SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 27-04-2016 21:45:23

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Re: Svářečka T.I.P TRONIC profi MIG 140

S hobby mašinkami určitě nikdo nesvařuje podle WPQR, resp. podle WPS, aby potřeboval znát konkrétní hodnoty proudu, resp. u MIG/MAG svařování napětí. Takže normální postup je při nějakém drátu si nastavit nějaký stupeň na nějakém regulátoru výkonu a poslechem zvuku oblouku si množstvím podávaného drátu nastavit čistý, šumivý, nepraskavý zvuk.
A teď odborně - přepínačem si nastavit stupeň, t.j. napětí na oblouku. Pak si podávaným množstvím drátu nastavit svařovací proud na optimální velikost pro zvolený stupeň a použitý průměr drátu. K tomu žádná tabulka nemá smysl, protože pouhá změna délky výletu drátu z průvlaku ( přibližování a vzdalování hubice od svařovaného místa svářečem s kopyty místo rukou) o 1 mm způsobí změnu svařovacího proudu až o 15 A! Hobby mašinky zpravidla nemají tak rychlou zpětnou vazbu v elektronice, která by takové změny výletu dostatečně kompenzovala. To je funkce u lepších mašinek možná, u profi strojů běžná. Čím je zpětná vazba kvalitnější, tím lépe se svářečovi i s klepavýma rukama s mašinou svařuje.
Takže hlavními orgány při nastavování MAG svářečky jsou kromě mozku i ruce a uši. To svářečům přece říkají v každé Svářečské škole.

#27 28-04-2016 07:13:07

peta62
Člen

jees napsal(a):

peta62: to je fakt, ale nějaký převodník nebo hrubý odhad pro jednotlivé stupně ke stroji nebyl? To by znamenalo buď si to změřit nebo při vaření si znamenat použitelné nastavení pro příště

Prave ze nebyl, ja netusil ze to existuje az do shlednuti tech videi. Potom jsem zacal shanet. Jasne ze si to zapisuji a tabulku tvorim, ale preci jen nejaky startovaci bod by pomohl, nikdy predtim jsem cockem nevaril, jen elektrodou, ucim se od nuly.

jirkati - ano, teoreticky tomuto take v teto zjednodusene forme rozumim, dost jsem o tom cetl a dival se na videa, jenze potom prijdu ke svarovani a tam mam urcitou tloustku materialu pred sebou a 1 - 10 na svarecce. Bylo by super mit pocatecni bod, zbytek podle Vaseho popisu, proste tomu mozku na zacatku pomoci. A jak uz jsem jednou psal, ta zpetna vazba by mne pekne stvala, myslim ze je vyhoda mit moznost si jeste doladovat delkou oblouku.

Editoval peta62 (28-04-2016 07:19:52)

Zase zacinam - Omicron Gama 161 a ted se jeste ucim na Omi 206

#28 28-04-2016 10:20:35

jees
Zablokovaný

Nemůžu si pomoci, ale mít nějaké počáteční nastavení a následně doladit mi přijde jednodušší, než hodit na stůl kus železa a na něm nastavení hledat.
Nejednou se tu psalo o "profi" svářečích, kteří jak stroj do ruky dostanou, tak jej mají nastavený stále a jen si stěžují že "to blbě vaří", tam by ta směšná tabulka možná by nápomocna k tomu, aby si svářeč snadno nastavil parametry a vařil +/- jak má

#29 28-04-2016 10:54:13

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad

Napětí a posuv když stím chci pracovat si snad musím umět nastavit (naučím se to )
Přenastavit podle polohy později také .
U takové svářečky je jakákoli tabulka asi kničemu .. odzkoušet kde to hezky vaři (jestli vubec) a poznačit si to . 

když už svářečka nemá synergii kde se nastaví pouze síla materiálu tak paměti jsou +
Když se dá nastavit 20 věcí a chci se v tom rýpat protože mi něco nevyhovuje tak taky musím vědět co mi nevyhovuje a ne jen že to blbě vaří .

se zlomeným bowdenem,vyšoupanou tryskou,rožvejkanýma zemnícíma kleštěma ,mastnýma kladkama atd.. neudělá nic ani sebelepší počítač.

Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

#30 28-04-2016 11:04:49

peta62
Člen

jees napsal(a):

Nemůžu si pomoci, ale mít nějaké počáteční nastavení a následně doladit mi přijde jednodušší, než hodit na stůl kus železa a na něm nastavení hledat.
Nejednou se tu psalo o "profi" svářečích, kteří jak stroj do ruky dostanou, tak jej mají nastavený stále a jen si stěžují že "to blbě vaří", tam by ta směšná tabulka možná by nápomocna k tomu, aby si svářeč snadno nastavil parametry a vařil +/- jak má

Naprosto souhlasim. Myslim si ze ty, kteri tvrdi ze je to k nicemu, nikdo nenuti podle toho delat, ale pro ostatni je to velka pomoc. Ja ted zjistil ze OMI 215 a OMI 245 maji na Omikronu stahnutelne tabulky, ktere hodne odpovidaji mym zapsanym. Asi si najdu v kovosrotu ruzne tloustky a zjistim, jak a kde se od nich odchyluji.

#31 28-04-2016 11:22:53

jees
Zablokovaný

Juggernault: souhlasím, nepopírám, že by měl člověk umět ovládat přístroj se kterým pracuje. Jen bych dodal, že místo těch pamětí, tam, kde je svářečka nemá, lze použít právě tu tabulku. Synergie je vlastně koneckonců také taková tabulka vložená do svářečky

#32 28-04-2016 12:55:22

jirkati
Moderator

Pro jees - tabulka může a nemusí mít smysl. 99% svařování je v hlavě a rukou a uších.
Odůvodním.
Drátem 0,6 mm budu svařovat plechy tak do max. 2 mm. Je celkem logické, že pro plech 0,5 mm musím nastavit úplně jiné svařovací parametry, než pro 2 mm.
Drátem 0,8 budu svařovat plechy od 1 do max. 3 - 4 mm a platí totéž, co v minulé větě.
Drátem 1 mm svařuju materiály od 2 do 6 - 8 mm, přitom parametry od 5 mm nahoru už se nemění.
Drátem 1,2 mm svařuju materiály nad 6 mm a při plechu 10 mm můžu jít i nad 300A

To vše je ale praxe. A nejen moje, ale i svářečů. A vůbec jsem v popisech nenapsal ani slovo o výletu drátu, o ochranném plynu, o svařovacích polohách, o svařování v dílně na přípravku nebo o svařování venku, o vlivu tlumivky atd. To všechno jsou přece další vlivy, které musí svářeč "zpracovat", aby udělal kvalitní svár. A právě v tom žádné tabulky nepomohou, nehledě k tomu, že se ty tabulky neustále od někoho opisují, kopírují apod.

Tabulka možná může mít  jako základní orientace vliv na první spuštění stroje člověkem, který o svařování ví jen minimum, svářečskou školu považuje za ztrátu času a peněz a nějaká teorie, tedy základní znalosti, včetně bezpečnosti práce při svařování mu mohou být ukradené.

#33 28-04-2016 13:36:12

peta62
Člen

jirkati - Ty tabulky na videich pokryvaji i tloustku plechu. Pokusil jsem se ji chytit, asi nic moc, ale na ilustraci snad staci.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4197_videotable.jpg
Jak je, doufam, videt, je delena podle plynu a typu dratu, dale jemneji podle prumeru dratu. Potom pro kazdy tento radek jsou sloupce pro ruzne tloustky materialu, samozrejme pro tuto konkretni svarecku. Samozrejme netvrdim ze je to zakon, ale pro lidi jako ja skvele voditko kde zacit. Samozrejme jsem se za tech par dni uz naucil poznat, zda se zelezo provarilo, ale to je vse az po akci.

