SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Radim napsal(a):
Jenže měď se ve vlhkém prostředí poměrně snadno oxiduje vzdušným kyslíkem. I tím rozpuštěným třeba ve vodném roztoku slabé organické kyseliny, třeba octu. A ty oxidy okamžitě s tou kyselinou reagují. Ten proces neprobíhá moc rychle, ale postupuje.
Poměrně snadno to právě není a rychle už vůbec ne. A navíc je k tomu potřeba zejména ozon. Tam spolu s CO2 a vlhkostí dochází ke vzniku uhličitanu měďnatého. Ale i tento proces trvá spíše léta. Reálně vzato, pokud bude nádobí v suchu a uvnitř, prakticky není nebezpečí nějaké tvorby jedovatého povlaku Cu. Navíc má Cu protibakteriální schopnosti.
Radim napsal(a):
Já bych to uzavřel tak, že měď je prostě starý tradiční materiál. Dříve vyhovovala úplně bez problémů. Jenomže jak postupně dohromady vědci, toxikologové , ekologičtí aktivisti atd eliminovali z našeho dosahu toxické látky, pak ty méně toxické, pak ty ještě méně toxické..... najednou z toho měděné materiály ve styku s potravinami vychází jako toxické, protože srovnatelně toxické jiné látky už byly kvůli toxicitě zakázány....
S tím souhlasím. Je to spíše dílem všelijakých přehnaných byrokratických nařízení, než je vlastní, reálná toxicita Cu.
No, šla bych do nerezu, měď bude černat a po umytí i zelenat, na formičky to neva ale nebude to hezký, mě by se to nelíbilo........
Ďakujem všetkým, ktorí sa podelili o svoje skúsenosti, postrehy a poznatky ohľadom medi, jej vlastností a toxicite. Ďakujem aj za váš čas, ktorý ste venovali reagovaniu na môj príspevok. Nezostáva mi už nič iné len pomaly vyskúšať všetky možnosti a podeliť sa s vami o výsledok.