SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
zdravím ,začínám svářet v pulsu ocel (s235JR) a to hlavně v přechodové oblasti občas i koutové svary na jeklech .
zajímaly by mě plusy a zápory teto metody, jsou svářečské kurzy na puls ? a zatím poslední co mě napadá výlet drátu 10 násobek průměru ?
Děkuji Majk.
Pokud toto téma tu už je tak se omlouvám
Není pulz jako pulz. Jde o proudový pulz nebo pulz posunu drátu? Každé je dobré k něčemu jinému. Jinak ano, výlet drátu by měl být cca 10 násobek průměru drátu. A myslím, že svářečské kurzy na puls nejsou, je to jen určité nastavení svářečky...
Jinak ten posuvový pulz drátu je dobrý k omezení tepelných deformací svařence, případně pro sváření tenkých materiálů (míň se materiál prohřeje) - struktura sváru je cca taková
Fotku pulzního sváru nemám, jelikož ho nepoužívám. Je dobrý pro tlustší materiály pro jeho lepší průvar. Jeho struktura je téměř jednolitá - podobně jako tady http://rellik.rajce.idnes.cz/Svarovani/#DSC_0224.jpg (nebylo to proudovým pulzem). Kde je jaký typ pulzu dobré použít (nebo nepoužít), záleží od konstrukce svařence....
Jen doplním, že sice svářečské kurzy rozdíl mezi svařováním ve standardu a v pulzu nedělají, ale velice tvrdě je rozlišují WPQR podle kterých se vystavují WPS.
jedná se o proudový pulz
co mam ještě za problém v pulzu je v oblouku slyšet takové nepravidelné prskaní když hořák nemám úplně kolno tak před svarem se objevují kuličky či jak to napsat vedle svaru roztřik nejni jen občas je vidět ze z drátu se utrhne větší kulička a jde před svar pokud hořák nemám kolmo
co dělám špatně ? v pulzu jsem nikdy nesvářel
pulsní svařování zezčaátku není jednoduché, musí se pochopit jeho chování při svařování.
já svařuji v pulzu už 8 let a do klasiky jdu jen na průvary do hloubky V svárů kde na dlouhý výsuv drátu nemá pulz průvar.
když se pulz vyladí je to jak od robota.
fotek svárů mám mraky od pulzu.
majk napsal(a):
jedná se o proudový pulz
co mam ještě za problém v pulzu je v oblouku slyšet takové nepravidelné prskaní když hořák nemám úplně kolno tak před svarem se objevují kuličky či jak to napsat vedle svaru roztřik nejni jen občas je vidět ze z drátu se utrhne větší kulička a jde před svar pokud hořák nemám kolmo
co dělám špatně ? v pulzu jsem nikdy nesvářel
No u toho pulzu chce dodržet pokud co nejmenší výlet drátu a jet víceméně kolmo, možná i minimálně "pozpátku". Je to v podstatě to samé jako sprchový oblouk. Ve "sprše" občas vařím a taky to sem tam prskne (kolega říkal, že je to jako bych dělal popcorn) a při větším úhlu hořáku (dopředu) to vytvoří kráter a létají z toho větší kuličky. Jak jsem psal výše, je to dobré zejména pro tlustší materiály. U běžného sváření zejména jeklů hrozí jejich propálení a to i v případě stejného proudového výkonu jako u nepulzního sváření. Například sváření kouťáků na jeklech 40x40x3 a nepulzních 180A proběhne v pohodě, pokud u stejného nastavení zapneš navíc pulz, tak to na 90% propálíš, protože pojedeš víceméně stejným rytmem. Ten pulz tam dá větší teplo.
Dobrý den, chtěl bych navázat se zeptat na nějaké nové poznatky u MAG pulsu. Jde o to, zda u železa 1,5-5mm je to k něčemu využitelné. Zatím jsem narazil na dva -dost se lišící- názory, jeden, že to je dobré na tenké materiály proti propálení a kroucení a druhý, že to je dobré na silné materiály pro dobrý průvar, ale tenké materiály se propalují. Možná pořídíme něco s pulsem, kde je ale třeba směsný plyn, tak jestli má smysl kupovat další lahev+náplň a ještě to pak někde skladovat, když bez pulsu stačí CO
Dobrý den, v práci máme pulsní svářečku od Froniusu. Nevím který ze dvou popsaných typů to je, ale má zvuk jako čmelák. Máme tam drát 1mm a nádhera. Sice s tím občas svařujeme materiály 5mm a více, ale s tím pulsem se nádherně svařuje i při větší mezeře. Třeba když svařujete V svár, tak s klasickým COčkem mezera řekněme do 3mm, s tímhle dáte mezeru i 4mm a krásně. Neukapává to, svařuje to jakoby nastřelováním kuliček na materiál, laicky řečeno.
tak to by nahrávalo názoru č.1
Pulz má smysl spíš pro směsný plyn.
Není možné srovnávat 180A standard a 180A při pulsním přenosu.V pulsu bude těch 180A tzv.základní proud,vrcholový proud bude mnohem vyšší.Proto při stejné síle materiálu je třeba v pulzním režimu nastavit nižší základní proud než u klasiky.
http://www.hadyna.cz/svetsvaru/technolo … 5%BEim.pdf
jirkati napsal(a):
Právě, proto se ptám zda to u Fe 1,5-5mm lze k něčemu využít. Pokud ne, můžeme zůstat u CO bez pulsu a nemusíme kupovat, evidovat a skladovat další láhev a platit dražší směsný plyn.
A také myslím, že by nebylo od věci uzavřít, k čemu přesně ten puls dobrý je, zda k většímu průvaru nebo snažší práci s tenkým materiálem, popřípadě obojímu
http://www.twi-global.com/technical-kno … processes/
http://www.lincolnelectric.com/en-us/su … etail.aspx
díky za odkazy, tak nějak jsem si puls představoval. Vyšly mi z toho dvě věci, 1)pravdu měly všichni (velký průvar i tenké materiály), 2)měl jsem se angličtinu ve škole pořádně naučit, když už jsem tam seděl
Při práci s pulzem mi Hygiena naměřila překročení O3-jinak OZON.
Jinde až 30x. Tam už pulzní svářečka prostě není.
jees napsal(a):
jirkati napsal(a):
Právě, proto se ptám zda to u Fe 1,5-5mm lze k něčemu využít. Pokud ne, můžeme zůstat u CO bez pulsu a nemusíme kupovat, evidovat a skladovat další láhev a platit dražší směsný plyn.
A také myslím, že by nebylo od věci uzavřít, k čemu přesně ten puls dobrý je, zda k většímu průvaru nebo snažší práci s tenkým materiálem, popřípadě obojímu
K většímu průvaru asi ne. Lze to uplatnit s max. úspěchem na svařování a navařování tenších materiálů. My jsme ve firmě MIG pulse používali zejména k navařování(svařování) speciálních slitin. Lze perfektně regulovat vnesené teplo. Tolik jen krátce.
Na tenké věci a na hliník se to zdá logicky lepší. Ten větší průvar asi souvisí s tím, že lze nastavit vyšší špičku protože potom při poklesu dochází k částečnému ochlazení (nebo se aspoň eliminuje zbytečné ohřívání), takže je možné použít víc A a přitom se nevnáší zbytečně moc tepla
Mám amatérsku zváračku (v podstate KS200) a k nej CO2 adaptér. Funguje celkom obstojne, ale chcel by som ju doplniť o pulznú reguláciu zváracieho prúdu. Nemá niekto s tým skúsenosti? Prípadne i s inou zváračkou s tyristorovou reguláciou. Bodlo by nejaké jednoduché schéma a spôsob pripojenia k ovládacej jednotke. Rozmýšľal som nad QP-09, ale nie sú k tomu bližšie informácie (frekvencia, dĺžka pulzu, rozsah, ako pripojiť atď.)
Editoval edob (13-07-2016 13:42:40)