SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj, vyráběla se u nás dříve i nějaká menší a lehčí rotační svářečka než je typ K220??
Díky za odpověď.
Podomácku se vyrábělo podobné soustrojí z 24V dynama do autobusu a motoru 3kW.
Framy napsal(a):
Ahoj, vyráběla se u nás dříve i nějaká menší a lehčí rotační svářečka než je typ K220??
Díky za odpověď.
Továrně vyráběná ne
Zdravím,
KA 220, nejlehčí z rotačních svářeček, byla určena jako " montážní" , dřív na nějakém kilu nezáleželo.
Protože se měď tak nekradla, bývalo ke každé svářečce několik desítek metrů kabelu, aby svářeč
mohl operovat bez omezení. Co se týká konstrukce svařovacího soustrojí, malý agregát by měl
malou účinnost a byl by k ničemu. Ztráty jsou ca 40-60%. Ani KA220 nemá žádný exkluzivní zatěžovatel.
Projížděl jsem včera různé diskuze tady na Svarforu a v nějakém tématu se někdo zmiňoval o malé rotační svářečce Praga 160A. Byl jsem jen zvědavej jestli se to vyrábělo továrně. Nikdy jsem o ní neslyšel.
Zdenek11 napsal(a):
http://svarbazar.cz/bazar/kuriozity/praga.html
No jenže to je muzejní věc, to se jen tak nevidí. Ani nevím v jakých počtech se vyráběla
Nemáte někdo fotku, obrázek, nebo prospekt přídavného zařízení MIG popřípadě TIG, které se připojovalo k rotačním triodinám? Jsem jen zvědavej jak to dříve vypadalo.
Framy napsal(a):
Projížděl jsem včera různé diskuze tady na Svarforu a v nějakém tématu se někdo zmiňoval o malé rotační svářečce Praga 160A. Byl jsem jen zvědavej jestli se to vyrábělo továrně. Nikdy jsem o ní neslyšel.
To že byla "malá" znamenalo, že to umělo "málo" ampér, ne že by nebyla těžká jak kráva.
Stran amatérských konstrukcí, lepší než dynamo z autobusu bylo dynamo z železničního vagonu, dávalo tuším 48V. Ale taky bylo těžký jak kráva.
Tak jsem přivezl Tiodynu K220, rok 1985. Je v dobrém a moc nepoužívaném stavu. Byla namontovaná ve vojenské V3S. Dal jsem za ní jen flašku METAXY :-)
Editoval Framy (31-01-2017 12:25:44)
Josef*elektro napsal(a):
Zdravím,
KA 220, nejlehčí z rotačních svářeček, byla určena jako " montážní" , dřív na nějakém kilu nezáleželo.
Protože se měď tak nekradla, bývalo ke každé svářečce několik desítek metrů kabelu, aby svářeč
mohl operovat bez omezení. Co se týká konstrukce svařovacího soustrojí, malý agregát by měl
malou účinnost a byl by k ničemu. Ztráty jsou ca 40-60%. Ani KA220 nemá žádný exkluzivní zatěžovatel.
Si pamatuji kdysi v práci, často jsem chodil kolem svářečů s triodynou na stavbě. Když triodyna běžela a že jim tehdy asi běžela nostop, foukal z toho vzduch jako z větráku z kaloriferu. A i v zimě podobně tak teplý, takže tepelná ztráta triodyny musela být tak 2 - 4 kilowatty.
Na stavbách se používaly K320, ty měly na plný výkon 15kW, takže tepelné ztráty 10 až 25 % byly docela dobré, horší byl rámus a to, že odběr byl velký i v pauzách, kdy se nesváří. V tom je výhoda traf a invertorů, naprázdno mají spotřebu maximálně desetinovou.
Pro méně znalé - přál bych vám každému zkusit svařovat metodou TIG právě TRIODYNou. Spadla by vám čelist, protože je to dokonalý stejnosměrný proud. Díky obrovské setrvačnosti rotoru celého soustrojí neexistuje žádná změna svařovacího proudu při zapalování oblouku. Zavařil jsem takovouto kombinací od r.1969 desetitisíce svárů doma i v zahraničí. A to ještě neexistovaly hořáky s nějakým automatickým spouštěním argonu - na hořáku byl kulový ventilek. Ani keramické hubice neexistovaly, používaly se skleněné. Jedinou nevýhodou byla nutnost si dávat těsně vedle sváru měděnou destičku pro zapálení oblouku náškrabem.
Takže Framy, blahopřeju k získání skutečně kvalitního stroje, i když ta spotřeba proudu i při chodu naprázdno je znát. Ale ono stačí stroj v mezidobí vypnout.
Já mám Triodyn K320 stále a mám ho v dobrém stavu. Dobře se s ním sváří, je výborný na naučení s obalovanou elektrodou. Pokud dělám v dílně, dávám mu přednost.
jirkati napsal(a):
Pro méně znalé - přál bych vám každému zkusit svařovat metodou TIG právě TRIODYNou. Spadla by vám čelist, protože je to dokonalý stejnosměrný proud. Díky obrovské setrvačnosti rotoru celého soustrojí neexistuje žádná změna svařovacího proudu při zapalování oblouku. Zavařil jsem takovouto kombinací od r.1969 desetitisíce svárů doma i v zahraničí. A to ještě neexistovaly hořáky s nějakým automatickým spouštěním argonu - na hořáku byl kulový ventilek. Ani keramické hubice neexistovaly, používaly se skleněné. Jedinou nevýhodou byla nutnost si dávat těsně vedle sváru měděnou destičku pro zapálení oblouku náškrabem.
Takže Framy, blahopřeju k získání skutečně kvalitního stroje, i když ta spotřeba proudu i při chodu naprázdno je znát. Ale ono stačí stroj v mezidobí vypnout.
Tak to mi mluvíte z duše, pane kolego. Mohu jen potvrdit, s Triodynou jsem svařoval mnoho let ještě v ČSSR, prostě všude, kde se svařovalo SS proudem. Jak elektrodou, tak TIgem. Tady v USA už se takové stroje nepoužívaly, zde ale ještě pamatuji trafa a usměrňovače a dnes už jiného, než invertor zde pomalu neexistuje. Ale fakt, na Triodynu vzpomínám jen v dobrém.
Dobrý den tu historickou Pragu 160 máme po dědečkovi , má 5.5 KW motor a dává max 160A trvale rozběh na hlavní jistič 25A B je tak akorát . váhově tak cca 80kg , na větší práce OK , kdo nezná ten zvuk oblouku z triodyny tak o hodně přišel , s invektorem Alfain 150 se to nedalo srovnat
jirkati napsal(a):
Nemáte jen čirou náhodou fotku toho celého přídavného zařízení TIG co se připojovalo k TRIODYně? Jsem jen zvědavej.
To není žádný problém
https://www.svarbazar.cz/phprs/view.php … 2008022101
Radim napsal(a):
Josef*elektro napsal(a):
Zdravím,
malou účinnost a byl by k ničemu. Ztráty jsou ca 40-60%. Ani KA220 nemá žádný exkluzivní zatěžovatel.Si pamatuji kdysi v práci, často jsem chodil kolem svářečů s triodynou na stavbě. Když triodyna běžela a že jim tehdy asi běžela nostop, foukal z toho vzduch jako z větráku z kaloriferu. A i v zimě podobně tak teplý, takže tepelná ztráta triodyny musela být tak 2 - 4 kilowatty.
Tak jsem to dnes zprovoznil a jde z toho opravdu proud vzduchu jak ze stíhačky. Bohužel vypadá, že reostat na volbu proudu někomu kdysi spadl. Porcelán uvnitř je celý poškozený.
Editoval Framy (06-02-2017 13:10:09)
Toho bývá na bazaru dost . Samo to neodcházelo .
Tak jsem dneska splašil jeden kompletní moc nepoužívanej reostat a kabely s kleštěma. Musím říct, že jsem docela čuměl jak ta K220 nádherně svařuje. Myslel jsem si , že ta moje CEBORA vaří hodně pěkně, ale TRIODYNA je úplně jiná úroveň.