SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 Včera 08:20:02

Charon
Člen
Místo: Praha

Pajení titanzinkového okapu

Zdravím.

Prosím, čím by jste opravili lepený spoj na titanzinkovém žlabu?

Řemeslníci nainstalovaly nové okapy, dle mého přání titanzinek. Kromě mnoha chyb které se postupně  snažím opravit jsem zjistil že žlab protéká v lepeném spoji. Jak jsem se dodatečně dozvěděl, tak nekomu z nich uklouzla noha na lešení, on se zachytil okapu a při tom spoj nejspíš prasknul. Sice jsem reklamoval, předák si okap prohlédl a uznal netěsnost, ale za dílo je už zaplaceno a práce za kterou se bude platit je jinde dost.

Dle rychlého průzkumu mám možnosti:
1) koupit lepidlo na titanzinek a spoj znovu slepit
2) vytáhnout PB pájku a použít klempířský cín s olovem
3) čekat a doufat že k opravě řemeslníkem jednou dojde
4) něčim zevnitř přetřít a zatmelit

Pokud bych šel cestou
1) tak jaké lepidlo (asi epoxid který bych použil nejraději nebude nejvhodnější) a bude stačit namočit okraje aby to do spoje navzlínalo?
2) vypálí se původní lepidlo při ohřátí plamenem a jaký tavidlo (převařená kyselina solná je silně nevhodná)
3) to může pěkně trvat, mezi tím se spoj zašpiní a bude vše ještě horší
4) čim přetřít, nejde mi o spojení ale potřebuji zamezit protékání

Okap nemohu sundavat, je dost vysoko a dlouhý, budu rád když se k němu dostanu z žebříku nebo ze střechy.

Důležitá bude trvanlivost, neplatil jsem titanzinek abych to každý dva roky opravoval.

Editoval Charon (Včera 08:21:50)

#2 Včera 08:33:45

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá

Re: Pajení titanzinkového okapu

Já jsem titanzinek letoval cínem, když jsem cosi upravoval. Od dodavatele to bylo taky letovaný. U tebe bych to opravil stejně, jako to máš od dodavatele - lepidlem.

#3 Včera 09:03:52

Charon
Člen
Místo: Praha

Ještě mě napadlo přes to dát spojku, sice je většinou jen v pozinku, ale tím že by nebyla v dlouhodobém styku s vodou by mohla také dlouho vydržet. To bych si nechal jako rezervu, přeci jen by tam byla jako jediná a estetika také je důležitá.

Editoval Charon (Včera 09:04:41)

#4 Včera 12:16:17

KMU1
Člen

A to na řemeslnících nevyžebráš-nekoupíš kousek titanzinkového plechu?

#5 Včera 16:39:14

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

Klempířský tmel bude buďto levný bitumenový nebo dražší a trvanlivější polyuretanový. Podle mne je ale v současné době velký problém v tom, že okap bude mokrý a už špinavý a tmel by nechytil. A pokud je k němu špatný přístup, tak je problém ho vysušit a očistit.
Totéž by podle mne bylo třeba v případě pájení, spoj by se musel rozpojit  očistit od tmelu, aby měkká pájka chytla.
Já to vidím na provizorní utěsnění a na pořádnou opravu někdy v létě, až bude sucho. A teplo. Tmel potom bude stačit očistit nějak kartáčem a nanést další podobný tmel. Pokud to je mechanicky soudržné. Pokud nebude spoj soudržný, podle mne ho jenom tmel neudrží. Bude třeba ten plech přihnout tak, aby držel a tmel to jenom těsnil.  Nebo sundat veškerý tmel, očistit, pocínovat a spájet pájkou, ta by to měla udržet.
U toho pájení bude asi třeba trochu dávat pozor, aby se plech neroztavil, teplota tání titanzinku má být okolo 420 st C.

#6 Včera 20:16:24

bobobo
Člen

Zase nesmysly od Radima . Je to prostě prů ser . Místo spoje je "natmelené" a již nikdy zvenku nepůjde spojit . Ten popis bude jen citovka . Je třeba zjistit , zda jsou i další spoje nepojištěné - snýtováním . Kdyby jsi se do toho dal , je třeba "držící" spoje pojistit nýty a ten kritický ma jediné řešení . Prostě odtáhnout axiálně od sebe vyčistit a čisté povrchy spojit . Sám jsem u sebe titanzinek normálně spájel . O krytině ses nezmiňoval . Jestli máš plechování tak tam snad nemáš ukončené asfaltové pásy . Ty zlikvidují titanzinek .

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla