SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím,
mám potřebu udělat v domácích podmínkách na nerezovém materiálu matný povrch.
Mám sice možnost udělat to semi-profesionálně, ale z "hecu" to chci dokázat doma na koleně
Jedná se o válcové plochy o průměrech cca 10-20mm (tyčovina), 40-80mm (trubka) a ploché materiály v rozsazích cca 20-40cm2.
Předpokládaný postup je cca tento:
a)Točit ručně smirek dané hrubosti okolo válcového materiálu v celé délce ručně v několika průchodech po sobě.
b) Na ploše ručně brousit v jednom směru taktéž na několikrát.
Nějaké tipy?
Návrhy typu: udělej to na "mašině" nepřijímám, bude se jednat striktně o manuální práci.
Prostě: "Chci si něco dokázat (a samozřejmně dokázat jiným své kvality) a nejede přes to vlak".
Děkuji za Vaše postřehy.
Na to staci smirkova houbicka patricne zrnitosti. Kukni u me na rajceti na "osvetleni akvaria". Taky jsem tomu daval timto zpusobem "matny lesk"...
Já rád používím brusné rouno černé je dost hrubé ,nejčastěji používám červenohnědé ,je s tím sobrá práce https://www.google.cz/search?q=brusn%C3 … AR4QsAQILw
Zdravím,
zrnitost?
Mnou požadovaný je na omak relativně hladký povrch s circa sametově jemným matem (tvořeným na válcové ploše radiálně a na rovné ploše v jednom směru) - případné krátké podlouhlé jemné odlesky ve slunci ve směru broušení. Nechci kupovat zbytečně několik zrnitostí a testovat, která bude ta pravá.
Je tip s cca jakou hrubostí začít?
Jsem "rozežraný" - já vím
Děkuji.
P.S.: Pak bude určitě foto výsledku.
Odhadl bych brusný papír tak hodnoty 600. Pokud by to bylo moc hrubé, tak 800 a pokud moc jemné, tak jít dolů až tak na 400.
jakýmkoliv brusným papírem to nebude matné nýbrž poškrábané, (ručně) ručně jedině rouno,
Při tak malých zrnitostech brusného papíru, jako je 600 nebo 800, je už to poškrábání v podstatě zmatnění.
Fakt je, že oproti rounu či všelijakým brusným utěrkám a podobným se u brusného papíru musí trochu dávat pozor, nový brusný papír vyrábí vzhledově trochu jiný povrch než opotřebený. A taky se musí brousit stejnoměrně všemi směry, na velkých plochách spíš do kruhu, na členitějších je to trochu horší.
Editoval Radim (11-06-2016 12:29:01)
Tigem napsal(a):
...Návrhy typu: udělej to na "mašině" nepřijímám, bude se jednat striktně o manuální práci...
...a týka sa to aj elektrického ručného náradia? ...pretože ja prebehnem všetko excentrickou brúskou (podotýkam - kvalitnou) a používam to aj na antikor ako finálnu úpravu - vyzerá to skvelo (vyberiem si zrnitosť - používam len značkové brúsne výseky, nakoľko tie čínske sa len melia a nevydržia ani toľko koľko stoja), pieskovanie je pre mňa nedostupné a po vzhlidnutí výsledkov tejto brúsky v jednej firme som o pieskovaní prestal uvažovať...
Editoval FF (11-06-2016 20:12:25)
Zdravím,
povrchovku mám hotovou. Předčilo to moje očekávání.
Použil jsem na čela (rovné plochy) brusnou houbičku a rouno, na "cylindry" pouze rouno.
Rouno bylo takové tmavě fialové - zrnitost jsem u prodejce nezjistil. Ruční elektrické nářadí bylo jedno - flexa na zabroušení svárů - "blindy".
Ještě není hotovo, slíbil jsem foto povrchu, ale rozhodl jsem se, že tu dám celou věc, takže prosím o strpení.
Příjde to ještě ohnout, "slepit" tigem , možná malá "dyzajnovka" na povrchu a nakonec ukotvit do zdi.
Děkuji.
Co se pochválit fotkou?
Zdravím,
foto bude -Tazz-, viz můj předchozí příspěvek. V neděli nedělám (obvykle)
-Radim- mám dotaz: na jedné ploše bude možná elektrochemicky vyleptán nějaký ornament. Voda, hydrogenuhličitan sodný, zdroj proudu, protější elektroda taktéž "nerez". Máte dojem, že by mohl po leptu a patřičném vymytí nastat problem s korozí (mezikrystalická,...)?
Děkuji za odpověď.
Tigem napsal(a):
Zdravím,
foto bude -Tazz-, viz můj předchozí příspěvek. V neděli nedělám (obvykle)
-Radim- mám dotaz: na jedné ploše bude možná elektrochemicky vyleptán nějaký ornament. Voda, hydrogenuhličitan sodný, zdroj proudu, protější elektroda taktéž "nerez". Máte dojem, že by mohl po leptu a patřičném vymytí nastat problem s korozí (mezikrystalická,...)?
Děkuji za odpověď.
To nevím. Je třeba vyzkoušet.
Nebo ornament na vodorovnou plochu proškrábnout třeba v asfaltovém nátěru , obložit třeba plastelinou, aby tam vznikla nádobka a vyleptat kyselinou.
To vypadá dobře.
Tigem napsal(a):
Zdravím, mám dotaz: na jedné ploše bude možná elektrochemicky vyleptán nějaký ornament. Voda, hydrogenuhličitan sodný, zdroj proudu, protější elektroda taktéž "nerez". Máte dojem, že by mohl po leptu a patřičném vymytí nastat problem s korozí (mezikrystalická,...)?
Děkuji za odpověď.
V daném prostředí a za normálních teplot určitě ne.