SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#51 23-04-2016 20:39:04

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4875

Re: Spatne roztavuje - inventor

Já jsem u vybavení Drakouše postrádal zatěžovací odpor (proměnný). Je možné, že to jen zapomněl napsat. Já bych nic nepotřeboval měřit. Vzal bych pár rutilek, pár bazických nelegovaných, pár nerez bazických a vypálil a řekl bych rovnou co se od toho invertoru dá čekat. Jedna věc je charakteristika statická, ale ta neříká nic moc o tom, jak se bude chovat oblouk při sváření bazickou elektrodou (hlavně nerezovou), kdy dochází ke kapkovému přenosu a s tím spojenými zkraty a jak je invertor schopen zkraty zlikvidovat, udržet oblouk (zotavení napětí po zkratu). Případně bych zkontroloval, jestli skutečný proud odpovídá nastavenému. Opět pomocí zatěžovacího odporu a normové závislosti napětí na oblouku v závislosti na svářecím proudu.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#52 23-04-2016 22:33:33

franta 486
Člen
Registrovaný: 30-04-2011
Příspěvky: 171

Re: Spatne roztavuje - inventor

Pane Styles uznávám vás jako odborníka, ale dnes máte nějakou silně hádavou, navíc bez zjevného důvodu.
Jako umělá zátež se mi osvědčil odporový drát cca 1,5 průřez hozený do kýble s vodou. Můj drát má 1ohm na metr délky, takže nemám problém si ustřihnout jakoukoli hodnotu. (případně paralelní kombinaci) Jeho teplota se v kýblu s vodou mění pomalu, případně se nechá voda vyměnit za studenou, takže nějaká přesnost měření tam bude.
Odporový drát lze v nouzi nahradit obyčejným železným vázacím drátem. Takže náklady na pořízení umělé záteže jsou nízké. Navíc většina z místních má vše potřebné doma.

Offline

 

#53 24-04-2016 02:46:19

Drakoush
Člen
Místo: Nitra (Slovensko)
Registrovaný: 17-04-2013
Příspěvky: 131

Re: Spatne roztavuje - inventor

styles napsal(a):

To Drakoush- nevyžadoval jsem to-jen jsem zdůvodnil,že já raději každému vykám-nejedná se o žádnou internetovou slušnost-tady v tom virtuálním světě to je fakt jedno-já mluvil o elementární slušnosti.
  Já jsem po Vás nechtěl abyste tu popsal jaké špičkové typy měřáků máte-mi se nejedná o ty typy,ale o druhy-stejně nevím a nemám se jak přesvědčit o těch opravdu typech a tak jsem to nemyslel-nebo zase pan Moderátor přijde s tím,že se tady poměřujeme,kdo má větší-či v tomto případě lepší. Třeba osciloskop je osciloskopem a záleží na jakou je práci a mi třeba do terénu stačí starý sovětský C1-94 a vůbec se za něj nestydím,na ty kmitočty i invertorech opravdu stačí i ten a je maličký do kufříku a velmi dobře na něm vidím i rúzné zákmity,špičky a pod. v reálu-což na digitálu podléhá mnohdy zkreslení výpočtem křivky. Samozřejmě že pokud je třeba invertor najustovat,což mnohdy firmy na špičkové práce vyžadují,neboť to mají v předpisu-tak tam je potom bez diskuze třeba použít jiné a hlavně také najustované měřidla.
   Takže mi tam ale chybí jeden přístroj-už jsem to nastínil i panu Voitano! Jak zajistíte stabilitu těch bodů abyste měl čas řádně odečíst jak proud tak napětí v každém z žádaných bodů pro tu charakteristiku?? Teď už jsem Vám napověděl maximálně-tak jsem zvědav?
    Posouzení té sítě se nám nějak vytratilo-no příště.
Tak tedy dobrá-proč a co by bylo třeba měřit vevnitř.-Další dvě věty zase o měření charakteristiky jsem už komentoval-uvidíme příště-tak dále. Účinnost a účiník tady nepotřebujeme měřit-to je dané konstrukcí stroje.
   Jelikož ale majitel popisuje že mu stroj jede špatně a že mu to potvrdil pokud se nepletu i jeho kolega svářeč který jej také zkoušel tak bude třeba stanovit kde a v čem by mohl být problém. Prvně je třeba stanovit o jakou topologii měniče se jedná=zdali forward,či polomost nebo most a zcela jednoznačně je třeba provést osciloskopickou kontrolu celého řetězce stroje v tzv. klíčových bodech-jedině pak na výsledcích této kontroly pak jde stanovit kde by mohla být chyba. Tady je tolik možností,že si často říkám,že za to množství strojů po dlouhé roky už jsem snad viděl všechno,ale chyba dost často se zase vyskytne něco nového, co jsem ani po tom množství strojů dosud neviděl a z toho pramení moje slova o nutnosti pokory před elektronikou,neboť třeba elektronika strojů Transpocket mě stále překvapuje novými věcmi. A mezi časté problémy patří poruchy v obvodech regulace,poruchy v obvodech buzení a hlavně pak kmitání v různých částech. Možná byste se divil,jak často bývají problémy v čínských strojích kvůli použití nekvalitních součástek-třeba jen nekvalitní pracovní elyty. Prostě je toho tolik,že by to vydalo na několik přednášek a zcela určitě by to nebylo vše takže tvrzení,že invertor jde posoudit v zavřením stavu jen dle výstupních svorek je holý nesmysl. Podívejte se i pan Vojtano uvedl třeba tu tlumivku a jak ji chcete ověřit v té "konzervě". Pokud si myslíte-jako pan Bourač,že je to ode mě nějaký plezír-tak prosím-ale nemyslím si že by nějaký elektronik s Vámi souhlasil-prostě je to tak a bohužel jako s těmi sardinkami.
    Ale pokud stále trváte na svém-tak prosím,já si rád počkám na tu Vaši charakteristiku,posouzení majitelovy sítě na dálku a mnoho jiného oměřeného na zavřeném invertoru -až po ten protokol a pokud mě přesvědčíte,tak se opravdu zachovám dle slibu-=počínaje omluvou až po to Vaše doporučení-prozatím to ale k tomu nespěje.

GOOD LUCK

1. Nevyžadovali ste vykanie, ale rýpli ste do neho, tak som na to reagoval s tým, že mi to problém nerobí. Ak aj v tom vidíte problém, tak už neviem, ako ho riešiť, asi len onykaním...
2. Nechceli ste, aby som popísal typy, ale ja som ich popísal, aby som predišiel ďalším otázkam, lebo je vysoko pravdepodobné, že keby som Vám napísal "mám voltmeter", začali by ste s tým, o aký voltmeter sa jedná. Takto tam máte výrobcu, typ a ak sa Vám niečo nepáči/nezdá, môžete si na internete dohľadať všetky parametre meráka, ako rozsahy, presnosť a pod. V meracích protokoloch sa totižto vypisujú aj tieto položky. Ak sa Vám to nepáči, tak to preskočte, len sa ma nepýtajte, čo dokážu meráky merať - máte to tam napísané...
3. Hovoril som o premeraní charakteristiky, nie o premeraní "reťazca" - toto ste tu začali rozširovať Vy.
4. Záťaž som nespomínal preto, lebo žiadnu profesionálnu nemám - využívam to, čo je po ruke... Ako odborník isto viete, že je jedno, čím to zaťažím, podstatné je, aby som dosiahol požadovaný odpor záťaže, aby mi tade tiekol požadovaný prúd a aby to malo charakter záťaže odporový, bez značnej indukcie, alebo kapacity, lebo taktiež viete, že hoci je to zdroj DC, nie je filtrovaný a na výstupe sa môže objaviť jednosmerné pulzujúce napätie. Ale ak trváte aj na tom, aby som Vám popísal moju záťaž - odporové drôty rôznych dĺžok a priemerov z rôznych materiálov "skladom", najčastejšie kanthal + rôzne vyradené (ale funkčné) špirály na rôzne napätia. Týmto dokážem ich sériovo-paralelným zapojením dosiahnuť potrebný odpor a výkon.
5. Kontrola elytov, tlmivky a vôbec vnútorností "konzervy", ako ste to nazvali nie je mojim "poslaním", pretože autor témy si "objednal" u mňa zmeranie, nie diagnostiku a ani servis. Až majiteľ prístroja uzná, že bude cheiť aj toto napriek tomu, že príde o záruku, bude prebiehať úplne iný scénar, než prebieha teraz, mám pocit, že predbiehate udalosti a snažíte sa vložiť niečo do mojich úst, čo som nikdy nepovedal.
6. Nepotrebujem Vaše odporučenie ani ospravedlnenie, ja sa o kšefty nebijem, je ich dosť, rád Vám ich všetky posuniem, nech sa Vám darí... Ja odporučenia získavam inak - od klientov, pre ktorých som robil a boli spokojný - také odporučenie má najvyššiu cenu.
7. Teraz mi napadlo, že by ste mi mali dokázať, že som zmazal tému s mojou "céočkou". Toto krivé tvrdenie Vyšlo z Vašich úst a ja sa cítim ukrivdený, pretože to nie je pravda a každý, kto má funkčný počítač a nemal zamietnutý prístup na svarforum, to tam uvidí. Ja som už dokazoval dosť dnes, teraz je rad aj na Vás. Ak tak neurobíte, budem to považovať za sypanie si popola na hlavu (alebo ako hovorí ten "akožeslávny" raper so slovníkom bezdomovca - "sranie si do huby").
8. Končím túto debatu s Vami. Ja na Vaše podrývačky nemám čas, neviem, kde sa mám otočiť skôr a čím začať, navyše mi prichádza skúškové obdobie a nemám toľko času, aby som ho mohol mrhať nezmyselnou diskusiou, ktorá nie je riadne argumentovaná a celé mi to pripadá ako veľké fiasko. Vaše vedomosti a skúsenosti v oblasti elektrotechniky nezavrhujem a netrvrdím, že nie ste odborník, ale Váš prejav a vystupovanie je na úrovni 12ročného dieťaťa. Ak takto jednáte aj s klientelou, potom by ste sa mali nad sebou vážne zamyslieť, lebo v podnikaní je diplomatické vystupovanie a priamočiare jednanie najdôležitejšie.

Autor témy nech sa slobodne rozhodne, či mi mašinu pošle, alebo nie - ja sa o to nebijem, ponúkol som pomoc a každý má právo rozhodnúť sa, či ju prijme, alebo nie, voľba by mala byť čisto "demokratická", ja sa neurazím, keď sa niekto rozhodne inak. Pomocnú ruku som podal a ďalej nemám čo riešiť do doby, kedy sa autor témy rozhodne kladne - od toho momentu som povinný svoj sľub dodržať.

Ľudová múdrosť síce hovorí, že "múdrejší ustúpi", ale ja sa s ňou úplne nestotožňujem, tak si to upravujem - Múdrejší ustúpi s rozumom. Pán styles, prajem pekný večer a dovidenia.


Servis zváracej techniky.

Offline

 

#54 24-04-2016 06:38:17

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4727
Web

Re: Spatne roztavuje - inventor

Drakoush napsal(a):

teraz je rad aj na Vás. Ak tak neurobíte, budem to považovať za sypanie si popola na hlavu

big_smile nedavno se tady hledala a vyžadovala možnost odhlášení z fóra... asi nějaký náhodný zkrat big_smile
jinak kolego díky (a obdiv) za snahu o dialog s takovým diskutérem smile

kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem - omerať není vulgarismus nýbrž slovenská verze běžně používaného (odborníky) českého výrazu "oměřit" ve smyslu měřením zjistit hodnoty lol


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#55 24-04-2016 10:00:25

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8615

Re: Spatne roztavuje - inventor

styles: Nebude to spíše tím, že Vás, mě a podobné ostatní hrubě kritizují a vyhazují z tohoto fora a stejně i oni sami kolikrát vkládají příspěvky, které nejsou jen k věci tématu, ale kolikrát úplně o ničem? Hrají si tady na frajery, mě nadávají že nerozumím elektrice a elektronice, přitom tady píší jen věci, které tady nebo jinde přečetli? U mě to možná zní směšně, nejsem profík, ale nějaké to drobné zapojení podle schématu už mám za sebou. Ale hold tady i na jiných forech jsou hrozní profíci, kteří se tím živí, jako vámi zmiňovaný Bourač, pan MISTR bobobo a jiní.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#56 24-04-2016 10:00:30

peta62
Člen
Registrovaný: 22-09-2012
Příspěvky: 326

Re: Spatne roztavuje - inventor

Osobne si myslim, ze ceske omerit je floskule, jinak se Vam nebudu plest do debaty, nejsem v oboru ani amater, natoz odbornik.


Zase zacinam - Omicron Gama 161 a ted se jeste ucim na Omi 206

Offline

 

#57 24-04-2016 12:27:40

Robi G
Člen
Registrovaný: 15-09-2014
Příspěvky: 978

Re: Spatne roztavuje - inventor

Načo tlačidlo zmazania registrácie?.Prestante sem prispievať ,prípadne vymažte svoje príspevky ak tu nechcete byť.Veď ste len nick bez identity vo virtuálnom svete.Alebo zase sa tu hráme na emócie?Vyžadujete si úctu k staršiemu ,ale kto ste?Sami si nevážite ani svoje meno...Vážim si odborníkov ,ale tieto ješitné výlevy tú vašu len podkopávajú.Až slintavo čakáte na cudzie chyby.Toto je nejaký prínos?Jedna vec je odbornosť a druhá ludskosť ktorú remeselník k úspechu potrebuje.

Offline

 

#58 24-04-2016 13:47:12

Tirex
Člen
Registrovaný: 21-03-2016
Příspěvky: 72

Re: Spatne roztavuje - inventor

Tiež nechápem zmysel zrušenia registrácie.Čo sa stane keď sa sem už nikdy nepozriem ako registrovaný a prípadne sem zájdem sem tam ako návštevník?

Offline

 

#59 24-04-2016 14:03:06

Voitano
Člen
Registrovaný: 08-05-2009
Příspěvky: 169

Re: Spatne roztavuje - inventor

Nejsem sice lingvista, ale tipuje že slovenskému "omeriť" by mohlo sedět české "poměřiť" smile


Elektronik - lepič

Offline

 

#60 24-04-2016 14:43:01

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4875

Re: Spatne roztavuje - inventor

Je to vůbec podstatné? Myslím si, že všichni víme co tím bylo myšleno.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#61 24-04-2016 15:11:04

vyrobca
Člen
Místo: Bratislava
Registrovaný: 05-05-2012
Příspěvky: 1287
Web

Re: Spatne roztavuje - inventor

Ani sa nebudem cudovat ked sa tu Karolko5 uz neobjavi...


Formica FOR mig 169, Kuhtreiber KIT in 1500 HF, ALFA in Pegas 40A Plazma,Welder Fantasy JET TIG III AC/DC 200, Dnipro M SAB 210,Speedglas 9100XX, Kowax KWX820 ARC+, Bomar STG 120, Bezolejový kompresor - HECHT 2089, Profi3Dmaker, Ender 3 PRO,Ender 5+,13x BIQU B1,Creality K1Max,Creality LD-006,pieskovaci box Lincos 110L, klima Whirlpool PACW12CO :-)

Offline

 

#62 24-04-2016 15:50:31

Drakoush
Člen
Místo: Nitra (Slovensko)
Registrovaný: 17-04-2013
Příspěvky: 131

Re: Spatne roztavuje - inventor

styles napsal(a):

7/-Takže-nedávno jste tady založil vlákno,kde jste chtěl poradit s velkým COčkem-nějaké PPxxx, že to špatně svařuje a čím by to mohlo být až jste se nakonec už v úvodním dotazu sám přiznal,že do podavače cpete už porezivělý drát=Vašimi slovy"jako liška" Hned na to Vám několik lidí odpovědělo že to rozhodně vůbec ne a a pokud se nepletu tak to byl člen Honza 007-který Vás varoval,že takto ve stroji hned nenávratně zničíte bovden a dokonce připsal radu,že do svých strojů si la plechovou objímku s filcem,kterým drát prochází před podavačem-aby je zbavil všech mechanických nečistot a šupinek(to je opravdu velice cenná rada a měli by se inspirovat i další). Jak toto vlákno dopadlo víte sám a jelikož jsem z něj chtěl nyní něco použít -tak jsem si zadal vyhledat seznam všech Vašich aktivit a hledá to i podle posloupnosti datumu a toto vlákno tady není,-nevidím žádný důvod proč by je moderátor měl mazat, a tak jediné jak to mohlo zmiznout je to,že jste sám vymazal svůj úvodní dotaz(pro neúnosnost)-ale tím jste smazal celé toto vlákno.To jsem zjistil s pomocí funkce hledat na foru!

http://svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=6940

Vaše znalosti s používaním internetu sú naozaj mizerné. Zabralo mi to 10 sekúnd, kým som to našiel... Honza mi poradil, Vy nie. Jak toto vlákno dopadlo, viem sám - strčil sa tam pán styles a začal o ničom, nepriniesol žiadnu cennú radu len vyplakávanie.

DOVIDENIA pán styles, už s Vami nemám o čom debatovať, namiesto podložených tvrdení šírite len bláboly.


Servis zváracej techniky.

Offline

 

#63 24-04-2016 16:05:09

Drakoush
Člen
Místo: Nitra (Slovensko)
Registrovaný: 17-04-2013
Příspěvky: 131

Re: Spatne roztavuje - inventor

bourač napsal(a):

Drakoush napsal(a):

teraz je rad aj na Vás. Ak tak neurobíte, budem to považovať za sypanie si popola na hlavu

big_smile nedavno se tady hledala a vyžadovala možnost odhlášení z fóra... asi nějaký náhodný zkrat big_smile
jinak kolego díky (a obdiv) za snahu o dialog s takovým diskutérem smile

kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem - omerať není vulgarismus nýbrž slovenská verze běžně používaného (odborníky) českého výrazu "oměřit" ve smyslu měřením zjistit hodnoty lol

Pán búrač, ja si totiž nenechám špiniť na hlavu len tak, ak niekto chce, musí mať reálny dôvod. A pán styles ho stále nevie dať, hoci ho už priamo vyzývam.

Jasné, že omerať nie je vulgarizmus, je to "kuchynský" slovník elektrikára, ako aj nulák (správne neutrálny vodič), relátko (relé) a pod. Ale holt keď niekomu dôjdu argumenty, tak musí prísť aj s úplnou blbosťou, aby zachránil situáciu big_smile


Servis zváracej techniky.

Offline

 

#64 24-04-2016 20:45:38

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 3043

Re: Spatne roztavuje - inventor

sa to tu dako zvrhlo zlym smerom sad

Offline

 

#65 25-04-2016 18:35:59

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4545

Re: Spatne roztavuje - inventor

Omerať - Dá se říct, že naše řeči, česká i slovenská, tím , jak byla za železnou oponou, tak byly zakonzervovány. Dneska, jak do toho "pere" internet a to, že se každý učí angličtinu a někteří němčinu a jiné cizí řeči a jak se dnes překotně objevuje spousta nových věcí.....
Se dá říct, že za jeden rok se v našich řečích objeví a začne používat tolik nových slov jako dříve za celou socialistickou éru. Nevím, k čemu to povede, možná k tomu, že za takových 40 let bude čeština i slovenština z poloviny jiná než je dnes nebo se ta tvorba nových slov zastaví..... nevím.

Offline

 

#66 25-04-2016 21:33:21

FF
Člen
Registrovaný: 27-07-2010
Příspěvky: 520

Re: Spatne roztavuje - inventor

Drakoush napsal(a):

...ako aj nulák (správne neutrálny vodič)...

...no, neviem - neviem, či je "nulák" neutrálny vodič - či to nie je "náhodou" nulový vodič PEN v sústave TN-C (žltozelený). Neutrálny vodič N je v sústave TN-S (svetlomodrý) a má trochu inú fukciu (a to pracovnú) - hlavne nie ochrannú...

Editoval FF (25-04-2016 21:40:20)

Offline

 

#67 25-04-2016 21:57:44

Drakoush
Člen
Místo: Nitra (Slovensko)
Registrovaný: 17-04-2013
Příspěvky: 131

Re: Spatne roztavuje - inventor

Nulovací vodič v sústave TN-C je zastaralý termín, po novom je to "kombinovaný vodič PEN - ochranný a neutrálny". Bohužiaľ, terminológia od roku 2007 išla do kytek, pretože reziduálny prúd už nie je reziduálny prúd, ale menovitý vypínací rozdielový prúd (namiesto jedného slova máme tri navyše) a tak je to s dobrou polovicou termínov, ktoré sa dali popísať dvoma slovami, dnes je to formulka tvorená 4mi slovami. Základný prehľad termínov uviedol aj Ing. Meravý vo svojej knihe - elektrotechnická spôsobilosť pre elektrikárov.

Editoval Drakoush (25-04-2016 22:07:23)


Servis zváracej techniky.

Offline

 

#68 25-04-2016 22:03:16

FF
Člen
Registrovaný: 27-07-2010
Příspěvky: 520

Re: Spatne roztavuje - inventor

Reziduálny je stále reziduálny a aj rozdielový - len každý má pôvod v inom jazyku a v tomto prípade pomenúva to isté...

Drakoush napsal(a):

Nulovacý...

:-D

Editoval FF (25-04-2016 22:05:50)

Offline

 

#69 25-04-2016 22:07:45

Drakoush
Člen
Místo: Nitra (Slovensko)
Registrovaný: 17-04-2013
Příspěvky: 131

Re: Spatne roztavuje - inventor

Áno áno, debil negramotný big_smile

Neviem, či pojem reziduálny prúd je ešte platný, že je zaužívaný, to viem, dokonca ho používam aj ja, pretože mi príde odbornejší, než rozdielový, ale v tej tabuľke je označený ako termín zrušený. Bohužiaľ, Ing. Meravý sa neodvolal na nijakú normu, takže zajtra to skúsim pohľadať, či to vôbec nejaká norma určuje.

Editoval Drakoush (25-04-2016 22:14:22)


Servis zváracej techniky.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče