SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 11-08-2017 11:34:32

jc
Člen
Registrovaný: 08-05-2017
Příspěvky: 14

Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

Dobrý den, prosím chtěl bych se vás zkušených zeptat, co všechno musím mít za povolení, oprávnění či jaké další "papíry" abych mohl na živnost provozovat dílnu, kde bych prováděl drobnou zámečnickou činnost včetně svařování TIG?

Co bych měl mít já jakožto člověk, který bude přímo svařovat (zda nějaké svářečské oprávnění, v jakém rozsahu??) a co bych měl mít z pohledu dalších nezbytností (zda nějaké pojištění, schválení výrobních prostor, hygienické povolení či jiné ??)

Předem děkuji za odpověď.

Offline

 

#2 11-08-2017 14:10:27

vyrobca
Člen
Místo: Bratislava
Registrovaný: 05-05-2012
Příspěvky: 1277
Web

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

odpoviem tak trochu od veci... pokial si sam a nebudes nikoho zamestnavat, vies pracovat v danej oblasti, tvoja cinnost nebude nikomu v okoli vadit, dielna bude dobre zasita, a nechces provokovat stat ze chces mat vsetko potrebne vybavene, tak si to najprv tak trochu vyskusaj kolko budes mat prace a kolko dokazes zarobit.. po pozitivnych skusenostiach sa tu skus opytat este raz.. :-)


Formica FOR mig 169, Kuhtreiber KIT in 1500 HF, ALFA in Pegas 40A Plazma,Welder Fantasy JET TIG III AC/DC 200, Dnipro M SAB 210,Speedglas 9100XX, Kowax KWX820 ARC+, Bomar STG 120, Bezolejový kompresor - HECHT 2089, Profi3Dmaker, Ender 3 PRO,Ender 5+,10x BIQU B1,Tronxy XY-2,Creality LD-006,pieskovaci box Lincos 110L,klima Whirlpool PACW12CO :-) https://lnk.sk/pE05 - vypocet rozostupov tyciek v rame

Offline

 

#3 11-08-2017 16:20:01

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

Pro jc - zkus se porozhlédnout nejdříve u někoho, kdo již takovou činnost provozuje, pak se podívej do příslušných hygienických a požárních norem. Jako "výrobce" pak podle platných předpisů musíš poskytnout záruku na svou práci. Se svařováním je to ještě složitější v tom, že musíš mít nějaké oprávnění. Základní kurz podle ČSN 050705 stačí pouze na zcela nenáročné, nenosné, staticky namáhané sváry. Jinak je normami požadována zkouška podle ČSN EN ISO 9606-x.
Ještě počítej s pojištěními na majetek, na budovu, na blbost. A taky se spotřebou elektřiny, vody, plynu, s náklady na telefon, v budoucnu na EET, na údržbu dílny, zařízení. Taky je potřeba platit účetního, provoz auta, pořízení svářeček, jejich údržba, nákup přídavných materiálů, ochranných plynů, spotřebních materiálů pro TIG hořáky. No a hlavně musí zbýt dostatek peněz tobě.

Offline

 

#4 11-08-2017 20:37:12

jc
Člen
Registrovaný: 08-05-2017
Příspěvky: 14

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

Dobrý večer, děkuji za reakce.

vyrobca: Ano, pracoval bych sám, dílnu mám doma. Zatím něco jednoduššího, možná nějaké bokovky pro známé. Dopředu se ale zajímám i o tu možnost, že bych později začal dělat i jako OSVČ vedlejší činnost.

jirkati: Děkuji za informace. Mám záměr dělat spíš nějaké obyčejné výrobky, jejichž funkce neohrožuje lidské zdraví. Takže žádné tlakové potrubí, žádné tlakové nádoby, žádné zábradlí. S tím souvisí i to, že chci dělat pouze doma v dílně, takže nebudu jezdit svařovat do terénu k zákazníkovi. Uvažuji, že bych pracoval na živnost, ale zatím jako vedlejší činnost. Spíš sem tam něco svařit, vyrobit, spíše nějaké menší zakázky. Chápu, že svařování je rizikovější činnost než např. dělat stolařinu, právě např. kvůli riziku požáru nebo že vznikají zplodiny atd. Proto pátrám co všechno je zapotřebí vyřídit, abych se nedostal do nějakého maléru :-). A právě já jsem ten člověk, co má rád věci v pořádku a raději si to oficiálně podchytím, což mě ale už bohužel několikrát vyliskalo, protože bohužel v této republice zákony a předpisy nepřejí poctivcům (za dobrotu na žebrotu). Tak na druhou stranu chápu, že většina živnostníků toto neřeší a dělají bez jakéhokoli papíru. Samozřejmě do nějakého prvního většího maléru (ale to je zase jiné téma).

Offline

 

#5 12-08-2017 07:29:17

Evita
Člen
Registrovaný: 27-05-2015
Příspěvky: 915

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

Hmm, nevím, raději bych zezačátku volila práce u zákazníka, takhle Vám může 15 institucí legálně prolízat chaloupku a když naserete nějakýho dobrovolnýho hasíče nebo kominíka tak pro kontroly nebudete mít čas na práci, leda by jste si zřídil fiktivní firmu v Práglu, na Vysočině to začíná být nutností, zdravím

Offline

 

#6 12-08-2017 07:41:38

jarinox
Člen
Místo: Bratislava
Registrovaný: 12-04-2010
Příspěvky: 272

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

Mňa by teda zaujímalo ako je to u Vás v ČR. Aspoň u nás na Slovensku (osobné skúsenosti) je to takto vďaka všetkým možným aj nemožným nariadeniam EU takto:

a) zámočníctvo je remeselná živnosť, t.j. je potrebné preukázanie odbornej spôsobilosti získanej vyučením v odbore. Preukázaním je výučný list v odbore, alebo iným dokladom o vyučení v príbuznom odbore a rok praxe, alebo preukázaním 10 ročnej praxe práce v odbore, od ktorej ukončenia neuplynuli viac ako tri roky. Čiastočne sa to dá "obísť" voľnou živnosťou - Výroba a montáž kovových konštrukcii. Potom nasleduje prihlásenie sa na daňový úrad, zdravotnú poisťovňu, sociálnu poisťovňu, atď..

b) zriadenie prevádzky - ak je plánovaná prevádzka (napr. dielňa súčasťou domu, alebo dielňa bola pôvodne obchod), musí sa zmeniť druh využitia časti budovy na nebytový priestor. Spadá to pod stavebné konanie - zmena využitia stavby, alebo časti stavby. Toto sa rieši na príslušnom stavebnom úrade. Nasleduje vypracovanie dokumentácie, miestne zisťovanie za prítomnosti hygienika, požiarnika, inšpektora práce a dotknutých orgánov. Tu je nutné doložiť aj revízne správy a výsledkom je schválenie prevádzky (dielne).  Prevádzku je potrebné nahlásiť na živnostenský úrad.. Pri schvaľovaní dielne u Vás doma do prevádzky môžete ostať nemilo prekvapený, keď hygienik začne požadovať, aby ste zriadili zvlášť v dielni sprchu, šatňu, wc.. a to aj napriek tomu, že
5 metrov vedľa dielne v dome máte sprchu, aj wc a v obývačke šatník.. :-)

c) riešenie pracovnej zdravotnej služby (PZS) podľa smernice EÚ č. 89/391/EHS a štátnych zákonov, ktorá určí kategorizáciu činnosti a určí podmienky. Zvárač pracujúci väčšinou dňa v dielni v interiéri spadá do 3 kategórie, čo značí, ako často musíte navštevovať pracovného lekára, ktorý Vás raz ročne pošle po množstve vyšetrení. Pri kategorizácií rizík sa hľadí aj na to, s akou chémiou, plynmi sa bude pracovať, či ide o korozívne prostredie, prašné, atď.. Zároveň sa určujú požiadavky na osobnú ochranu, vetranie, odsávanie, filtráciu...

d) nasleduje školenie BOZP, školenie PO, vrátane vypracovania BOZP (autorizovaným bezpečnostným technikom) a PO (autorizovaným požiarnym technikom) pre danú prevádzku - dielňu. Ak občas pôjdete niekde montovať zábradlie, tak už potrebujete školenie na prácu vo výškach bez použitia špeciálnej techniky (práce vo výškach nad 1,5m), atď..

e) ak toto všetko spravíte, tak zistíte že to ešte nie je všetko. Zrazu zistíte, že je potreba vedenia registratúry podľa zákona, zriadenie registračnej pokladnice, pravidelné revízie ručného elektro náradia (vrátane aku), tlakových zariadení (kompresor), komína, na obsluhu kotla na kúrenie v prevádzke musíte mať oprávnenie kuriča VI triedy a množstvo ďalších povolení, školení, nariadení na ktoré som teraz aj zabudol..

To je žiaľ realita dnešnej doby, na zriadenie prevádzky podľa všetkých platných noriem a zákonov si pripravte aspoň 5 - 6 mesiacov času a mnoho
odhodlania, chuti a trpezlivosti.. Len je otázne, či to za to aj stojí :-)

Editoval jarinox (12-08-2017 07:49:31)


EB MIG 200, FK - MIG 1700E, Sherman MIG 200Mng, Magnum MIG 208 K, Invertor PEGAS 160 T HF, plazma CUT 60, TEMOS PSPB III-A..

Offline

 

#7 12-08-2017 11:53:31

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2123

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

Mňa by dosť zaujímalo , či aj zámočníci spadajú do kategórie číslo 3 .
Keď pracujú v rovnakej dielni ako zvárači a dýchajú to čo aj zvárači ....
Náš zamestnávateľ tlačí na zdravotnú službu ,aby zvárači boli jediný zamestnanci s kategóriou 3 .
Pritom ten dym dýchajú všetci ....

Offline

 

#8 12-08-2017 12:16:51

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4716
Web

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

jarinox napsal(a):

Mňa by teda zaujímalo ako je to u Vás v ČR.

tady je to úplně stejné, masivní podpora soukromého podnikání.
Úředník za to může jen zčásti - je hodně šmejdů a podvodníků kteří mají seriozní práci až na posledním místě, kvůli nim se musí vše upravovat zákonem.

Zapoměl jsi napsat že za všechna nutná povolení, oprávnění, revize a školení se tvrdě platí.

jc: zapomeň na to že budeš sedět doma na zadku, zákazník potřebuje vyrobenou věc často taky namontovat, výjezdy do terenu tě neminou (jinak umřeš hlady smile )


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#9 12-08-2017 20:36:07

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2447

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

Já bych stroje normálně opravoval  a napsal bych tam  zámečnické práce. Mi dělali problémy s provozovnou  a já se optal jestli ji musím mít ,tak že prý nemusím  já na to tak at mi ji tam nepíše a mám klid osmnáct let.

Offline

 

#10 12-08-2017 20:51:44

milosak
Člen
Místo: P - z
Registrovaný: 15-04-2013
Příspěvky: 501

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

Jsem vyučený ,, Tesla mechanik,, pozdější název  strojní mechanik , po doložení praxe mám ž. list na zámečnictví od r. 1991 dodnes.
Nejčastější popis práce je : zámečnické práce, včetně cestovného a materiálu, protože pod to se vejde skoro vše .   smile


autonomous mechatronics, electronic systems - access control

Offline

 

#11 12-08-2017 22:33:03

jc
Člen
Registrovaný: 08-05-2017
Příspěvky: 14

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

Děkuji za odpovědi:

jarinox: ufffff tak to si myslím, že pokud to je propleteno těmi EU nařízeními, tak v ČR to bude asi stejně, jako je to u Vás v SR.

Tak to jsem teda upřímně velmi znechucen .... až se mi chce říct "kašlu na to". Jako tohle je ale opravdu nechutná byrokracie ... se nedivím, že tolik lidí dělá na černo...

Vyřízení živnosti a vším s tím související v čerty, zkouška dle ČSN EN ISO 9606-x v čerty když to musí být, vykazovat tržby přes EET v čerty. Ale to je pořád slabý čajíček oproti tomu, když bych měl mít na krku 15 institucí, které by mě buzerovaly a kontrolovaly, jestli já sám doma ve své vlastní dílně mám vymalováno tak jak nařizuje směrnice EU nebo jestli mi visí hasičák ve správné výšce dle směrnice EU a další lahůdky, co zde přítomní vyjmenovali.

Uffff .... mám teda po náladě a asi si tu svářečku ani nebudu kupovat, abych si něco doma svařoval sám pro sebe se mi neoplatí  :-( .... Myslím, že z toho bude další díl "Konec svářečů v Čechách" .... opravdu super podpora podnikání :-(

Offline

 

#12 13-08-2017 08:12:58

jarinox
Člen
Místo: Bratislava
Registrovaný: 12-04-2010
Příspěvky: 272

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

jc: Moja osobná rada: Začni si robiť "bokovky", pre známych, ako "kamarátsku výpomoc", a až keď sa ti to rozbehne, potom začni riešiť všetko ostatné. Bo dnes je taká doba, že robotu získaš len vďaka dobrému menu, alebo vďaka kontaktom :-)

Robi: Iste robíš na voľnú živnosť - "výroba a opracovanie jednoduchých výrobkov z kovu", kam spadá napr. aj voľná živnosť výroba brán a prvkov na oplotenie z kovu a tiež zváracie a paličské práce  :-)

K tvojej otázke, odpoveď je veru jednoduchá. Aktuálne znenie živnostenského zákona je výsledkom harmonizácie Slovenského práva a EU práva. V minulosti, pred vstupom do EU, bolo možné si zapísať hocijaký subjekt podnikania (živnosť), od vstupu do EU je zoznam živností (činností) viac menej pevne daný. Samozrejme aj v minulosti boli remeselné a viazané živnosti, avšak vždy sa dala vymyslieť individuálna voľná náhrada a túto náhradu si ako voľnú živnosť zapísať. Dnes už sú tieto možnosti značne obmedzené..

Príklad:

"stolárstvo" - remeselná živnosť, ale ako náhrada sa dá použiť volná živnosť "výroba jednoduchých drevárskych výrobkov, zostavovanie stolárskych dielcov alebo súčastí z dreva do finálnych produktov a ich údržba", avšak v minulosti sa dala zapísať voľná živnosť "návrh a výroba dekoračných i úžitkových predmetov z dreva", pričom bežne robil živnostník prácu ako stolár, a aj keď prišla kontrola so živnostenského úradu, či inšpektorátu práce, tak nejaký zásadný problém nebol, len výnimočne to končilo s 2000,- Sk pokutou (tak 1 prípad zo 100)..

Ale to je minulosť, dnes už úrady a kontroly majú jasnejšie definované obsahové možnosti jednotlivých živností a podľa zoznamov živností skôr dokážu určiť, či je to ešte voľná živnosť alebo už remeselná. Neoplatí sa podceňovať znalosti úradníkov, dnes kontrola živnostenského úradu má dokonalý prehľad, vyzná sa v odbore...

PS: Tu ešte musím zdôrazniť, že v 90 rokoch bolo možne zapísať aj remeselnú živnosť bez problémov, len na základe čestného prehlásenia (rukou napísaného) o praxi, bez dokladovania ukončeného vzdelania! Niekedy dokonca ani to nebolo potrebné, živnosť zapísali len tak, napr. vodič z povolania (s dopravnou priemyslovkou) zrazu mal autoservis a podobne..

Osobne vo mne rastie pocit, že dnešné zákony, normy, oprávnenia sú nastavené tak, aby sa minimalizovala existencia jednoduchých živnostníkov a rodinných firiem s malými dielňami. Lebo komplexná legislatívna náročnosť a nepriamo aj finančná náročnosť z plnenia legislatívnych požiadaviek dokáže zhltnúť až 1/3 zisku živnostníka a každým rokom narastá. Pričom sa už veľmi nerozlišuje medzi firmou s 10, 50 zamestnancami a združením dvoch živnostníkov pracujúcich v garáži.. 

Na záver musím skonštatovať, že dobre už bolo, nedá mi to. Za minulého režimu sa skoro vôbec nedalo podnikať, ale zato kto chcel, mal dielňu a vyrábal, opravoval ako neoficiálny dedinský "živnostník". Po revolúcií sa veľmi rýchlo zmenili tieto dielne na oficiálne prevádzky živnostníkov, v tej dobe bola skutočne byrokracia minimálna, za týždeň dva ste mali otvorenú prevádzku. To bolo množstvo nadšených ľudí, každý jeden si otváral živnosť a dúfal ako sa bude mať dobre. Drvivá väčšina po pár rokoch aj skončila, keď zistili ako to chodí. Že bez kontaktov robotu nezískajú, a že "veľko-firme" konkurovať dokážu len ťažko. Ale to je iná téma :-) A dnes je situácia aká? Škoda reči, človek by sa iba rozčúlil... :-)

Editoval jarinox (13-08-2017 08:30:36)


EB MIG 200, FK - MIG 1700E, Sherman MIG 200Mng, Magnum MIG 208 K, Invertor PEGAS 160 T HF, plazma CUT 60, TEMOS PSPB III-A..

Offline

 

#13 13-08-2017 13:39:57

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4716
Web

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

nevzdávej to předem, stojí za to nemít nad sebou vůbec žádného nadřízeného. Dobře ti radí kolegové z Bratislavy. Rozjeď to v malém jen tak, "na černo".


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#14 13-08-2017 20:48:15

jc
Člen
Registrovaný: 08-05-2017
Příspěvky: 14

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

Dobrý večer,
děkuji za příspěvky a taky za psychickou podporu :-). Upřímně jsem měl trochu růžové brýle a byl jsem trochu rozladěn, když jste mi je sundali, protože jsem nečekal, že zrovna svařování na živnost je tak složité z hlediska legislativy.

Já jsem dlouhodobý domácí hobby svářeč, pouze MMA, MAG a autogen. Nedávno jsem se začal zajímat o TIG a právě proto jsem se registroval i zde na svarforu. Tím jak pročítám toto forum, tak mě metoda TIG začala velmi zajímat. Je to i tím, že toto forum je na velmi vysoké úrovni a hodně zajímavých věcí jsem se zde dověděl jak o samotném svařování, tak o materiálech a zdejší diskutující jsou na velmi vysoké úrovni, co se týká vědomostí, znalostí i chování ;-)

Proto pročítám a studuji metodu TIG a chci, pořídit svářečku a dál se trošku vědomostně i manuálně vzdělávat v TIG metodě.

Já bych mohl mít i nějaké zakázky na TIG, ale jak jsem se začal zajímat o legalizaci této činnosti, tak mi trochu to nadšení opadlo.

Ale myslím, že to udělám, přesně jak radíte ... zkusím začít sem tam něco svařit ve formě "kamarádské výpomoci" a i když by mi to zůstalo pouze jako koníček, tak si myslím, že mě to alespoň vědomostmi posune zase o kousek dál :-)

Přeji hezký den.

Offline

 

#15 13-08-2017 21:50:21

Welda
Člen
Registrovaný: 23-04-2017
Příspěvky: 722

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

m.evil napsal(a):

Mňa by dosť zaujímalo , či aj zámočníci spadajú do kategórie číslo 3 .
Keď pracujú v rovnakej dielni ako zvárači a dýchajú to čo aj zvárači ....

Ono je to dost široké, ale část z toho co tě zajímá, řeší - Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky kategorizácia prác z hľadiska zdravotných rizík. Autorizovaný bezpečnostní technik (ABT) pokud si požádal a je evidovaný na MZ SR, může vykonávat PZS a může řešit 1 a 2 kategorii. Avšak 3 a 4 kategorii, to jest rizikové práce - zpravidla má na starosti lékař se specializací v oboru pracovního lékařství, který smluvně zabezpečuje PZS pro daného zaměstnavatele. Pokud je na pracovišti situace jako naznačuješ, může ABT, anebo zvolený - zástupce zaměstnanců pro bezpečnost (anebo oba + například odbory) tlačit na zaměstnavatele aby se vykonala objektivizace faktorů působících na pracovišti a to měřením. Na základě měření a návrhu, PZS-ka + ABT zařadí příslušnou pracovní pozici do stanovené kategorie jednotlivých faktorů. Například - hluk může být v kategorii 1 a současně prach v kategorii 3... Pokud zařadí některou profesi do tř.3 a 4 (rizikové práce), je zaměstnavatel povinný toto oznámit příslušné RUVZ.

m.evil napsal(a):

Náš zamestnávateľ tlačí na zdravotnú službu ,aby zvárači boli jediný zamestnanci s kategóriou 3 . Pritom ten dym dýchajú všetci ....

Tlačit může, ale hlavně ať moc nešaškuje, protože náznak choroby z povolání na pracovišti by byl dost velký průšvih. Mimo jiné finanční průšvih. To už se oplatí přemýšlet jaká zvolit kolektivní a individuální opatření pro snížení rizikových faktorů. Něco se vymyslet zpravidla dá. Už při měření jednotlivých faktorů vyskakují možnosti, jak to udělat, aby ten dopad nebyl tak vysoký.


O 160, Magnum 210 Synergy.

Offline

 

#16 13-08-2017 22:16:21

tomaslad
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 02-12-2013
Příspěvky: 111

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

za mě 2 podněty z osobní zkušenosti, naprosto rozdílné,  k tomuto tématu:
1. "Tonda", na HPP letecký dispečer u ŘLP, má na VPP sro-čko na hostinskou činnost a teď si koupil baráček u Prahy, ruinu a total ji přestavěl na nebytovku, resp. provozovnu - sklenářství. Měl tuto byrokracii kombinovanou - stavba + kolaudace +změna sro +  obíhačka desítek institucí a razítek a vyjadřovaček a povolení. Přesně jak píše jarinox, Tonda z toho šílel,  a v hospodě jsme nechápali když nám ty anabáze průběžně líčil, ale vše uplatil, oběhal,  a po půl roce zvítězil a provozovnu ofiko otevřel- ale byl to horor.

2. "Honza", celoživotní svařeč CO2 (má od firmy nějakou EN.XX), doma v RD dvougaráž, celkem prostá dílna, plech 125x250 hozený na kozy,  a 25 let vaří lidem po sousedsku, rozptylové trafo 380 V + invertor, celkem dělá  zalevno a je oblíben, dělá vše  od nějakých čuček až  jednou taky po stožáry na mobilní operátory- kdo chtěl tuto zakázku, dovezl Honzovi do garáže matroš + profi svářečku a 2měsíce se jelo jak v profi provozu, a Honza je spokojen- ovšem tento model  toto asi funguje jen jako doplněk k HPP. Prostě důsledně jen  jako "občanská výpomoc, žádná firma, žádné IČO, žádný papír, žádný akcepťák, dodák, faktura, smlouva, žádné uvazané penále. A jde to, a lidi včetně mě stojí Honzovi za plotem, čekají, až bude mít čas, bude střízliv, a bude mít chuť na melouch - má zlaté ruce a takový jednoduchý mód přemýšlení a logiky - věci dělá "as simple as possible" a funguje mu to i jeho  zákazníkům.


RTB-2, RTB-3, WTU 400-34 Mig, invertor 1.8kg Dnipro CAS 210

Offline

 

#17 13-08-2017 23:25:17

Welda
Člen
Registrovaný: 23-04-2017
Příspěvky: 722

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

Robi G napsal(a):

Ešte by ma zaujímalo podla čoho úradníci určili rozdelenie remeselných živností?
" Zámočníctvo zahŕňa:
- Odborné práce na zhotovovanie kovových súčiastok a dielov ručným a jednoduchým strojným obrábaním podľa výkresovej dokumentácie.
- Montážne a demontážne práce pri opravách, údržbe a nastavovaní strojov a strojných zariadení, okrem strojov a strojných zariadení spadajúcich do inej reglementovanej živnosti.
- Zhotovovanie, montáž, osadzovanie, opravy, údržba a nastavovanie stavebných zámočníckych výrobkov a konštrukcií z kovových materiálov, s využitím unifikovaných a normalizovaných dielov a výrobkov používaných v stavbách.
- Montáž, bežné, stredné a generálne opravy strojov a zariadení, nastavovanie a uvádzanie do chodu nových pracovných prostriedkov podľa dispozícií výrobcu, inštalácia strojov"

Som vyučený mechanik strojov a zariadení ale nemôžem opravovať stroje ako živnostník. K môjmu učebnému odboru patrí podla ministerstva remeselná živnosť obrábanie kovov.

Robi G  promiň, musel jsem tvůj text nalámat tak aby to bylo čitelné a vhodné k pochopení.
     K věci, z tvého textu není jasné - o které úředníky se jedná,máme jich zhruba dvěstě tisíc   
                                                   - o které ministerstvo se jedná, máme jich celkem 13

Šlak je tref, nám běží o něco jiného,

- pokud chceš začíslovat ekonomickou činnost firmy/živnostníka, pak se jedná o takzvané ŠKEČ
ŠKEČ je štatistická klasifikácia ekonomických činností (někdy se uvádí jako OKEČ -odvetvová). Řeší to Vyhláška ŠÚ SR 306/2007 Z.z. SK NACE Rev. 2 (2008) - akualizacia 6/2015 najdeš zde v příloze

- pokud chceš začíslovat svoji profesi, pak se jedná o KZAM
KZAM je klasifikácia zamestnaní. Řeší to Vyhláška ŠU SR 384/2015 Z.z. ktorou sa vydáva štatistická klasifikácia zamestnaní KZAM SK ISCO tady, tudy anebo tudy, tady a něco na Wikipédii

Správně. Větřík fouká z Bruselu. Zatím se mi povedlo začíslovat všechno co jsem potřeboval.

Co se týká pracovní náplně, to je to, co máš uvedené v pracovní smlouvě. To co jsi pro zaměstnavatele ochoten vykonávat za dohodnutý plat. To jest to, co dokladuješ vzděláním, školy, kurzy, certifikáty, školení, aktualizace, diplomy, vysvědčení, osvědčení, potvrzení, přezkoušení, délka praxe, zaškolení a tak podobně.
Například, chceš pracovat s vrtačkou? Můžeš, ale napřed podepíšeš, že jsi byl obeznámen s návodem na použití a pokyny pro BOZP dané vrtačky. Kde jsou? Visí ti nad pracovním stolem. A nejen na vrtačku, ale také na všechny mašinky, které se na daném pracovišti používají.....Chceš makat na soustruhu? Předlož výuční list v oboru, anebo na roveň postavené potvrzení z odborného kurzu. Chceš pracovat s řetězovou pilou? Předlož pilčícký průkaz s platnou aktualizací, případně činnost budeš vykonávat ale až po zdárném ukončení pilčíckého kurzu.
To že jsi se něčím vyučil je rozhodně velice fajn, ale je to cesta, nikoliv koleje.

Svého času jsem měl podle vyhlášky namakané živnosti. Jedny i druhé. Na živnostenskom úrade jsem zavedl řeč na téma zda jsou opravdu všechny.  Protože jsem byl ochoten si jich na místě několik vymyslet, i takových bez hvězdičky. Děvčata prohlásily, že mi je do ŽL kdykoliv ochotně zapíšou a schválí. I ty s hvězdičkou. smile smile smile


O 160, Magnum 210 Synergy.

Offline

 

#18 14-08-2017 06:58:40

jarinox
Člen
Místo: Bratislava
Registrovaný: 12-04-2010
Příspěvky: 272

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

Welda napsal(a):

m.evil napsal(a):

Mňa by dosť zaujímalo , či aj zámočníci spadajú do kategórie číslo 3 .
Keď pracujú v rovnakej dielni ako zvárači a dýchajú to čo aj zvárači ....

Ono je to dost široké, ale část z toho co tě zajímá, řeší...

Tu je potrebné podotknúť jeden dôležitý fakt o ktorom sa až tak nehovorí a to "dĺžka a frekvencia expozície" faktormi, ktoré spadajú do 3 kategórie. Práve tento fakt dáva možnosti na zaradenie zamestnanca do nižšej kategórie. Na papieri sa jednoducho vykáže výrazná "občasnosť" rizikovej práce a je vybavené :-)

Napr. zvárač zvára v posudku na papieri len pár hodín do mesiaca aj to iba v exteriéri a už je v 2 kategórií, v skutočnosti to však môže byť inak..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PS: Zákony a nariadenia sú skutočne niekedy absurdné. Popíšem svoj osobný príklad, mám taký koníček - chov exotiky. V 2011 roku sme sa zmenili zo záujmového chovu na registrovaný oficiálny /nekomerčný chov/. A čo sa nestalo? Okrem získania všetkých veterinárnych povolení sa objavili nepriame súvislosti. Na výstavbu voliér z nelegovanej a nízkolegovanej ocele som  musel zrazu získať zváračské oprávnenie, občas niektoré voliéry máme z hliníka, či nerezu, zrazu som tých zváračských oprávnení potreboval niekoľko. Do voliér dávame vetvičky. A už som musel ísť na kurz pilčíka, aby som si oficiálne mohol napíliť 2 metrové vetvičky, tieto vetvičky montujem z rebríka, takže musel som robiť kurz práve vo výškach. Občas pílim v interiéri, takže som absolvoval rozšírenie pilčíckeho preukazu na elektrický motor. Voliéry natieram z jedného modulu lešenia a už sme boli na kurze lešenára. Do voliér dávame aj spacie búdky a už bolo potrebné oprávnenie stolára. Do spacích "búdiek" dávam ohrevné rohože, takže som si opäť robil prepadnuté oprávnenie na montáž vyhradených elektrických zariadení, avšak po montáži treba mať aj revíziu, zase ďalšie školenie a skúšky. Už nestačilo obsluhovať plynový kotol ako laik, už bol potrebný kurz kuriča VI triedy. K tomu sa pridala nutnosť získať osvedčenie na prácu s biologickými faktormi a kurz na prepravu zvierat ako šofér a sprievodca. Do exteriérovej voliéry som postavil 2m2 domček a už som riešil kurz izolatéra, kvôli streche i podlahe. A to už nehovorím o množstve revízií, preškoleniach i skúšok, ktoré pravidelne absolvujeme. Pravidelná revízia blbostí ako vysávač, parný mop, wapka, aku skrutkovač, aku píla je samozrejmosťou..  A takto by som mohol pokračovať ďalej, ale nechcem nikoho zaťažovať čítaním.. Píšem to len preto, aby som poukázal na nezmyselnosť zákona, ak človek chce mať všetko v poriadku v rámci platnej legislatívy.. Nuž aj keď sa snažím mať všetko podchytené, tak mi technik BOZP, PO neustále rozširuje zoznam, čo treba doplniť a čo chýba..

Dlhšiu dobu rozmýšľam nad tým, že by sme sa presťahovali žiť do ČR, nemôžem si pomôcť, ale mám pocit, že u Vás sú úrady i úradníci ľudskejší a majú pochopenie.. tu u nás každá kontrola len hľadá za čo dať pokutu :-(

Editoval jarinox (14-08-2017 07:53:42)


EB MIG 200, FK - MIG 1700E, Sherman MIG 200Mng, Magnum MIG 208 K, Invertor PEGAS 160 T HF, plazma CUT 60, TEMOS PSPB III-A..

Offline

 

#19 14-08-2017 10:02:40

Welda
Člen
Registrovaný: 23-04-2017
Příspěvky: 722

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

Ano. Délka a frekvence expozice je velmi důležitá. A to je právě ta objektivizace faktorů pracovního prostředí jako prostředek jak to všechno zjistit. Jaký způsob měření přijmout. Tak aby se zachytila expozice běžného pracovního dne. Co všechno měřit současně. Kde v kterých místech. Zaměstnanec má na těle senzory zpravidla po celou směnu (například masku, která zachytává prach). V rámci měření může vyplynout jaká přijmout opatření aby nám to nesklouzlo do trojky kategorie. Pochopitelně se zkoumá i to, do jaké míry je exponován zaměstnanec ,,na sousedním pracovišti,,. Ale musím techniky pochválit, jsou zkušení a velmi dobře ví co a jak měřit. Jen někdy to je trošku problematické. Například požadavek zněl - zapněte všechny stroje na dílně - zde pracují jen dva zaměstnanci - to nevadí zapněte všechny a všechno - tak to sorry, dva zaměstnanci mohou obsluhovat jen dvě mašiny, trvale běží pouze kompresor, vyberte si které a můžeme to střídat
Faktory jsou:
- pevné aerosoly,prach
- hluk
- vibrace
- chemické faktory
- karcinogenní a mutagenní faktory
- faktory způsobující profesionální kožní onemocnění
- ionizující záření
- elektromagnetické záření
- ultrafialové záření
- infračervené záření
- laserové záření
- biologické faktory
- faktory způsobující profesionální alergické onemocnění dýchacích cest anebo očních spojivek
- zvýšený tlak vzduchu
- fyzická zátěž
- psychická pracovní zátěž
- zátěž teplem a chladem

Každý faktor může být zařazen do čtyř kategórií.

Abych nezapomenul, zápis o kontrole pracovních prostředků si zaměstnavatel dělá sám ale příliš se na něm netrvá (dokud se něco nestane). Je to jako s žebříkem, kontrola při každém výdeji nebo použití, zápis o kontrole pravidelně jedenkrát do roka. Co se týká odborných prohlídek a odborných zkoušek vyhrazených technických zařízení (revizí), u akumulátorových mašinek se dělají jen zdroje/nabíječky.
Jarinox - vcelku souhlas, palec nahoru. Snad jen, že lepší řešení než ČR by možná byl Mars anebo Jupiter.


O 160, Magnum 210 Synergy.

Offline

 

#20 14-08-2017 16:07:40

jarinox
Člen
Místo: Bratislava
Registrovaný: 12-04-2010
Příspěvky: 272

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

Robi G napsal(a):

Welda rozpísal si to naozaj pekne , ale nechápem o čo ti presne ide a ako mi to má dopomôcť k živnosti "zámočníctvo"?

V tvojom prípade existujú iba 3 možnosti:

a) ak máš strednú odbornú školu podobného zamerania /strojár, mechanik, atď../, tak ti stačí ak zdokladuješ rok praxe ako zámočník, alebo 2 roky praxe v obdobnej činnosti - napr. výroba a opracovanie jednoduchých výrobkov z kovu..

b) spraviť si rekvalifikačný kurz, prípadne dva roky školy :-) 

c) zdokladovať, že 10 rokov robíš zámočníka, čo je samozrejme nezmysel...

Ja by som išiel podla bodu a), je to pre teba najjednoduchšie, stačí ti iba tvoje vlastné prehlásenie (preukázateľné - overiteľné), že si po dobu 2 rokoch vykonával činnosť výroby výrobkov z kovu (odborne zhodné so zámočníckou činnosťou) a k tomu prilož aj doklad o vzdelaní, zváračské oprávnenie a nezabudni sa odvolať na príslušný zákon a usmernenia k remeselným živnostiam..

(citujem: ...výučný list v odbore je možné nahradiť b.vysvedčením o maturitnej skúške na strednej odbornej škole alebo na strednom odbornom učilišti alebo na gymnáziu s predmetmi odbornej výchovy alebo na nadstavbovom alebo pomaturitnom štúdiu v rovnakom odbore a dokladom o vykonaní následnej najmenej jednoročnej praxe v odbore alebo dvojročnej praxe v príbuznom odbore alebo.... )

PS: Tento postup mám overený, síce nie pre zámočníctvo, ale pre inú remeselnú živnosť..

Editoval jarinox (14-08-2017 16:25:23)


EB MIG 200, FK - MIG 1700E, Sherman MIG 200Mng, Magnum MIG 208 K, Invertor PEGAS 160 T HF, plazma CUT 60, TEMOS PSPB III-A..

Offline

 

#21 14-08-2017 19:41:40

Welda
Člen
Registrovaný: 23-04-2017
Příspěvky: 722

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

Robi G s tím co máš v ruce, zámečnictví zřejmě ve smyslu Zákona NR 455/1991 http://www.zakonypreludi.sk/zz/1991-455  par.21 a 22 možná nezdokladuješ. Chce to konzultaci na živnostenskom. Pak je možnost, že by jsi měl zaměstnance s odbornou kvalifikací, potom by jsi použil par.11 Prevádzkovanie živnosti prostredníctvom zodpovedného zástupcu.
Druhá možnost je spokojit se s rozsahem činností uvedených v seznamu volných živností uveřejněném na stránkách MV SR https://www.minv.sk/?zivnostenske-podni … ubor=40259 a použiješ bod 25 Výroba a opracovanie jednoduchých výrobkov z kovu. Ten rozsah tam je opravdu široký a uvádí to fajn věta - V rámci živnostenského oprávnenia je možné vykonávať najmä tieto činnosti......    V tomto případě se podle par.25 uvedeného zákona odborná způsobilost neprokazuje. (a to je tam řeč i o svařování...) Otevřít si ŽL a po roce to překlopit na základě praxe na RŽ.
Držím ti palce

Editoval Welda (14-08-2017 19:46:34)


O 160, Magnum 210 Synergy.

Offline

 

#22 01-12-2017 09:52:59

Kuba77
Člen
Registrovaný: 01-12-2017
Příspěvky: 1

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

Rozhodně snažit se dělat něco načerno není zrovna dobrý nápad. Penále od finanční správy mohou velmi rychle narůst do nepěkných výšin. Jinak co do různých povolení, tak ani nejdůležitější budou protipožární předpisy. Klidně je dobré se zeptat nějaké právní firmy. Sice něco dáte za konzultace, ale aspoň vám vypracují přehled přesně toho co můžete, nemůžete, musíte atd.

Offline

 

#23 01-12-2017 20:59:07

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4716
Web

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

Kuba77 napsal(a):

přehled přesně toho co můžete, nemůžete, musíte atd.

dost naivní spam big_smile


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#24 01-12-2017 21:03:20

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2447

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

Já jsem podnikal sedmnáct let  svařoval jsem  doma na dílně a na živnostáku mám napsáno že dílnu nemám. Nikdy žádna kontrola  nikdy mě neotravovali. Finančák to je zase další kapitola. Ted dělám  jen tak podle chuti  a chodím do roboty kde mi platí vše potřebné. Ted žádne doklady nevstavuji  a dokonce i některé firmy to akceptují. Nikomu do toho nic není co si dělám  v dílničce. Jak nepotřebuješ vystavovat doklady  tak i finančák se nemá proč zajímat.

Offline

 

#25 01-12-2017 21:29:07

milosak
Člen
Místo: P - z
Registrovaný: 15-04-2013
Příspěvky: 501

Re: Živnost - zámečnictví a svařování - co všechno je potřeba vyřídit

pat napsal(a):

Já jsem podnikal sedmnáct let  svařoval jsem  doma na dílně a na živnostáku mám napsáno že dílnu nemám. Nikdy žádna kontrola  nikdy mě neotravovali. Finančák to je zase další kapitola. Ted dělám  jen tak podle chuti  a chodím do roboty kde mi platí vše potřebné. Ted žádne doklady nevstavuji  a dokonce i některé firmy to akceptují. Nikomu do toho nic není co si dělám  v dílničce. Jak nepotřebuješ vystavovat doklady  tak i finančák se nemá proč zajímat.

moje řeč, hlavně se z toho n.posr.t       smile  ))


autonomous mechatronics, electronic systems - access control

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče