SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 19-10-2015 13:07:01

Morgan S.
Člen

Svařování ochraným plynem CO2

Chtěl bych se zeptat , proč se svařuje při MAG svařování zrovna CO2 , když při tomto ochraném plynu vniká částečně do základního materiálu Uhlík , což je podle mě nechtěné zvyšovat obsah uhlíku v základním materiálu.
Děkuji

#2 19-10-2015 13:48:03

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Re: Svařování ochraným plynem CO2

Pokud je tento dotaz myšlen jako provokace na tomto fóru, pak to není nic moc. Pokud je to myšleno vážně, tak to je přímo neštěstí. Na horním řádku je tlačítko "HLEDAT" a dá se tam nalézt všechno, co si kdo vymyslí. A pokud tazateli nehodláte v těch tisících informací hledat, pak vězte, že to za vás nikdo neudělá. Ale pro první informaci si přečtete něco málo o tavení, resp. výrobě oceli obecně, něco si vyhledejte o legování oceli, něco o uklidnění oceli, něco o oxidaci taveniny a až vám potom nebude něco jasné, tak se na konkrétní věc zeptejte.
Přesná odpověď na váš dotaz je tak na dvě stránky A4 a to se mi skutečně nechce psát.
Ale nic si z toho nedělejte, tenhle přístup. že se zde někdo přihlásí a ptá se na věci tisíckrát zodpovězené, je poslední dobou normální. A hledání ať udělají jiní.

#3 20-10-2015 03:31:45

Kramlik
Člen

je to sice neuvěřitelné že na takovou základní věc se někdo může zeptat no a já bych si z dovolením dovolil odpovědět na dotaz, je to úplně jednoduchá odpověď, na otázku proč CO2 ? no protože CO2 i přes ty nepříznivé vlastnosti je prostě nejlevnější ochranný plyn, je ho všude plno ba dokonce je ho nadbytek tos neslyšel že je potřeba snižovat emise u aut a v elektrárnách a v továrnách, při jakémkoliv spalování vzniká CO2, takže snadno se vyrábí, snadno se skladuje atd, jinak uhlíku do oceli se dostane tak málo že to nestojí za řeč horší je OKYSLIČOVÁNÍ ale to je vyřešeno odkysličením pomocí legování v přídavném drátu a proto je pro svařování v CO2 potřeba jiný drát než na argon nebo corgon... a to by asi tak jako odpověd mohlo stačit, respektive na hloupou otázku hloupá odpověď

#4 20-10-2015 21:31:06

FF
Člen

jirkati napsal(a):

...Přesná odpověď na váš dotaz je tak na dvě stránky A4 a to se mi skutečně nechce psát...

...pokúsim sa tomu tázateľovi odpovedať predsa len stručnejšie: zvárací drôt je legovaný tak aby výsledný zvarovací kov vrátane pôsobenia ochranného plynu CO2 (teda metóda MAG) mal presné požadované výsledné vlastnosti. Preto je treba vždy dodržiavať ochranný plyn (alebo aj viac druhov) a aj jeho množstvo také, ako je uvedené na obale (prípadne technickom liste) zváracieho drôtu, nakoľko práve nedodržaním týchto požiadaviek nebude zvarovací kov taký, aký má byť!
P. S.: číta tie požiadavky výrobcu vôbec niekto?

Editoval FF (20-10-2015 21:34:44)

#5 20-10-2015 21:58:34

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

No jo, FF, jenže pokud v požadovaných informacích nebude nic třeba o disociaci CO2 v oblouku, o rafinaci svarového kovu legurami v drátu a deset dalších "drobností" kolem celého procesu MAG, tak to není odpověď na zadaný dotaz.

#6 20-10-2015 22:36:30

FF
Člen

...prečo...

Morgan S. napsal(a):

Chtěl bych se zeptat , proč se svařuje při MAG svařování zrovna CO2 , když při tomto ochraném plynu vniká částečně do základního materiálu Uhlík , což je podle mě nechtěné zvyšovat obsah uhlíku v základním materiálu.
Děkuji

On tvrdí, že zvyšovanie obsahu uhlíka je nechcené - ja som mu vysvetlil, že je chcené... ...iné je, keď sa s CO2 zvára napr. antikor a ochranný plyn je predpísaný napr. 98%Ar + 2%O2, vtedy je o. i. to navyšovanie uhlíka nechcené.

Editoval FF (20-10-2015 22:44:38)

#7 22-10-2015 08:00:08

Morgan S.
Člen

Děkuji všem za odpověď. Zejména odpověď od FF mě to objasnila a byla úplně postačující.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla