SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím vás a prosím o radu. Potřebuji přivařit tenký plech (tl. 1,5 mm) vložený do rámu z T profilu 40 mm (garážová vrata). Plech bude vložen do rámu, svar chci provést krátkými housenkami po cca 5 - 8 cm od sebe, obalenou elektrodou, stroj mám invertor KitIn LA 150. Pokoušel jsem se o zkoušku na odřezku stejného materiálu a problém mám v tom, že plech se mi utaví vedle housenky a ke spojení nedojde. Jakou mám použít elektrodu a jak vést oblouk (a sklon elektrody), aby došlo ke spojení obou materiálů? Zkoušel jsem to elektrodou SUPRA 2,5.
Děkuji předem
Editoval Vasek2pe (13-03-2017 17:18:39)
Já teda na toto nebudu nejlepším odborníkem, ale svar bych vždycky začínal na tlustějším profilu a na ten tenký plech vždycky jenom líznul" svarovou lázní..
Housenky nedělej jenom to nastehuj(naboduj).
A kup elektrodu 1,6 - 1,5mm a nastavit co nejmín Ampér
Třeba : CHEM-WELD 7000 1,50 mm nebo OK 43.32 1.6 mm.
Editoval Peskora (13-03-2017 17:54:44)
Tuhle používám já (CHEM-WELD 7000 1,50 mm) a jde s ní v pohodě 1 mm plech a to jsem úplnej začátečník.
Elektroda 2,5mm je moc velká. Jak psaly, tak nejlépe 1,6ku v nouzi i 2mm. Proud co nejmenší půjde. Problém je podle mě v tom, že jestli máte zapnutý HOTSTART, tak ten vám ten tenký plech utaví. Uvědomte si, že když máte ten HOTSTART řekněme 50%, tak při proudu 50A máte při zapálení oblouku asi 75A, co je na plech 1,5mm hooooodně.
Jak psal hrnous, zkuste vždy zapálit oblouk mimo ten plech, tedy na tom profilu a až se oblouk ustálí, na okamžik zajeďte na plech. Proudy nevím, zkusil bych 30A, jestli to utáhne mašina.
Na nastahování není ten plech 1,5 zas až tak moc tenký. Důežité je, aby v místě sváru doléhal na profil. Volil bych eldu 2 a proud 45-50A. Ona ta 1,6 zas až taková sláva není a ten profil bere hodně tepla. Jak píší ostatní zapálit na profilu a svarovou lázeň k plechu jen nahnat. Pokud přetáhneš oblouk na plech, tak je tam díra.
Souhlasím s Famaterem a taky radši eldu 2 mm.
a ten tenký plech si něčím podložit pro odvod tepla, 1,5 a 40mm, to je dost rozdíl
Elektródu D: 1,6mm alebo D: 2mm (v núdzi) a ťahať to viac po tom hrubšom materiáli s tým, že ten tenký plech "iba zalievať".
A materiál očistit na holý kov.
Famater napsal(a):
Důežité je, aby v místě sváru doléhal na profil.
toto je nejdůležitější rada, nejlépe několik svorek a místa svárů vždy dobře přitisklá, jestli máš jen jednu svěrku - poctivě přendávat na každý svár. Zkus elektrodu vést tak aby mířila šikmo od plechu - aby oblouk šel jen do T profilu a ke plechu dotáhnout jen lázeň.
Jestli k tomu můžu něco říct, na nastehování byla kdysi třeba elektroda ER117. Čistě rutilová elektroda, (označení RR) se složením obalu takovým, aby vařila velmi málo do hloubky.
Supra je jinak výrobce širokého sortimentu všelijakých elektrod, ne elektroda, takže to může být elektroda všelijaká. Já třeba mám od Supry rutilcelulózovou elektrodu (Označení RC), která má řídký svarový kova vaří naopak hodně do hloubky.
Je tedy třeba v první řadě sehnat elektrodu, která vaří do malé hloubky. Třeba i ta stará ER117, pokud se ještě prodává.
Radime jde o plech 1.5mm
Moc děkuji všem za rady jakou elektrodu použít, jakou technikou svařovat i jak připravit materiál pro svařování.
Vším se budu řídit. Jakmile bude počasí, pustím se do toho.
Děkuji ještě jednou, jste skvělí.
Vašek K.
bourač napsal(a):
Radime jde o plech 1.5mm
???...nechápem kontext tvojej odpovede...
Vasku, já bych vzal rutilku kvůli zapalování, ale raděli než ER117, ta už tu mnohokrát vzpomínanou PH28, nebo ještě lépe Boehler 6013. ER117 mě do domu nesmí. Odpověď Bourače, no to je přece jasné, že při plechu 1,5 to takový problém při troše cviku nebude.
No, asi mě budete chtít kamenovat ,ale co si na to zjednat chytřejšího souseda co si koupil Magnum a nebo Sharka, měl by jste to hned než takhle experimentovat....na tohle elda nic moc, musíte to vychytat.
FF napsal(a):
nechápem kontext tvojej odpovede...
jednoduché, reaguji na Radima který straší jakoby šlo o "tenký plech". Plech tloušťky 1,5mm není tenký, takový plech ani nemusí být dokonale přitisknutý k profilu. To musí umět svařit i začátečník.
Za tenký plech u kterého je třeba se už soustředit (a přitisknout, nesmí být spára) považuji tl. 0,6 a méně.
bourač napsal(a):
FF napsal(a):
nechápem kontext tvojej odpovede...
jednoduché, reaguji na Radima který straší jakoby šlo o "tenký plech". Plech tloušťky 1,5mm není tenký, takový plech ani nemusí být dokonale přitisknutý k profilu. To musí umět svařit i začátečník.
Za tenký plech u kterého je třeba se už soustředit (a přitisknout, nesmí být spára) považuji tl. 0,6 a méně.
OK.
Zdravím všechny, vrata jsou opraveny, chtěl bych se podělit se zkušenostmi.
Nakonec jsem použil elektrody OK 48.00 o prům. 1,6 mm, + pól, vypnutý HOT start, svářecí proud 50A. Místo svaru dokonale očištěné, oba materiály svorkou stažené k sobě.
Nejprve pozitiva: Sváření šlo nad očekávání dobře, dělal jsem krátké housenky (cca do 1 cm) po 5ti cm od sebe. Materiál v místě svaru se dobře sléval, nedocházelo k odtavení plechu, jak jsem psal v 1. dotazu výše.
A nyní ten průšvih: Po opravě prvního křídla vrat je nešlo ani zasadit, křídlo se svářením značně zkroutilo. Po pokusech o rovnání, které byly jen málo úspěšné, jsem musel odříznout prostřední pant (původně 3 panty), abych je vůbec zasadil a eliminoval pnutí v rámu.
U druhého křídla jsem proto zvětšil vzdálenost mezi svary na dvojnásobek a nedělal housenku ale jen takový malý terčík. Výsledek - opět zkroceno, ale ne tak moc. Podařilo se mi to trochu srovnat. Výsledek není sice ideální, kolem rámu jsou místy dosti mezery, ale zavírají se lehce a bez pnutí.
O kroucení materiálu při sváření jsem věděl (i z tohoto fóra), ale že to bude mít takový vliv i při použití těch malých svarových "bobků", elektrod o malém průměru a malém svařovacím proudu by mě ani ve snu nenapadlo.
Ještě jednou děkuji všem, kdo mi poskytli cenné informace a přeji vše dobré.
A díky za toto fórum, kde je možné načerpat mnoho znalostí od zkušených praktiků.
Vašek
Editoval Vasek2pe (03-07-2017 10:43:29)
Já to dělal z Omicron GAMA 166 z 1,6 elektrodou na nízký proud cca po 1 cm bodech a šlo to krásně Každopádně zapalovat na silnějším materiálu
Ze ty si tp zvaral tak ze si zacal z jedneho rohu a tahalto az pokym si neskoncil tam kde si zacal?
Alebo si to bajprv nabodoval v par bodoch na kazdej strane. Premeral co to spravilo. A tak to na preskacku pripadne cakal kym schladne dokoncil.
Jestli jste svařoval celou stranu na ráz, tak nemůžete počítat že to jsou maličké sváry. Jestli máte na jednu stranu třeba 10 svarů, tak se vám vnesené teplo sečte a to už začne s materiálem pracovat. Měl jste udělat na jedné straně krátký svár, potom jít na druhou stranu, zase jeden svár a tak pořád dále. Nebo co je hodně zdlouhavé, ale udělat jeden svár, chvíli počkat až to vychladne, druhý svár adt.
Stránky: 1