SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dodo67 napsal(a):
Evita neviem čo ťa viedlo k tomu aby si s posmeškom reagovala na môj príspevok.Už nemáš 18 ,ale asi ešte málo na to aby si to pochopila ako bola druhá časť príspevku myslená.Ja som robil iba, ZK na eldu takú kresbu som musel mať či sa ti to páči alebo nie ZK je len vizuálna skúška,a tak to bolo myslené,ale ja sa nedivím,veď si neni profík.Pre istotu som všetky moje príspevky zmazal,aby si sa odbavovala na iných nie na mne ,zmazal som všetko čo som tu mal....zdravím.
ČAU A PÁPÁ...
Pan mistr svářeč ŽOS má nádherné sváry patří mu můj obdiv, nebudu se chválit neboť to smrdí ale podobné sváry sem dělal když mě bylo těch 18 no, dnes se mě klepou haxny až mě to sere, vezmu trojku elektrodu do ruky a na konci se mě klepe tak centimetr po delší době tak dva, ale myslím že to ještě není tak hrozné viz svar tu:
mat. tl. 20, elektroda E-B 121 Ø3,15
elektroda E-B 121 Ø5
Editoval Kramlik (21-03-2016 01:42:49)
To je to co jsem myslel. Jsou to sice asi sváry v poloze vodorovné, ale někteří umí takovéto sváry s jemnou kresbou i jako stoupáky.
Takových svarů jsem dosáhl nejsnadněji OK103 elektrodou. Případně o trochu hůře rutilcelulózovou.
V poloze taky spíš vodorovné.
To tady celou dobu řeším, na to jsem se ptal. V práci jsem viděl, že sváry jako jsou na 3 obrázku umí někteří i v poloze svislé zespodu nahoru, tedy PF. Normálně basickou elektrodou OK 48.00.
Editoval varok (21-03-2016 16:53:01)
Já třeba celkem pochybuju že na plechu t 10 a víc se dá jemné kresby dosáhnout kor v PF když se vaří výpňové a krycí vrstvy rozkyvem.Jo na tenkým plechu s minimální mezerou a úkosy to jo to by jít mohlo za předpokladu pečlivého vedení elektrody a zkorigování postupové rychlosti nastavenému proudu.Jakmile ale bude mezera větší než d elektrody už bude zapotřebí kývat,tzn hlídat si lázeň aby nebyla moc velká a abych nevytvářel zápaly v přechodu do základního materiálu.
25 let svařuju obalenou elektrodou a v poloze svislé zdola nahoru má kresba svaru bazickou elektrodou vždy svou charakteristickou kresbu.Pokud se svařuje potrubí, tak v horních polovinách kde se přechází z polohy PF do polohy PA kresba zjemní-je to tou polohou.Možná si Varoku viděl tohle.Když se potrubí svařuje v přípravku, tak se pootáčí a svařuje se v té horní části.Jinak ti ještě jednou doporučuju, aby jsi přestal řešit věci, které jsou desítky let vyřešené a věnoval se podstatným záležitostem okolo jakosti svaru.
Editoval ŽOS (21-03-2016 16:34:16)
Ládes: Nikde jsem nepsal o tl. materiálu 10mm a více.
ŽOS: Jen jsem se ptal, čím to je. Ano, viděl jsem to u svařování potrubí, tl. materiálu odhadem 5mm, nevím přesně. Samozřejmě to jsou taky svářeči, kteří svařují desítky let a né někdo, kdo zrovna vyšel ze svářecí školy.
No u menších tlouštěk je to něco jiného, tam se elektrodou kývá minimálně.Tam je kresba jemnější.Jde ale o tvou zkoušku ve svářečské škole a tam určitě svařuješ 10 nebo 12 mm silný materiál elektrodou 2,5mm pro všechny vrstvy svaru.Tam ti to prostě vypadat jako u pětky stěny nebude.No aspoň jsme si to vyjasnili.
varok:já jen že zcela nevhodně hodnotíš už na první pohled perfektní sváry sváry na "pořádných plotnách" ze kterých ta kolejová vozidla jsou.Tam mi to přišlo úplně mimo mísu,navíc když si tu diskuzi pročte někdo neznalý může si vytvořit mylný obraz o tom jak má svár na stoupačku vypadat.
Já jsem nepsal, že jsou ty sváry špatné. Psal jsem, že jsem se ptal na jemnou kresbu sváru a ŽOS tady zrovna dal tu hrubou kresbu. Ale vysvětlil mi v posledním příspěvku, že u tlustších materiálů prostě ty jemné sváry nejdou. Tak moc děkuji za vysvětlení a nebudu to už řešit.
Dodo67 napsal(a):
....Pre istotu som všetky moje príspevky zmazal,aby si sa odbavovala na iných nie na mne ,zmazal som všetko čo som tu mal....zdravím.
preco hned tak z ostra? mazanie prispevkov a nedajboze rusenie uctov je zbytocne.....
ked si prejdes viac tem, zistis, ze obcas narazi kosa na kamen a trosku sa tu iskri.
ci uz su to zastancovia cinskych zvaraciek vs. trebicskych zazrakov vs. znackovych strojov, obcas sa do seba pustia zvaraci vs. teoretici vs. idealisti, uz si tu vymienali nazory zastancovia vs. odporcovia EN/ZK kurzov, servisaci zvaraciek, atd.
hold, kazdy sme v nejakej nazorovej skupine
tak ako na kazdom fore, je tu siroke spektrum prispievatelov - okrem beznych uzivatelov je tu aj skupina odbornikov, ktori poradia, ale aj skupina provokaterov, ktori vopchaju nos do kazdej diskusie
treba to brat s nadhladom...
Editoval rcp (21-03-2016 19:11:40)
Varok: preco sa ti vlastne takato kresba pri obalovanej nepaci ja sa praveze snazim aby vzdy bolo vidiet kresbu zvaru aj pri tensich hrubkach stien takto to proste ma byt hlavne sa snaz o to aby ta kresba bola pravidelna a bez zapalov
Nevím, prostě se každému líbí něco jiného. No přiznám se, že COčkem mi to docela jde, ale tou elektrodou musím ještě hodně trénovat.
Tak jsem se díval v té sv. škole a ten invertor je Rilon ARC 160 mini. S tím zapalováním oblouku to bude asi opravdu těmi elektrodami. Našli jsme i ESAB elektrody a s těmi to jde pěkně. Mají na konci takovou tu čepičku. Ty staré v zelené krabici tu čepičku nemají. U těch starých i oblouk hoří tak nějak divně, chvílemi mi to připomíná foukání oblouku.