Rozumim Vam a souhlasim, ze veskere nastaveni lze na zaklade teoretickych znalosti a vzorcu spocitat, ale pokud mate dve kolecka, jedno skokove druhe plynule, se stupnicemi 1 - 10, kde neznate proud ani napeti, ktere jimi nastavujete, je ta teorie, pri vsi ucte k vede, k nicemu.

Co se svarecskych skol tyce, byl jsem se ptat v jedne, a stejne jasne jako jsem jim ja vysvetlil o co jde mi oni vysvetlili, ze mne za 10000 nauci koutovy svar elektrodou, za dalsich 10000 tupy svar elektrodou a tak dale, samozrejme vse s certifikatem. Byl jsem tam kdyz jsem si koupil invertor a chtel si oprasit stare znalosti z prumyslovky. Nevim jak Vy, ale ja si penize netisknu a volneho casu si vazim jeste vice nez tech penez, takze svarecskou skolu v tomto podani opravdu povazuji za ztratu casu. Pokud se dostanu do neresitelnych problemu, navstivim nejakeho profesionalniho svarece.

Edit : Jeste k te bezpecnosti, vetsina knizek i videi ji take zahrnuje, mam sve oci, ruce i ostatni casti tela prilis rad a jsou pro mne prilis potrebne, nez abych na to kaslal.

Editoval peta62 (28-04-2016 13:39:02)

#34 28-04-2016 14:02:08

jees
Zablokovaný

Pro jirkati: my si asi nerozumíme. To, co píšete, je pravda a nikdo to nezpochybňuje. Já (a předpokládám i peta62) mám na mysli tabulku výrobce pro konkrétní stroj, kdy mám uvedenou vždy pro daný drát při dané síle materiálu hodnotu A(V) a m.

Například: mám drát 0,8 a plech 3mm, dle tabulky na svářečce nastavím 24V a 11m/min, zkusím, případně doladím a je to. Při svařování venku se přizpůsobím nebo použiju elektrodu. Naším největším přípravkem je pravoúhlá svěrka, takže nic k řešení, tlumivku nemáme.

Vždyť je to ten samý princip jako u elektrod, kde máte obdobnou tabulku - se stejným účelem - na každém balení (ostatně tady nezřídka doporučujete aby si někdo zjistil z obalu hodnotu A).

Nemyslím nějakou univerzální tabulku univerzálních hodnot pro univerzální sváření a rozhodně netvrdím že okolnosti, za jakých se sváří, jsou nepodstatné.

#35 28-04-2016 14:05:53

senior
Člen

Ono to nastavenie podľa tabuliek asi má dačo do seba, keď aj v manuáloch drahých výkonných mašín ako napr. KIT-400W a KIT-500W tieto tabuľky sú a pre každý priemer drôtu osobitne. Problém je ale v tom, že hoci údaje o hrúbke materiálu a rýchlosti posuvu, ktoré sú udané v ISO jednotkách, údaj o napätí je v stupňoch platných pre danú zváračku a to hrubé nastavenie A,B,C,D a jemnejšie 1 - 10.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/3294_kit_400_12.png

#36 28-04-2016 14:38:39

jirkati
Moderator

To senior - právě uvedené tabulky ukazují na to, co říkám stále dokola. Nehledě k nesprávnému a zavádějícímu použití výrazu "výlet" tabulky vůbec nehovoří o korekcích pro svařovací polohy třeba pro PF 45° nebo PF 90°, nebo třeba pro polohu PC. A co třeba trubka v HL -045?

Ale už nebudu radit, ať si každý svařuje a lepí jak chce.

#37 28-04-2016 15:36:44

peta62
Člen

jees - naprosty souhlas

senior - to je moc pekne, pokud ma Vase svarecka kalibrovany posuv dratu v m/min tak je to presne co bych rad k te sve.

jirkati - jak psal i jees, my necekame od tabulky absolutne presne nastaveni, jen doporuceny priblizny bod, pote uz doladime, jsme si vedomi spousty faktoru, ktere nastaveni ovlivnuji. Ono i na te tabulce od seniora je orientacni/advisory, na te z meho videa suggested. Opravdu jiz nevim jak to napsat.

#38 28-04-2016 15:53:22

Magnett
Člen

peta62 napsal(a):

Dobry vecer, ja to vidim, mozna naivne, velmi jednoduse. Mate plyn ( CO2 nebo smes argonu - doprava stoupajici normalni cara ) a nastaveni 1-4 ( doprava klesajici tlusta cara ). Ty se uprostred diagramu protnou a od jejich pruseciku odectete na leve ose napeti, na spodni proud. Pres to jsou jeste prolinajici se pasma kde lze 0.6 dratem a kde 0.8. Kolecko 1-6 je rychlost posuvu dratu, vidite tam i ikonku dratu mezi kolecky.

Dobrý den. Mám v lahvi pouze CO2 a tudíž si tedy nejsem přesně jist co znamenají ty kombinace... Používám drát 8mm a tedy nevím zda je možné vařit s ní i na stupeň č.1... Nejsem z toho moc moudrý ale vidím vaši snahu. Bohužel však nevím z čeho vybrat protože se tu některé odpovědi i rozcházejí sad

#39 28-04-2016 16:00:42

jees
Zablokovaný

zde tabulka pro základní nastavení u MMA. Potřebuji tam nějaké další údaje pro svařování v různých polohách? PB, zdola nahoru, shora dolů, pod stolem, na stole, u stropu, uvnitř, venku, ve svěráku, bez svěráku? Nikoliv, tak proč bych se bez nich neobešel u MIG/MAG?

Pro upřesnění: chápu, proč u MMA není uvedena rychlost posuvu drátu

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4465_20160428_151623_resized.jpg

#40 28-04-2016 16:57:38

jees
Zablokovaný

Magnett: podle mne by stupně 1-3 měly být pro drát 0,6, 3-4 pro 0,8

#41 28-04-2016 17:53:16

peta62
Člen

Zkusime to s barvami. Podle tabulek ( treba pdf od Omicronu co jsem tu daval z uschovny ( http://uloz.to/xaNsorxL/omi206-metodamig-pdf ), vzorcu, jakkoli, si najdes napeti a proud.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4197_tabulka.jpg

Napeti je zlute ( za priklad jsem vzal 16V ), proud zeleny ( muj priklad 80A ), protnes je ( zluta a zelena cara ), mne se protly primo na tluste care 3, takze pojedes na 3. Drat si vezmes podle toho, zda jsi v modrem ( 0.8 mm ) nebo cervenem ( 0.6 ) poli, v mem prikladu jsi v obou, muzes si tedy vybrat.

Edit :
jees - ja bych to spise cetl ze pro 20-100A lze 0.6mm, pro 60-140A lze 0.8 mm. Ale muzes mit pravdu, je to trochu nejasne.

Editoval peta62 (28-04-2016 17:55:47)

#42 28-04-2016 17:57:57

peta62
Člen

jees napsal(a):

zde tabulka pro základní nastavení u MMA. Potřebuji tam nějaké další údaje pro svařování v různých polohách? PB, zdola nahoru, shora dolů, pod stolem, na stole, u stropu, uvnitř, venku, ve svěráku, bez svěráku? Nikoliv, tak proč bych se bez nich neobešel u MIG/MAG?

Pro upřesnění: chápu, proč u MMA není uvedena rychlost posuvu drátu

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … esized.jpg

Jeste by tam nekomu mohl chybet prutok plynu big_smile

#43 28-04-2016 19:01:10

senior
Člen

2 peta62. Na tej mojej zváračke v testovacej prevádzke bol využitý PWM regulátor od made in čejna, a samozrejme kalibrovaný nie je. Mal som však od začiatku v úmysle použiť prepínač, mám 12-polohový, kde by namiesto klasického číselníka bol údaj o rýchlosti radu E12, čiže 2,7; 3,3; 3,9; 4,7; 5,6; 6,8; 8,2; 10 m/min. Okrem toho bude aj nultá poloha, keď budem náhodou potrebovať nastaviť nejakú inú funkciu riadiacej jednotky. Takýto princíp som použil aj pri regulácii napätia, že pri nulovej polohe SSR nezopne a môžem využiť dajme tomu zavedenie drôtu, alebo otvárania a zatváranie solenoidu a pod. K tej rýchlosti posuvu, ak prax ukáže, že je potrebné jemnejšie doladenie, je v pláne aj dolaďovací potenciometer.

#44 28-04-2016 19:03:46

varok
Člen
Místo: Havířov

Řešíte tady blbosti. U těchto levných mašinek je jedno, jaký plyn dáte a jaký drát. Nastavení je společné pro 0,6 i 0,8mm drát. Samozřejmě se bude u každého drátu trošičku lišit nastavení posuvu drátu.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#45 28-04-2016 19:18:53

jees
Zablokovaný

peta62: To je možná také pravda, to mne nenapadlo

varok: Až vám tu zase někdo napíše že řešíte blbosti vy, vzpomeňte si na úvod Vašeho příspěvku

#46 28-04-2016 20:17:54

varok
Člen
Místo: Havířov

A to mi tedy chcete tvrdit, že tazatel se ptal na jednu z nejlevnějších svářeček na trhu, které jsou ošizené asi všude a vy tady řešíte věci, které využijete tak možná u nějakých profi strojů? Nechápu

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#47 28-04-2016 21:40:00

jees
Zablokovaný

tady to mělo dvě roviny, jedna byl dotaz na tu svářečku, druhá ta tabulka (už na to slovo začínám být alergický) s počátečním nastavením parametrů konkrétního typu stroje.

Je to prostě vývoj jako v životě, na začátku debaty řešíte s manželkou že jí rostou vousy, na konci kolik z majetku vám po rozvodu zůstane (nic).

#48 28-04-2016 22:26:35

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad

na daný stupeň nastavit posuv tak aby to vařilo asi jako https://www.youtube.com/watch?v=w4RrDeUKcH4 big_smile
což asi nepůjde ale co kdyby .
Nebo další videa MIG welding je toho plný YT.

KIT400W a 500W nechci to tu pomlouvat ale nevidím na tom nic profi. Možná je to "výkoný " ale ta 500 má 310A 100%  bůh ví jestli  a pořád jen odbočka 

Jako profi v 21tym století si představuju stroj na 3 faze inventor s PFC  , 4 kladka ,  lehkej atd.. přehledný ovládání samozřejmostí kde se dá nastavit vše možné i nemožné .atd.. atd..

a k tabulkám ... stupně jsou všude jinak a posuvy také ...
opravdu každá svářečka svařuje jinak ... i inventory .. Kemppi, Closs, EWM, Esab,Migatronik,Fronius  ... na stejné nastavené napětí i posuv se to liší
Pokud vím co chci ... stačí kouknout na YT .. tak pak už jen jít a skusit to .

Editoval Juggernault (28-04-2016 22:29:49)

Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

#49 28-04-2016 23:25:26

peta62
Člen

varok - a vas tu nekdo nuti to cist ? Nebo si predpokladate ze se po vasem odhaleni zacneme kat ?

jees - dvakrat palec nahoru

Juggernaut - jo dobre video, zajimave na nem je i co tvrdi jirkati o zpetne vazbe nekterych svarecek. Tabulky - jasne, proto jsem ji shanel pro svoji svarecku.

#50 29-04-2016 08:24:01

peta62
Člen

Porad premyslim, jestli to neni obracene.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4197_tabulka2.jpg

Jestli navolenim cisla v danem plynu se podle jejich pruseciku neurci napeti a proud ( zde 3ka s CO2 da cca 16.5V a 65A ), i kdyz v konecnem dusledku na prakticke pouziti je to asi jedno.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla