SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Docela by mě zajímalo, jestli sá dá při pájení natvrdo propambutanem místo kyslíkové láhve použít kompresou, případně jaký použít hořák a jaký výkon kompresoru bude stačit. Pokud vymejšlím blbosti tak se omlouvám.
Myslim, ze na pajkovanie existuju aj horaky PB vzduch. Iba ak by si potreboval vyssiu teplotu. Tie horaky PB + O2 ale su nejako skonstruovane na urcity prietok plynov, takze ak nahradis O2 vzduchom, potrebujes tento prietok zvysit cca 5 nasobne aby si dosiahol rovnaky pomer PB a O2. Takze skor vidim obmedzenie v tomto. Opravte ma prosim, ak sa mylim.
No prave, vyduchovej horak je tak do 18mm trubky. Na vetsi prumery se uz pouziva O2, proto ten kompresor. Preci jenom mit doma 4 tlakovy lahme mi uz prijde jako silenost
Ja takto letuji normálně
Mám takú otázku . Naozaj sa dá ako tu píšete použiť namiesto O2 vzduch ? Funguje to aj na rezanie ? Asi píšem blbosť .
Řešili jsme to u nás ve firmě.
Existují hořáky na PB + stlačený vzduch. Nejdou použít ty na PB + 02, ty na vzduch nejedou. Problém nastává s trvalým a dostatečným přívodem vzduchu, tedy pokud nemáte dost silný kompresor, tak to nikdy dobře fungovat nebude. Navíc teplota je nižší a tím i delší čas nahřívání, ale jde to.
Ovšem podobných výsledků se dosahuje i s turbohořáky, které si nasávají vzduch sami z okolí, ale je to jen na tvrdé pájení slabších součástí.
My jsme nakonec od toho ustoupili, právě pro problém s konstatní dodávkou vzduchu.
kirkmen napsal(a):
Řešili jsme to u nás ve firmě.
Existují hořáky na PB + stlačený vzduch. Nejdou použít ty na PB + 02, ty na vzduch nejedou. Problém nastává s trvalým a dostatečným přívodem vzduchu, tedy pokud nemáte dost silný kompresor, tak to nikdy dobře fungovat nebude. Navíc teplota je nižší a tím i delší čas nahřívání, ale jde to.
Ovšem podobných výsledků se dosahuje i s turbohořáky, které si nasávají vzduch sami z okolí, ale je to jen na tvrdé pájení slabších součástí.
My jsme nakonec od toho ustoupili, právě pro problém s konstatní dodávkou vzduchu.
Ale rezať sa z tým asi neda , však ?
Pro Riso SK
na řezání to opravdu nemůžete použít. Základní princip řezání plamenem je, že nahřejete ocel na zápalnou teplotu a vháníte na ni kyslík a ten způsobí, že ocel v místě řezu odhoří (kyslík se dříve značil podle čistoty a pouze nejčistší se používal na řezání, protože se nesnižovala účinnost při pálení). Tudíž řezat vzduchem jedině z plasmou :-) Milan246
Milan246 napsal(a):
Pro Riso SK
na řezání to opravdu nemůžete použít. Základní princip řezání plamenem je, že nahřejete ocel na zápalnou teplotu a vháníte na ni kyslík a ten způsobí, že ocel v místě řezu odhoří (kyslík se dříve značil podle čistoty a pouze nejčistší se používal na řezání, protože se nesnižovala účinnost při pálení). Tudíž řezat vzduchem jedině z plasmou :-) Milan246
Díky .
Kirkmen píše, že existují hořáky PB a ztlačený vzduch. Prosím zda je to možné napsat kde se takové hořáky dají opatřit. Jedná se mi o to, že řešíme v práci ohřevy součástek kvůli jejich rozebírkám a jak všichni víme je acetylen a kyslík celkem drahá legrace. Děkuji.
radiokovář napsal(a):
Kirkmen píše, že existují hořáky PB a ztlačený vzduch. Prosím zda je to možné napsat kde se takové hořáky dají opatřit. Jedná se mi o to, že řešíme v práci ohřevy součástek kvůli jejich rozebírkám a jak všichni víme je acetylen a kyslík celkem drahá legrace. Děkuji.
Kontaktujte firmu GCE Chotěboř. Měli jsme to od nich.
Mimo jiné, kyslík moc drahý není, já být vámi tak bych zaměnil jen acetylen za PB. On ten kompresor také není zadarmo a i jeho pravidelná údržba něco stojí. Navíc PB s kyslíkem má větší teplotu a bude i vaše práce rychlejší.