SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Dobre rano vsem
Jsem cerstvym majitelem tohoto aparatu,vari fakt paradne,to musim rovnou napsat.Predtim jsem svaroval hlavne prastarym trafem MEZ Broumov(max 120A) a to taky varilo relativne slusne,ale toto je i na elektricky oblouk Xkrat lepsi,neprska to tak,oblouk se chyta nadherne i s bazikou a ma to krasny sustivy zvuk.
Co se CO2 tyce,tak to teprve zkousim a ucim se s tim pracovat,neboli smrkam
Mel bych ale hned nekolik dotazu:
Co se stane,kdyz po svarovani CO2,kdy budu chtit treba varit elektrikou,neprepojim tlumivku do NO GAS?Nemuze to treba explodovat a zabit me,jak me strasili chlapi v praci?Je vubec nutne tu tlumivku vzdycky prepojovat,moc jim neverim.K cemu to vubec je a jak se to prip. projevuje?
Svarecka svaruje pri vetsich hodnotach opravdu dobre s tim nemam problem,ale kdyz nastavim nejnizsi hodnoty,tak mi CO2 celkem prska a tvori se kulovite nasmrkane utvary,misto krasne do hloubky provarene housenky i na papirovem plechu,ma to pomale prskave pulsy misto zvuku cmelaka.K cemu se tedy pouzivaji tyto nejnizsi hodnoty nastaveni?Drat tam mam 0,8,je jasne,ze je chyba ve me
Posledni dotaz,je nutne vzdycky po odstaveni svarecky a uzavreni lahve odpsouknout co2 ze svarecky,nebo to muzu nechat vsecko tak a jenom zavrit flasku?Neodejde neco nebo nebouchne to?Nechce se mi furt stelovat ten radoby prutok na tom reducaku
Predem se omlouvam za stupidni dotazy,ale pro me jsou to zivotne dulezite veci.Dekuji za prip. rady
Tak Co2 ti rozhodně nikdy nebouchne :-D
Určite su tu típci čo ti to vysvetlia odborne a fundovane.Po prepnutí na elektródu podľa mňa nemusíš riešiť,či máš GAS or NO GAS,to v režime MMA nemá vplyv.
Ja som zase ešte MMA nevyskúšal,zato CO2 zvára parádne.Najbližšie skúsim čo najnižšie paramatre na CO2 ako sa to chová u mňa.
Hobúš napsal(a):
Posledni dotaz,je nutne vzdycky po odstaveni svarecky a uzavreni lahve odpsouknout co2 ze svarecky,nebo to muzu nechat vsecko tak a jenom zavrit flasku?Neodejde neco nebo nebouchne to?Nechce se mi furt stelovat ten radoby prutok na tom reducaku
Predem se omlouvam za stupidni dotazy,ale pro me jsou to zivotne dulezite veci.Dekuji za prip. rady
Na to si bohužiaľ budeš musieť zvyknúť ,pokiaľ si nechceš zničiť redukčný ventil ...
Akurát upresním , že uzatvorením fľaše nič nepokazíš.
Problém robí jej otváranie ,pri ktorom musí byť prietok nastavený vždy na nulu .
Ak tomu tak nieje ,môže to poškodiť redukčný ventil.
Ahoj,takze po kazdem pouziti svarecky musim uzavrit flasku,uvolnit kladky,vypsouknout CO2 pres pistoli a reducak uplne uzavrit na doraz?
Mam takovy ten reducak co byl k tomu,kde je jenom jeden budik.Kdyz to chci nastavit na prutok 8l,tak musim vzdycky furt spoustet pistoli a stelovat s tim reducakem az to bude pri spustene pistoli na 8micce.Kdyz neuvolnim kladky,tak jde spousta dratu do kopru a taky to asi nebude zadna uspora plynu.....Delam to tak vubec spravne?
Potom jsem se chtel prosim jeste zeptat,zdali ma tento Jasic medene vinuti nebo je to hliník?
Zitra se chystam na moje prvni svarovani vyfuku,matce to prohnilo primo ve svu trubky a jeste k tomu v koleni a to jakoze dost.Vy co varite vyfuky,odrezete vzdy vsechen rezavy matros kolem diry pryc a pak to svarite natupo presne do diry vybrousenou zaplatou,nebo to jenom preplatujete plechem a obvarite?
Jakym zpusobem je to na vyfuku lepsi a trvanlivejsi?
Svarovat plechy mi i celkem jde,ale presto se radsi zeptam,na co si dat pri vareni vyfuku auta pozor?Vyfuk jsem jeste nikdy nevaril
Diky moc za trpelivost a pripadnou radu
Nevím jestli jsem vás dobře pochopil, ale Jasic už nemá klasické velké trafo. Je to na invertorovém principu, tedy spousty elektroniky. Sice tam trafo je, ale mnohem menší, protože inverotry pracují na vyšší frekvenci.
Já výfuky svařuji způsobem, jak jste popsal. Tedy obrousím kartáčem v úhlové brusce rezavé, tím zjistím kolik je potřeba vyřezat. Vyřežu poškozené místo až do čistého materiálu. Podle toho původního udělám kopii z nového plechu, popř. nějaké trubky a na tupo zavařím. Přeplátování nedělám. Zůstává tam bordel, voda a hnije to tam více než předtím. O estetické stránce nemluvě. Pak obrousím a natřu nějakou kvalitní stříbřenkou.
S tím nastavováním budíku u redukčního ventlu. Co vám brání nastavit určitou hodnotu, zkusit něco svařit. Hodnota bude třeba 4L, tak trošičku přidáte a znova něco svařit. Tak nemusíte povolovat podavač, nejde zbytečně plyn fuč. Já to tak dělám a pohoda. navíc ty levné redukčáky ze setu nejsou moc kvalitní a budík ukazuje pohádky.
Editoval varok (13-05-2016 19:40:09)
Tady se kolem redukčáků dělá trochu hysterie. Všechny redukčáky jsou na stejném principu, jen některé druhy (ne pro svařování) maji "odlehčenou" kuželku. Hlavní díly: pružina, membrána a kuželka. Co se stane s ventilem, když se jen zavře lahev? Zůstane tlak plynu pod memránou, tedy je stlačená pružina. Kuželka je uzavřena. Když netěsnostmi pomalu utíká plyn. tak se zmenšuje tlak, povoluje se pružina a kuželka je odtlačována. Pak je memrána prohnutá. Velikost prohnutí je omezena zarážkou. Co se děje, co by vedlo k poškození redukčáku? Pole mně nic, nanejvýš by se mohla trochu unavit pružina. Jaký je rozdíl mezi tím, když pružinu povolím a nepovolím? Pravděpodobně se trochu sníží životnost, ale rozhodně ne zničit RV. Jsou i pro sváření redukčáky, které mají nastven konstantní tlak s průtok se reguluje škrtícím ventilkem na výstupu. Tady se odlehčení pružiny nekoná. To samé platí i pro první stupně potápěčekých automatik. Jediný problém se kterým se setkávám u svých RV, jsou redukčáky Harris mini ( O2 a PB), u kterých při povolení pružiny nedochází ke snížení tlaku, ale musí se vypustit přes hořák, protože bez toho nejde upravit tlak směrem dolů. Takže u RV na Ar na nastavení nesahám a nastavuji průtok jen škrtícím ventilkem.
Ano,presne o to mi jde.Mam taky reducak,se kterym kdyz tocim nejakym smerem,tak rucicka nereaguje,musim furt spoustet pres horak,abych to nejak seridil,nema ten odpsouk a zustava v nem tlak jeste dlouho po uzavreni flasky.Rucka reaguje na regulaci jenom,kdyz rumpluju s horakem.
Na to vinuti jsem se ptal(mozna uplne blbe) protoze si to tady furt ruzne procitam a vim,ze se to resilo u omicronu,tusim omicron 205?Ze ma medene,tak me to tak napadlo
Má to asi tlačítko na plyn, tím se dá upustit tlak a na budíku doštelovat
Hobúš napsal(a):
Ano,presne o to mi jde.Mam taky reducak,se kterym kdyz tocim nejakym smerem,tak rucicka nereaguje,musim furt spoustet pres horak,abych to nejak seridil,nema ten odpsouk a zustava v nem tlak jeste dlouho po uzavreni flasky.Rucka reaguje na regulaci jenom,kdyz rumpluju s horakem.
Prečo ti ručička tlaku na redukčáku nereaguje? O fungovaní red. ventilov bolo už veľa popísané, ale keďže sa konkrétne texty na fóre dosť ťažko hľadajú, tak Ti odpoviem. Jednostupňové redukčáky majú vplyvom opozdenej reakcie na nárast tlaku tú vlastnosť, že výstupnú stranu po uzavretí odberu prepustia o niečo vyšší tlak ako pri odbere. Tým pádom ak pridávaš tlak regulačnou skrutkou, ručička manometra nezareaguje, keďže je tam tlak vyšší, ako nastavený. Pri znížovaní tlaku sa tak isto ručička nepohne, lebo redukčná ventil logicky nemôže plyn z výstupnej strany vrátiť späť do fľaše, musíš ho odpustiť von. Pri veľkom točení smerom hore alebo dole sa tlakový efekt prejaví, ale je to tým, že nastavíš reguláčny tlak na vyšší ako sa tam objavil opozdenou reakciou pri zastavení odberu a smero dole sa prejaví až po podkročení nastavenia tlaku poistného ventilu.
Ano presne takto se to projevuje,dekuji timto za vysvetleni
Porad jsem se ale nedozvedel,jestli je nezbytne nutne s tim plynem furt sachovat a serizovat pri kazdem svarovani reducakem,nebo staci nastavit na drat 0,8mm proste prutok 8l a jen po dokonceni svarovani uzavrit lahev a jit pryc,nebo musim vypsouknout zbyly plyn pres horak,stahnout reducak na 0 a potom pri dalsim spusteni aparatu to zase nastavovat odznova-porad psoukat horakem nez tam dostanu 8l,nehlede metr dratu,co z toho zaroven vyjede.Zatim to delam tak,ze zavru flasku a necham to byt,pak pri dalsim svarovani ji jenom opatrne pomalu otevru a varim.Prutok je tam nastaveny stabilne na 8l.
Abyste mi rozumneli,neni to o lenosti,ale mam svarecku v dilne zapasovanou presne do mezery,lahev mam za ni a musel bych to takto porad vytahovat cele ven,coz by se neobeslo bez sramu atd.
Jo a na tom reducaku jsem nenasel zadny cudlik na upsouknuti,je tam jen zespod neco jako rychlospojka na vzduchovou hadicku nebo tak neco
Ne, to tlačítko bývá u některých mašin, právě pro takové potřeby. Já to nastavím jak už jsem psal jen vždy po výměně láhve a už do toho nehrabu. Před ukončením práce zastavím láhev s plynem, udělámposlední svár a mám vypuštěno. Svařuji ale většinou karosařinu, takže krátké svary. Když někdo svařuje delší svary, to mu bude asi porovat.
A co se stane,když uzavřu láhev a ten zbytkový tlak,co tam zůstane nevypustím,ale nechám ho ve svářečce?Může tam něco odejít vevnitř?Všiml jsem si,že když přijdu třeba za 3 dny,tak tam je na budíku pořád 8l,takže ten tlak to drží a neuteče drobnými netěsnostmi.....asi to těsní
Hobúš napsal(a):
Co se stane,kdyz po svarovani CO2,kdy budu chtit treba varit elektrikou,neprepojim tlumivku do NO GAS?Nemuze to treba explodovat a zabit me,jak me strasili chlapi v praci?Je vubec nutne tu tlumivku vzdycky prepojovat,moc jim neverim.K cemu to vubec je a jak se to prip. projevuje?
Tak jsem koukal na manuál, co je GAS/NO GAS selector, a to je ten krátký káblík s konektorem, který se zapojuje do zdířky + nebo - podle toho, jestli budete svařovat trubičkovým plněným drátem- NO GAS, nebo normál drátem
s plynovou flaškou - GAS. žádná tlumivka se tam nepřepojuje