SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
a musi ten vrtak prechadzat najprv z dreva do tej podlozky? to ze najprv navrtam diery a tak pojdem brusit je mi jasne.
Edison napsal(a):
a musi ten vrtak prechadzat najprv z dreva do tej podlozky? to ze najprv navrtam diery a tak pojdem brusit je mi jasne.
obráceně, podložku položit na dřevo a vrtat skrz až do dřeva (mohl by to být jakýkoliv méně odolný materiál než je ta podložka, ale dřevo jí dostatečně vypodloží proti ohnutí nebo žvýknutí vrtáku a přitom je měkké, takže se snadno provrtá), po projetí plechem snadno a rychle projede kus vrtáku do dřeva, takže je díra kulatá a ne jen vyžvýknutá elipsa protože plechem projelo víc než jen špička vrtáku
Edison napsal(a):
najprv z dreva do tej podlozky?
já takto vrtám důležité, tenké věci - drevo zvrchu i zespod. Musí se to na tom horním nějak naměřit.
To horní není úplně nutné ale to dolní musí být!!! Horní je proto aby byl plech přitisknutý k dolnímu, vrták nesmí vyjíždět do prázdna, musí vyjíždět do dřeva, žádná mezera.
Takto můžeš vrtat i ruční vrtačkou (třeba vrták 20 se stočenou stopkou) a nic se nezahryzne.
Do kusu prkna vyvrtáš nebo vrtáky do dřeva většího průměru vykružíš díry o pár milimetrů, centimetr větší průměr než mají být otvory v kovové podložce. Aby, až to budeš vrtat, ses vrtákem snadno trefil do důlku naznačeného důlčíkum v podložce.
Stáhneš svěrkama směrem zespoda nahoru kus nějakého odpadního trámku s rovnou plochou, potom tu plechovou podložku a potom nahoře ten kus prkna s těmi otvory . Potom jen vyvrtáš, lépe vrtačkou ve stojanu, i i když pochybném než v ruce.
Pokud je ten plech hodně tenký a co se vrtá hůř, je vhodné, když ten trámek je z tvrdšího dřeva. ne smrk nebo měkký listnáč jako vrba, topol či lípa, ale aspoň javor nebo třešeň. Nejlepší by byl dub nebo habr.
Já nepředvrtávám nic, dřevo dám bez děr aby byl plech podložený po celé ploše. Tvrdost dřeva neřeším, ale přizpůsobím materiálu tlak na vrtačku, měkký/tenký/křehký=malý tlak a vrtám déle. Pokud materiál neudržím v ruce, přitáhnu ke dřevu svěrkou