SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Radim: Vystup zo 7,5kW vymennika je 1" a od vymennika po jediny obrovsky radiator (jedna velka miestnost) je vsade dodrzane 1". Tak isto spiatocka je vsade 1".
Zdenek11: Ano, ocelove by boli lacnejsie. Pre mna je to hobby - skladacka a ak v buducnosti bude potrebne pridat nejaku odbocku, je pre mna lahsie spajkovat ako zvarat ocel.
Vcera som to zacal spajkovat - podla odporucani makkou spajkou a ide to celkom dobre.
Zdenek11 napsal(a):
My jsme měli na samotížku hlavní vedení z kotle trubky DN 65, to je myslím 2,5", na jednotlivé radiátory a k expanzce pak 1", stejně, jak psal Radim. Kotel byl 18kW. V případě slabých trubek hrozí, že se nevytvoří dostatečný průtok a kotel se přehřeje. Je to potřeba dost přesně spočítat.
Edit.: je taky otázka, jestli konkrétně u samotížného systému bude mít použití mědi místo svařovaných ocelových trubek nějaký přínos, cenový rozdíl bude značný. U nuceného oběhu je používání Cu trubek samozřejmě opodstatněné.
Kotel jsme měli taky tak nějak kolem 18 kw, byl to samodomo kotel podle výkresů, co kdysi , před rokem 1970 kolovaly mezi lidmi. Když se kotel navalil černým uhlím a rozfajroval, tak to vařilo - klokotalo v něm i tak s těmi velkými trubkami.
Potom jsme tam připojili kotel H4, ten měl tuším 12 kW a opravdu byl znatelně slabší. Systém byl u nás, co jsem slyšel pamětníky, naprojektován praktikem od oka na místě. Takže výpočet není potřeba, pokud není nutné za každkou cenu šetřit na materiálu. Ono podle mně u některých věcí je výpočet samotížky přesný výpočet s velkým rozsahem konečného výsledku kvůli nepřesnosti některých vstupních údajů. Podstatné je podle mně to, aby hranice, při které to v samotížném kotli začne vařit, bykla dostatečně vysoko v hodně až extrémně vyfajrovaném kotli, kterého se v běžném režimu přikládání do kotle ani zdaleka nedosáhne. Jinak při zatápění se studeným topením bylo dotykem na potrubí krásně poznat, kde až zrovna doputovala ohřádá voda z kotle a kde je ještě studená voda. Šlo to dost pomalu, voda se v systému otočila tuším asi jen 1 x za hodinu.
Jinak měděné trubky stejného vnitřního průměru jako ocelové by měly teoreticky propustit o něco víc vody, protože mají hladší vnitřek než ocelové. V praxi to asi bude stejné. Dlouhodobě ale bych řekl, že ocelové trubky budou rychleji zarůstat rzí.
Editoval Radim (08-01-2020 10:11:32)
Snažím se nějak sestavit z toho, co pouštíš za info, co vůbec budeš vyrábět. Výměník 7,5kW, takže asi nějaká krbová kamna a k tomu jeden obrovský radiátor. Vše bude na jednom podlaží? Tady bych asi samospád pustil z hlavy, na 1" to nebude běhat, málo vody, tj.malé rozdíly vah a přetápět se to bude, protože voda nebude dostatečně rychle běhat. Zásuvka s elektřinou asi někde bude, tak proč nedat čerpadlo?
Takový navržený systém od oka na místě a zvlášť pro samotížku může fungovat a taky nemusí. Měl jsem dlouholetou kolegyni topenářku a vím, že výpočty pro samotížku byly dost náročné, alespoň co tvrdila, vždycky radši dělala systémy s nuceným oběhem. Takový „odborný odhad“ prý nějak bude fungovat třeba v 80% , někdy bude topit hůř, kotel se může přehřívat, taky to nemusí topit vůbec. Co si pamatuju, základní návrh vychází z rozdílu výšek středu kotle a radiátorů, délky tras, zásadní jsou spády a délky trubek, množství vody. Podle toho se pak vypočtou potřebné dimenze. Ten můj příspěvek nemá žádnou souvislost k úvodnímu dotazu pájení, jen jsem chtěl upozornit, že by návrh měl být v každém případě aspoň konzultován s nějakým odborníkem.
Ano, samotížný systém není tak jednoduchý jak se to zdá. Několik jsem jich počítal. U zařízení krbová kamna s výměníkem je problém regulace. Kamna zpravidla vytápějí místnost, ve které jsoi umístěna. Teplo odevzdané do výměníku je neregulované a musí se spotřebovat, aby se výměník nepřehřál. Proto musí být rozvod a otopná tělesa dimenzována na odvedení všeho tepla- v tomto případě 7,5k.
Toto považuji za podstatně dúležitější než zpúsob pájení.
Taky je otázka, jaký to je výměník v tom krbu. Jestli to je výměník z obyčejné vinuté trubky stejného průměru, jako má být rozvod - coulky nebo dokonce ještě menšího, , jako krbové výměníky, co jsem viděl, bývají, tak to je podle mne pro samotížku úplně nevhodné kvůli velkému odporu trubky kvůli proudění vody. Tam to oběhové čerpadlo prostě být musí.
7,5kw do jednoho radiátoru....tak to good luck, to neuvaří návštěva, ale hned ty sám, pokud nebudeš přikládat opravdu s citem.
Bez čerpadla naprosto nereálný a nepraktický.
Pokud tam není elektřina, řeší se tydle věci běžně trakčníma bateriema.