SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#126 12-08-2015 14:55:34

franta 486
Člen
Registrovaný: 30-04-2011
Příspěvky: 171

Re: Stavba invertoru

Tak jsem si stím zase hrál. Snížením odporu 47R je to ještě horší. Tak jsem okoukl podobné schemata. Měli tam 10V zenerku, nebo odpor 330R. Zenerka mi tam nešla, s 330R to bylo lepší, ale nebylo to ono.
Tak jsem celé buzení rozebral a tranzistory osadil s podložkami na společný chladič. Původně jsem se tomu chtěl vyhnout a mít každý tranzistor na solo chladiči. Ale když mi tranzistory ani nevlaží, tak jeden chladič stačí a délka vodičů se zkrátí na minimum. Taky jsem vrátil většinu změn ku původnímu schématu.
No není to zrovna krásné, jakási kupička součástek a drátu, ale víc už to k sobě opravdu nezmačkám.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2860_img_20150812_051749.jpg
Zítra to vyzkouším.

Offline

 

#127 12-08-2015 17:19:15

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Stavba invertoru

Pokud by hrozily větší vibrace, např delší cesta po okreskách nebo po dlážděné silnici, tak by to chtělo nějak mechanicky zpevnit. Z hlediska délky vodičů je už uděláno maximum, co v dané situaci šlo. Co je ten twist z páru bílých vodičů - to je buzení? A hnědých vodičů - to je výstup proudového trafa? Pokud ano, tak je to dost blízko, mohly by se vzájemně ovlivňovat (přeslechy).
Pokud bych chtěl zvýšit vliv proudové pojistky, tak bych zvětšil hodnotu odporu 4R7, třeba na 8R2 až 10R a protože by se snížil i nastavovaný proud, kompenzoval bych to přidáním odporu mezi pin 8( Vref) a potenciometrem (snížilo by se předpětí).

Offline

 

#128 12-08-2015 18:37:52

franta 486
Člen
Registrovaný: 30-04-2011
Příspěvky: 171

Re: Stavba invertoru

Jsou to vodiče budícího trafa bílé sekundáry, hnědé primár. Proudové trafo je připojeno přímo na desku spodnímy vývody.
Mechanicky to vylepším. Nastole to tvar drží, ale není to nejpevnější.

Offline

 

#129 13-08-2015 07:19:26

franta 486
Člen
Registrovaný: 30-04-2011
Příspěvky: 171

Re: Stavba invertoru

Tak jsem to zapnul nejprv na malé napětí, poté i na sítové. No a ono mi to dálo to samé. Potenciometr na min a do zkratu 70A, na a když jsem přidal, tak jsem tam měl zase dvoustovku.  A navic ochraný RC článeky u tranzistorů nevim proč se roztopily mnohem více. Už jsem měl sto chutí to rozmlátit sekerou.
No a pak jsem na to přišel. Jsem blbec, debil, a hovado. Už mám zkratový proud větší jen o 10-20A než proud svařovací. Ani snad nebudu tu botu zveřejnovat (vážným zájemcům na mail), neb jí hledám už dva roky a celou dobu jsem byl přesvědčen že to tak má být. A nejsmutnější je že to tady v radách několikrát zaznělo.
Jak praví klasik: Chybama se člověk učí, blbec na vlastních.

Takže teď už mě pálí jen ten velmi horky RC člen. Jak jsem to smrsknul do menších rozměrů, tak 10R odpor hicuje a i kondenzátor 4n7 hřeje (není to sálánim od odporu) Mám tam paralelně k odporu diodu, tak je to vlastně RDC. Co s tím? Mám to tak nechat? Ale teplý kondenzátor se mi moc nelíbí. Nebo vyměnit keramický odpor za jiný co není vinutý? Nevím proč to začalo tak hicovat, na osciloskopu je to pěkný a špice jsou menší než kdysi.

Offline

 

#130 13-08-2015 10:00:04

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Stavba invertoru

Zkontroloval bych, jestli při těch velkých proudech neodešli rekuperační diody. RDC článek, pokud se dá blíže k tranzistoru, tak je účinnější, tečou tam větší proudy, tedy napěťové špice se sníží. C by měl být dost kvalitní, aby snesl poměrně dost velké proudy. Pokud hřeje je to problém, protože i když se použije „samoopravitelný typ“, bude kapacita klesat, tedy RDC článek bude méně a méně účinný. Danyk použil v invertoru RC články z 10R, 4n7, tedy ten nabíjecí a vybíjecí proud je omezen 10R, pokud se dají místo toho RDC články, tak nabíjecí proud je omezen pouze parazitními odpory, proto toto řešení potřebuje kvalitnější C. Trochu se dá odlehčit zatížení C tím, že se zvětší hodnota R (8x – 10x), tedy ještě více sníží vybíjecí proud C, protože doba vybíjení není tak kritická. Před sepnutím tranzistorů je na každém C zhruba ½ napájecího napětí, po sepnutí tranzistorů se vybíjí přes R a po vypnutí tranzistorů má min ½ periody na to, aby napětí kleslo zpět na ½ napájecího napětí.
Další odlehčení C je možné, pokud se dá do serie s C nebo s diodou malý odpor, až do max velikosti 10R, kdy se velikost špiček vrátí na původní velikost článku RC, ale vybíjecí proudy by byly menší, tedy zatížení nižší než u původního RC. Prostě musí se zvolit vhodný kompromis.

Offline

 

#131 11-06-2016 00:18:35

franta 486
Člen
Registrovaný: 30-04-2011
Příspěvky: 171

Re: Stavba invertoru

Tak jsem zase vytáhl danykův invertor z pod stolu, čeká mě brzká úprava starého plotu.
Na univerzální desku jsem osadil nový hotstart a antistik a odzkoušel při 100V. Bohužel mi nešel invertor nastavit tak aby spolehlivě ubral na minimální proud. Po delším bádáním jsem udělal kompromis a dal tam startovací tlačítko. Prostě když přilepím, mám cca 2s na rychlé odlepení, jinak se invertor vypne. (odtrhnout lze většinou lehce) Tlačítkem start překlenuji optočlen antistiku a tím zapnu invertor. Mám tam jen 3m svářecí kabely a není to profi mašina, takže se s tím nechá žít a v rukou zkušeného svářeče to nevypíná, to jenom když to držím já. Má to výhodu v tom že je tím ošetřeno případné zapnutí do zátěže. (neshoří odpor v softstartu)
Max zapalovací proud mám cca 117A přičemž po 1,5s hotstart ubere na 100A, tím jsem slevil ze svých původních požadavku vzhledem k zachování životnosti. Troufnu si odhadnout že můj zatěžovatel při 100A převyšuje 80%.
Takhle hezky jsem si to odladil bez krytů. Po nasazení plechových dvoudílných krytů (mám to na hodně šroubků), se staly dvě věci. Přestalo mi to rušit rádio v dílně. A začalo mi to nepravidelně zakmitávat a pískat. Co s tím? Dělá to hlavně když je potenciometr v max třetině rozsahu. Přidat odrušovací kondenzátor k potenciometru? Ale ničeho se nedoměřím když to bez krytů nedělá.
Ale pozitivní je že jsem za dlouhou dobu už žádný tranzistor nepohřbil.

Offline

 

