SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
V jednom vláknu už jsem slíbil, že nebudu nikoho nabádat k návštěvě Svářečské školy za účelem získání vědomostí a ušetření nákladů a zklamání při svařování a tady slibuji, že už nikdy nedoporučím nikomu funkci HLEDAT za účelem získání základních vědomostí pro následnou diskuzi na fóru. Asi i smažu avatara, aby to někoho nepopouzelo. Howgh.
fmodel napsal(a):
pavol.sk napsal(a):
fmodel napsal(a):
to bourač jak se zapaluje autogen??
tuto otazku som mu dal tiez ale na email prave preto aby som nemusel travit tolko casu citanim nepouzitelnych veci...
jenže já ho chtěl zapojit do debaty o ničem abych ho nastartoval
měl jsem ještě asi 50 blbejch otázek abych věděl co vydrží
mne je jasne ako si myslel otazku na bouraca,pravdu ma jedna aj druha strana pokial sa chces tu na fore k dacomu dopracovat tak musis toho hodne precitat,tak sa opytal ako vedel,na stranke druhej sa to da aj hladat hladat hladat vela krat tu zazneju v inych vlaknach a prve co sa pytajucemu radi pouzit tlacitko hladat,dostal som sa osobne na jednu i druhu stranu niekedy ma tiez dementne stokrat opakovane otazky dokazu vytocit tym nemyslim tento konkretny pripad niekedy sa dookola snazim poradit,inokedy na to uz nemam nervy no a raz za cas ked ma clovek zly den sa moze stat aj to ze to yvstreli zlym smerom...
Dodo67 napsal(a):
Rellik na jednej strane máš pravdu,je to o dobre zvolených slovách, ale s českým pravopisom
,takže koľkokrát je aj tam problém ,že dotyčný nič nenájde,koľkokrát je kratšia odpoveď /viď jogi 24 /ako skritizovanie.
Pokud něco hledám na českém webu, tak těžko budu psát slovensky a naopak. To je to samé jako bych chtěl na anglickém webu hledat třeba pampelišku a dal vyhledávat "pampeliška" místo "dandelion". Taky by mi to prd našlo... Myslím, že čeština a slovenčina není zas až tak rozdílný jazyk aby nebolo možné nájsť čo hľadám...
jirkati napsal(a):
V jednom vláknu už jsem slíbil, že nebudu nikoho nabádat k návštěvě Svářečské školy za účelem získání vědomostí a ušetření nákladů a zklamání při svařování a tady slibuji, že už nikdy nedoporučím nikomu funkci HLEDAT za účelem získání základních vědomostí pro následnou diskuzi na fóru. Asi i smažu avatara, aby to někoho nepopouzelo. Howgh.
Jirkati, nenechte se rozhodit. Jste zde moderátorem a odborníkem na slovo vzatým, neboť ovládáte jak teorii, tak praxi, místní a evropské normy, atd.... Spíše by bylo vhodné mazat balastní příspěvky, které se netýkají zadaného téma, nebo hrubě provokační. Ušetřilo by se jednak místo a získal se tím i větší přehled při vyhledávání. S těmi začátečnickými dotazy - na jednu stranu je chápu, že se chtějí něco dovědět a přitom neovládají základní funkce jako vyhledávání informací...
Franku, já mám zkušenost s tím, že v současné době, kdy mladí vyrostli s telefonem na uchu a internetem v počítačí a dnes i v telefonu, se lidé odnaučují si zatěžovat hlavu. Vždyť každá informace je na dosah. Ne aby se připravili na pokládanou otázku, tím, že si ověří, jestli nenajdou odpověď v odborné literatuře a p. Zkusí zdroj, o kterém si myslí, že bude pro ně nejsnazší. Pokud se jim dostane odpovědi hledej, vždyť se to tu probíralo, tak se naštvou, že to pro ně není odpověď. Jak ale mohou po někom chtít, aby vynaložil za ně práci a čas a shrábnout bez vynaložení jakéhokoli úsilí výsledek. Vím, že hledání někdy dá dost práce. Ale když je hledání tak pracné, tak ponechávejme příspěvky jen na př. 14 dnů staré. To by ale celé fórum ztratilo smysl že?
K dokreslení: předám prováděcí firmě dokumentaci. Při jejím studiu vždy vyvstávají otázky, očekávám je. Dříve by pracovník, který dokumentaci studuje si dělal poznámky, až by ji celou prostudoval, pak by zavolal a probralo by se to najednou. Dnes mě volá několkrát za hodinu, protože to je z jeho pohledu snazší- nemusí na nic myslet. Je to novodobý styl práce.
Rellik napsal(a):
jees napsal(a):
Dodo67 napsal(a):
Bolo by to iné keby po použití tlačítka Hladať vyhodí konkréktny príspevok a nie len články kde spomínané slovíčko je...
k tomu bych se přidal
Do vyhledávání stačí napsat co cheš vyhledat a většinou to najde i odpověď. Například toto téma - stačilo do vyhledávače napsat "vzdálenost špička hořák" a hned by to našlo odpověď... Ale ono psaní nového tématu s hromadou dalších slov a čekání zda vůbec někdo odpoví je určitě rychlejší...
Nicméně žádný vyhledávač hned nenajde to co chceš, je to jen o dobře zvolených slovech
nedávno jsem chtěl začít s hliníkem, zadal jsem "sváření hliníku" a našlo mi to příspěvky na 1 stranu a něco, často ve vlákně jen jeden nebo několik málo příspěvků k tématu, hlavně zda ta nebo ona svářečka to zvládne. Je to, samozřejmě, lepší než nic, ale kdyby to vyhledalo místo vláken přímo příspěvky s vazbou na vlákno, mohlo by to být možná lepší.
Jinak já osobně hledám zde, konzultuji se svářeči (s různým vztahem k práci) a k tomu se zde ptám. Ale sváření je jako chytání ryb, zkušenost jednoho nefunguje druhému a obráceně, navíc spousta zažitých pověr a zjednodušení (viz třeba hliník MIGem nejde vařit)
Franku, on ten problém postupně graduje. Mnozí nově příchozí považují za zcela samozřejmé, že prostě napíší požadavek a on se někdo vždycky najde, kdo jim nějak poradí. Jste na tomto fóru déle než já, takže víte, že najít nové, dosud mnohokrát neprobrané téma z oblasti svařování, je prakticky nemožné. Společná snaha všech zdejších odborníků pomáhat je přitom čirým altruismem. Ale řada tazatelů má zřejmě pocit, že je povinností těch znalých jim pomoci.
O možnosti zásahu administrátora tohoto webu do některých vláken ve smyslu jejich promazání, případně o mazání zvlášť hloupých příspěvků, už se tady taky vedla diskuze. A samozřejmě se hned vyrojily příspěvky o svobodě slova, o panských manýrech, ale i o změnění smyslu některých vláken po vymazání některého příspěvku. Takže zůstalo vše při starém až na to, že některá vlákna znechutila admina natolik, že sem přestal chodit a nechává to svému osudu. Zůstali jen dva moderátoři a jeden to z asi podobných důvodů jako admin také opustil. Moderátoři od admina nedostali prakticky žádná práva, takže měli působit spíš na morálku přispívajících. To je ovšem v čase neomezené osobní svobody každého přispěvatele vnímáno jako omezení.
Někdy když se snažím někomu pomoci tak strávím mnoho času hledáním v příručkách, v katalozích, v normách, v materiálových listech, v poznámkách z praxe, ve skriptech, která jsem napsal i ve skriptech kolegů i na internetových stránkách doma i ve světě. Ale to by přece mohl pro sebe udělat každý! Ano, svařování je můj celoživotní úděl a mám to štěstí, že i druhé hobby. Dokonce mě i bavilo přednášet svařování na VŠ, když jsem odešel do důchodu. Jenže ono to bylo třeba v kurzech IWE, IWT docela podobné jako zde na fóru. Hlavně nějak udělat zkoušky a mít papír, který mě umožní si vydělat víc peněz. Proto to postupující znechucení.
Famater: Já vím, že mladá generace chce vše ihned, pokud možno bez nejmenší námahy. Když si vzpomenu, co všechno musel člověk nastudovat a přečíst, často překládat i z cizích jazyků, kolik praktických zkoušek a všelijakých pokusů, aby získal vědomosti a praxi s kterými by uspěl. A to ty informace nebyly naservírované a přístupné na internetu. Muselo se prostudovat stohy knih, různých tabulek ap. a odpracovat tisíce hodin v praxi, aby to dostat do hlavy a rukou... Dávám Vám za pravdu, že by to mělo být nějak oceněno a né mu být tady ještě spíláno.
Taky mi někdy funkce "hledat" přijde kostrbatá a nepříliš věcná nicméně projitím několika témat k dotazu se vzdělávám nebo minimálně opakuju známé věci.Aby vyhledávání fungovalo tak jak bychom chtěli měli bychom se v tématech zdržet nevěcných záležitostí a tím diskuzi odosobnit,čímž by se to tady omezilo na strohé technické údaje bez širších zkušeností.Otázka nakolik a jak dlouho by to přispivatele bavilo,a stejně tak by si to tazatel mohl najít v "učebnici svařování".
Famater napsal(a):
Franku, já mám zkušenost s tím, že v současné době, kdy mladí vyrostli s telefonem na uchu a internetem v počítačí a dnes i v telefonu, se lidé odnaučují si zatěžovat hlavu. Vždyť každá informace je na dosah. Ne aby se připravili na pokládanou otázku, tím, že si ověří, jestli nenajdou odpověď v odborné literatuře a p. Zkusí zdroj, o kterém si myslí, že bude pro ně nejsnazší. Pokud se jim dostane odpovědi hledej, vždyť se to tu probíralo, tak se naštvou, že to pro ně není odpověď. Jak ale mohou po někom chtít, aby vynaložil za ně práci a čas a shrábnout bez vynaložení jakéhokoli úsilí výsledek...
...najlepšie na tom je, že Juraj.A je stará bradatá šedivá páka (mimochodom - s tými mám (a nielen ja) poväčšinou nie najlepšie skúsenosti), a nie mladý s telefónom - a aj tak chce všetko na tácke...
...ináč ja, keď chcem niečo zistiť, tak si to skúsim najprv nájsť sám - až potom sa pýtam. Pokiaľ je to základná vec, tak Internet ma zaplaví odpoveďami, a vtedy nemusím nikoho zbytočne otravovať. Pokiaľ je odpoveď náročná, a nedá sa len tak nájsť - potom sa pýtam. ...hádam nebudem zaťažovať druhých banalitami...
Editoval FF (18-01-2016 21:40:52)
Jirkati, upřímně řečeno se panu administrátorovi nedivím, že ho to otrávilo. Škoda. Pamatuji zde diskuse takové opravdu odborné a také sleduji, že to jaksi upadá. To je možná normální vývoj. Faktem je, když si troufnu posoudit úroveň zdejšího fóra a některých amerických, tak Češi a Slováci jsou takoví "víc od rány". Prostě v americkém fóru těžko najdete, aby urážel jeden druhého ap. Co se týče odbornosti, řekl bych, že Čechoslováci jsou většinou odborně vyspělejší. Jinak, já jsem ten poslední, který by chtěl někoho zde omezovat ve svobodě projevu, ale urážky by se prostě přecházet neměly. Svařování a vůbec dění kolem něho se stalo i mým životním hobby(kromě elektroniky) a po mnoho let i zdrojem mého živobytí. V důchodu už jsem to vzdal, se někde angažovat, ikdyž občas zajdu do bývalé firmy, kde mám ještě pár přátel v engineeringu i ve výrobě, kde si vždy popovídáme.
ono to že jsme spíš drzejší je taky tím že se tu nikdy moc neplatilo za znalost ,a bere se jako samozřejmost chtít po ostatních aby se podělili o své znalosti.Známe to už ze škol kdy opisovat bylo normální a ten co nedal něco opsat byl hajzl.
Mě překvapilo když jsem do USA posílal modely závodních letadel a po pár měsících mě prosil nějaký pilot jestli může část mého letadla okopírovat pro jinou kategorii -tady se mě nikdo nikdy neptal jestli může.
fmodel napsal(a):
ono to že jsme spíš drzejší je taky tím že se tu nikdy moc neplatilo za znalost ,a bere se jako samozřejmost chtít po ostatních aby se podělili o své znalosti.Známe to už ze škol kdy opisovat bylo normální a ten co nedal něco opsat byl hajzl.
Mě překvapilo když jsem do USA posílal modely závodních letadel a po pár měsících mě prosil nějaký pilot jestli může část mého letadla okopírovat pro jinou kategorii -tady se mě nikdo nikdy neptal jestli může.
No, jistě! Tady v U.S. za nelegální kopírování(bez souhlasu autora) jsou dost přísné tresty!
fmodel:něco podobného znám:Začínající konkurence si coby fiktivní zájemce o výrobek vyžádá detajlní fotky s rozměry materiály,cenovými variantami a podrobnostmi o zpracování,pak už se neozve a na dotazy co se započatou výrobou nereaguje.Na trhu se pak objeví identický výrobek,dokonce stejného nebo dost podobného jména,jen o fous levnější.
Editoval Ládes (17-01-2016 23:22:46)
Zbytocne sa tu rozculujete Kto sa v dnesnej dobe chce nieco dozvediet tak musi aj dlhsie hladat na internete a vediet dobre pouzivat vyhladavac-kombinovat spravne slova a v minulej dobe by mu to trvalo este dlhsie lebo by sa musel opytat neakeho majstra co tomu rozumie aby mu to vysvetlil a nemuselo to byt zadarmo alebo ist do kniznice a nastudovat. Taka je doba. nenadarmo sa hovori ,ze pred kazdou praxou by sa mala nastudovat aj teoria -a v zivote to plati ! Hoci musim priznat,ze niekedy teoria a prax su zase Dve odlisne veci ale inak to prve plati
takze dotycnemu sa nechcelo asi hladat a rovno polozil taku otazku -neviem ci bol lenivy alebo nemal cas ale kazdopadne by som odporucal taku temu vymazat alebo premazat len na jeden odkaz co odporuca na danu temu a v buducnosti stale rovnake otazky premazavat ako sa to uz zacalo na niektorych forach
popovídat si musíme, pokud se bude mluvit jen k tématu a vše ostatní bude zapovězené tak to tu bude jak v katolický škole, každej sem pak pujde když už nebude jiná možnost a ani tu už třeba nebude koho se ptát.
FF: já jsem napsal svoje poznatky, jako všechno zevšeobecnění i toto má svoje nedostatky.
F model
Absolutní. souhlas poklabosit si musíme, ikdyz je to někdy
mimo téma , jsme lidí
Fmodel - popovídat ano, ale pokud možno k tématu. Bohužel si někteří přispěvatelé pletou odborné fórum s internetovým chatem nebo ještě hůř s facebookem. Tam se běžně mele páté přes deváté, lidé si vyznávají lásku či projevují až dramatickou nenávist. Chodím na řadu radioamatérských fór (to je moje hobby č.1) doma i ve světě a toto se tam neděje. Ale stačí přejít na domácí fóra třeba elektrikářská a často to tam vypadá jako zde.
Psychologové zabývající se lidskou komunikací tento fenomén rozebírají a ukazuje se, že daný problém spočívá v ekonomice, v našem případě v nízkých příjmech, ale vysokých nárocích na komfort. A tak je u nás každý tu svářečem (přece nebudu někomu platit za zavaření kusu plotu), tu elektrikářem (těch pár vypínačů a zásuvek si udělám taky a zadarmo), tu zedníkem (tu kůlnu, oplocení, barák si postavím sám a ještě ušetřím) atd. Co neumím si oprásknu někde z internetu, případně si vyžádám radu na nějaké poradně a jsem king.
My Češi a Slováci jsme v Evropě považováni za mistry improvizace. Co my všechno dokážeme nahradit něčím jiným, nejlépe co nejlevněji získaným (může být i kradeným ve firmě), to dokáže málokdo. A ještě se s tím mnozí chlubíme. Pokud se to zdá někomu příliš příkré tak kam zařadit dotazy přibližně "Dostal jsem nějaké elektrody, jsou trochu mokré a rezaté, co s nimi můžu dobře zavařit?" , " Můžu svařovat TIGem s plynem CO2? Argon je moc drahý." , "Nešlo by nějak spojit trafosvářečku s podavačem aby to byl MIG?" , "Psali jste mi že to nejde a já jsem zavařil krásné sváry na nerezu obyčejnou elektrodou" .
Editoval jirkati (18-01-2016 09:43:38)
To je daň za minulost kdy se nedalo vše koupit a vše se dělalo jak to jen šlo.Myslím že naše vnoučata už budou jinde, a bohužel i manuální zručností i s tím případným kutilstvím.
Je pravda ze doma se da delat ledacos ale pokud se kutil rozhodne popirat svym cinenim zakony fyziky mechaniky chemie a dalsi fyzikalni zakony pak to zpravidla dopada spatne.Znam mnoho lidi kteri dokazou udelat moc pekne veci i z mala ale jeste vice ruznych nesiku a patlalu.Pokud jsem kdy cokoli delal minimalne jsem se snazil danou problematiku nastudovat a vyhledat co nejvice relevantnich informaci.
Editoval Honza007 (18-01-2016 10:17:59)
Dodo67 - no jo, jsem a dost dlouho. Dřív se k tomu hlásili i jiní svářeči, ale už nějak zmizeli.
Stránky: 1 2