SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
No, napětí po usměrnění počítám 87-93VDC. Mělo by být 1,4krát větší než střídavina. Když ho vyhladím kondenzátory před a za tlumivkou tak by to mělo tak být.
Za tlumivkou už nesmí být žádná kapacita, přestane to fungovat. Jsou tam důležité ty špičky napětí z tlumivky. Osobně vyzkoušeno.
Zdenek11 napsal(a):
Za tlumivkou už nesmí být žádná kapacita, přestane to fungovat. Jsou tam důležité ty špičky napětí z tlumivky. Osobně vyzkoušeno.
No, moc děkuji za info. Tak to bych to pěkně pokonil...
Hlavne ten kondenzator musi byt takt kvalitnejsi na impulzne zatazenie, tak ze ziadne drotene vyvody ale minimalne prevedene snapin, pripadne kontakty na skrutky.
No, pokud mají mít přívody k diodám nějaký odpor, tak nejlepší bude asi běžný železný drát, asi nejlépe pozinkovaný. Na stejný odpor bude mít větší průřez, tudíž na stejné oteplení tam může být vyšší ztrátový výkon než na mědi. Shánět odporové slitiny příslušného průřezu bude nejspíš už příliš moc komplikované.
Pokud se mají diody KY719 spárovat, měřil bych jejich propustné napětí pří proudu cca 10 ampér nebo lépe ve dvou bodech, řekněme 7 a 15 ampér. Je dobré mít těch diod víc než přesný počet, co se potřebuje, aby se vyřadily extrémy, co nejvíc nepasují. Na měřených diodách musí být bezpodmínečně chladič, dioda KY719 bez chladiče snese proud odhadem do asi 4 ampér. Diody musí mít při měřeních zhruba stejnou teplotu, každý stupeň znamená u křemíkových diod odchylku cca 2,5 milivolt.. Jinak pořádné měření je dost pracné a zdlouhavé, aby byly zajištěny všechny podmínky.
Jinak KY719 není na 40 ampér, ale jenom na 20 ampér.
Viz třeba
http://www.teslakatalog.cz/KY719.html
Jako zkušební odpory pro všelijaká měření kolem svářeček se podle mně dají použít ocelové materiály. Různé ocelové 6m profily, kulatiny třeba 6 a 8 mm používaná na hromosvody nebo na měření KY719 i silné ocelové dráty.
Je třeba odpory o hodnotách od cca 1 do cca 5 - 10 ohmů, z měrného odporu železa a průřezu informativně spočítat vhodný profil a délku a upřesnit měřením na lepším měřáku ( levné měřák měří hodnoty kolem 1 ohmu dost nepřesně)
Ano, mám vždy 5 diod paralelně na 1 chladiči o odporu 0,58K/W. A ty diody jsou na 20A ale středního proudu, tzn. maximální proud 40A.
Akorát jsem teď zjistil zajímavou věc - po přivinutí závitů na sekundár a jeho sériového spojení s origo vinutím se mi dle očekávání zvedlo na 68V, ale ku mému podivu se zvýšil i proud... Místo původních 85A na rozsah 80A se zvedl na 110A pro rozsah 80A... Měřil jsem to klešťákem. (Střídavinu).. Je to možný?? Napadá mě, jestli na to nemá vliv fakt, že jsem to přivinul na primární stranu jádra a narušil rozptyl? Ale to by nemělo mít vliv, ne? Tohle opravdu nechápu ...
Jestli jste to navinul na primár, tak to jste tomu hodně pomohl. Samozřejmě, že se narušila charakteristika trafa.
By som to nehrotil, tych par zavitov to zvladne. A mozno az tak charakteristike neublizi. Uvidi sa pri skuske. Skor by som pocital tych 20A na diodu to je to scim pocita katalog, je pravda ze tam bude nejaky cas na chladnutie.
Ten prud si meral pri zvarani alebo ako?
Editoval Atlan (29-09-2019 07:44:13)
U tohoto typu usměrňovače nemá napětí trafa naprázdno nějaký významný vliv na svařování. Při vlastním procesu je na oblouku napětí cca jen 20 až 30V. Při zapalování oblouku se po odtržení elektrody na tlumivce indukuje napětí, které se přičte k napětí z trafa a umožní spolehlivé zapálení. To samé je při obnovení oblouku při zkratu kapkou. Proto nemůže být na výstupu žádná, ani malá kapacita.
Diody budou pracovat na hranici použitelnosti, lepší by byly staré 160 nebo 200A z bývalého ČKD, pořád se dají na netu sehnat.
Ano, proud jsem měřil při svařování. Zapálil jsem oblouk, svařoval a levou rukou jsem stiskl "datahold" na klešťáku. Měřil jsem to vždy 3x. A s těmito diodami by to mělo být měkkčí svařování, a včera jsem si je napároval. Ve 2 bodech (3 a 7A).
ZDENEK11 zalezi ci bude mat vystupnu tlmivku 1/3 az 2/3 rozmeru trafa alebo len nahrazku z zdvojovacom ako tu bol odkaz.
Ono by to chtělo taky někdy číst příspěvky.
Fraňek napsal(a):
Ano, mám vždy 5 diod paralelně na 1 chladiči o odporu 0,58K/W. A ty diody jsou na 20A ale středního proudu, tzn. maximální proud 40A.
Těch 20 ampér je maximální trvalý střední efektivní proud Ifav. To znamená, že při tomto trvalém proudu a chlazení předepsaném v katalogu součástka se právě akorát dokáže uchladit. Neboli uvnitř krystalu na polovodičovém přechodu je právě při oněch 24 wattech ztrátového výkonu maximální povolená teplota přechodu, to bude tady nejspíš 155 st C. Tehdy ještě byly ty testovací metody neustálené a uvádělo se méně hodnot než se uvádí v datashetech nyní.
A pokud je průběh proudu sinusový, má maximální proud při tomto režimu hodnotu 20 x 1,41 ( odmocnina ze dvou).
Pokud diodou bude procházet vyšší trvalý proud, tak pokud součástka vydrží, byla to akorát technická rezerva. Ta tam může být, ale nemusí, nebo to může způsobit rychlou degradaci diod přehřátím. Tesla vyráběla v dost velkém rozptylu a proto nastavovala katalogové parametry s dost velkými rezervami, aby se součástky do toho vešly.
5 diod KY719 paralelně tedy zvládne trvalý svařovací proud maximálně 100 ampér, a to jenom pouze pokud bude proud mezi těch 5 diod přesně rovnoměrně rozložen. V reálu to bude méně. Jednak kvůli nepřesnému rozdělení proudu mezi těmi 5 diodami, jednak kvůli kondenzátoru za usměrňovačem, takže průběh proudu přes diody nebude sinusoida, ale z hlediska ztrát na diodách bude horší.
Dioda jinak snese i podstatně vyšší proud, ale po výrazně kratší dobu než je sinusoida 50 herz. V katalogu je uvedeno po dobu 10 milisekund a s možným vlivem na spolehlivost 140 ampér a u novějších diod se v datasheetech uvádí maximální proud na milisekundu a mikrosekundu, ten dosahuje u podobných diod hodnot až několik stovek ampér. Ty proudy se ale v běžném usměrňovačí neuplatí, měly by uplatnění, pokud by se jednalo o zdroj s elektronickou pojistkou proti zkratu.
Například pokud by u této diody měla elektronická pojistka zdroje reakční dobu do vypnutí 10 milisekund, muselo by se zajistit konstrukcí zdroje, aby ho zkrat nezničil, aby zkratový proud zdroje diodami nepřesáhl oněch 140 ampér.
On je tam totiž ještě jeden problém. U nastavené hodnoty svařování např. na 100A u mé JF90F teče při zkratu obvodem proud 148A. S tím se musí počítat - třeba při přilepení krátké elektrody může tento stav trvat i několik sekund. Takhle jsem si odepsal 5ks paralelně řazených můstků 50A, než jsem je vyměnil za 200A diody. A to bylo na rozsahu 120A. Sice po usměrnění bude ten zkratový proud o něco nižší, ale i tak.
Ano hore pise ze da tlmivku. Mas pravdu uniklo mi to.
Myslis cinske 50A mostiky ktore horko tazko znesu 25A?
Jo jo, ty čínské. Je to už spousta let a tehdy jsem se ještě naivně domníval, že by mohly vydržet.
Já taky párkrát na něco použil ty levné můstky. Potřeboval jsem usměrnit kolem 10A, říkal jsem si dám rezervu. Tak jsem použil můstek asi 20A, dal na pořádný chladič. A i když byl odběr kolem těch 10 A, tak byl po chvíli horký. Nakonec jsem tam dal raději klasické výkonové diody a byl klid.
Fraňek napsal(a):
Akorát jsem teď zjistil zajímavou věc - po přivinutí závitů na sekundár a jeho sériového spojení s origo vinutím se mi dle očekávání zvedlo na 68V, ale ku mému podivu se zvýšil i proud... Místo původních 85A na rozsah 80A se zvedl na 110A pro rozsah 80A... Měřil jsem to klešťákem. (Střídavinu).. Je to možný?? Napadá mě, jestli na to nemá vliv fakt, že jsem to přivinul na primární stranu jádra a narušil rozptyl? Ale to by nemělo mít vliv, ne? Tohle opravdu nechápu ...
Tak až ti odejdou, tak mám dvě 200A diody z metra, i s chladičem (ten není originál). Tak se pak přihlaš
Tolik zbytečných písmen . Ale mladý jsem pohazoval hodinami ..... Abys nemusel být mladý blbec čti . Je zde toho mraky . Mne mrzí ti , kteří ty , co něco chtějí dělat , strkají do zbytečných projektů . Je to zhůvěřilost , nebo ještě hůře , za rohem se tlemí . nedej vševědoucí , aby to dělali naschvál . Ale nevědomost hříchu nečiní .....
Stránky: 1 2