#132 11-06-2016 15:11:28

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Stavba invertoru

Teď taky dělám plot, mám vykopáno a budu betonovat.
To startovací tlačítko je nesmysl, u Skřivánkova inv. jsem se s tím taky vyhrál, je potřeba nastavit malé předpětí např. odpor děličem nebo jako to udělal skřivánek, úbytkem na diodě + malý odpor aj.
To rušení je problém. Začalo nepravidelně zakmitávat a pískat rádio nebo invetor?
V podstatě je rušení trojí.
Vedené, frekvence cca do 10MHz max 30MHz - záleží jak dlouhé vodiče se uvažují, protože provedení délky s více násobky lambda/4 má pro vyšší frekvence velkou impedanci a dochází k vyzařování energie. Může být symetrické (protifázové) nebo nesymetrické (soufázové).
Vazba v blízkém poli, zde se musí uvažovat jak elektrická tak o 90°otočená magnetická složka (problém střídavého mag. pole je ten, že ve vodičích se zpátky indukuje proud), co se týče blízkého elektrického pole, tak jsou zde jednak kapacitní vazby, ale protože blízké pole je dost proměnné, tak na krátkém vodiči, nebo součástce jsou rozdílné potenciály.
A třetí rušení je vyzařované, tedy vzdálené elektromagnetické pole.

Pokud se zařízení s vyšším rušením zavře do kovové krabice (Faradayova klec), někdy dojde k mnohonásobným odrazům, vytvoří se něco jako komorový rezonátor, hodnota elektromagnetického pole v dBuV/m podstatně vzroste, něco jako mikrovlnka. Protože je krabice lakovaná, nemá EMC těsnění, nebo jsou v ní otvory, při vhodných rozměrech se udělá štěrbinová anténa. Ta pak vyzařuje na kmitočtu úplně jiném, než je frekvence vlastního invertoru. Může jít o frekvenci zákmitů, nebo harmonický násobek základní frekvence nebo zákmitů. V tomto případě může pomoct částečné odkrytování (částečně nekovová 1 stěna) nebo jiné uspořádání v krytu (citlivá součástka se dostane z místa několikanásobného odrazu, uzlu).
Skřivánek dal filtry do středu desky, proto jsem ještě musel přidat filtr hned za průchodku, podobně jak to je v PC zdrojích a přidat zemní tlumivku.
Pro samouka jako jsem já je dobrá kniha Elekromagnetická kompaktibilita elektrotechnických systémů od P. Vaculíkové, E Vaculíka aj. Má ale dost stran, nechci to skenovat. dále pak skrypta, dají se stáhnout na https://ulozto.cz/xDUeVLb5/elektromagne … kripta-pdf

Offline

 

#133 11-06-2016 17:25:59

franta 486
Člen
Registrovaný: 30-04-2011
Příspěvky: 171

Re: Stavba invertoru

Filtr mám jen v napájení. Je vidět na mých starších fotkách, hned za vypínačem ten plechový kvádr. Je tovární výroby původně pro odrušení přívodu jednofázových frekvenčních měničů. Bohužel mi nejde vyhledat a je zalitý epoxidem.

Rádio mi normálně hraje (bez krytu invertoru bylo silně zarušeno i ve vedlejší místnosti cca 10m), invetror ukazuje 62V naprázdno, škrtnu elektrodou a mám o 4V míň a invertor píská vysokým tonem. Po pár vteřinách se to vrátí.

Když jsem experimentoval s topícími RC články u IGBT, tak se mi to stávalo s hodnotami odporu 100 i 50 ohm i bez krytu. Nyní mám v rc článku 22ohm. Mělo by mi pomoci vrátit se na původních 10ohm, ale to zas velmi topí kondenzátor. Je tam začarovaný kruh.

Offline

 

#134 11-06-2016 20:05:07

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Stavba invertoru

Asi jsem měl z pekla štěstí, ale mně žádný HGTG20N60A4D zatím neodešel, ne že by to hned napoprvé chodilo podle mých představ, ale nic s čím bych si neporadil jen zapojením selského rozumu a po lehkém doladění z toho tahám podstatně víc než p. Skřivánek.
Dnes ale mám smutek, potřeboval jsem ještě jednu trubku jako vzpěru na koncový sloupek plotu a chcípla mi modrá božka, úhlová bruska 125, normálně se z ní začadilo. Zarovnat  a vydrážkovat komutátor by pro mě nebyl problém ale převíjet stator nato nemám teď čas a rotor bych nezvládl. Žil jsem s ní od 93, dával jsem jí dost do těla, drážky do zdi, do betonový podlahy s dlažbou, řezal prkna a latě, betonový tašky na střeše, zabrousil jsem s ní téměř všechny sváry od 93. A pak najednou nezvládne 1 podělanou trubku.
Neporadí někdo, co mám koupit? Božky a Makity už prý nejsou, co bývaly, při řezání betonu to dost práší a mašinky dost trpí, potřebuji něco, co se nepřehřeje hned za ½ hodiny, ale zároveň něco lehkého, co se dá držet jednou rukou, proto jen profi.
Co se týká toho invertoru, tam bych to viděl tak, že se rušení dostává někam do buzení, což se bude špatně hledat, protože to trvá příliš krátce. Čím vyšší proudy, tím větší špičky rušení, začal bych tím, že bych dal sondu na pomocné napájení a zakrytoval, změřil , výstup z potenciometru reg proudu… a takto jel až k buzení. Vodič, kam to poprvé pronikne do řetězce bych stínil, nebo i vedl  jinudy, na vstup obvodu dal kondenzátor.

Editoval pt.kbely (11-06-2016 20:09:15)

Offline

 

#135 11-06-2016 20:18:35

Sender
Člen
Registrovaný: 21-04-2008
Příspěvky: 700

Re: Stavba invertoru

Mám dobrou zkušenost s Black & Decker P-54-11,ale z roku 90.Funguje dodnes a co toho nabrousila.Co kupovat dnes nevím (taky by mě zajimala nějaká recenze).Narex taky údajně není co byl,ale jsou na nej díly (zatím).Ono je to taky o tom,kdo s ní dělá(o citu).

Offline

 

#136 11-06-2016 22:20:17

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Stavba invertoru

Nářadí od Narexu do dílny bylo dobré, ale před revolucí jako stavební nářadí nic moc. Vrtat do betonu vrtačkou s příklepem pomocí rohatky byl otřes, proto  stavební firmy tehdy používaly k vrtání Hilti nebo se nevrtalo, ale nastřelovalo. Hned po revoluci jsem koupil od Narexu vrtací kladivo, tenkrát začali vyrábět pouze modrou verzi, mělo to už vzduchový příklep, ale moc se to nepovedlo. Vrtáky pr. 8, 10 a 12 mm měly kuželovou stopku a potřebovaly zvláštní redukci, pokud se 8 trefilo do armování, byl vrták napůl i při velmi opatrném vrtání, 12 zase byly tak zaražené v redukci, že nešly vyrážečem ven, jedině nahřát autogenem, navíc jako vrtačka to bylo strašně těžké. Pokud se použilo na sbíjení tak pravidelně po 200 hodinách bylo nutno provést generálku převodovky za cca 2000 kč, dával jsem asi 5x.
Tu flexu jsem neměl v opravě ani jednou, pouze údržba svépomocí.

Offline

 

#137 12-06-2016 09:59:51

Sender
Člen
Registrovaný: 21-04-2008
Příspěvky: 700

Re: Stavba invertoru

Ty Narexky se vyrábí jako spotřební zboží.Mají vyšší výkon za cenu že v tom něco odejde.B&D mají na webu ve stejné kategorii brusky uvedené jako "pro běžné použití". Brusky pro profi použití mají snížený výkon.Stejný co byl kdysi.
Od Narexu je to pěkná lumpárna uvádět jejich výrobky jako profesionální.

Offline

 

#138 12-06-2016 22:42:05

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Stavba invertoru

Božku jsem odepsal předčasně, odpoledne pršelo, tak jsem jí rozebral a vinutí je dobré, kouslo se ložisko u komutátoru a spálilo se gumové futro ložiska (průchodka),
tak jsem to objednal u R. Bosche.

Offline

 

#139 13-06-2016 14:10:08

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Stavba invertoru

Na jakých frekvencích to rušilo rádio? Protože na odrazy uvnitř krytu je potřeba na invertor buď dost velké rozměry, nebo vysoké frekvence, pokud uvažuji jednoduchý odraz, 2x vyšší hodnotu, je mezi uzlem a kmitnou lambda/4, tedy pro 150MHz je to 50cm. VKV/FM je okolo 100MHz. Takže k několikanásobnému zvětšení rušení dojít ještě nemělo.
Rušení rádia jsem nezkoušel, protože i když za něj platím, fyzicky žádné nemám, TV neruším, to by mi manželka hlásila, ale anténa na TV je dost daleko, na střeše. Preventivně jsem potenciálně citlivé vodiče (kabely) natahal stíněné (např od měřícího trafa, potenciometr na reg proudu aj.), ale ne nějakou parodií na stíněný vodič, ale s poctivě opletené a postříbřené. Na vstupech desek, kde se nezpracovává vyšší frekvence, mám keramické kondenzátory  100n nejčastěji v pouzdru 1206, akorát pozor na špatně filtrované pulzní zdroje, špičky z těchto zdrojů jsou dost tvrdé a tyto kondenzátory by to nemusely přežít.
Pokud se uvažuje střídavé elektrické pole, tak kovový kryt podstatně zhorší prostředí uvnitř. Zdroj nejsilnějšího střídavého pole je napětí cca 315V + špičky, tedy celkem cca 500V (vodič nebo plocha, která má střídavě potenciál 0 a 500V). Pokud je zemnící rovina daleko, spád napětí je poměrně malý, pokud se dá blízko kovový uzemněný kryt, spád se zvětší. Pokud se dá vodič doprostřed mezi 500V a 0V, bude zatížen nekonečně vysokou impedancí, tak na něm bude cca 250V oproti zemnící rovině.
Z toho vyplývá, že je výhodnější citlivé obvody mít blízko zemnící roviny nebo alespoň na stejném potenciálu. A v případě problémů snížit impedanci obvodu, např pokud se jedná o napěťový dělič, třeba potenciometr regulace proudu (pokud se proud řídí napětím na výstupu děliče, ne v případě, kdy je potenciometr zapojen jako proměnný odpor a operák porovnává úbytek napětí na jiném odporu, nebo v případě, že se zpracovává zpětná vazba a porovnává s konstantním napětím), snížit hodnotu potenciometru, ale nesmí se přetížit zdroj referenčního napětí. Dále je možné na výstup takového děliče přidat kondenzátor.
Pokud problém vzniká vysokým střídavým magnetickým polem a kryt je z magnetického materiálu, je potřeba vzít v úvahu, že takový kryt deformuje původní magnetické pole, protože magnetické siločáry jdou cestou nejmenšího magnetického odporu a pod krytem se udělají určitá místa s vyšší hustotou magnetických siločar.

Offline

 

#140 13-06-2016 18:15:37

franta 486
Člen
Registrovaný: 30-04-2011
Příspěvky: 171

Re: Stavba invertoru

Frekvenci zdroje mám už zase původních 42kHz. Zarušil jsem spolehlivě celé VKV FM pásmo, jiné pásmo jsem nezkoušel. Nepřišlo mi to neobvyklé po zkusenostech s úpravami pc zdrojů bez krabice(někdy i bez filtru).
Stíněné kablíky mám napájecí k desce antistiku, od potenciometru k desce antistiku a dále pokračuje k hlavní desce. Proudové trafo mám přímo na hlavní desce viz fotka nahoře. Ohledně stínění se zeptám na jednu, pro někoho asi banální otázku, ale než opakovat stále stejnou chybu.... K čemu je nejlepší připojit stínění? Já mám jedním koncem k mínusu pomocného 17v zdroje jenž není spojen s PE. Jestli to není příčina mých problémů.

Důvod proč jsem kompromisně použil startovací tlačítko, je že mi nešlo nastavit ubráni na minimum v celém rozsahu potenciometru. Bud mi to na malé proudy chodilo ale na velké neubralo. Nebo na velkých proudech ubíralo při přilepení, ale na malých to trvale vypnulo. Zkoušel jsem i různé odporové děliče, ale chovalo se to jinak, než na papíře.

