SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 18-09-2015 18:02:56

FF
Člen

Re: přestavba CO2 (175) z 1f na 3f

...ono istenie stačí na všeličom, ale nie vždy na plný výkon - to je ako keď si kúpiš automobil s maximálnou rýchlosťou 180km/h, ale na ceastách je povolené jazdiť iba 130km/h...
...tieto spotrebiče skrátka predbehli plánované odbery pri (kedysi v minulosti) navrhovaní 1f prípojných miest a kvôli kompatibilite...

Editoval FF (18-09-2015 18:20:45)

#27 21-09-2015 13:07:21

Kramlik
Člen

kemppin napsal(a):

Mám otázku. K čemu je invertor na 230V,když k němu je třeba civka 3f kabelu?
Já si kontroluji vstupní parametry tak,aby se to co kouupím taky dalo použít.
Nekoupil jsem Kitin 1900HF protože mu nestačí jištění 16A. Mám jen1700HF a v pohodě.

a toto je co za nesmysl "nekoupil jsem kvůli jištění" opravdu kvůli jištění a nebo kvůli tomu že nemáte doma zásuvku do které se to dá zapojit?..
pro připojení spotřebiče na napětí 230voltů a vyší proudové zátěže jak 16 ampér se pravda nedá použít klasická dvoukolíková zásuvka (zástrčka) z důvodů jejího přetížení a rozpuštění neli založení požáru a mimo pětikolíkové provedení je takové spotřebiče zakázáno připojovat i do zásuvek na 400 (230) voltů  z důvodů chybějícího pracovního nuláku pomocí všelijakých redukcí a vychytávek (jak já říkám vymrdávek!!) mezi jednu fázi a "uzemňovací nulák", tímto řešením můžeme z dílny kde svařujeme a nevěda co manželka zrovna dělá poslat nebezpečné napětí manželce do koupelny na uzemění kostry třeba pračky zrovna v momentě kdy s ní bude tahat mokré prádlo a ohrožení života blízké osoby je napováženou, proto jsou nato ale jiné zásuvky a zástrčky jak už tu psal kolega VašekP jedná se o modré provedení pro napětí 230voltů 16 nebo 32 ampér a není nikde přikázáno že tyto zásuvky-zástrčky by se nemohly používat třeba v domácnosti čili nevidím důvod proč by se měl budoucí majitel obávat použití nebo zakoupení "silnějšího" přístroje musí však předem zkontrolovat zda jeho JIŠTĚNÍ V ROZVADĚČI A ROZVODY JSOU DOSTATEČNĚ DIMENZOVÁNY
"modré" zásuvky-zástrčky: http://s20.postimg.org/ly9rry87t/DSC08990.jpghttp://s20.postimg.org/8zck2ocux/DSC08991.jpghttp://s20.postimg.org/h10skkvmh/DSC08992.jpghttp://s20.postimg.org/pvx1hcv15/DSC08993.jpg
článek zde: http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2008020701

mimochodem ty koncovky na obrázcích jsou moje a má-li někdo o ně zájem tak prodám dva kusy samec jedna samýce big_smile to je 3kusy za 300Kč (3x100)

#28 25-09-2015 12:57:36

sqad
Člen

Kramlik: Neviem čo myslíš tým ,,uzemňovacím nulákom", ale práve preto, aby tebou popisovaná situácia (s manželkou a práčkou) nenastala, sa v maximálnych rozostupoch, alebo pri vstupe do domu vodič PEN uzemňuje. Ak zapojíš zváračku, alebo iný stroj medzi jednu z troch fáz, a vodič PEN (alebo N, kde je PEN rozdelený na PE a N), táto situácia je podľa môjho názoru nereálna.
Aby sa také niečo stalo, muselo by dôjsť k oveľa vážnejšiemu porušeniu predpisov, ako len spomínaná redukcia...

#29 25-09-2015 15:40:37

jogi24
Člen

Presne ako pise "sqad". Pri vstupe do domu sa PEN vodic uzenmuje. Na kazdej  novostavbe sa este pred polozenim zakladov poklada zemniaca pasovina ktora je pripojena na spominany PEN vodic. To aby nenastala situacia ako spomina "Kramlik" je v podstate ochranene viacnasobne, a to samostatnym privodom chranenym prudovym chranicom do kupelne solo pre svetla,solo pre zasuvky anasledne tzv. pospojovanim,alebo "uvedenim spotrebcov na rovnaky potencial". Cize pospojovanim privodov vodovdnych baterii, radiatora, sprchoveho kutu,vane navzajom, a zapojenie ne PEN svorku na spominanu zemniacu pasovinu.
Aj klasicka zasuvka pre domacnost ( 16A) moze byt pouzita na vyssi prud. Podmienkou je samostatny privod z rozvadzaca,samostatny istic, a jasne viditelne oznacenie, ze je zasuvka urcena len pre zvaranie a nesmu sa do nej pripajat ine spotrebice.  Po takomto oznaceni by nemal revizak mat pripomienky. Sami v praci tak mame vyrieseny zvaraci kut, a revizaka tam mame jedneho naseho,firemneho a jeden (nezavisly)chodi na kontroly kazdy pol rok.  Samozrejme ze to nieje riesenie pre dielnu,kde sa zvara 12hodin v kuse,ale pre obycajnu prevadzku stroja (moznolepsie povedane obcasnu).

#30 25-09-2015 16:03:36

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové

No já nevím, ale zásuvku na jmenovitý proud 16A jistit třeba 20A,? to asi ne.

TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

#31 25-09-2015 21:52:16

jogi24
Člen

Ano suhlasim s Tebou "famater" Presne ako pises 16A trvaly odoberany prud. Kratkodobo kludne aj 32A.
A ked zvaras nevaris vzdy na max prud.

Editoval jogi24 (25-09-2015 22:27:03)

#32 25-09-2015 22:57:53

MP 80
Člen

ahoj
ja som mal problem pri plazme .Trvale mohla brat 27A (230V) a jednoducho sa nedalo kludne palit na bezne aj kratke rezy ,2-3min a 16ka istic zhadzovala.To uz nehovorim o privode 2,5 mm to bolo hned teple. Zohnal som teda odelovaci trafak 380-220 V 2,2kva (50E) .Postavil skrinku vratane ventilatora a mam uz odvtedy  pokoj .K sieti pripajam 16A na 380v medzi dve fazy a na vystupe mam zasuvku ako je hore ta modra od SEZ kubin -trojkolik 32A .Predlzovak,  tiez tieto zasuvky 32A- 10m a na plazme to same vsade kabel 4mm2 .Teraz uz palim aj metrove rezy do plneho vykonu a aj kliestak zodpoveda 24-26A plazma .Primarna strana trafa 12-13A naprazno berie plazma tak 1A.Necakal som ze to trafo bude stihat ,ale je to v pohode

v praci Alfain 400,Alfain plazma 40,Omicron 245,Omicron 1550,Alfain plazma 100,Lorch MAA /TIG 180,
doma K 220,UTA 200-1,usmernovac vlasnej vyroby 4,4kw 380v ,plazma CUt 60,plazma ,mig/mag orelikon 320

#33 26-09-2015 05:40:31

VašekP
Člen

Chudák trafo, to asi brzy odejde, protože 2,2kVA je proud 10A.

#34 26-09-2015 20:24:05

MP 80
Člen

VašekP napsal(a):

Chudák trafo, to asi brzy odejde, protože 2,2kVA je proud 10A.

joj dakujem ti ,to viem aj ja, tiez som tomu nedaval sancu ale...Palim obcas a povodne sa to pouzivat prakticky nedalo ,prvy krat istic drzal tak 2min.Ked potom zhodil 1x nasledujuce reakcie sa skracovali -bola to otrava jednoducho.
Zhanal som nejake vykonejsie aspon 5kva ,ale nic ine som nezohnal a otazka na orginal firmu, ktora take trafa navija -cloveka prejde chut (cena).
Teraz palim tak do 5minut a v pohode myslim ,ze to stalo za pokus a namahu.
mp

v praci Alfain 400,Alfain plazma 40,Omicron 245,Omicron 1550,Alfain plazma 100,Lorch MAA /TIG 180,
doma K 220,UTA 200-1,usmernovac vlasnej vyroby 4,4kw 380v ,plazma CUt 60,plazma ,mig/mag orelikon 320

#35 27-09-2015 00:10:27

Kramlik
Člen

styles napsal(a):

Já zase nevím=co je to ta "samýce"--že by to byla samice s tvrdým a dlouhým ...? Jinak je to špatná nabídka neboť takovou sadu kupujeme za polovinu-viz.:  http://www.hadex.cz/l171-vidlice-230v16a-3kolik/ a http://www.hadex.cz/l172-zasuvka-230v16a-3kolik/ .

jasně no, tak to ste se asi blbě podívaj jednak na film slunce seno erotika kde hláška samíce je základ filmu ale hlavně jste se blbě podíval na ty moje koncovky a dal blbý odkaz na úplně jiný typ než mám já ty modré "samíce" na prodej, čumte pořádně ty moje jsou 32Ampérové a ty jsou pokud vím dražší..

styles napsal(a):

Presne ako pise "sqad". Pri vstupe do domu sa PEN vodic uzenmuje. Na kazdej  novostavbe sa este pred polozenim zakladov poklada zemniaca pasovina ktora je pripojena na spominany PEN vodic...................

ano všichni kutilové bydlíme v NOVOSTAVBÁCH!! zejména v těch co se stavěli v minulém někdy i v předminulém století kde rozvody elektřiny byli vedeny bůhví jak a kým a čím ale většinou hlavně tím nejlevnějším a nejjednoduším způsobem o uzemnění si v té době mohl člověk nechat jenom zdát, ve starých domech kde původní elektřina byla vedena dvěma dráty do zásuvky na 220 a čtyřmi dráty na 380 se mohlo úplně jednoduše vyskytnout napětí i na vodivých kostrách strojů, a proto sem napsal to co sem napsal a pokuď vím tak zatím neplatí žádný zákon který by zakazoval tyto rozvody používat respektive který by nařizoval kontrolu a likvidaci nevyhovujících připojení-propojení-neuzemnění-atd-atd-atd tongue

#36 27-09-2015 01:24:43

jogi24
Člen

No neviem ci si rozmieme ale zatial sa aj u novostavieb pouziva ako hlavny privod 4 vodicovy drot (TN-C). A az potom sa v rozvadzaci deli PEN na PE a N (TN-S). A neviem ako o Vas v CZ ale u nas v SK je opdorucana revizia kazdych 5rokov.  Aj ja byvam v 70 rocnom dome , a postupne ked sa nieco preraba natiahnem kable do mede a v TN-S. Nevadi mi,ze to nemam hned .Je na kazdom z nas,ci si necha skontrolovat rozvody v dome,zemniace odpory a pod..... Ked uz nie oficialne tak kludne po kamaratsky za flasku,ale mas istotu.  Sam som elektrikar a kupil som si pristroj na reviziu za par drobnych. Nevadi ze nema kalibraciu z metrologie,pre mna staci a mam moznost si kedykolvek pomerat instalaciu je to zalezitost pol hodiny.

#37 27-09-2015 09:12:49

Famater
Člen

To jogi 24. TNC je dovolen při průžezu vodičů nad 10mm2 (u Al nad 16mm2). Proto se na přípojkách vyskytují 4 vodiče. Co se týká proudu u 16A zásuvky. I když bude zapojena v samostatném okruhu se samostatným jištěním, musí být toto jištění 16A. Samozřejmě, snese i větší proud, ale jen v rámci charakteristiky jističe.

TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík

#38 27-09-2015 12:21:27

Kramlik
Člen

nikomu nic nepodsouvám, nikoho jsem nechtěl urazit ani jinak psychicky ovlivnit slovem ani myšlenkou a musím zdůraznit že jsem čistě amatér ale s tím napětím přivedeným na kostru pračky svářečkou v dílně jsem se setkal osobně jednalo se o zapojení zásuvek 220V "na dva dráty" fáze a jeden nulák použitý zároveň jako uzemění pořadí bylo následující, rozvaděč zásuvka v dílně přesně v průjezdu domu kde se nacházel i rozvaděč, vodiče pak pokračovali dál přes chodbu do kuchyně ke sporáku a dál do koupelny pokud se zapnul jen sporák v kuchyni nulový vodič jestě stačil "nulovat" ale v momentě zapnutí svářečky v průjezdu už nestačil a na pračce v koupelně se chvílemi objevovalo nebezpečné napětí, jedná se o dům v mém vlastnictví takže žádné jedna paní povídala rozvody jsou původní v kombinaci s novějšími a různě pospojovány krutispojem šroubovacími svorkami měděné vodiče s hliníkem atd, bohužel nové rozvody jsou finančně nereálné momentálně i zbytečné, elektřina se v domě používá jednou za týden na světlo ve sklepě a pro poslech rádia výjimečně pro ruční vrtačku nebo svářečku kteréžto mají dvojitou izolaci, v koupelně už pračka ani jiné spotřebiče nejsou v kuchyni sporák odpojen (není využití) další spotřebiče nejsou, ale proč jsem to psal protože spousta kutilů bydlí v podobných domech a využívá někdy i instalace v horším !! stavu, ano u starších instalací jsou doporučené revize ale právě jen DOPORUČENÉ nevím jstli bohudík z důvodů toho že i přes finanční potíže máme ještě čím a jak svítit a nebo bohužel že ještě stále nám hrozí větší nebezpečí než ostatním lidem více movitým kteří si mohou dovolit nové rozvody, jinak ještě dodám -vy, odborníci v oboru elektro- nebuďte naivní a probuďte se ze sna, tipnul bych si že polovina republiky by měla být okamžitě odstřižena od elektřiny z důvodů nevyhovujících rozvodů a že existují i v horším stavu než jsem popisoval si buďte jisti ale zatím vše funguje tak proč se vzrušovat? kolikrát ty "výtvory" kterými vede elektřina a jsou provedeny takovým způsobem až rozum zůstává stát a jsou "posvěceny" plombou takže zásah pro opravu je defakto nemožný tak takových je podle mého názoru velmi mnoho a proto by se nemělo používat dalších těch vychytávek jako je redukce z třífázové zásuvky pomocí jedné fáze a uzemnění jednofázová zásuvka pro svářečky, prostě ne z důvodů ohrožení na novostavbě kde je vše nové a v nejlepším pořádku ale proto že ve starších domech to kolikrát samo o sobě moc v pořádku není a není potřeba si zvyšovat nebezpečí pomocí nějaké oné "vymrdávky", takže toť vše ode mně v tomto tématu přeberte si to dle svého svědomí jak kdo chcete

#39 27-09-2015 13:34:48

varok
Člen
Místo: Havířov

Ano, ale v novostavbách už většinou bývají rozvody novějšího typu, tedy TN-S, provedné 3 vodiči na 230V a 5 vodiči na 3x400V. V takovém případě dělat redukci pomocí dvou drátu a to 1 fáze a jeden modrý nulák je prasárna. Tam už se snad použije alespoň 1 drát fáze, jeden modrý pracovní (N) a žlutozelený ochranný (PE) ne? U těch starších staveb, kde je elekroinstalace ještě v soustavě TN-C je prý problém v tom, že bývalo zapojeno na 230V(220V) jedna fáze černý, potom jeden drát zelený nebo žlutozelený na ochranný kolík a až potom na pracovní vodič napravo. Banda to ale kolikrát zmršila, zapojili černou fázi na levou stranu, na pravou zelený a až potom na ochranný kolík nahoru. Při tětížení se prý někdy upálila ta propojka mezi pravou svorkou a horním ochranným kolíkem a proto se mohlo dostat na kovový kryt 230V. Alespoň co mi říkal elektrikář.
Já jsem třeba koupil garáž, soustava TN-C, tedy dvoudrátová. Oba dráty tmavě modré hliník. Pořád mě kopalo všechno kovové. Tak jsem si zavolal elektrikáře a bylo to v zásuvce zapojené naopak. Nějaký ´´ Ingenýr´´ to zapojil tak, že na levé straně byl nulák a napravo fáze, navíc spojená s ochranným kolíkem nahoře. Prý kdyby to bylo zapojené naopak, ale fáze napravo, nulák nalevo a spojeno s horním ochranným kolíkem, tak by to zase tak moc nevadilo. Ale jak jsem psal už několikrát, někteří lidé jsou hovada!!!
Nejsem elektrikář, ale tohle bych neudělal ani já a hanba by mě fackovala.

Editoval varok (27-09-2015 15:35:02)

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#40 27-09-2015 15:20:46

Famater
Člen

Kramliku, s tím jsem se také setkal. Dokonce v dome po rodičích manželky byl nulák veden slabším drátem než fáze (1,5mm Al). Takže jsem to radějicelé po částech předělal, řádně provedl uzemnění, osadil chrániče. Také jsem se setkal s přechodovým odporem (značným) na PEN v krabici, dráty Al. Takže po zapnutí pračky se objevila fáze na kostře. Jen zázrakem a shodou náhod se nic nestalo. Ten žalostný stav domovních elektroinstalací je dle mého názoru způsoben ani tak ne nedostatkem peněz, ale hrůzou z předělání elektriky. bordel v celém domě a přitom to nějak funguje.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla