, je po většinu té doby i barva brány hodně podobná původní.
Ale zase u prášku, když to je v lince a to, pokud to má být kvalitní, by v lince být mělo, tak kvůli jednomu kusu jedné brány nebudou přeštělovávat linku a upravovat lázně, aby na tom ušetřili. To by se jim ta úspora pěkne prodražila na práci a na ostatním zboží.
Problematícké jsou potom hlavně ty všelijaké garážové či stodolní prostory, kde do nějakého levného zchátralého prostoru postaví práškovací box a sušku, ideálně ještě zakoupené jako vyšrotované či za velmi nízkou zůstatkovou cenu a jdou vydělávat. Tam opravdu záleží kus od kusu či jestli je v době zpracování venku a tím i uvnitř horko, mráz nebo vlhký vzduch...
Taky mě dát dohromady novou bránu a vrátka u baráku čeká. Ale kousek ode mně, takových 15 kilometrů je ve Frýdlantě nad Ostravicí firma L,,,m, která všechnu tu technologii má. Naposled před nějakými roky tam měli vany v lince forézy nějak na délku 2.20 m a na hloubku nějak 1,40 m. Takže až se k tom u dostanu, zatím uvažuji tak, že zaktualizuji si u nich ty rozměry a udělám vrata i bránu ze segmentů, které se tam v pohodě vejdou . Vrata ze 3 - 4 kusů a branku z 1 - 2 kusů. Svařím to, pošlu to tam udělat forézou a práškem pro venkovní prostředí a doma potom nalakované jen sešroubuju, šrouby předběžně mezi osmičkami až dvanáctkami, a bude to.
RHtronix, zkus sehnat suřík,nesmí se prodávat ale sehnat se dá.
Radim: Dnes už asi bude problém sehnat firmu která dělá levně a hlavně kvalitně. Jestli takovou znáte, tak buďte rád. Práškové lakovny taky dokážou těžce vydělávat na nezasvěcených lidech. Třeba si objednáte opískování(otryskání) dílů, základní vrstvu plus vrch v určité tloušťce. Vymyslím si třeba celkovou tloušťku 380mikronů. Takže základ plácnu kolem 150 mikronů a zbytek vrch. Zaplatíte a nakonec se dozvíte, že to ani nepískovali a práškové barvy tam máte sotva polovinu. Normální lidé u sebe měřák na měření tl. barvy nenosí, tak ani nezjistí jak je firma oj..a.
Ceny vražedné a člověk jen platí, platí a pl.....
Paneboze proc 3 panty? Ma snad chleba 3 kurky? Nebo sranda 3 pulky??
Kroutim hlavou proto ze uz jsem to mnohokrat videl a skoro vsude to je k nicemu. Vetsina pantu jsou na 200 kg ale jsou k na tunu tak pri pouziti spravneho pantu neni treba mit strach. Naproti tomu doladit 3 osy pantu presne v jedne lajne skoro nejde a pokud by mel byt laditelnej tak je to zbytecne obtizna prace ktera nenese zadne vyhody spis naopak - bude se hur otacet. Vzdycky se to pere proti sobe.
Adamw140 napsal(a):
Paneboze proc 3 panty? Ma snad chleba 3 kurky? Nebo sranda 3 pulky??
Kroutim hlavou proto ze uz jsem to mnohokrat videl a skoro vsude to je k nicemu. Vetsina pantu jsou na 200 kg ale jsou k na tunu tak pri pouziti spravneho pantu neni treba mit strach. Naproti tomu doladit 3 osy pantu presne v jedne lajne skoro nejde a pokud by mel byt laditelnej tak je to zbytecne obtizna prace ktera nenese zadne vyhody spis naopak - bude se hur otacet. Vzdycky se to pere proti sobe.
Díky za názor. Motivace pro 3 panty je taková že brána bude v plotu ze ztraceného badnění šířky 20cm, tak ať to v otevřeném stavu nevylomí. V uzavřeném stavu strach nemám, jednak bych řekl, že to na ten tah udrží a také bude brána podepřena. V otevřeném stavu bude také podepřena, takže by to mělo být v pořádku, ale při otevírání podepřená nebude...
Taky myslím, že 3 panty je jen víc možných problémů bez užitku, letos to někdo chtěl a rozmlouval jsem mu to
Nešlo by udělat doraz do země? Pak by nemuselo hrozit vylomení při otevření
Třeba něco takového, to by bránu i podpíralo https://www.umakov.cz/doraz-brany-zn-12 … 64-c-2278/
Editoval jees (07-09-2020 10:46:30)
jees napsal(a):
Třeba něco takového, to by bránu i podpíralo https://www.umakov.cz/doraz-brany-zn-12 … 64-c-2278/
Něco takového mám v plánu. V otevřeném stavu budou vrata podepřeny. Jde hlavně o to než se to otevře + samozřejmě nemůžu zaručit že to ten kdo bude otevírat dá na konci na podporu, takže se může stát že to bude ve vzduchu.
RHtronix napsal(a):
jees napsal(a):
Třeba něco takového, to by bránu i podpíralo https://www.umakov.cz/doraz-brany-zn-12 … 64-c-2278/Něco takového mám v plánu. V otevřeném stavu budou vrata podepřeny. Jde hlavně o to než se to otevře + samozřejmě nemůžu zaručit že to ten kdo bude otevírat dá na konci na podporu, takže se může stát že to bude ve vzduchu.
my sme sa ako decka na bránach celkom radi vozili, takže pridať do projektu aspon 3x30kg (tri decka sa tam určite zmestia) :-)
AndyS napsal(a):
my sme sa ako decka na bránach celkom radi vozili, takže pridať do projektu aspon 3x30kg (tri decka sa tam určite zmestia) :-)
To je to správné dimenzování!
Jinak se také přikláním k použití dvou pantů, u takto masívní konstrukce.
3ks jsem dával třeba na lehká vrata z úhelníku 30x30x4, kde i dřevěná výplň kroutí s tou kostrou...
Brana ktera se neudrzi zaslouzi fiknout, vyhodit a znovu. Uvedeny doraz neni na to aby branu drzel ale aby se o nej zarazila zvlaste pak s motorama bez koncovych spinacu. Prolejvak 20x40 je na tohle malo a tak se nestyd do nej vrazit poradnou trubku misto roxoru a uz to drzet bude.
Doraz jen na doražení brány stačí třeba tento https://www.umakov.cz/doraz-dolni-zn-50 … 72-c-1998/
Adamw140 napsal(a):
Brana ktera se neudrzi zaslouzi fiknout, vyhodit a znovu. Uvedeny doraz neni na to aby branu drzel ale aby se o nej zarazila zvlaste pak s motorama bez koncovych spinacu. Prolejvak 20x40 je na tohle malo a tak se nestyd do nej vrazit poradnou trubku misto roxoru a uz to drzet bude.
Hezky napsáno Mno ten plot už je hotový, takže to risknu... s tou trubkou je to dobrý nápad, ale pozdě. Tak uvidíme.
jees napsal(a):
Doraz jen na doražení brány stačí třeba tento https://www.umakov.cz/doraz-dolni-zn-50 … 72-c-1998/
Ten je na posuvnou branu u kridlovy tam nechate vejfuk.
Zalezi i na poctivosti pri stavbe - kdyz nesetri cementem a hodne pechujou drzi to i tak.
RHtronix : Moc pěkné !!
Super napad. Az to bude nekde ladit a zakaznik bude chtit neco netradicniho vyrobim to v trochu jinem provedeni protoze takhle se mi to uplne nepaci. Nicmene jako napad super to jentak nikdo neudela
Ahoj,
chtěl bych si svařit bránu - samonosnou průjezd je cca 4,9m vynesení bych potřeboval co nejmenší, nemám moc prostoru (zatím není mezi pozemky plot - musím nechat vytyčit roh pozemku abych věděl přesný rozměr. Výška brány cca 1,4m Výplň bude nejspíš plna tyč 12x12 vzor bych chtěl něco jako na obrazku. Mohl byste mi někdo poradil jaky zvolit C profil a popř. z čeho udelat ten rám. Zatím mam v plánu C profil 80x80x5 ram sem měl v planu 80x60x2 nevím zda by stačil 60x40x2
Editoval Robinsson (12-10-2020 13:40:43)
Zrovna mám na dílně průjezd 5,5 a celková 7,8m výška 1,4 . na spodku mám 80x80x5 na tom 80x80x3 a nahoře s bokama 60x40x2 ale také je tam vodící učko vyložené 4cm tak že 40profil 40 vyložení na plocháčcích a 40 to učko tak nahoře je to široké 120
koukám že ten to také tak má 80x80x5x cečko a na tom 80x80x3 jekl
Super díky za radu.
Tak ten spodek udělám stejně 80x80x5 Cprofil a na to 80x80x3 jekl. To vodící U nejspíše dělat nebudu a vodil bych to za to vrchní 60x40x2, když je to zvrchu hladké. Ještě se zeptám zda dělat šponovák na té diagonále v tom vynášecím trojúhelníku. Koukal jsem že nekteré brány to mají. Možná do budoucna pokud by brána klesla by to mohlo být k užitku... nevím
Já to šteluji na vozíkách a to učko tam dávám proto at to není dodřené a ohrkané zespodu v tom učku mám ložisko a to mi drží bránu. mám za sebou stovky
bran a to seřizováni jsem nedělal nikdy
Jo a jestli to jde na zinek dávám mezi nosné Cečko a ten jekl 4mm mezeru at proteče zinek a vyteče kyselina.
Na zinek to nejspíše půjde, zda budu schopný to tam dopravit. Pak bych to chtěl hodit do komaxitu. Není ta škvíra tam pak vidět? Ale zas lepší než vytékající rez. nestačilo by méně než 4mm nebo to pak už zinek zalepí. Myslíš, že když neudělám to vodící U tak to ty kladky dodřou? Vynesení toho Učka děláš také kvůli zinku? Většinou jsem ho viděl, že je přímo na rámu.
Ještě se tě zeptám, když máš tolik zkušeností s brány ohledně základu, jak protáhnout krkačky pro kabely. Přívod, fotobuňky popř maják u něj nejsem jeste rozhodnuty zda ho budu chtít ale vývod do sloupku ničemu vadit nebude.. Zda se dá řídit dle tohoto výkresu
Pokud to chceš dávat do komaxitu, není nutné do dávat do žárového zinku, ve kterém se to celé zkroutí. Navíc musíš vědět, kde a jak velké díry vrtat aby protekla kyselina a pak i zinek. Dej to "našopovat" zinkem. Je to v podstatě nástřik zinku, který supluje žárový právě na podobných konstrukcích, kde hrozí tepelné deformace, které jsou nežádoucí. Před šopováním je ovšem nutné nechat tu bránu opískovat. U tohoto šopovaného zinkování odpadá vrtání jakýchkoliv děr a dělá se právě na pohledové věci, které se následně komaxitují... Cenově to vyjde zhruba nastejno, ale vizuálka je o moc lepší....