SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Radim → Tak nechci se dohadovat, ale pokud je rozpuštěná složka zapakovaná v potrubí a lehčí frakce se tudíž odpařovat nemohou, těžko může nastat stav, že se z roztoku něco vykrystalizuje. Sníženou teplotou ano, pokud se jedná o nasycený roztok. Pokud tedy vím, tak toto v Alaska Pipeline nikdy nenastalo.
Frank: To by platilo, pokud by se jednalo o chemicky jednoduché látky s nízkou molekulární hnotností, třeba roztoky typu kuchyňská sůl či jiné jednoduché soli ve vodě.
Pokud se ale jedná o roztoky či směsi chemicky složitých látek s vysokou molekulární hmotností, tak tam hraje velkou roli čas, hodiny, dny nebo možná i měsíce. Klidně se může stát, že se ropa vytěží, zkapalní, nic se nezmění, třeba ani teplota ne a přesto, když je to někde v klidu, za nějakou dobu, hodiny nebo měsíce, dojde ke zhoustnutí nebo vysrážení pevných látek atd.
Ale víc o tom nechci mluvit, protože nic dalšího o tom nevím. To by potřebovalo se zeptat nějakého naftaře, který přímo tam u toho pracuje a má s tím zkušenosti.
Radim → Ano nebudeme se dohadovat... Ale logicky - proč tedy v zemi je ta ropa stále tekutá, než se vytěží. To by podle vaší logiky musela být dávno tuhá jako kámen, za ta staletí v zemi. A co tankery? Tam je taky mnohdy několik týdnů, nebo i měsíců.... Pokud já vím, tak teplota tam hraje největší roli. V zemi bývá dost teplejší a v potrubí, které vede často venkovní přírodou, konkrétně ta Alaska Pipeline, ta teplota poklesne o dost, aby se tam srážely parafinové složky. To tedy vím přímo od zdroje.
Najväčší podiel na tuhnutí ropy majú teplota a množstvo parafínu. Túto skúsenosť majú aj prevádzkovatelia diesel strojov pri používaní tzv. letnej a zimnej nafty.
Teplota přirozeně taky hraje roli.
Pri ťažbe uhľovodíkov často dochádza aj k tvorbe hydrátov. Podotýkam, že sa jedná o surový produkt pred úpravou na obchodnú kvalitu. V expedičných produktovodoch, by sa tieto veci nemali vyskytovať. Hydráty sa tvoria ak uhľovodíkové médium obsahuje aj vodu a je k tomu potrebná nižšia teplota a vyšší tlak. Neuvádzam schválne nízka teplota a vysoký tlak, pretože pri určitých podmienkach sa hydráty vytvoria aj pri + 20 °C , aj viacej a tlakový faktor je tiež je tiež veľmi variabilný. BTW, morské dno je na mnohých miestách pokryte hydrátmi a to aj v tropickej oblasti.
Ještě k těm žazáckým eldám . Ze zoufalství jsem jimi vařil za bolševika . Dostal jsem se k dvoum balíčkům dnešních , jeden 7650 a druhé označení nemám v paměti . Po vyzkoušení nových jsem ty žazácké odnesl do sběrného dvora , odkud jsem si přinesl ty druhé . Ještě jsem získal dva balíky EB133 na běžné sváření . Na tom china invertoru co mám vaří supr .
Bobobo, spíš EB123.
bobobo napsal(a):
Ještě k těm žazáckým eldám . Ze zoufalství jsem jimi vařil za bolševika . Dostal jsem se k dvoum balíčkům dnešních , jeden 7650 a druhé označení nemám v paměti . Po vyzkoušení nových jsem ty žazácké odnesl do sběrného dvora , odkud jsem si přinesl ty druhé . Ještě jsem získal dva balíky EB133 na běžné sváření . Na tom china invertoru co mám vaří supr .
Aky maš invertor? pochval sa.
Také Ti tam do kabelu zapomněli přibalit PE.
To pan MISTR nepotřebuje.
Však naco ?
Stránky: 1 2