SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím vás a prosím o radu s mojí "novou" svářečkou.
Svářečka je použitá a koupená od neznámého majitele vč. lahve 6 kg na CO2, redukčního ventilu, drátu 8 mm.
Svářečku jsem celou generálkoval co se týče obalu samotné svářečky (plechy, podvozek) a i lahev dostala nový lak.
Svářečka má regulaci (čeho?) na 4 možnosti které se mohou měnit na základě použití drátu a plynu. Dneska jsem ji šel vyzkoušet a zjistil jsem, že nějak nejde plyn přes hubici pistole. Pokud naprázdno pustím svařování tak vidím že drát krásně a lehce vyjíždí. Plyn však neslyším syčet. Jelikož jsem svářel na praxi před několika lety a svářecí průkaz (plný) mám propadlý, nepamatuji si jak to probíhalo na té co jsem se učil. Svářečka takhle na pohled svařuje dobře co se týče rozptylu plamenu ale přijde mi jako kdyby tam plyn nebyl.
Myslel jsem si, že ji někdo stavěl doma na koleni ale asi jsem se mýlil - jsem však ochotný poskytnout nějakou tu fotku aby jste mohli zhodnotit jestli je stav uvnitř svářečky originální či nějak upravený a není to jen "kastle" s vlastními vnitřnostmi.
Drát je očividně nový, hadicové vedení je zkrácené a kus bovdenu a vedení planu je nechráněné gumovou bužírkou. Co se týče redukčního ventilu, ten je špatný ale plyn pouští jak má. Sháním nový ale nerad bych kupoval úplně nový čili pokud někdo má na prodej za rozumnou cenu, vezmu jej.
Ještě bych dodal, že svářečka při pozici MAX / 4 vyhodí pojistky. Svařuji tedy na pozici MAX 3. Čtverka je pro argon ale myslím že by to neměl být problém.
Prosím, poraďte a v případě potřeby dejte vědět co mám dopsat či vyfotit. Děkuji.
Co jsem ještě zapomněl dodat:
Tato svářečka se nastavuje pouze a jen na těchto hodnotách: 1 / 2 / 3 / 4 / MAX / MIN. Jsou to kombinace na použití drátu (průměru) a také na použití plynu (CO2 nebo ARGONMIX). Dále se dá nastavit rychlost drátu.
Divné je, že po nějaké chvíli svařování vyhodí pojistky zásuvky ve které je zapojena. Je pravda, že jsem nahradil přívodní kabel 220 V za 5-ti metrový (původně tam byl jen zhruba 1 metr).
Co se týče toho planu, to mě trápí nejvíce. Prosím tedy všechny kteří mají nějaké info k mému případu aby mi poradili nebo mě nějak nasměrovali. Děkuji mnohokrát.
Editoval Magnett (26-04-2016 15:57:11)
Dobrý den, tenhle typ neznám, ale kamarád má podobnou. Tuhle značku T.I.P prodávali myslím Baumax nebo bauhaus. Jako první bych nějak upravil to hnusné smetí u předního panelu, které si hrajě na hadici hořáku. Když jste mašinu generálkoval, proč jste neopravil tohle? Jak dlouhou máte tu hadici hořáku? Jestli kolem 2m, tak není nic zkracováno, takové se běžně u nejlevnějších mašin dávají. Plyn se s největší pravděpodobností pouští ventilkem co je v rukojeti hořáku. Zkusil bych ten hořák otevřít a podívat se. Proč mašina vyhazuje pojistky nevím. Buď je něco pokažené, máte něco špatně zapojené nebo máte slabé pojistky. Jaké máte jističe? Myslm hodnotu.
¨A bylo by dobré vyfotit štítky a vložit je sem. (vzhled nikomu nic moc neřekne pokud ji nemá doma)
Zdravím vás pánové a moc děkuji za rychlou odpověď. Co se týče toho "humusu" na přední straně, takto jsem to už koupil a nic s tím nedělal. Pistoli rozeberu a mrknu. Nicméně jsem se chtěl ještě optat jaké myslíte štítky? Co jsou nebo by měli být na trafu atd. nebo ty co jsou přímo na svářecím stroji? Jak jsem psal, mám ji krátce - svařuje ale opravdu mi nepřijde že by syčela když ji pustím naprázdno. Nicméně zjistil jsem i slabý únik plynu v místě kde je přechod z hadice od lahve do skříně. Zde je taková redukce (ze zelené hadice na žlutou tenkou). Zde je malý únik plynu ale ani přesto nejde plyn z pistole.
Jaké máme pojistky opravdu netuším. Zkusím jinou zásuvku ale asi to bude opravdu v slabém jističi. Svářečka nevyhodí proud hned ale třeba po tom, co mám špatně ukostřeno (na rezavém výfuku se nedá kouzlit) a jakoby jdu do zkratu. Za 25 minut asi 3x vyhozený jistič. Po nahození opět funguje jako předtím.