Offline

 

#141 13-06-2016 19:21:21

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Stavba invertoru

Pokud je ten 17V zdroj spojen s obvodem svářecího proudu, tak se s PE spojit nemůže, jediný, co jde, je dát bezpečnostní kondenzátor třídy Y1 cca 2n2 na studený konec vinuti. Dal ho na silovou desku i p. Skřivánek, je na většině adaptérů i v PC zdrojích.
Já mam více napětí, z pomocného zdroje odchází jako izolovaná a společný bod GND je až na regulační desce. Pokud bych spojil na desce zdroje, vznikly by na přívodech různé potenciály, pokud bych spojil jak na zdrojové desce, tak i u regulace, vznikla by jakási zemnící smyčka, kterou by tekl nedefinovatelný proud. Stínění bych nepřipojoval k PE, ale k bodu ke kterému se měří tedy nejčastěji GND. Pokud je více obvodů je někdy i více zemí např digitální zem, analogová zem, kryt, tyto zemně se pak obvykle spojí na jediném místě, ale v tomto případě, tedy svářečky se kryt nesmí spojit s obvody galvanicky spojenými s + nebo - silového obvodu, tedy max ten bezpečnostní kondík bezpečnostní třídy Y1 (pokud není k mání, tak nouzově použiji keramiku na 3kV).

Offline

 

#142 13-06-2016 19:33:33

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Stavba invertoru

GND nemusí být vždy - pól zdroje, pokud se např udělá symetrické napájení operáku nebo virtuální nula, stínění se připojí k té nule, a ne na záporné napájecí napětí.

Offline

 

#143 13-06-2016 21:00:24

franta 486
Člen
Registrovaný: 30-04-2011
Příspěvky: 171

Re: Stavba invertoru

Zdroj 17V i řízení mám oddělený od výstupu. Zkusím vylepšit GND a pohledám ty bezpečnostní kondenzátory. Teď budu mít pár dnů mín času. Až na něco přijdu, tak napíšu, případně dám foto hotového invertoru.

Offline

 

#144 14-06-2016 12:08:18

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4545

Re: Stavba invertoru

Bezpečnostní kondenzátory ale nejsou dělány s ohledem na nízkou impedanci na těch vysokých rušicích kmitočtech a tudíž nejsou moc vhodné na jejich blokování.
Na blokování vysokých frekvencí je třeba použít, na nízká napětí třeba keramické a na vysoká napětí impulzní, polypropylénové kondenzátory.

Offline

 

#145 14-06-2016 13:43:31

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Stavba invertoru

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/3495_t3a.jpg
Pochopitelně nevím, co tam má Franta za pomocný zdroj.
Psal jsem o tom modrém za trafem, co se dává mezi zem sekundáru a studeným koncem vinutí.

Offline

 

#146 14-06-2016 13:50:12

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Stavba invertoru

Nebo tady, http://rayer.g6.cz/elektro/psu4pc/hppsc2.jpg    mezi optronem a trafem.

Editoval pt.kbely (14-06-2016 13:51:00)

Offline

 

#147 14-06-2016 15:05:01

franta 486
Člen
Registrovaný: 30-04-2011
Příspěvky: 171

Re: Stavba invertoru

Tak mi to nedalo a hodinku jsem na to kouknul. Vzal jsem dva kondenzátory ze starého frekvenčního měniče jenž byly hned za usměrnovačem jeden na plus druhý na minus oproti PE. Tak jsem je zapojil do invertoru stejně. Taky jsem přidal kondenzátorek k potenciometru a jeden od GND pomocného zdroje k PE. Zap jsem to bez krytu a rušení se silně omezilo, rádio jen lehoučce šumí. Že já blbec to neudělal dříve. Ale víc jsem to neodzkoušel protože mi schodou okolností odešel elektrolit v antistiku. Trochu jsem ho napětově podcenil.

Zdroj mám s klasickým trafem a 7815 podepřenou ledkou aby dával 17,5V

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče