SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím, nevíte kde se dá sehnat nové trafo na Einhell BT-GW 190? Zakouřilo se a bylo po srandě (při předchozí akci mi 2x vypla tepelná pojistka). Našel jsem tu příspěvek, kde si někdo převíjel primár, ale na to se opravdu necítím. Případně jakým (i lepším) trafem by šlo nahradit bez velkých zásahů? Se svářečkou jsem jinak spokojený, předchozí majitel ji předělal- řízení posuvu, jiný hořák, ventil plynu, uchycení cívky apod. Zatím se mi podařilo najít jen tohle http://elv.webgarden.cz/rubriky/nahradni-dily-einhell a zmínku o tom, že v nějakém Iskravaru by snad mělo být stejné trafo. Děkuji za odpověďi.
Ve svářečce nemá trafo co hořet (pokud neodejde chlazení)pokud shoří asi to nebude tím že to není svářečka ale hračka.Jediné rozumné řešení je opravdové svářecí trafo nebo koupě pořádné svářečky.Mužete nesouhlasit ,můžete protestovat ale to je asi tak vše co mužete dělat.(Reklamovat již nelze?)
z jiné svářečky jako náhradní díl .A nebo lepší svářečku .... když vypína tepelná pojistka asi pracujete rychleji než stihne stroj > koupit výkonějíší stroj
se to přeci zaplatí když se pracuje tak rychle až se tepelná pojistka vypíná.
Pokud po dvojím vypnutí tepelné pojistky shořelo trafo, vypadá to, že tepelná třída izolace vinutí téměř odpovídá vypínací hodnotě tepelné pojistky. Ta se po několikátém vypnutí pravděpodobně posunula o několik stupňů a dostala se nad tepelnou odolnost izolace.
Stroje v této cenové kategorii jsou určeny jen na občasné a krátkodobé použití a vzhledem k jejich ceně se při výrobě nutně používají nejlevnější vstupy. Po ev. výměně trafa budete velmi pravděpodobně ve stejné situaci, jako na začátku. Stroje s kvalitní izolací ve vyšší tepelné třídě jsou samozřejmě v jiné cenové kategorii.
2. Nebo si nechat trafo převinout, s izolací v teplotní třídě min. F.
Editoval Zdenek11 (16-09-2015 08:58:38)
Díky za odpovědi. Tepelná pojistka mi vypnula za tři roky možná pětkrát. Investice do lepšího se mi spíš nevrátí a upravená vařila opravdu slušně dobře (mám zkušenost i na lepších), jenže jsem jí vzal na silnější materiál a zápřah... no moje hloupost. Měli byste tip, kde koupit 2f trafo s šesti stupni? Proud to má těch 190A, chvilku.
Budu se opakovat, ale pokud komplet trafa s tepelnou pojistkou odejde po 5 vybaveních, o něčem to svědčí. Ta svářečka má m.j. zatěžovatel 10% při 160A, netroufám si vůbec odhadnout, kolik to bude při těch uváděných 190A. Každopádně bych se asi nezávazně zeptal u zástupce Einhellu o možnosti koupě nového trafa, případně někde v navijárně na cenu převinutí. Z jiné svářečky tam 2 fáz. trafo nemusí rozměrově sednout.
To je už na tom výkonově líp jednofázové trafo do OMI165, ta má uváděný zatěžovatel 25% při 165A. Nové trafo do ní ale stojí kolem 2400,-.
Editoval Zdenek11 (16-09-2015 16:25:30)
Díky za odpověď. Na to z omi jsem koukal a rozhodně je to možnost. Současný stav je takový, že zalepená tepelná pojistka se uvolnila a ležela vedle trafa, tedy zřejmě přičina. Na poloviční výkon vaří relativně normálně, ale s ohřátím rapidně klesá výkon. Nejsem si jistý, jestli to je opradu trafem (usoudil jsem to podle dýmku, který se z něj valil), asi bych to měl dát někomu kdo tomu rozumí. Ještě jednou díky všem.
Ještě je zde někde vlákno o převinutí trafa amatérsky . Není to taková věda a když se použije měď , tak se vinutí krásně vejde . Ale pokud by na trafu byl záviťák , tak by nepracovalo ani na menším stupni . Opravdu ten elektrikář .
Zdravím, nevíte kde se dá sehnat nové trafo na Einhell BT-GW 190?
neviem ci sa to oplati ale ak napises na einhell.cz tak ti poslu odpoved aj s cenou ale ta cena ta nepotesi.
nahradny diel 157499001902_01 cena okolo 80,40 € s DPH + postovne obrazok treba ulozit ako jpg
Editoval ihlan (17-09-2015 06:36:56)
nové trafo einhell by som nekupoval. Opat budete tam,kde ste boli. Chvílku povaríte a potom budete čakat. Tie čínske vinutia a či ide o motor alebo trafo su hrozné. Používa sa hliník,je lacnejší,navyše sa vynutie vypočíta tak,aby malo čo najvačší výkon pri použití minimálneho množstva materialu. Takže sa to musí vždy istit tepelnou ochranou,ale občas sa ušetrí i na nej a nie je tam žiadna. V konečnom dosledku máte malé a lahké trafo,akurát nie príliš použitelné. Ja by som zašiel za prevíjačom ohladne rady,či bude vediet niečo vykuzlit i za cenu menšieho prudu.
Brembo napsal(a):
...Ja by som zašiel za prevíjačom ohladne rady,či bude vediet niečo vykuzlit i za cenu menšieho prudu.
To ano, kdyby se trafo celkem jednoduše přepočítalo na max. proud třeba 160A a navinulo celé v mědi, s izolací F, kvalita svářečky by určitě vzrostla. Je ale otázka, jak by to vyšlo cenově a jestli by nakonec nebylo výhodnější použít třeba už zmiňované náhradní trafo do OMI - s největší pravděpodobností bude kvalitnější, než to staré. Těch udávaných 190A u Eihellu je stejně spíš reklamní trik, v praxi skoro nepoužitelný, zatěžovatel bude pár mizerných procent.
Pořád by to všechno bylo levnější, než nová svářečka, zvlášť když je už nějak vylepšovaná. Pokud tedy trafo skutečně shořelo.
Edit.: amatérsky se trafo samozřejmě převinout dá, ale musí to dělat někdo, kdo už v tom má nějakou zkušenost.
Editoval Zdenek11 (18-09-2015 12:01:47)
Převinutí závisí na možnostech. Pro toho, kdo trochu ví o co jde není problém provedení převinutí. Problémem je ale přístup k vhodnému drátu, tkalounům a dalšímu pomocnému materiálu a po navinutí provedení impregnace.
Všeobecně převinutí trafa tak náročné není, materiál se dneska už dá různě poshánět, ale jednotlivé závity je potřeba důkladně stahovat a tvarovat, jednak aby se tam požadované vinutí vešlo, ale hlavně kvůli kontaktům jednotlivých závitů a vrstev a tím přenosu tepla na povrch. Jen tak v ruce to nejde. Impregnace hodně pomůže, ale všechno nezachrání. U takto vytěžovaných traf pracujících na hranici použitelnosti jsou i tyto drobnosti důležité.
Cena zdroje do OMI 165/166 http://www.gamasvar.cz/1975-trafa-a-tlu … -165a-1f-/
Cena tlumivky http://www.gamasvar.cz/1975-trafa-a-tlu … -165a-1f-/
Mám stejný názor jako Zdnek11....každopádně ani cena nového není zrovna malá. Každopádně zdroj omikronu je kvalitnější než Einhella v originálu.
A teď babo raď ...bude cena převinutí menší a stála by za to vůbec?
To einhell trafo stojí 80.4€ BEZ DPH!! Takže by byla hloupost to OMI nevzít.
Zdravím do delší odmlce. Trafo z OMI 165 koupeno, namontováno. Svářečka nějak neprovařuje. Tenké plechy svaří. Ale cca od 3mm to neprovaří, materiál se nerozlije. Může to být tím, že jsem nechal původní tlumivku, která patří k velkému hliníkovému trafu a teď tam mám relativně malé měděné? Přepínač stupňů jsem rozdělal, zkontroloval. Diody jsem propípnul měřákem, bez zátěže se zdají OK. Tlumivka neukazuje zkrat na kostru, opět bez zátěže. Víc věcí tam ani není. Nebo vás napadá zrada jinde? Drát je podáván plynule, to funguje dobře. Díky
Špatně zapojené hlavní trafo. Už jsem to jednou řešil u jednoho zoufalého mladíka na 145-ce...Dále nesmí být bráno napětí z tohoto trafa pro podavač = zapojit vlastní zdroj. Původní tlumivka dělala bordel...po nahození tlumivky z gamasváru začala svářet jako OMI 165.
Podavač už má svůj vlastní zdroj a trafo by mělo být zapojené dobře, snad tam není co vymýšlet. Takže tedy zkusím koupit origo tlumivku. Jenom si nejsem jistý zapojením. Ve schématu http://www.omc.cz/files/schemata-omi/SchemaOMI165.pdf jsou u usměrňovače nakresleny dvě diody, ke kterým je připojeno vinutí tlumivky L2 mohl by někdo poradit zapojení těch diod, parametry, nebo o co se jedná? Děkuji
Stránky: 1