SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Zdravím všechny,
mám takovej problém. Mám doma svářečku Einhell BT-GW 170. Od doby kdy jsem udělal svářečák uběhlo asi 8 let. Po dodělání svářečáku jsem si koupil právě tuto svářečku (na domácí svařování mi úplně bohatě zatím vystačila a svařila vše co jsem potřeboval). Svařuji opravdu párkrát za rok a tak za tu dobu od koupě jsem spotřeboval pouze 2 láhve a teď jsem koupil třetí. A tady nastává problém. Vždy jsem přes internet koupil naplněnou láhev, spojil se svářečkou a normálně svařoval, nikdy žádný problém. Teď jsem si u Choboly v Olomouci nechal vyměnit mou prázdou láhev za jeho plnou. Bylo mi řečeno, že ta moje je předělaná z hasičáku, což jsem docela hleděl, ani bych to nepoznal. No a teď jsem si tedy u něj vyměnil láhev a klasicky jsem ji spojil s mým redukčním ventilem a chtěl jsem zkusit jak vaří. No po dlouhé době jsem svářečku držel v ruce a vařila opravdu super. Ale po provedení pár zkušebních svarů jsem sundal kuklu a zjistil, že redukční ventil je namrzlej. Levý ukazatel na redučáku počítám, že je tlak v láhvy ukazoval na začátku zhruba 100 barů a po pěti minutách svařování si 90 barů, což nechápu jak tam může být takový skok a pravý ukazatel je průtokoměr, kterej jsem měl dosud nastavenej na 15l/min. s tím, že když jsem začal svařovat, tak lehce poklesl. Teď byla rafička až někde hodně daleko za 20l/min. Protože jsem nevěděl co a jak tak jsem vypl svářečku a počkal až redučák rozmrzne. Snížil jsem průtok asi na 10l/min opět chvíli vařil a za chvíli průtok opět vyletěl přes dvacet a redučák opět namrzal. Můžete mi prosím někdo poradit co je špatně. Ještě ze školy vím, že se používá předehřev ale na mé malé svářečce jsem nikdy nic takového neměl a vše fungovalo jak má a teď když dám novou láhev to tak blbne. Na rovinu říkám, že tomu nerozumím a jsem rád když si někde něco přibodnu, popřípadě svařím a to je vše. Můžete mi někdo poradit prosím co s tím?
Moje svářečka: http://ladesfcb.rajce.idnes.cz/Svarecka#DSC_2140.jpg
Redukční ventil co mám: http://ladesfcb.rajce.idnes.cz/Svarecka#DSC_2141.jpg
Editoval LadesFCB (21-09-2015 14:10:07)
Asi je v lahvi ponechána trubička. Zkuste lahev obrátit vzhůru nohama. To se tu už také řešilo.
Teď jsem si to tady na foru taky našel, že by tam mohla zůstat trubička... tak já mu dám svou bezproblémovou a on mi tam nechá s trubičkou??? to je ale k..rva. Každopádně to zkusím obrátit vzhůru nohama a dám vědět... díki
Editoval LadesFCB (21-09-2015 14:50:01)
Není lepší si to nechat naplnit směsí 18% Ar/Co2? Je to sice trochu dražší, ale za ty parádní sváry oproti čistému Co2 to myslím stojí. Nehledě na to, že to téměř neprská... Navíc by tomu nevadila ani ta trubička Jinak jak už někdo poznamenal, vyzkoušet se to dá tím, že se dá hasičák hore nohama...
Pro Ládese FCB- ku..va byl ten, kdo mu dal takovou lahev na naplnění.
Pro Famater: to máš pravdu no... :-)
Někdo už tady kdysy psal, že Choboly to tak někdy dělají, že jim dáte dobrou láhev a oni vám dají s trubičkou. Někteří totiž klasické neupravené hasičáky jen natřou na šedou nebo černou barvu a tvrdí že je upravená.
No to jsem byl já -skoro jmenovec má koukám stejný problém jako já před lety a u té samé firmy.....
varok napsal(a):
Někdo už tady kdysy psal, že Choboly to tak někdy dělají, že jim dáte dobrou láhev a oni vám dají s trubičkou. Někteří totiž klasické neupravené hasičáky jen natřou na šedou nebo černou barvu a tvrdí že je upravená.
Nemyslím si, že za to může pouze Chobola, ale že si za to můžeme sami. Dřív byla mezi lidmi větší slušnost, např lahve od autogenu se nevyprázdnily úplně, ale nechal se přetlak, aby se tam nedostal vzduch, naopak láhev od propanbutanu se před výměnou otočila a vypustila těžší kapalná složka (plní se na váhu a další zákazník by dostal méně plynu). S těmi lahvemi na CO2 to vidím tak, že se zrušilo spoustu fabrik a různých provozů, dále končí životnost lahví jako hasičáků a provozovny pokud nemají platnou revizi, tak se těch hasičáků zbavují ve velkém. Kšeftmani je koupí, protože chtějí max zisk, je nevypustí a nenechají předělat, ale pouze je stříknou barvou a prodají na aukru. No, a když je někdo koupí a zjistí, o co jde, provozuje je ventilem dolů. Prázdnou zase pouze vymění a pak má černého Petra následující zákazník. Vina Choboly je pouze v tom, že je nekontroluje, nebo že mu je to jedno.
Řeším tak, že nechám plnit větší, nehasičákovou láhev (je to i levnější) a do menší předělané hasičákové si přepouštím radši sám a mám alespoň jistotu.
Podobný je to i s argonem, pokud to ten předchozí vybere až na doraz a pak ještě pořádně neutáhne uzávěr, nebo naplní jiným plynem a pak ji dá do oběhu, bude se tady další nešťastník divit, jak je možné, že dostal divný nebo málo čistý argon. Prostě je to celé jen o slušnosti.
Pokud se s láhví nakloněnou 45st jemně klepne o zem trubka ve vnitřku jemně vibruje a je to tak jednoduše poznatelné.
nejlepší je nechat si svojí, prověřenou, lahev a jenom jí plnit. Pokud to lze
Editoval jees (22-09-2015 09:52:43)
malu flasu mam vlastnu,opieskovanie praskova farba,novy ventil stalo ma to do 15 eur,velku menim bez problemov i ked lutujem ze som ju tak prvi krat vymenil,moja bola luxusna s porovnanim s tym co som doniesol domov naposledy
Taky mám hasičák ještě s trubkou, v Ostravě plní na počkání, tak jsem si zase odvezl vlastní.
Nevím jaká je praxe, ale můžu si třeba koupit svoji vlastní novou láhev, která bude mít další tlakovou zkoušku třeba za 10let a oni mi dají flašku, která to bude mít za 2 roky. Pocud je to OK, ale co když ji nevyužiju hned a půjdu tam na výměnu po 3letech a budu platit tlakovku....?. Jinak pro mě flaška poškrábaná, nově natřená - na funkčnost to nemá vliv. Pokud jsem si ji nenatřel sám
Editoval Voitano (22-09-2015 18:09:42)
pt.kbely: Asi máte pravdu, je to vše o slušnosti. Navíc já netvrdím že za to může přímo firma Chobola, ale jak sám píšete, kdyby to kontrolovali před naplněním, určitě by měli po této stránce více spokojených zákazníků.
jees: No to je právě ten problém. Všude kde znám to dělají výmenným způsobem. Vy jim dáte svoji prázdnou láhev a oni vám za to dají automaticky plnou. Vy můžete mít láhev v pěkném stavu, jak se říká vyšperkovanou a oni vám za to dají nějakou starou omlácenou m...u! To už je boj.
Varok: Boj to není...pokud chci tu samou lahev zpět prostě jí označím iniciály a do týdne mi jí dájí zpět. Začnu to tak dělat u všech co mám od Choboly. Minulý týden jsem zjistil nečistotu na náplni Argonu na mé 10l láhvi. Je to v háji
jinak se to říct nedá....chobola za to podle mě nemůže. Tohle je odrbávačka plnírny, že to nezkontroluje...asi automaticky nevakuují. A prvořadá prasárna svářečů, že lahve valí do úplné nuly a ještě nezavřou ventil. Po výplatě kupuji dvě láhve Argon a Mix plyn, abych měl oba plyny dvakrát. Všechny 4 lahve šablonou označím svým jménem a rád počkám týden na naplnění. Měď se nedá vůbec (póruje a trochu pění) a hliník se nedá černá a póruje. Na černý materiál jde použít..tam jsem nic neshlédl při sváření. Svár pěkný. Dnes mi přišel AlfaIN Pegas 200 Man PFC, a tak jsem zamáčkl slzu hořkosti za náplň co jíného že
Výměnný systém hold už takový je...dáš pěknou dostaneš dobouchanou....na funkci to nemá vliv a jen pokud si puntičkář jako já, tak ti to bude vadit...jako mě. Takže své nové láhve si hold označím a počkám. To mi nevadí...Budu vědět, že nebyla do mrtě vymlácená a nemělo by se stát to co teď. Realita je krutá...lidi horší...
