SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
ahoj, chci přivařit 2 tenké trubky (cca 1,2-1,5 mm) k sobě elektrodou E-R nebo E-B, jedna trubka je seřezána na konci na šikmo a tímto koncem vařím ke stěně trubky trochu tlustší (25,35,mm). Jakou elektrodu nejlépe zvolit, jaký proud atd ? Něco už jsem posvařoval, ale jsem pořád spíš kutil. Mám dojem, že u trubek mi to dělalo vždy neplechu na rozdíl od rovných materiálů. Trubka se občas jakoby někde propálila i (tlustší) místo, aby se svařila, a taky, že záleželo na tom, na kterou z trubek jsem připevnil kleště. díky za info
Elektródou to poprepaľuješ.
Jedine tak CO-čko alebo TIG .
Elektrodou po kouskách aby se to nestačilo prohřát. Je to moc slabej materiál, spíš TIG a foukat dovnitř plyn anebo COčko
Vsetko sa da len treba chciet. Ja ked som potrebol nieco take zvarit a nemal som po ruke TIG tak som pouzil tenku prechodovu elektrodu.
ved prave o to ide ten kto ma s elektrodou uz daco odzvarane tak to ako tak zvladne ale zaciatocnik sotva,kamarat tak vyvaral elektrodou skodovku,ano spravil ju ale ked sme sli s tym na stk tak technik vytiahol ludi aj z kanclu nech sa idu na to kuknut...brucho to malo ako dikobraz chrbat
Chybí mi tam za a průměr té tenčí trubky a za b bude asi dobré popsat podrobněji, k čemu to má sloužit. Protože potom mohou zkušeníější navrhnout i jiné řešení, které bude snadno realizovatelné a přitom bude stoprocentně vyhovovat.
obecně
- držím elektrodu tak aby byla souosá s tenčí trubkou, oblouk musí šlehat do plochy tlustší trubky, zde tvořit housenku v těsné blízkosti slabší trubky až se to sleje, oblouk vytváří specifický hluk a dlouhodobým svářením se to dá naučit - odposlechnout, do lázně těchto rozměrů není kvůli strusce pořádně vidět, je třeba vařit s citem - doslova - pocitově, pokud se lázeň přelije do slabšího materiálu bude to držet a netřeba se pokoušet to nějak extra provařit, je třeba pospíchat, elda musí být pořád v pohybu, zastávka znamená díru
edit: protože vařím elektrodou už skoro 40let () dělám hodně věcí uplně automaticky - nemusím se na to soustředit, mladšímu svařeči by se mohla hodit rada - upni si do kleští propisku a zkus něco krasopisně napsat
s tím souvisí to, že na velmi malý svar si beru elektrodu jen poloviční délky, nebo i kratší.
Editoval bourač (04-02-2015 19:40:43)
Pamatam si ked som zacinal zvarat s elektrodou tak som si odstikoval polovicu z elektrody ( viem bola to skoda, ale to bolo len niekedy) aby sa mi lepsie zvaralo .
Já když jdu svářet eldou 1,6, a chci úzký hezký svát, tak ji štípám také. co se týká sváření tenkých materiálů, tak jsem svařil 8ks segmentových trubek 16x1,5, na olej o tlaku 4Bar. Je to o přesnosti vedení eldy a o rychlosti. Vařil jsem to ER118 pr2. Samozřejmě, dnes bych na to šel tigem. Plech tl. 1mm jsem svářel ER917 velmi krátkým obloukem a cca 30A. Jak napsal Bourač, musí se rychle a přesně.
Famater napsal(a):
... Plech tl. 1mm jsem svářel ER917 velmi krátkým obloukem a cca 30A. ...
Co je to zač, ta ER917? Dá se někde koupit?
Asi ne, byla to vlastně asu ER117, ale průměr 1,6. Myslím si, že dnes jsou v 1,6 kvalitnější rutilky.
mohol by mi tu niekto poradit?.....chcem si dat do zvaračskeho stola vykurovanie z jaklov 20x30x2
pozvarat pomedzi diery takeho hada. čim by to bolo najlepšie aby to malo dlhodobu na vela rokov životnost?
zvarat ako-tak viem migom...možem aj tigom(mam 1hodinu praxe). ide mi o to či bude spoj vodotesny od cočka napriklad že by som dal nerezovy drot a zmesku argon+co2
na ktoru metodu sa zamerat?
volil by som skor tig pre lepsiu kontrolu obluku a vyssiu kvalitu zvaru ale neviem ci tam nebude problem stou praxov
dik ...no ved to by som si predtym nacvičil ešte, lebo som kdesi počul že zvar od mig nie je taky spolahlivy.
že aky je nazor na jednotlive metody na trubky v hrubke 2mm na vykurovanie.....hm ...tak asi ten mig, na tom sa možem aspon trenovat a bude aj osoh z toho