SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj, omezení deformací při svařování plechů u nerez i běžné oceli je věčně omílané téma. Avšak můj dotaz je ohledně rozdílu použití mezi symetrickým přerušovaným svarem a přerušovaným střídavě přesazeným svarem. Rozdílnost právě v ohledu na vznik deformací.
Je jasné, že bude záviset na dané konstrukci (tvaru svařovaných součástí, tedy jejich tuhosti), materiálu, zvolené technologii svařování a postupu svařování.
Můj dotaz tedy počítá s jednotnými svařovacími parametry pro oba typy svarů.
Editoval LukS (04-03-2019 09:20:05)
V základní úvaze v tomto příspěvku o deformacích je logická chyba. Deformace nejsou způsobeny umístěním svárů, ale vneseným teplem. A je celkem jedno, jaké pořadí svařování zvolím. Takže zásadou je co nejvíc zabránit ohřevu materálu do oblasti rekrystalizace. Tato oblast se nachází v přechodové oblasti kolem sváru a je tedy nutné zajistit, aby ta oblast byla co nejmenší, resp. nejužší. Při maximální snaze o zmírnění deformací je tedy nutné, aby místo každého nového krátkého sváru bylo "studené", tedy s teplotou max. 150 °C.
Při jednostranném svařování je možné si trochu pomoci předehnutím svařence.
Dalším problémem je u svařování většiny nerezových materiálů je nízká tepelná vodivost nerezů obecně a navíc až dvojnásobná tepelná roztažnost. To má za následek snadné přehřátí materiálů těsně vedle sváru se všemi důsledky, jako je snížená vrubová houževnatost a "nauhličení" přechodové oblasti cestováním uhlíku do místa s nejvyšší teplotou při pomalém chladnutí.
S vneseným teplem a tedy tepelného působení na vznik deformace souhlasím. Nesouhlasím, že postup kladení housenek je nepodstatný, viz obr. níže, omlouvám se za špatnou kvalitu. Deformace při a po svařování vznikají na základě vzniku vnitřního napětí v okolí svarů. A právě velikost a směr působení vnitřní napětí je ovlivněno rozložení svarů.
nebo
https://www.google.com/search?q=postup+ … 1-Gv7ocoM:
Editoval LukS (04-03-2019 11:47:40)
Ach jo. A pročpak asi se používají ty různé varianty přerušovaných svárů? Nebude to náhodou proto, aby se svár co nejrychleji odvedením tepla do okolního materiálu ochladil a aby se tím nerozšiřovala teplem ovlivněná oblast při dlouhém sváru? Co se to tedy vlasně děje v těsné blízkosti sváru, že je výsledkem deformace? Je to vznik tahového napětí různě velkého v profilu sváru a jeho okolí. Pokud znáte princip rovnání teplem, pak je práce s tahovými napětími brnkačka.
Z mojej skusenosti vplyva dost na "krutenie" medzera medzi zvarovanymi kusmi. Prave preto sa snazim mat medzeru minimalnu - idealne ziadnu (zvaram zelezo/nerez do 2-3mm). Samozrejme pri vacsom/komplikovanejsom zvarenci treba rozmyslat dopredu co sa kam uhne a podla skusenosti sa to da celkom pekne vychytat. Ale niekedy sa clovek moze snazit akokolvek - aj tak to bude deformovane.
LukS napsal(a):
můj dotaz je ohledně rozdílu použití mezi symetrickým přerušovaným svarem a přerušovaným střídavě přesazeným svarem.
Žádný rozdíl při ideálních parametrech. Každý postup patří k jiným parametrům svařence. Nelze zobecňovat.
Nelze slepě postupovat podle žlutých tabulek z učebnice dotované Junckrem. Pak padají mosty. (Studénka)
jirkati napsal(a):
Ach jo. A pročpak asi se používají ty různé varianty přerušovaných svárů? Nebude to náhodou proto, aby se svár co nejrychleji odvedením tepla do okolního materiálu ochladil a aby se tím nerozšiřovala teplem ovlivněná oblast při dlouhém sváru? Co se to tedy vlasně děje v těsné blízkosti sváru, že je výsledkem deformace? Je to vznik tahového napětí různě velkého v profilu sváru a jeho okolí. Pokud znáte princip rovnání teplem, pak je práce s tahovými napětími brnkačka.
To je nejlepší shrnutí tématu . Já jen dodám : u koutového je mezera=0
: u tupého je mezera taková,aby byl 100% průvar
Nechtěl jsem se hádat, jen jsem si neuvědomil plnou souvislost působení vneseného tepla.
Děkuji za přiblížení objasnění problému.
bourač napsal(a):
Žádný rozdíl při ideálních parametrech. Každý postup patří k jiným parametrům svařence. Nelze zobecňovat.
Nelze slepě postupovat podle žlutých tabulek z učebnice dotované Junckrem. Pak padají mosty. (Studénka)
Bourači, ten most spadl, protože ho podložili papundeklem a ještě blbě, ne kvůli pnutí