Každopádně Chobola je jediný, který je schopný nám smrtelníkům dodat Argon a mix plyny bez kreténské buzerace monopolu typu LINDE a spol. A za to jsem rád. Je to na lidech...
Editoval Discovera (22-09-2015 19:46:27)
Discovera: Však jsem psal, že za to firma Chobola nemůže, lidi jsou hovada! A s tím výmenným stylem je to trošku složitější. jak jsem psal o dobouchané láhvi, tak tím myslím celkově, navíc třeba dáš prázdnou bez sací trubky a oni ti dají se sací trubkou, láhev domlacenou. No já zase takový puntičkář nejsem, ale tohle mi taky dost vadí. Koupíš láhev třeba za 1200,- kč a oni ti dají láhev, za kterou by ti dali stěží polovinu. O tohle se mi jedná.
Discovera: Netvrdím že to Chobola dělá schválně-ono je naopak super že tyhle služby pro "domácí svářeče" někdo dělá,ale na druhou stranu když už nějakou službu poskytuju(a co si budem nalhávat zas až tak beze zisku to není),tak alespoň pořádně-podchytím si a kontroluju kvalitu.Tohle přesně důvod proč jsem přešel k pronájmu lahví(těch 950 za flašku za rok mě nezruinuje).A když s plynem něco je tak vím na jakou firmu se obrátit s reklamací a neposlouchám výmluvy že oni neplní pouze zprostředkovávají(navíc cena za argon je u Ch dost vysoká a rozhodně není jediný.Tady v Olmiku je třeba ještě MS technika-v bývalém Seliku,nebo Fast service(ŠTNBK)).
Editoval Ládes (22-09-2015 19:50:51)
Varok: No mě stojí láhev 2660 + 725kč náplň, takže cena není nejmenší...ovšem jednu lahev argonu jsem měl jak shozenou z útesu, takže jsem po další výměně požádal o "leštěnku" (jak říkám na fci to nemá vliv ale
) a všechny lahve půjdou označit. Chobola je v tomhle dosti znevýhodněn...do těch prázdných hasičáků nevidí...takže pokud nějaký křivák dá lahev s trubkou je to smutný.
Omlouvám se z případné chyby...vychutnávám si burčák z našeho vinohradu a už mi to vlezlo do kebule.
Editoval Discovera (22-09-2015 20:23:07)
varok napsal(a):
pt.kbely: Asi máte pravdu, je to vše o slušnosti. Navíc já netvrdím že za to může přímo firma Chobola, ale jak sám píšete, kdyby to kontrolovali před naplněním, určitě by měli po této stránce více spokojených zákazníků.
jees: No to je právě ten problém. Všude kde znám to dělají výmenným způsobem. Vy jim dáte svoji prázdnou láhev a oni vám za to dají automaticky plnou. Vy můžete mít láhev v pěkném stavu, jak se říká vyšperkovanou a oni vám za to dají nějakou starou omlácenou m...u! To už je boj.
u nás přijedu s láhví CO a na počkání mi jí naplní, jak je to s Ar nevím, to budu řešit až později, ale trochu jsem znervózněl
já CO2 plnim na počkání u hasičů do moji vlastní flaše to je 30litrů a do pulhodinky jedu s plnou dycky to tak omrzne že to má na sobě centimetr ledu, no a ostatní plyny kupuju respektive nechám si je naplnit zase do mojich flaš prostřednictvím kovošrotu ve Vyškově kde mají prodej plynů od propanbutan acetylén kyslík argon Co2 atd, a mají buď výměnu hned a nebo naplnění do vlastní nádoby do čtrnácti dní, jednou týdně se tam vozí plyn tak jeden týden odveze druhý týden přiveze pak mě zavolá telefonem že mám naplněno tak si přijedu, posledně se jednalo o acetylén 10kg a že tuto velkó flašu nemají a že mám tři možnosti že mužu mět hned ale jenom 8kg nebo do týdna mužu mět 10kg ale v jiné flaši a nebo naplnit do mojí ale to do čtrnácti dní a přesně z důvodů co tu popisujete výměna pěkné flaše za omlácenou mrchu to od doby kdy za funglnovou kyslíkovou 40litr. mě daly otlučenou sviňu si nechávám plnit moje ono taky záleži jestli kdo potřebuje honem a nebo jak já že mě to netlačí tak si počkám, jestli topenář potřebuje okamžitě a nebo já na doma jestli to mám za týden nebo za měsíc je mě jedno, kdo si počká ten se dočká..
Tak dneska jsem zkoušel láhev otočit vzhůru nohama a stejně při svařování ventil zamrzal, zároveň jsem zjistil, že před svařováním mám nastaveno třeba 13l/min. a v průběhu svařování tam jde třeba jen 4l/min, po svařování to po chvíli skočí až něco kolem 20l/min. Pak jsem vypl svářečku a zapl jen hořák, takže šel jen plyn, no měl by jít přece nějak rovnoměrně, ale ten šel uplně divně, chvíli šel, chvíli jako kdyby se to zastavilo. Láhev jsem nakonec nasranej odvezl k Chobolovi a pán co byl za pultem mi řekl, že ho to mrzí, ale že nemůže kontrolovat každou flašku. Pokud mu někdo řekne že je upravená na svařování tak mu věří a vymění ji. Každopádně vyměnit ji za jinou nechtěl, takže jsem se domluvil tak že jsem tu aktuální tam nechal a vyměnil ji za jinou plnou, bylo vidět že se snaží vybrat nějakou která by měla být OK, ale do flašky hold nevidí. Výměna mě stála 268 Kč. Láhev jsem dovezl dom, je sice obouchaná, ale hlavně teď už všechno funguje tak jak má :-) Zapojil jsem do svářečky a vše bylo OK, tlakoměr mi ukazoval sice jen 55 barů (ta přetím mi ukazovala 100barů) ale už nic nezamrzává, pouze je ventil studenej, což si myslím že je normální. Pokud nastavím na průtokoměru 14 l/min. před svařováním, tak v průběhu svařování to spadne na 13,5l/min. a po svařování se zase vrátí na 14 l/min. takže teď to funguje jak má. Poučení pro příště je to, že si tuhle znova potom natřu, označím a nechám si ji příště naplnit a týden si hold počkám, než zase riskovat, že nějakej ''dobrák'' tam dá zase neupravenou láhev. Takže příště jedině plnit do své vlastní láhve. Jo a tu co blbla dal prej uplně bokem :-) tak doufám, že to tak udělal :-)
100 barů je u CO2 při běžných teplotách nesmysl - CO2 je ve flašce kapalný a tlak je daný teplotou. Nelze tedy určovat množství CO2 podle tlaku v lahvi.
...presne tak. Fľašu jedine odvážiť.
A ak ventil mrzol aj po prevrátení fľaše podozrivej z prechovávania rúrky, tak to mohlo byť aj tým, že bola kvapalina ešte v tej rúrke.
Editoval FF (23-09-2015 17:07:44)
V těchto pařácích jsem svou origo CO2 lahev s origo madlem měl na budíku až 80 barů...podle teploty v dílně...než si jí zdejší člen i s mašinou odvezl v chladu ukazovala 50 barů. Takže v pořádku ale 100 Barů je sakra divný.
LadesFCB: není hele těch 14l/min zbytečně moc? Pokud jsem nebyl venku, tak nastavuji 6-8l/min a nikdy problém.....venku dle povětrnostních podmínek. Podle mě plýtvání plynem.
No to mě pak ješte napadlo taky, že v té trubce mohla být ještě kapalina, ale trochu jsem upustil a stejně nic... těžko říct... co se týče těch 14l/min. je asi moc, ale pamatuji si že na svářečském kurzu nám instruktor říkal, že máme nastavovat 15l/min., tak nevím... ale někde tady na fóru jsem četl, že lidi nastavují kolem těch 8 l/min., tak to zkusím teda snížit a uvidim.. díki :-)
Stránky: 1 2