EDIT: Aktualizuji informace ohledně toho plynu do a z pistole. Zrovna jsem pistoli rozebral a zjistil, že uvnitř je vše v pořádku. Odpojil jsem hadici od redukčního ventilu a foukl do něj. Slyším jak syčí v místě kde je přechod z hadice od lahve do té úzké která vede do pistole. Zde je šroub který je skrz dutý a slouží jako redukce z velkého průměru na malý. Po stisknutí tlačítka (ventilu) v pistoli a přiložení pistole k uchu slyším vzduch co do hadice foukám jak vychází ven. Problém bude tedy v tom přechodu v redukci. Plyn tedy vychází z pistole ale v opravdu malém množství protože uniká na místě které popisuji.
Všiml jsem si co se týče toho smotku u svářečky (ta hadice) že chybí kus té hlavní bužírky a proto je to takto zamotané a utažené páskou. Myslíte že mohu svazek rozdělat a nahradit chybějící kus bužírky nějakou jinou kterou proříznu vejpůl? Asi by to nemělo být takto neizolované aby se neprodřely dráty nebo prohořeli od případných jisker. Celková délka hadice po rozmotání toho svazku je: 160 cm
Proč je to však takto svázané jsem zjistil také. Je to tím že bovden na drát je kratší než ostatní kabely a trubice na plyn. Proto je to takto zkrácené. Dá se prosím někde takový bovden koupit?
Editoval Magnett (26-04-2016 16:42:16)
Bovden jde koupit normálně v obchodě se svářecí technikou nebo v nějakém e-shopu se svářecí technikou. Je toho plno. Kupte podle drátu který chcete používat. Nevím proč to někdo takhle zprznil, ale původně byla hadice hořáku asi 2m jak jsem psal, ale asi se někomu kousek na konci u podavače zalomil, tak to jednoduše ušmiknul a takhle to zašmodrchal jako prase. Kupte bovden 2m a bužírku dejte novou. Zase taková pálka to nebude a opravte to. Tu přechodku na hadici plynu taky opravte a uvidíte ten rozdíl.
Děkuji moc. Jak píšeš, je opravdu oprava provedena zkrácením bovdenu a přebytečné délky kabelů a hadice s plynem je pouze takto namotané. Momentálně jsem to vyřešil tak, že jsem to rozmotal, hadici s plynem zatáhl dovnitř a kabely to stejné tak aby se ničeho nedotýkaly. Vede tam vlastně jen dvojice kabelů pro spínání posuvu a samotného svařování, nějaký tlustý kabel který nevím zda je mínus nebo plus a také hadice s plynem. Toto jsem zatáhl dovnitř a bužírka celé hadice je nyní tak jak má být (až k posuvu drátu). Zde ji uchytím a začnu hledat ten bovden. Nevím tedy jestli jej mohu vyměnit jako začátečník ale snad se podaří
Máš to moc hezké a já jdu na mail mrknout.
Pánové, všem moc děkuji za rady. Jsem tu nový a jak jsem psal, svářečku mám nově i když je teda starší. Škoda že jste ji neviděli když jsem ji koupil -_- fakt katastrofa. Do té elektroniky co je uvnitř si netroufám ale jak seženu nový ventil, bude to super. Je vidět že existují i inteligentní lidé a inteligentní fóru. Děkuju
EDIT: Tady dávám fotky jak jsem to vyřešil (samozřejmě jen provizorně než koupím ten bovden)
Editoval Magnett (26-04-2016 17:33:38)
Magnett napsal(a):
...
Svářečka má regulaci (čeho?) na 4 možnosti které se mohou měnit na základě použití drátu a plynu.
....
Podle meho je pod tim oranzovym napisem s velkym 140 tabulka nastaveni, abyste nenastavoval uplne naslepo. Mozna mne nekdo opravi, ale mne se nezda ze by 4-ka byla jen argon.
Zdravím "Peta62". Vyfotil jsem to pro vás aby jsme si to nějak dokázali představit. Nemám s tím moc zkušenosti a zkusím vám podat to, co jsem já z tohoto vydedukoval.
Na vypínači (MIN a MAX) se reguluje u MIN pozice 1 a 2. U MAX pozice vybíráte 3 nebo 4.
Pokud to dobře chápu, je to takto:
Pozice 1 a zároveň stlačeno na MIN je nastaveno pro drát 0.6 a plyn CO2
Pozice 2 a zároveň stlačeno na MIN je nastaveno pro - NECHÁPU
Pozice 3 a zároveň stlačeno na MAX je nastaveno pro drát 0.8 a plyn CO2
Pozice 4 a zároveň stlačeno na MAX je nastaveno pro drát 0.8 a plyn ARGONMIX
Prosím tedy všechny kteří se v tom vyznají, zda by si s tím dali chvilku času a objasnili mi to co píšu. Nevím třeba vůbec co znamená pozice 2.
Pokud bude někdo ochotný se mi chvilku věnovat a napsat takové jakoby nastavení (manuál), budu moc rád. Děkuji předem.
Dobry vecer, ja to vidim, mozna naivne, velmi jednoduse. Mate plyn ( CO2 nebo smes argonu - doprava stoupajici normalni cara ) a nastaveni 1-4 ( doprava klesajici tlusta cara ). Ty se uprostred diagramu protnou a od jejich pruseciku odectete na leve ose napeti, na spodni proud. Pres to jsou jeste prolinajici se pasma kde lze 0.6 dratem a kde 0.8. Kolecko 1-6 je rychlost posuvu dratu, vidite tam i ikonku dratu mezi kolecky.
Editoval peta62 (26-04-2016 20:59:23)
Podle toho grafu bych řekl (odhadem), že 1= 25-65A, 2= 40-85A, 3= 55-105A, 4= 65-140A, při použití CO je to vždy spodní část rozsahu, při mixu horní
ty "úsečky" s drátem budou jen hrubé ukazatele kdy je lepší použít jaký průměr
Editoval jees (26-04-2016 21:05:16)
Jo, to jsme asi napsali oba totez jinymi slovy. Myslim ze je to uplne stejny princip jako "normalni" COcka, ma ctyri stupne napeti a potom doladi posuv dratu podle chovani. Tato tabulka rekne priblizne hodnoty napeti a proudu, ktere pouziva. Jen bych tam jeste cekal nejak zakomponovanou tloustku materialu.
Hodne zavidim, kdyz vidim ty suprove tabulky na americkych strojich na youtube, na tom by meli v Trebici silne zapracovat, to co jsem dostal od nich je vazne hruza.
my máme na omicronu tabulku kde je síla materiálu, A=MMA/V=MAG a posuv drátu, takže nastavení je z toho jasné
A co mate za Omikron ?
Ja stahl toto pro Omi 205, ale pro Omi 206 to nesedi, asi ze dosahuje vyssiho proudu. Treba 5mm plech provarim dratem 0.8 mm ( horni tabulka je pro 0.6 ) nastavenim 5, drat okolo 5.5.
Editoval peta62 (26-04-2016 21:49:13)
my máme Gamastar, to nebude souhlasit určitě, ale dalo by se asi zavolat do Třebíče a nějakou tabulku z nich vytáhnout
Ja jsem tam psal, poslali mi takovy clanek o MIG svareni, dal bych sem ale je to pdf, spousta dobrych informaci, ale tabulka ani omylem
http://uloz.to/xaNsorxL/omi206-metodamig-pdf - doufam ze se da stahnout, to je co mi poslali.
Ono tohle vše se tu už několikrát řešilo, ale ucelené odpovědi na vaše i dosud nevyřčené otázky si můžete přečíst na svarinfu, je to to jedno ze tří tlačítek na začátku obrazovky!
peta62 napsal(a):
http://uloz.to/xaNsorxL/omi206-metodamig-pdf - doufam ze se da stahnout, to je co mi poslali.
tabulka je na str.4-6. Jinak je pravda, že spousta informací je zde na Svarinfu
Editoval jees (27-04-2016 09:34:33)
Magnett napsal(a):
Zdravím vás a prosím o radu s mojí "novou" svářečkou.
Svářečka je použitá a koupená od neznámého majitele vč. lahve 6 kg na CO2, redukčního ventilu, drátu 8 mm.
Svářečku jsem celou generálkoval co se týče obalu samotné svářečky (plechy, podvozek) a i lahev dostala nový lak.
Svářečka má regulaci (čeho?) na 4 možnosti které se mohou měnit...
...samozrejme gratulujem k tomu "stroju"... ...a drôt 8mm nedá ani moja cca 80kg mašina...
Editoval FF (27-04-2016 09:55:10)
KMU1 napsal(a):
Ono tohle vše se tu už několikrát řešilo, ale ucelené odpovědi na vaše i dosud nevyřčené otázky si můžete přečíst na svarinfu, je to to jedno ze tří tlačítek na začátku obrazovky!
Tak nastavovaci tabulky, o nichz se ted bavime, jsem tam vazne nenasel.
jees napsal(a):
tabulka je na str.4-6. Jinak je pravda, že spousta informací je zde na Svarinfu
Ale ja nemam kalibraci v proudu nebo napeti, jasne, posuv dratu si planuji zmerit, ale ty tabulky pro ostatni OMI (#15), ktere se daji na strankach Omikronu stahnout, jsou v cislech tech dvou kolecek na pristroji.
FF napsal(a):
...a drôt 8mm nedá ani moja cca 80kg mašina...
No musis prevrtat diry, aby 8mm drat prosel
Editoval peta62 (27-04-2016 20:29:24)
peta62: to je fakt, ale nějaký převodník nebo hrubý odhad pro jednotlivé stupně ke stroji nebyl? To by znamenalo buď si to změřit nebo při vaření si znamenat použitelné nastavení pro příště
Proč zapisovat nastavení? Vždyť stačí vzít zbytek nějakého plocháče apod. a svářečku nastavit, ne? Po několikáté už si člověk pamatuje alespoň přibližné nastavení.
Když se s tím pracuje třeba jednou za dva měsíce nebo se hodně střídá svařovaný materiál, je jednodušší si to poznamenat