SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den. Měl bych na vás prosbu. Uvažujeme o koupi svářečky na práce na obci. Jelikož jsou jedeny z požadavků přenosnost a připojitelnost na 230V, padlo rozhodnutí na malý invertor. Poradíte nějakou značku, do které už by se dalo jít? Nerad bych koupil něco z hobbymarketů a pak se s tím jen trápil. Bude potřeba aby šlapala i připojená na agregát, přecejen nebude všude dostupnost elektřiny.
stafflik napsal(a):
Dobrý den. Měl bych na vás prosbu. Uvažujeme o koupi svářečky na práce na obci. Jelikož jsou jedeny z požadavků přenosnost a připojitelnost na 230V, padlo rozhodnutí na malý invertor. Poradíte nějakou značku, do které už by se dalo jít? Nerad bych koupil něco z hobbymarketů a pak se s tím jen trápil. Bude potřeba aby šlapala i připojená na agregát, přecejen nebude všude dostupnost elektřiny.
Asi bude taky záležet na rozpočtu který je schopna obec uvolnit, a kdo s tím bude vařit -pokud to bude pokaždý někdo jiný nebo povině pracující dlouhodobě nezaměstnaný spoluobčan tak bude rada dost složitá.
Až tazatel napíše více relevantních informací a hlavně cenu on ní se bude odvíjet další, pak lze radit takhle se tu zas budou všichni dohadovat jak malí kluci.Jinak počítejte že na inVertor je potřeba pořádně silná centrála protože většina dnes prodávaných invertorů vyžaduje na max výkon jištění 20-25 A a centrála by měla mít přebytek výkonu rovnou zapomente na použití 2kW centrály.
zkoušeli jsme Gamastar na centrále Heron (7kW za ca 30.tis Kč), elektrody 3,2 fungovaly dobře, MIG také
stafflik:To by mě zajímalo, co máte v obci za obecní bazmeky, které se musí spravovat svařováním několikrát za měsíc. Protože pokud je potřeba svařovat méně často, tak je podstatně výhodnější si svařování objednat jako službu od místního řemeslníka. Protože invertor má taky svoji životnost a ta ubíhá, i když se s ním nesvařuje.
A jaké to jsou zároveň veřejné bazmeky, že na jejich opravy svařováním není třeba žádný svářečský průkaz či svářečskou kvalifikaci. Protože pokud by člověk, který by s tím měl svařovat, takovou kvalifikaci měl, dozajista by věděl, jaký invertor na toto chce a nemusel se tady ptát.
A z dřívějška jsou moje zkušenosti takové, že když místní zastupitelstvo shání takovým způsobem nějaké dražší nářadí, tak to je vždycky trochu podezřelé. Nestaví třeba starosta nebo obecní tajemník nebo třeba místní šedá eminence, třebas jenom nějaký hlídač, třeba na zahradě skleník svařovaný z ocelových profilů?
Radim napsal(a):
stafflik:
A z dřívějška jsou moje zkušenosti takové, že když místní zastupitelstvo shání takovým způsobem nějaké dražší nářadí, tak to je vždycky trochu podezřelé. Nestaví třeba starosta nebo obecní tajemník nebo třeba místní šedá eminence, třebas jenom nějaký hlídač, třeba na zahradě skleník svařovaný z ocelových profilů?
Ale no tak tohle nikoho ani nenapadne aby si z obecních peněz kupoval nářadí ! to se dělá přeci jinak ,když starosta staví dům tak zavolá pokrývače po práci dostane fakturu ještě dražší než normálně aby při kontrole bylo vše ok ,a pak dostane pokrývačská firma hromadu dobrých obecních zakázek.Z toho plyne ponaučení že starosta nářadí nepotřebuje.
Do Doloplaz?Můžeš se stavit u mně vyzkoušet KITINA a Transtiga.Pokud by sis našel čas můžu domluvit Transpocket a Accupocket záleží co od toho obec očekává...
Radim napsal(a):
stafflik:To by mě zajímalo, co máte v obci za obecní bazmeky, které se musí spravovat svařováním několikrát za měsíc. Protože pokud je potřeba svařovat méně často, tak je podstatně výhodnější si svařování objednat jako službu od místního řemeslníka. Protože invertor má taky svoji životnost a ta ubíhá, i když se s ním nesvařuje.
A jaké to jsou zároveň veřejné bazmeky, že na jejich opravy svařováním není třeba žádný svářečský průkaz či svářečskou kvalifikaci. Protože pokud by člověk, který by s tím měl svařovat, takovou kvalifikaci měl, dozajista by věděl, jaký invertor na toto chce a nemusel se tady ptát.
Nechápu. proč by nějaké drobnosti musel svařovat profi svářeč? Příklad:
Tam někomu upadne pant na brance, tam někomu mříž z okna, tam někomu uhnije sloupek na plotu. Atd, atd. toho je spousta. Pokud se někomu vyplatí pronajímat si v dnešní době svářeče, tak jedině fakt na občasnou drobnější práci, třeba jednou za půl roku na hodinu. Jinak se to za chvíli prodraží.
Varoku, máš vůbec ponětí, že existuje Zákon 22/1997 sb, podle kterého za ten upadlý pant na brance nebo uhnilý sloupek ručíš?
Při oprave asi ne... Ten zakon bude o novych vyrobcich, coz?
No Varok práve ten pánt-záves či ostatné veci ,ktoré majú nejaký súvis s obyvateľmi obce a z ich bezpečnosťou by som sa bál zveriť laikovi. Každý rok sa stane úraz kvôli spadnutej bráne ,futbalovej bránke či hojdačke na detskom ihrisku. Samozrejme nejaké hrable,fúrik nech si zvára hoc kto,ale kde je riziko úrazu tak tam nech to robí ten čo vie o čom je reč a zoberie za vykonanú prácu zodpovednosť na seba. Dlhé roky som pre obec zváral veci nikdy som to neodflákol ,ale keď išlo o bezpečnosť a zdravie vždy som si to dvakrát rozmyslel či sa na to dám. Akože zváračov - lepičov je v obciach dosť ,ale aj starosta musí vedieť koho poverí nejakou prácou a v dnešnej dobe sa káždy chráni ako vie.
Čo sa týka výberu invertora myslím Fronius transpocket 1500 či Pico 162 stačí cena je na rovnakej úrovni,kvalita overená (mne sa osvedčila aj Alfina 150TP mal som ju roky bez problémov) . Za tú cenu lepšie ťažko vybrať a tú cenu asi každá obecná pokladňa znesie.
Chlapi nezlobte se, ale řešit co můžu nebo nemůžu svařovat, o tom dotaz nebyl. Svářečák mám, ale to opravdu Radime neznamená že se vyznám v Invertorech. Objednat si na každou ptákovinu místního řemeslníka, je taky naprosto nereálný. Ne všichni sedí doma na zadnici a čekají až přiletím že chci přivařit nějakou ptákovinu. Mají své práce dost a většinou trvá dost dlouho než se uvolní. Dotaz zněl přece jasně. Potřebuji poradit Invertor který bude možné připojit na centrálu, protože jsem se tu dočetl že všechny nejdou. Cenu bych zatím taky neřešil. Rozpočet se teprve bude sestavovat, tak se uvidí kolik by prošlo. Třeba ten Fronius 1500 vypadá reálně. Jinak dík všem co naťukli první rady. Ládesi, možnost určitě využiju. Dík
Fronius aj Pico su overene a spolahlive mam to vysksuane ale ked mozem porovnat s cinskymi tak jasic alebo rilon stoja o polovicu menej a urobia taku istu robotu + dobre funguju aj na centrale cize dat 500ecka za fronika alebo 220ecka za overeneho spolahliveho cinana a za zvysne prachy moze kupit neake flexky,kotuce ,kuklu a je vysmiaty ako leco
Pardon, ale nevšiml jsem si, že bych psal něco o laikovy, který jen lepí. Psal jsem o profikovi, což je podle mě člověk, který se svařováním živí. Znám více lidí, kteří umí pěkně svařovat, mají třeba svařečák, ale neživí se tím.
Jirkati: Zákony a paragrafy neznám, ale každý správný kutil si za svoje dílo ručí, alespoň ti poctiví. Že je dnes spoustu podvodníků, tzv. smrkačů, to už je o nečem jiném. To už jsou hovada, ne kutilové!
Pro obec nebo organizace obecně už není pár tisícovek nahoru takovým výdajem který by nevyvážil stoprocentní výsledek který musí garantovat a z jehož nedodržení jí plynou coby právnické osobě nemalá rizika s možnostmi vysokých postihů a i tak srovnáváme nesrovnatelné(zrovínka předevčírem při pokusech s litinou kde jsem Fronikem vypálil celou eldu na jedno zapálení tam "značkovej Číňan po menších obtížích se zapálením vyplivl po vypálení 5cm-oblouk krásně stabilně hořel a najednou přestal jako by došla elda a abyste neřekli že jsem nezohlednil zatěžovatele,tak u obou zdrojů se pohybovaly proudy hluboko v poli pro plné zatížení.Čili zabrousit konec udělat napojení a zas vypálit 5-10cm)
Hlavně si pohlídej, aby bylo u invertoru přímo uvedeno, že jej lze zapojit na ETC, některé se nesmí použít jinak než na síti.
Gama, Fronius prostě vzít ,,značku", nad Hobby z Bau ani neuvažuj, páč pak budeš platit i to okno, kterým to prohodíš
Píšeš že svářečák máš, tak to neřeš, jistě víš co si můžeš dovolit a pokud by nějaká hokna fakt ,,smrděla průserem" chtěj to písemně od nadřízenýho.
Kemppi Minarc, Migatronic Focus, Fronius Transpocket, EWM Pico.
ja by som tam aj ked ako amater doplnil ešte značku s ktorou som spokojny...MAHE...made in slovakia ale kvalitka.
Super. Pánové díky za rady. Z toho už něco vyberu.
Co si pamatuji z jiných diskuzí, tak důležitější pro svařování je kvalita agregátu než kvalita invertoru.
Jedná se o to, že levné agregáty mají pomalý mechanicky řízený regulátor napětí. Když se invertorem svařuje, udržuje správné napětí, ale jak se svařovat přestane - odběr invertoru z cca 4 kW mžikem klesne na cca 100 wattů, stoupne napětí agregátu vysoko nad nadstavené síťové napětí a drží se tam běžně několik sekund. Než pomalá regulace napětí levného agregátu zareaguje.
A to nemůže vydržet téměř žádný invertor.
Tam jde podle mého spíše o druhou stránku věci. Když se zapaluje oblouk, špička jde tak vysoko, že prostě centrála nestíhá. V práci mají většinou svářečky Kemppi Minarc Tig 180 nebo Evo 200, používané jak na TIG tak obalovanou elektrodu. Někdo má centrálu kolem 6kW, tak nestíhá. Při zapalování oblouku skoro zhasíná a na druhou stranu zase napětí na invertoru spadne tak nízko, že nejde pořádně zapálit a udržet plynulý oblouk. Jiní mají dvouválcové centrály kolem 12kW a tak už jede pěkně i ta 200ka.
stafflik napsal(a):
Chlapi nezlobte se, ale řešit co můžu nebo nemůžu svařovat, o tom dotaz nebyl. Svářečák mám, ale to opravdu Radime neznamená že se vyznám v Invertorech. Objednat si na každou ptákovinu místního řemeslníka, je taky naprosto nereálný. Ne všichni sedí doma na zadnici a čekají až přiletím že chci přivařit nějakou ptákovinu. Mají své práce dost a většinou trvá dost dlouho než se uvolní. Dotaz zněl přece jasně. Potřebuji poradit Invertor který bude možné připojit na centrálu, protože jsem se tu dočetl že všechny nejdou. Cenu bych zatím taky neřešil. Rozpočet se teprve bude sestavovat, tak se uvidí kolik by prošlo. Třeba ten Fronius 1500 vypadá reálně. Jinak dík všem co naťukli první rady. Ládesi, možnost určitě využiju. Dík
On právě se řemeslník nemusí objednávat zvlášť na každou ptákovinu. Stačí objednat dohromady třeba 100 hodin práce na celý rok a to jako veřejnou zakázku, která se bude příslušnými živnostníky v okolí soutěžit.
Aspoň mně toto řešení připadá pro nějakou menší obec jako výhodnější než aby obec kupovala invertor. Protože to začne invertorem, pak to půjde na lopaty, motyky, hrábě, motorové kosy, sekačky, svěrák, brusku .... a nakonec z toho vyjde vybavení kompletní středně velké dílny Ferdy Mravence: Práce všeho druhu. S investicemi řádu nějakých statisícovek Kč. Obec sice bude soběstačná, ale na odpisech a na ztraceném nájmu za místnost, kde ta dílna je, to bude stát třeba i deset tisíc každý měsíc.
Ale jak si to každý doma ve své obci domluví a prosadí, takové to bude mít. Je to volba každé obce.
Editoval Radim (07-11-2015 14:54:37)
varok napsal(a):
Tam jde podle mého spíše o druhou stránku věci. Když se zapaluje oblouk, špička jde tak vysoko, že prostě centrála nestíhá. V práci mají většinou svářečky Kemppi Minarc Tig 180 nebo Evo 200, používané jak na TIG tak obalovanou elektrodu. Někdo má centrálu kolem 6kW, tak nestíhá. Při zapalování oblouku skoro zhasíná a na druhou stranu zase napětí na invertoru spadne tak nízko, že nejde pořádně zapálit a udržet plynulý oblouk. Jiní mají dvouválcové centrály kolem 12kW a tak už jede pěkně i ta 200ka.
To bude asi obojí. I při zapálení oblouku i při ukončení svařování - oblouku.
No, k nám přijel starosta i s pracovníkem služeb, odzkoušeli si co by potřebovali- hned objednal kurs a svářečky, ty i elcentrálu využijí i hasiči, takže to má vše 100% využití,tím přestaly kecy, stávající zázraky odprodali a bylo.
A aky zazrak si od Vas odniesli ?
Editoval ihlan (08-11-2015 08:45:50)