SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Chtěl bych se poptat jestli nedošlo k novému značení kurzů ohledně materiálu. Kolega si udělal kurz např. ZK 141 W11 a na osvědčení jsem se díval, že má uvedenou metodu ZK 141 8 je to zase nové značení a nebo jen zaúřadoval kancelářský šotek? Milan246
Bohužel to není šotek. Koncem loňského roku vstoupila v platnost změna normy ČSN 05 0705 o základních kurzech svařování, kde se upravuje značení skupin materiálů. Nově jsou skupiny materiálů, pro které daný kurz platí, označovány podle směrnice ISO/TR 15608: Svařování - Směrnice pro zařazování kovových materiálů do skupin. Je to sice "jen" směrnice, ale má statut normy. Takže opravdu platí že dřívější skupina W11 = skup. 8, W01 = skup. 1. Toto nové značení totiž už od roku 2004 používá i norma EN 287-1, a tak je celkem logické, že se označování skupin základních materiálů sjednotilo. Nelogické je to, že to trvalo tak dlouho a současný chaos kolem toho je tak zcela zbytečný.
Právě mám rozpracovanou tabulku nového značení dle ISO/TR 15608 a během 1-2 týdnů o tom na Svarinfo vydám článek.
Fajny den všem,měl jsem stejný problém jak Milan ale teď konečně mohu zakoupit normu protože vím označení .Doufám že také obsahuje značení pro měď,hliník apod.
Díky vám
Ps Jen jsem zvědavej co vymyslí za rok