SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, pánové, a snad i nějaká dámo. Na vaně motoru jsem našel šroub, který má v sobě hvězdičku (torx) a ta je strhlá. Šroub musí ven, abych vyměnil olej, ale není jak ho chytit. Rád bych na něj navařil matku, kterou už snad povolím. Otázka zní: Co všechno je na autě třeba odpojit, abych to svařováním nezrušil? Jde o Citroen C5, vybavený elektronikou, čidly, jednotkami a pod.
A co použít vytahovák na stržené šrouby? Jenom se do šroubu vyvrtá díra, našroubuje se vytahovák a vytočí i se zbytkem šroubu. A není potřeba na šroub nic vařit.
Dobrý nápad, samozřejmě bych toto preferoval, už jsem to i zkoušel. Za motorem jsou další hebla (karoserie), díky kterým se s vrtačkou nedostanu do osy šroubu, a při vrtání zešikma by šel vrták akorát do závitu ve vaně, což nechci.
Ja si myslim že ak pripojíš blízko zvaru kostru nemáš sa čoho báť, odpoj baterku.Horšie to bude s teplom, maj prichystaný stlačený vzduch a zváraj po kúskoch ak treba. Pozor na požiar!
OK. Hasičák, kompresor, vařit pokouskách. Ani nevím, proč známí odpojují altík, když vaří.
Kvuli diodam, Lehce se prošvihnou. Určitě odpoj baterku a když pak ukostříš Plus od motoru, tak tím nic nezkazíš. Hlavbě bacha, v motoru máš olej a když bys to propálil, tak to bude mela
vkalina napsal(a):
Kvuli diodam, Lehce se prošvihnou. Určitě odpoj baterku a když pak ukostříš Plus od motoru, tak tím nic nezkazíš. Hlavbě bacha, v motoru máš olej a když bys to propálil, tak to bude mela
Navíc pracuju těsně vedle dřevěné kůlny s lepenkovou střechou. TO by teprv byla mela. Sbor dobrovolných hasičů potřebuje i ostré akce.
Odpojiť batériu a určite prívody na alternátor, lebo zhoria diódy v ňom. Matku nie je problém privariť. Asistent s „ hasičákom“ v ruke NUTNOSŤ!!!!!!!
Dnu sa olej nezapáli. /naposledy som priváral na Š - 120 a 1203/
...a demontaz vane?
A škrabať sa pravou nohou za ľavým uchom?
Akce demontáž zku..eného šroubu úspěšně skončena. Děkuji všem zúčastněným a rádcům. Dlužím vám aspoň detaily: Jedná se o Citroen C5. V pondělí jsem mrknul na vanu a zjistil, že je tam šroub s 3mm nízkou 20mm širokou kulatou hlavou a vnitřním Thorx 50. Většina sad, včetně té mé končí TRX40, takže jsem až ve 4. iobchodě sehnal sadu s TRX50a výš. Tedy v úterý s klíčem v ruce zjišťuji, že thox ve šroubu už je jen díra bez hran či zoubků. Následovalo Vybroušení zářezu a výroba plochého šroubováku šířky 20mm. Šroub je z bláta, takže drážka se zdeformovala. Dnes následoval pokus o povolené majzlem, poté průbojníkem. S tak dorasovaným šroubem už se nadá dělat nic, než navařit matku. Výměna oleje zatím trvá tři dny, a to k ní ještě nedošlo. Dostat do rukou toho mechanika, co měnil olej přede mnou.....
kask napsal(a):
Dostat do rukou toho mechanika, co měnil olej přede mnou.....
To se ti asi nepovede Dneska stejně všichni olej vysávaj přes měrku, bůh ví kdo to zku*vil. Jen jsem zvědavej, kdy přestanou dávat do vany vypouštěcí šroub.
.. mozna by tam sla namlatit vetsi "tisicihran" .. ale tak velky sehnat asi taky neni jednoduche .. u mensich sroubu to tak resim .. obvykle je protoceni imbusaku .. tak sup tam o cislo vetsi tisicihranek .. kladivem pekne ..