SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 25-09-2013 01:47:02

DwPetr
Člen
Web

Tyristor místo stykače a funce PULS

Již nějakou dobu se mi honí v hlavě myšlenka postavit si puls.

Základ mám ve WTU 315.34, podavač mám vymyšlený, desku řízení taky, akorát jsem při výměně disku přišel o schéma desky v eaglu, naštěstí jsem si schéma vytiskl, takže to pomale překresluji zpět do pc kvůli PCB...

Potud je to běžné, není problém.

Teď ale řeším tu věc, že bych během svařování nespínal celou svářečku stykačem (WTU to tak má), ale nechal ji zapnutou, a proud do hořáku bych spínal tyrystorem/tyrystory až na výstupu z podavače. Chtěl bych tím odstranit zbytečné napěťové rázy do sítě, a trochu šetřit softstart.

Zatím je to čerstvý nápad, takže nemám zjištěné podrobnosti, ale pokud by tyrystor zvládl zapínat i vypínat v nějaké frekvenci, když zvládne regulovat, mohl bych postavit něco na řízení té frevence. Velikost proudu se dá u WTU dobře ovládat elektronicky.

Moc jsem o principu pulsu nevyčetl, ale pokud tomu dobře rozumím, tak se jedná zjednodušeně o přerušované sváření na nějaké frekvenci vyšším proudem.

Mohl by mi to někdo přiblížit? Je myšlenka použití zcestná?

Svářet mám čím, tohle je jen zábava.

Editoval DwPetr (25-09-2013 01:50:08)

#2 25-09-2013 07:16:10

alll
Člen
Místo: ...

Re: Tyristor místo stykače a funce PULS

Otazkou je jaky bude mit odběr proudu ze sítě? Pokud pri každem sepnuti  je schopna bez soft startu vyhodit jistič tak odběr bude značny a moc ekonomické mi to neprijde.. Aby zdroj makal na prazno.... a ja platil za zbytečne spotřebovanou elektřinu..

Parkside Pmsg 200 A1/ kukla ESAB origotech.

#3 25-09-2013 07:43:23

DwPetr
Člen
Web

Špatně pochopeno, nejde o to že bude svářečka zapojená týden, jde o svařování MIGem, při každým puštění hořáku rozepne stykač aby nebyl proud na drátu. Při každým spuštěním hořáku připojí zase znova celý trafo. Po dobu sváření potřebuju mít trafo zaplý, ale na drátu proud jen když zmáčknu hořák, jinak ne.

#4 25-09-2013 10:32:20

Reostat
Člen

DwPetr napsal(a):

Špatně pochopeno, nejde o to že bude svářečka zapojená týden, jde o svařování MIGem, při každým puštění hořáku rozepne stykač aby nebyl proud na drátu. Při každým spuštěním hořáku připojí zase znova celý trafo. Po dobu sváření potřebuju mít trafo zaplý, ale na drátu proud jen když zmáčknu hořák, jinak ne.

Pokud je kvalitní stykač a soft-start,tak bych to nechal normálně jak to je.Když bude trafo pod napětím takhle dlouho,tak se bude zbytečně sytit a hřát,a na proudové špičky v síti... na ty  bych se vys...l.

Editoval Reostat (25-09-2013 10:33:32)

Co má schořet, to schoří a co schoří, to neschníje... smile

#5 25-09-2013 10:43:08

ZDENÁL
Člen

Špatně pochopena funkce pulzu. Nejedná se o zapínání a vypínání proudu v nějaké frekvenci, ale o přepínání dvou úrovní oproudu a napětí mezi sebou . To je poněkud složitější.

#6 25-09-2013 11:51:20

evik
Člen

Hmm, mě se teď honí hlavou, jaké dříví na zimu, právě mě přivezli uhlí, musím sezbírat švestky a sklidit jabka.Přesně jak píše pan Zdenál, puls je elektronicky řešený poměr napětí a proudu v závislosti na posuvu drátu aby se snížil rostřik přídav.kovu, u Phoenixe mám ještě funkci superpuls,v závislosti na čase se pulsy střídají na nižší a vyšší výkon.Používám na AL.pro hezčí kresbu závaru, já mám problém to kolikrát dobře nastavit a vy tohle, zdravím, jdu píct řízky, vy chlapi ale máte starosti....hi

#7 25-09-2013 12:51:45

DwPetr
Člen
Web

Takže se střídá např. 100A a 120A v nastavené frekvenci, což lze elektronicky řešit díky řízení u WTU.

To trafo neustále pod proudem nevidím jako problém. Vzhledem k rozvodům co mám k dispozici se na rázy do sítě vykašlat nemůžu. A ty rezistory v softu by to taky nemusely při takovém namáhání vydržet věčně. Jedna věc je u MMA, kde jí zapnu a běží hodinu bez vypnutí, a něco jiného je mig, kde vypne třeba 10x za 10 minut. Proto jsem primárně hledal řešení jak obejít spínání na primáru, a přesunout je na sekundár. To že trafo pojede na prázdno je akceptovatelné a nikterak pro ně nebezpečné, je to stejně MMA co vydrží být zaplá celý den. A pokud mám v sekundáru řízený usměrňovač, je na snadě, že by z usměrňovače mohl být i vypínač. Ale ve svářecí elektrotechnice se nepohybuju, jinak bych se logicky neptal, těch z mála co se v elektronice svářeček pohybují, ale rovnou to postavil. A přitom mě napadlo, že když by byl elektronický vypínač na výstupu, tak by mohl nabídnout i jiné možnosti. Pravda princip pulsu neznám, přečetl jsem akorát zde článek o chopperu.

Editoval DwPetr (25-09-2013 13:51:23)

#8 25-09-2013 12:54:59

DwPetr
Člen
Web

evik napsal(a):

puls je elektronicky řešený poměr napětí a proudu v závislosti na posuvu drátu aby se snížil rostřik přídav.kovu, u Phoenixe mám ještě funkci superpuls,v závislosti na čase se pulsy střídají na nižší a vyšší výkon.Používám na AL.pro hezčí kresbu závaru, já mám problém to kolikrát dobře nastavit

Takhle to vypadá podstatně líp. Ty příprci okolo nikoho nikam neposunou. Díky.

#9 25-09-2013 13:07:08

Pruduch
Člen

Jen bych si dovolil ještě malou připomínku, že tyristor DC proud nebude chtít vypnout... Takže tudy  cesta nepovede.

#10 25-09-2013 14:06:11

DwPetr
Člen
Web

Aha, napadl mě ještě zkrat A/K, ale to je vlastně blbost. Pak leda IGBT modul. Ty Tyristory by byly dostupnější, proto jsem je uvedl.

Editoval DwPetr (25-09-2013 14:34:16)

#11 25-09-2013 19:35:49

evik
Člen

Hmm, a mě napadlo že jste mě nepochopil, tohle není jednoduché opravit natož vyrobit.Taky si můžu vyrobit bombu z hovězí kopnzervy alá mc.Gryver, ale semtex to nebude že? Jestli někdo chcete válí se nám tu nějakej esab LUA 400 tak jak jsme ho vytáhli v kovošrotu z kontejneru, je to trochu pobouchaný, i s podavačem, chopery od Clossů tam párali na měď, zajímavý bylo že zaměstnanci co s nimi pracovali si je nekoupili ani za cenu šrotu...jeden Esab jsme zprovoznili, ale tenhle jsme ani nezkoušeli, můžu si ho vyměnit za naturálie, takže startovací cena je 10 kg masa na řízky a pro šéfa sehnat dva budoucí svářeče do kursu....jinak k pulsu musíte mít i mix plyny, v CO2 vám to svářet nebude.

#12 25-09-2013 20:40:07

DwPetr
Člen
Web

Já taky netvrdím, že je to jako postavit krystalku, a ani netvrdím, že se to dá doma jen tak vyrobit, když firmy na to mají celý vývojový pracoviště. Jde mi jen o popis jak to funguje, což jsem dočetl, a za to děkuji. I o těch plynech jsem nevěděl, a to je taky dobrá informace. Vzhledem k tomu že mám 315 pod stolem tak v rámci koníčka bych trochu vylepšil novej podavač. Něco se z toho dá aspoň napodobit.

Mám dobrý základ, dobré trafo s el. regulací. Mám nějaké povědomí o sl. elektronice, nějaké vybavení. Podavač udělat ve stylu řízení jako maj běžné KIT/OMI migy mi problém nedělá. Tohle by mohlo být zajimavé. Pro někoho je to mrhání časem, pro mě ne.

Třeba ten IGBT modul jsem objevil až když mě Pruduch nakopnul s tím triakem. A takhle by to šlo i dál. Protože jsou tu lidi co toho ví víc než já, a mají v oboru větší zkušenosti. Jen to z nich dostat. Chápu že když se tu často řeší že někdo chce v rámci úspor postavit svářečku z nabíječky na mobil, že je to pro mnohé ztráta času. Ale já to nedělám proto abych něco ušetřil, nebo něco ojebal. Mě nejde primárně o sváření, ale o ten stroj. Když budu mermomoci chtít doma chopper, nebo puls, jednoduše půjdu a koupím si ho i za těch 100tis +. Ale nepotřebuju.

Ale není to zbytečný, na ebayi jsem našel IGBT moduly za slušné peníze (1000,- +/-) a tím vyřeším silovou část na výstupu. Posunul jsem se. A protože proud mašiny ovládám kolečkem, dokážu s tím dál el. pracovat.

Kdo chce může se zapojit do debaty, od toho forum je. Ale pokud možno konstruktivně. To že je něco na prd apod. je inf. k ničemu.

Vím o tom že konkrétně vy/ty "eviku" svářet umíš/te a na holku kór klobouk dolů. A určitě líp než já všemi metodami, a je to tak správně ve sv. škole. Ani vařit a smažit (ty řízky) neumím. Vynikám v jiném oboru.

Jsem na to zvyklej, co jsem si vyslech, když jsem dotáhl první vrak auta na renovaci.....

Jen taková na zamyšlení: Když Edison přemýšlel o žárovce, taky ho měli za blba. No vzpomeňte na to až si bliknete vypínačem :-))

Čímž teda nedoufám že něco převrátného vyrobím, ale aspoň o tom přemýšlím.

Editoval DwPetr (25-09-2013 20:45:17)

#13 25-09-2013 21:21:00

zdeště
Zablokovaný

Dobrý den,
to je originální cituji: "když Edison přemýšlel o žárovce, taky ho mněli za blba  ......."
to je dost dobrý DwPetr.
Myslím, že původní myšlenka jak "oběhnout" či "šetřit" stykač byť opatřený softstartem je namístě. Ani ty špičky - rázy do sítě nejsou od věci Jen spínat svářecí proud na výstupu není technicky šťastná myšlenka.
Myslím, že technicky elegantnější by bylo zvolit polovodičový prvek, který spíná všechny tři fáze tak, že každou fázi připne v nule. Tím by se dosáhlo cíle požadovaného zadáním.
Polovodiče tohoto typu reagují na přivedený spouštěcí signál a bylo by jej možné umístit místo stykače. Ve WTU 315.34 by patrně k tomu bylo dosti prostoru, ale i technicky by mněla WTU dobře našlápnuto pro tuto úpravu.
Na druhé straně by bylo patrně ještě elegantnější, a nato jste mne přivedl Vy DwPetr, velice jednoduše stačí zadat jednotce ve WTU povel k blokování a tím dosáhnete ukončení práce výkonového usměrňovacího bloku ve WTU. Po skončení povelu blokování opět výkon naběhne. Přitom by se stykač buďto naprosto vynechal a nebo by se zapínal automaticky při funkci MIG.  Cena - téměř 0
Tak to by bylo dnes vše
S pozdravem Zdeště

P.S. "....... taky ho mněli za blba"   -  fakt dost dobrý.

servis,oprava, svářečky,bodovky,plasmy
...dobrý servis, přítel vašich svářeček...

#14 25-09-2013 21:41:34

DwPetr
Člen
Web

No přiznám se že tohle mě vůbec nenapadlo, použít přímo regulaci. A byla by dost rychlá? okamžitá? 1/0 0/1 nebo by byl náběch postupný či se zpožděním? Pro mě by bylo jednodušší použít ten modul na výstupu, byť by stál peníze, ale tohle je dost dobrý, a stojí to za zamyšlení.

Nakonec, vždyť je tam tepelná pojistka, co to odstaví..

"ale i technicky by mněla WTU dobře našlápnuto pro tuto úpravu. " no právě

Editoval DwPetr (25-09-2013 22:48:13)

#15 26-09-2013 07:32:28

zdeště
Zablokovaný

Dobrý den,
ano je možné využít k blokování tepelnou ochranu byl by i jiný způsob, ale to je otázka co by bylo výhodnější. O to jak rychlý by byl náběh bych starost nemněl. Můžete si ryhlost odzkoušet tak, že při odpojeném dálkovém ovladači přepnete přepinač na dálkové ovládání a zpět. V tomto režimu také dosánete potřebného efektu - pro zkoušku.
Tak hodně odvahy a technické zdatnosti - ---- nakonec z toho, co jej měli za blba,  z toho je dnes oslavovaný Edison.
S pozdravem Zdeště

P.S.  podobně je řešeno spouštění KS 250 ve funkci AUT, tedy MIG

#16 26-09-2013 07:35:55

bobobo
Člen

Inu používání spínání v nule při použití indukčních impedancí svědčí o teoretických neznalostech v oboru o čemž i cejchovaný šroubovák kolegy zdeště svědčí , ať by již měla či mněla úspěch .
Co se týče otázky DwPetra . Copak tato svářečka nemá DO ? To se přímo bez zásahu do stroje nabízí . Vypnutí je ganzeinfach a regulace proudu taktéž .
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1325_oizeni_wtu.jpg

#17 27-09-2013 00:03:40

DwPetr
Člen
Web

Samozřejmě že svářečka regulaci na dálku nabízí, ale protože ovladač nemám, nikdy jsem tomu nevěnoval pozornost, a ani by mě nenapadlo přepínat bez ovladače.. To že po přepnutí do prázdna se mašina odstaví jsem neměl ani ponětí. Přitom stačilo věnovat pozornost schématu. Soustředil jsem se na jinou cestu, která se ukázala být chybná. Původně jsem nepředpokládal, že bych zasahoval do původní konstrukce, a jen bych ji doplnil.

To schéma mě přivádí na nové myšlenky..

Děkuji Vám oboum!

#18 27-09-2013 07:37:08

zdeště
Zablokovaný

Diskuse WTU 315.34

Dobrý den DwPetr,

já jsem asi něco špatně pochopil. Rozumněl jsem tomu tak, že využíváte dálkový regulátor při sváření.
Pokud tomu tak není, potom Vás chci upozornit na to, že existuje originální pulzní dálk. ovladač s označením DP20 a tudíž je pulz už vyřešen.

Zadání však znělo vypínat proud na straně výkonu a když už tedy hovoříme o dívání se do schématu, potom je jednoduché pochopit, že odpojením např. jezdce potenciometru také zablokujete řízený most.

Hodně nových myšlenek Vám přeje
Zdeště

P.S. pro kolegu BBOBBOBBO :  v jedné písni se zpívá ".........s počasím a s pitomcem já nervu se....... la la la la la

BOBÍKU,  já opravdu nemohu za to, že ROT 150 se nastavuje šroubovákem - máte-li jiný recept potom sem s ním, v opačném případě
                                                                  přeji hodně pohody a nových inovativních nápadů v laborce .....

Editoval zdeště (27-09-2013 07:38:40)

#19 08-02-2014 20:03:38

kiwi
Člen
Místo: Opava
Web

evik napsal(a):

Hmm, a mě napadlo že jste mě nepochopil, tohle není jednoduché opravit natož vyrobit.Taky si můžu vyrobit bombu z hovězí kopnzervy alá mc.Gryver, ale semtex to nebude že? Jestli někdo chcete válí se nám tu nějakej esab LUA 400 tak jak jsme ho vytáhli v kovošrotu z kontejneru, je to trochu pobouchaný, i s podavačem, chopery od Clossů tam párali na měď, zajímavý bylo že zaměstnanci co s nimi pracovali si je nekoupili ani za cenu šrotu...jeden Esab jsme zprovoznili, ale tenhle jsme ani nezkoušeli, můžu si ho vyměnit za naturálie, takže startovací cena je 10 kg masa na řízky a pro šéfa sehnat dva budoucí svářeče do kursu....jinak k pulsu musíte mít i mix plyny, v CO2 vám to svářet nebude.

Zdravím evik,
ješte se u vás válí ta esabka LUA 400? měl bych zájem. Děkuji

Esab cady Tig 2200i AC/DC, ALF 400 AXE, Alfin 150,

#20 12-02-2014 06:22:56

Atlan
Člen

zdeště napsal(a):

Diskuse WTU 315.34

Dobrý den DwPetr,

já jsem asi něco špatně pochopil. Rozumněl jsem tomu tak, že využíváte dálkový regulátor při sváření.
Pokud tomu tak není, potom Vás chci upozornit na to, že existuje originální pulzní dálk. ovladač s označením DP20 a tudíž je pulz už vyřešen.

Zadání však znělo vypínat proud na straně výkonu a když už tedy hovoříme o dívání se do schématu, potom je jednoduché pochopit, že odpojením např. jezdce potenciometru také zablokujete řízený most.

Hodně nových myšlenek Vám přeje
Zdeště

P.S. pro kolegu BBOBBOBBO :  v jedné písni se zpívá ".........s počasím a s pitomcem já nervu se....... la la la la la

BOBÍKU,  já opravdu nemohu za to, že ROT 150 se nastavuje šroubovákem - máte-li jiný recept potom sem s ním, v opačném případě
                                                                  přeji hodně pohody a nových inovativních nápadů v laborce .....

Ale spinat indukcnu zataz v nule je fakt blbost.

#21 29-05-2016 00:02:38

Max123
Člen

Pokud by nekdo zkousel realizovat nakousnutou myslenku vyuziti vlastni regulace WTU 315.34 k vypnuti v MIG/MAG rezimu prostym stazenim proudu, bohuzel to podle me nemuze fungovat.
U tohoto usmernovace zustava vzdy, i po stazeni proudu na nulu, v cinnosti pomocny obvod pro zvyseni zapalovaciho napeti a (MIG rezim) proudu.
I kdyby se to dalo rozumne obejit, je to narozdil od ostatnich WTU 315 jen pulrizeny mustek.
Napetovy se vyradi snadno, vypina se v MIG rezimu po uvolneni tlacitka sam uz v tovarnim provedeni, ale proudovy myslim nelze bez nejakeho sileneho stykace. Sice o neco klesne napeti, ale porad tam pujde proudu vic nez dost. Pokud se mylim, rad se necham opravit.

Funkce Puls ale myslim fungovat bude, pridavne zarizeni TIG-30 ji ma a i kdyz jsem zatim na schema nekoukal, silne pochybuji ze by by se neco regulovalo na usmernene vetvi. Samozrejme se bavime o nizkofrekvencnim pulsu, vysokofrekvencni (cokoli uz nad cca 10 Hz) uz jen vzhledem k tlumivkam v ceste a cetnosti regulace sinusovek (max 150 Hz) rozhodne touto cestou nepujde. Otazka je jestli a jak se to podari doladit k pouzitelnosti. Prave protoze TIG-30 puls ma a MIG-30 nikoli.

Edit: upraveny patvary a nesmysly, neni nad to dat si vino a pak neco placat na foru tongue

Editoval Max123 (29-05-2016 09:04:24)

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla