SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
čau chlapi,
máte někdo zkušenosti?
Popř. s adaptérem na flexu?
Primárně na občasné drásání dřeva a "čištění" jeklu
diky za postřehy
Editoval jonky (02-01-2016 17:16:48)
Mozna kdyby jsi hodil odkaz na to co mas na mysli tak se nekdo ozve.Pokud jde o to co pises tak na klasicke flexe nepouzijes uz jen kvuli rozdilnym otackam flexy a satenovaci brusky. Existuji desitky ruznych nastroju a to co chces nejde delat jednim nastrojem.
nikdy som taky nazov nepocul...
ceny saténovacího brusiva jsou celkem značné na obrušování hrubých okují spíš až na finiše-pro názornost takhle nějak to vypadá: http://www.bach-brusivo.cz/index11.htm
Nebude na dřevo lepší kartáč?
Na hrubší drásání dřeva stačí mosazný drátový kotouč z jemnějšího drátu na vrtačce. Svého času jsem byl v hospodě v takzvaném selském stylu, kde byl interiér sestavený z hrubých trámů a silných desek ze starého dřeva z bouraček a komplet byl něčím takovým jako tím mosazným kotoučem vydrásán. Léta dřeva vystupovala nejméně milimetr a mezi léty bylo to mezidřevo něčím takovým vydrásáno.
Velice jemně, pro měkké dřevo, případně jen na odstranění vrschní ztrouchnivělé vrstvičky se dá udělat mým odlíbeným nástrojem, ufiknutou kruhovou hajzlštětkou upnutou do vrtačky.
Kompromis by potom byl místo mosazného drátu použít hrubé plastové štětiny, s tím ale nemám zkušenosti a nevím, jak snadno se takový kotouč dá sehnat. V nejhorším případě by se mohl dát vyrobit na zakázku v kartáčovnách.
Dřevo by potom mělo jít podobně upravit i otryskáním, buď slabě pískem, nebo nějakým alternativním měkkým tryskacím prostředkem typu drcené skořápky ořechů nebo suchý led, s tím taky ale nemám zkušenosti.
Na kovu, třeba nerezi, potom dělá saténový povrch třeba excentrická bruska, tam to chce ale určitou zkušenost, aby vzhled povrchu byl všude zhruba stejný.
s kartačovanim dreva mam bohate skusenosti, kartačujem s rozbrusovačkou alebo s takou kartačovačkou od makity.
druh kartača zavisi od toho ake tvrde a druh dreva sa kartačuje(dub alebo smrek napr.) a aky je požadovany vysledok...aka hlbka kartačovania a aka kvalita-hladkost. použivaju sa ocelove alebo nylonove kartače, alebo kombinacia. najkrajšie je po nylonovym kartači ale je dost drahy.
pieskovanie je dost agresivny a rychly sposob ak je silny kompresor ale nie uplne prirodzene pekne ako po kartači
...najkrajšie a najprirodzenejšie je kartačovanie nylonovymi kotučmi.....!!!najlepšie su nylonove kartače bezkonkurenčne!!!....
v albume dole mam par fotiek aj s kartačovanym.
Editoval tarzan (03-01-2016 20:57:38)
Saténovací bruska je saténovací bruska, nevim jak to nazvat jinak, když se to tak jmenuje (popř.satinační,satinovací) :-)
..flexa s adaptérem jde použít, ale s regulací otáček...
Makita popř. festool kartáčovačka je ok, ale nedělám kubíky, tak mi saténovačka stačí, nehledě na širší využití...
Jinak postupy na dřevo a co použít za válce vim...ocel 0.2/0.3, abralon/nylon a rouno
Měl jsem za to, že by někdo ze zdejších měl osobní zkušenost s konkrétní mašinou, spotřebákem...
PS: pár metrů jsem už drásal (měkota+dub) Makitou a vrtačkou s různými kartáči...i s flexou
ale díky za tipy mimo dotaz :-)
Editoval jonky (03-01-2016 21:29:49)
Když chci odstranit z kovaného povrchu okuje máčím v kyselině pak neutralizuju a až potom saténuju scotchbritem.Dá se tak dosáhnout úplně čistého povrchu.
předpokládám, ale že tento postup pro např.podnoží stolu asi nebude to ořechový, ne? Metry jeklů....do teď klasika: odmastim, obrousim excentrem popř. dobrousim v teplejch + flexa s ocel kartáčem, odmastim, poprášim plavenou křídou, setřu a pak brynýr.
A právě to broušení chci časově zefektivnit tou bruskou (alespoň dle youtube, to je optimál) Cenu spotřebáku neřešim
Tuhle mám v hledáčku http://eshop.abrasiv.cz/rucni-brusky/ru … lp-1503-vr
Editoval jonky (03-01-2016 22:34:12)
teoreticky by se to rouno dalo sehnat i jako výseky na čelní brusku(pro laciné vyzkoušení technologie kde už by se jekl protáhnout dal.Schválně to na kusu jeklu prubnu starším scotchbritem.
Editoval Ládes (03-01-2016 23:49:18)
Neviem ako s drevom ale ja mám na čiernom odskúšané a používame toto
http://www.topabrasive.cz/cz/sortiment-30/
http://www.brusivoklingspor.sk/brusivok … -100x13x13
https://www.youtube.com/watch?v=d6XnIg1yECQ
na to jsem dnes koukal ve feroně..na hrubé očištění jeklu to vypadá super...a saténkou pak dobrousit v jednom směru (pod brynýr je u mě potřeba "jednosměrný" brus)
Jakou hrubost používáš? (očištění jeklu) díky :-)
To Ládes: myslim, že to rouno se používá na velkých bruskách na podlahy, otázka je jak je na tom životnost, přeci jenom dřevo brusivo není na kov optimál
Tak jsem to prubl-u odmaštěného výsledek ucházející jen díky široké rolně a vpouklým stěnám jeklu zdlouhavé-ocelák ve flexe to zvládl rychleji.Na umaštěným jeklu se po chvilce zasral scotchbrite a roztahával fleky po materiálu.
Podlahářská bruska?Už jsem po parketách běhal jak za ohromnou diskovou tak za pásovou,ale vždy jen s brusným papírem.
sú ako kotúčik na unášač so stopkou 6 alebo 8mm (upínanie vrtačka alebo priama brúska max.5000) čiže nevidím problém isť po smere.S kovu to takmer neuberá preto to používam na tenšie steny a plechy objednával som posledne klingspor link hore o drsnosti som sa nedočítal a opítal som sa stolára a povedal ,že pre drevo skôr abralon toť pre saténovačku http://www.topabrasive.cz/cz/sortiment-13-09/ obdoba nylon malé rozmery so stopkou pre test kúpiš v snáď každom obi alebo hornbachu cena cca 50-80 kč
to Lades: jsou různé pady na podlahy, nevim , dost možná i brusné..
to tomi911:
dub je potřeba vzít ocelí 0.3 a pak abralonem 80...
Jen pro doplnění..jsem truhlář a už mám něco za sebou..drásal jsem všemi možnými způsoby...saténovačku chci pro práci se železem/dřevem, nejlepší poměr
výkonu/efektivity/oblasti použití
Když to shrnu, děkuji za váš čas, ale stopky na vrtačku, kotoučky a podobný klukoviny mám za sebou...ptám se na jedno:
Je zde někdo, kdo má osobní zkušenosti se saténovací bruskou a jeho spotřebákem?
Editoval jonky (05-01-2016 08:49:29)
tak uz som v obraze co je to satenovacia bruska nevedel ze to ma taky honosny nazov,technicke runo som naposledy lepil na stare zodrade brusne kotuce ktore sa pomocou sucheho zipsu pricapli na unasac ktory sa upol do obycajnej vrtacky,obrabal som tym stare hlinikove jokle ktore boli zosednute parkrat ich s tymto prebehol a boli ako nove,kamarat mi toho technickeho runa doniesol igelitku v praci s tym cistili formy od povrchovej hrdze,pouzival som to na vsetko mozne a doslova tym plytval ked bol na jesen v obchode a videl cenu tohe runa skoro ma obratilo
Tak nakonec jsem koupil tuhle satenovačku...made in Spain (lepší čína)...cena 5.000 vč. startovacího válce z rouna (asi jeden z těch hrubých) ,který není dvakrát vyvážený...
+ brousí to jako ďábel, 2x přejeto a jsem na čistém kovu
+ soft start
+ robustní zpracování
+ celkový dojem s ohledem na cenu/zpracování 2-
- krátký kabel - klasika cca 1,5m
- váha, ale daň za absenci plastu uvnitř , počítám:-)
- zpracování krytu válce (špatně navařeno upínáni na přírubu mašiny, vyřešeno)
- aby madlo bylo ve vinglu,musel jsem podložit podložkou (chybně spočítaný závit)
- u krytu chybí příruba na odsávání ( počítám že dodělám - o dřeva víceméně zásadní)
to admin: pokud možnost přestěhovat do rubriky Broušení...díky :-)
Na co je dobra ta plavena krida ???
váže na sebe "zůstatkovou" mastnotu po odmaštění tech.benzinem/acetonem ... je to sakra znát při brynýrování velkých ploch
to s tou kriedou je zaujimavy typ
pavol.sk napsal(a):
to s tou kriedou je zaujimavy typ
věc stará tak 100 let.
Viz vídeňské vápno.
moze byt ale ked to nepouzivas nemas od kade vediet k comu to je dobre...uz to videl u znameho v dielni teda spominal to,robil dake lestenie alebo take daco ale ze to dokaze odstranit posledne zvisky mastnoty to netusil