SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím všechny.
potřebujeme do jaklu se stěnou 1,5mm propalovat otvory pro zavěšení pro žárové zinkování. do každého jeden, cca 20mm od konce, stačí cca 6-8 mm. Jen do jedné stěny. Nemusí být hezký, jde o to aby to bylo rychle, protože jedna várka je cca 4.000 ks. Hodí se na to plazma? Teď se to dělá vrtačkou. samozřejmě aby to díky spotřebnímu materiálu nestálo majetek, je jasné, že hořák trpí hlavně při propalu... Díky za rady
Myslím, že propalování otvorů plazmovým hořákem bude při započítání všech nákladů (pořízení plazmové řezačky, odpisy, spotřební materiál, čištění rozstřiku při propalování) bude vrtání levnější technologie. Při správném organizačním systému výroby je zpravidla možné už při dělení materiálů přidat operaci vrtání na příslušném místě, třeba i před dalšími technologiemi opracování.
Odůvodnění je poměrně jednoduché - vlastní propálení startovacího otvoru pro následný, i malý, kruhový řez je u plazmy dost neproduktivní a následně nákladnou záležitostí. Mnohem účinnější, rychlejší, produktivnější - ale dražší - je dělení a řezání potřebných figur na laseru.
děkuji za názor. V podstatě by se jednalo jen o ten propal. Díra může být jakkoliv šišatá, roztřik nevadí. Opravdu jde jen o otvor pro zavěšení. Beru to hlavně jako úsporu času. propal cca 1-2 s vrtání min 10-15 s x 5000ks... pří rozdílu v pracnosti 10s jsou to na této sérii skoro dva dny, dvacetkrát za rok... Plazma může být bazarová, jde mi o ten spotřebák jak moc to prodraží...
Likobr: zkus v okolí najít někoho kdo má vysekávačku. My tak řešili něco podobného... Jsou to takové velké a většinou starší stroje podobné lisu... Tak těch dírek někdo nabouchá i 60 za minutu...
kvalitní vrták + ruční vrtačka,
materiál narovnaný vedle sebe třeba 50ks na nějakých kozách (přiměřená pracovní výška)
vrtání díry 6mm bude takto rychlejší než plasma.
Nebo stejně připravený materiál a nedělat díru 20mm od kraje ale řez flexou z čela jeklu - to jsem viděl na mnoha svařených a pozinkovaných konstrukcí.
Říkal jsem si co je ééto za systema? Ale když 5000 ks tak už chápu.
Nebo pořídit vysekávací přípravek + lis viz Rellik.
Aha otvor pro zavěšení, myslel sem jen otvor pro únik přetlaku. Tak nic. Já bych vrtal.
Editoval bourač (05-03-2020 20:55:54)
Časová úspora bude obrovská, rentabilita bude záležet na hořáku a spotřebáku. Levný spotřebák se bude častěji měnit, což je ztráta času cca 1-2min na výměnu podle hořáku, ale i tak by se na jednu sadu mělo dát udělat několik tisíc děr.
Rellik: nečteš zadání. Chtěl bych vidět deformace jeklu po dírách od lisu.
Hlavne to bude chciet plazmu s pilotnym oblukom.
Tahat to někde na dílnu k mašině, rozebírat balík a zase páskovat nemá smysl. Předpoklad je že se to bude pálit rovnou v balíku, někde na place, kde se povysune řada jaklů o 5cm a zase vrátí.
likobr napsal(a):
Tahat to někde na dílnu k mašině, rozebírat balík a zase páskovat nemá smysl. Předpoklad je že se to bude pálit rovnou v balíku, někde na place, kde se povysune řada jaklů o 5cm a zase vrátí.
To zůstanou ty jekly před zinkováním zabalené neodmaštěné,dál se s nimi před zinkováním nic dělat nebude?
Co to zkusit propálit drážkovací elektrodou.
Zvladne to normální svářečka.
Ládes napsal(a):
likobr napsal(a):
To zůstanou ty jekly před zinkováním zabalené neodmaštěné,dál se s nimi před zinkováním nic dělat nebude?
Ano, to si řeší zinkovna v rámci procesu zinkování to odmořuje...
Antihero napsal(a):
Co to zkusit propálit drážkovací elektrodou.
Zvladne to normální svářečka.
to jsem popravdě nikdy nedělal, ale myšlenka dobrá, nemusím řešit vzduch...
Nebude potřeba drážkovací elektroda. Kdysi byla potřeba díra do srojní pilky: držadlo na nůž. Dříve toho na kalené materiály moc nebylo. Pomohla WLSP 315 - drát *1,přepínače nadoraz a posuv aby necukal.
Hodně krátký výlet a ťuk. Výsledek byl krásná čistá díra propálená čistě a bez krápníku s minimální TOO.
Chce to dost výkonnou svářečku-200A bude málo a po vyzkoušení by se dal nastavit i časovač pro opakování.
Zatím se mi to zdá jako nejrychlejší způsob z tady uváděných
osobně bych zinkoval až hotový výrobek než materiál na jeho výrobu tak jsem to myslel a takhle tenký jekl bych před svařováním odmastil aspoň v oblasti svárů.Proto jsem se divil.
Ládes napsal(a):
osobně bych zinkoval až hotový výrobek než materiál na jeho výrobu tak jsem to myslel a takhle tenký jekl bych před svařováním odmastil aspoň v oblasti svárů.Proto jsem se divil.
pozinkovany jekl je vyrobek. dal se s nim nic nedela :-)
Ládes jak zvednou cenu naúčtovat zinkovaný jekly a poté výrobek na opravu přezinkovat a je to tam krásně nastřelený, druhá věc představa že z balíku povytáhnu jekl je pro mně nepředstavitelná až neproveditelná. bud je to tak malej balíček že je opravdu rychlejší ruční vrtačkou 4mm to přostřelit nebo se to stejně bude muset celý rozbalit, ty pásky ani dráty to díky gravitaci nepustí ven max vrchní patro …..
Pálení děr cočkem.
https://youtu.be/MZMqVwRBRQg
Jaryn napsal(a):
... ale takto už pálím do jeklu 3mm několik let ...
Hezká práce!
Jenže likobr tady řeší něco jiného. Otvor cca 6-8mm (bez požadavku na nějakou kvalitu) za 1-2vteřiny bez rozpáskování balíku jeklů a to vše v řádu tisíců kusů.
Takže utopie...
kemppin napsal(a):
Rellik: nečteš zadání. Chtěl bych vidět deformace jeklu po dírách od lisu.
Ten jekl se třeba dá pod lisem při prorážení nasadit na přípravek, takže síla působí jen na jednu stěnu, ne na celý profil.
Editoval davor (11-03-2020 21:12:41)
To není utopie, pokud potřebujeme nazinkovat jekle v délkách a chceme díry pro zavěšení, tak děláme běžně že balík vůbec nerozebíráme ani pásky nepovolujem hodím si ho na kozy a propaluji dírky dycky řadu proti sobě tedy jedním propalem mám díru ve dvou jeklech. Toto mám během chvilky hotovo, kdybych měl vrtat nebo strkat do lisu práce bude trvat mnohem mnohem dýl.
Na takéto dierky do 1,5mm by ozaj stačil ručný prestrihovač. Ja by som volil elektrický prestrihovač ... https://www.amazon.com/Huanyu-Puncher-E … B01DZM2EU8
shaolin napsal(a):
........... Ja by som volil elektrický prestrihovač ... https://www.amazon.com/Huanyu-Puncher-E … B01DZM2EU8
genitalny napad - este vysvetli, ako budes strihat diery do jaklu - tak ako znelo povodne zadanie.......
"Zdravím všechny.
potřebujeme do jaklu se stěnou 1,5mm propalovat otvory pro zavěšení pro žárové zinkování. do každého jeden, cca 20mm od konce, stačí cca 6-8 mm. Jen do jedné stěny. Nemusí být hezký, jde o to aby to bylo rychle, protože jedna várka je cca 4.000 ks. Hodí se na to plazma? Teď se to dělá vrtačkou. samozřejmě aby to díky spotřebnímu materiálu nestálo majetek, je jasné, že hořák trpí hlavně při propalu... Díky za rady"
PS: ja teda volim gulomet - prestrelovat to bude asi najrychlejsie..... napr. take MG42 da 900-1500 dier za minutu
https://sk.wikipedia.org/wiki/MG_42 - mozno niekde u babky na povale by sa nieco naslo
Editoval rcp (12-03-2020 09:36:09)
shaolin napsal(a):
Na takéto dierky do 1,5mm by ozaj stačil ručný prestrihovač. Ja by som volil elektrický prestrihovač ... https://www.amazon.com/Huanyu-Puncher-E … B01DZM2EU8
To nemění nic na tom že musíš balík rozebrat rozložit prostrihat složit a zapaskovat to už to může rovnou vrtat.