SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, mám takový malý dotaz, mohu bez problémú svařit ocel P355NL1 ( stěny atd...) drátem MAG G 46 4 M3si1 ? Děkuji za pomoc
To označení drátu MAG G 46 4 M3si1 je nesmysl. Asi to má být správně G 46 4(3) M G4(3)Si1. Vždycky je lepší se podívat do katalogu. Pokud je to drát podle "mého" označení tak je pro daný materiál použitelný.
takže opsáno s katalogu : G 46 4 M 3Si1
Jinak díky za odpověd...
Jen pro zajímavost - který je to katalog? Který výrobce?
Také mě to zaujalo.
Dle EN ISO 14341-A buď G 46 4 M 4Si1, dříve SG3, nebo G 42 4 M 3Si1, dříve SG2. Ale G 46 4 M 3Si1? To je buď prasopes, nebo hruškojablko
Nicméně důležité pro jiste22, oba jsou vhodné.
jirkati napsal(a):
Jen pro zajímavost - který je to katalog? Který výrobce?
Nerad se mísím do odborné debaty, ale dal jsem ze zvědavosti hledat v googlu a takový drát mně našel hned.
http://www.lincolnelectric.com/assets/g … AG-eng.pdf
Tak to musí říct kluci od Lincolna, jestli je to tak, nebo jestli je to překlep v katalogu.
Zdenek11 napsal(a):
Nerad se mísím do odborné debaty, ale dal jsem ze zvědavosti hledat v googlu a takový drát mně našel hned.
http://www.lincolnelectric.com/assets/g … AG-eng.pdf
Tady se musím smát, když toto čtu - takhle to dopadá, když je ve světě několik norem označování materiálu, pokud možno v každé zemi jiná pro prakticky totéž! Zmatek nad zmatek a přitom jde o obyčejný ER70S-6. A to chtějí zavést globalizaci a NWO. To raději pomlčím o soustavách Metric vs. ISO atd....
No jo Franku, jenže to je právě ten druhý extrém, co uvádíte. Co spadá do jedné AWS, to jsou v Evropě naprosto odlišné materiály.
Třeba v nelegovaných elektrodách je 6013 např. Böhler FOX ETI, což je rutilka s nádherně hladkými svary s plynulým přechodem do materiálu, Böhler FOX OHV, rutil-celulóza svařující i shora dolů, Böhler AWS E6013, kterou ohnete pomalu do účka a svařujete "za svarkem", no a dalších asi deset typů.
Nebo třeba E7016-1H4R je bazická FOX EV 47, ale stejně tak bazická FOX EV 50-W, která je na kořeny potrubí a výborně svařuje i střídavým proudem (bazická!).
Vystřídat je libovolně u zákazníků, že vše je totéž, 6013 nebo 7016, ti by mě hnali
A to je ten lepší případ, teď přituhuje:
ER70S-6 je Böhler EMK 6, G3Si1 do -40°C, stejně jako EMK 8, což je špičkový G4Si1 s vyšší pevností a vysokými hodnotami do -50°C. Ale vejdou se sem nejen i standardní dráty do -30°C, kterých je většina, ale i naprostý shit za 22,- Kč/kg neznámého původu co s bídou vyhoví na -20°C.
E70C-6MH4 je Böhler HL 46-MC, obyčejný falcovaný trubičkový drát s kovovým práškem do -20°C a stejně zatřízen je i špičkový, bezešvý typ Böhler HL 51 T-MC certifikovaný do -60°C.
E9018-G je FOX DMV 83 Kb na 15 128 i FOX EV 70 Mo, která je např. na WB 36 - jiné tepelné zpracování!
E347-15 je žáruvzdorná a hlavně žárupevná FOX E 347 H, nerezavějící FOX SAS 2 je také E347-15 - vlastnosti za vysokých teplot!
ER90S-G je Böhler NiMo 1-IG, drát pro jemnozrnné oceli vyšší pevnosti i Böhler CM 2-IG pro žárupevné oceli 10CrMo910. Úplně jiná aplikace!
Ne Bůh ochraňuj Ameriku, ale Bůh nás ochraňuj před Amerikou
Frank napsal(a):
Tady se musím smát, když toto čtu - takhle to dopadá, když je ve světě několik norem označování materiálu, pokud možno v každé zemi jiná pro prakticky totéž! Zmatek nad zmatek a přitom jde o obyčejný ER70S-6. A to chtějí zavést globalizaci a NWO. To raději pomlčím o soustavách Metric vs. ISO atd....
Editoval JardaK (25-05-2016 19:12:35)
JardaK napsal(a):
Ne bůh ochraňuj Ameriku, ale Bůh nás ochraňuj před Amerikou
Však ano, já jsem to nechtěl pitvat do takových detailů, ale v zásadě s vámi souhlasím. Celý svět přijal na př. Metric systém, dokonce i Canada(i když poněkud zpitvořeně), jenom Am. se tomu brání kde může. Nedovete si představit ty zmatky, kdy jsem pracoval jako svařeč, kde chodily zakázky z Evropy i jiných končin světa a všechny dokumenty byly uváděny v Metric. Vždycky se to buď muselo vše přepracovat, nebo prostě řekli - Frank, do it please!!! V poslední době byla alespoň dostupná měřidla pro oba systémy, ale když jsem zde začínal byly jen ty ameriký...
A když se začaly dovážet přídavné materiály pro svařování z Evropy, neboť podle AWS nebyl eqvivalent, tak byly další zmatky. No, jo, na druhou stranu nebýt toho, nenašel bych zde takové uplatnění...
Já myslím, že jen otázka času, než nějaký počítačový startup naprogramuje převodní systém tady těch materiálů.
No a to bude průser.
Radim napsal(a):
Já myslím, že jen otázka času, než nějaký počítačový startup naprogramuje převodní systém tady těch materiálů.
No je to opravdu v katalogu LINCOLN ELECTRIC Europe, a je to i na štítku na cívkách. A ještě díky za odpovědi..