SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Je mozne navarit zuby na mosadznom kolese z prevodovky miesacky ? Uvazujem o TIg lebo to mam doma. CUal8 alebo CUSn6 alebo CuSi3 s TIG ? pojde to jednosmernym TIgom. Alebo sa na to vybodnut ? Zuby su tam uz ako ziletka.
Editoval Atlan (20-05-2016 10:26:18)
Kolo asi nebude mosaz, ale bronz. Navařit by to šlo, ale jaký bude výsledek, je to jistě šnekové kolo, tak jak by se to obrobilo. A také zvolit správný postup svařování. Asi bych sháněl nové kolo.
aj keby sa ti ich podarilo dako ich navarit tak nasledne to treba obrobit.to uz rovno vyrobit nove koleso jeho cena bude riadna palka
TAk nejako som to polepil.Pouzil som CuAl8. Foto ako to dopadlo radsej nedavam, zvaraci by zvracali a strojari rovno zastrelili ked som to co mi uslo bokom obrusil flexou. Ale miesacka sa toci A rada na zaver nikdy ale nikdy si nepoziciavajte miesacku. Na jednej sa rozsypali loziska a smykol remen zubkovany, na druhej prasklo bakelitove koleso a na tejto boli zuby ako ziletky 90% materialu zubov nebolo.
Editoval Atlan (20-05-2016 17:10:21)
gratuluji k tomu výkonu. Bál jsem se i popraskání. Ten CuAl8 máš Dráty TIG, nebo MIG na cívce?
TIG 1,6mm 4 kusky, mal som zobrat 5, lebo skoro nic mi nezvysilo.
Někde na YouTube je video,ve kterém si člověk vyrábí podobný ozubení kola v domácích podmínkách.Je na to třeba minimálnš soustruh na železo.
Ten Aluminiový bronz je dobrá volba. Já jsem s tím vcelku úspěšně svařoval i litinové součásti a dokonce litinu s ocelí i nerez materiály, nebo nerez s mědí. Už jsem to zde několikrát postoval.
no sustruhu asi tazko skor frezu a delicku,zalezi ako seriozne maju tie kolesa vypadat a na co budu pouzite,ak to ma mat normalnu geometriu tak to je riadna pakaren a rozhodne to len taky nejaky frezar nezvladne.pokial staci geometria ako boli kolesa v stavebnici merkur na dake totalne nenarocne aplikacie to zvladne asi kazdy domaci kutil,poznam experta ktory vyrabal doma rozetu na motorku (potreboval sa jej zbavit),pouzil len vrtacku a pilniky,motorku uspesne predal o zivotnosti tej rozety si nerobim ziadne iluzie
Na soustruhu to jde. Jeden známý (už je po smrti, byl vyučený 5. řemeslům, ve Vídni, Francii ap. jemný mechanik optik, kinooperatér) vyrobil šnekové kolo do miniaturní děličky, tím způsobem, že vyrobil šneka z nástrojové oceli, zakalil a vybrousil do šneka podélné zářezy- vyrobil z něj v podstatě odvalovací frézu, tu upnul do univerzálky podepřel hrotem. Do nožové hlavy upnul přípravek s polotovarem kola a přidával až docílil osové vzdálenosti. Celou děličku vč. kola jsem viděl. Nevím, jestli by šlo tímto způsobem udělat i kolo tak velké vzhledem k velikosti sil, které při tom vznikají (nebo jsou potřeba?) Co se týká té rozety, tak na děličee vyvrtat, dopilovat, cementovat, zakalit, a je to.
Týmto spôsobom ide robiť malé slimákové kolesa, ale je problém s väčšími, lebo je potrebné dosť masívny prípravok s využitím kužeľových ložisk a taktiež to dostatočne pevne uchytiť na suport. Malé prevody som niekedy robil pomocou závitníka ale tam to samozrejme nebol žiadny normalizovaný modul.
Vsetko ide len ze kto to zaplati, Na sustruhu mam meranie uhla, tak ze to nieje problem aretacia vretene by sa dorobila, a namontovat frezku na suport tiez ide. nastavit uhol a bolo by. Urcite v lepsom stave ako 0,5mm zub co tam bol doteraz.
Editoval Atlan (20-05-2016 22:14:27)
Si nepochopil. Robí sa to tak, že vo vretene je upnutý nástroj ktorý má tvar slimáka a koleso sa voľne otáča Ten nástoj nielen frézuje profil ozubenia, ale zároveň otáča kolesom, teda to funguje ako na odvaľovačke. Samozrejme je vhodné aspoň čiastočne predfrézovať zuby.
jj,stejný postup použil ten člověk ve videu na youtube.Nebudou tam asi nějaký extra přesnosti,ale účel to splní.
ako nudzovka mozno ale seriozna vyroba takeho kolesa vypada uplne inac...ja byt Atlanom tak to koleso zhanam nove/druhe
Vsetko to je o nicom, kedze material stoji balik. Ale dakujem.