SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Zdravím kúpil som takú staršiu zvaračku a zistil som že na mi odišlo trafo čo poháňa motorček podávača drôtu. Vedel by mi niekto povedať aké trafo mám kúpiť. Na tom trafe je nejaké číslo ale neviem mi povedať že aké to je trafo. Nemaťe niekto zvaračku Praktiker mig-mag 150 že by ste mi pre merali aké tam je trafo.
Co je napsáno na motoru podávání ? Nejčastěji bývá 12,nebo 24 V
Práve že nic tam neni. Ale skúšal som to cez 12 voltovu nabijacku A točil sa.
Podle rozměrů trafa se dá odhadnout (spočítat) výkon trafa.Napětí je potřeba nějak vydedukovat z použitých komponent.
A co třeba napsat o jakou svářečku jde??
Není takový problém rozebrat nebo rozříznout plechy, změřit plochu středního sloupku a odmotat a spočítat počet závitů sekundáru. Počet závitů/volt bývá 40-45/plocha sloupku. Z toho se dá určit, jestli bylo na 12 nebo 24V. Celý je to práce tak na 1/2 hodiny.
Nové trafo koupit radši o něco výkonnější, na zahraničních fórech dotazy na toto spálené trafo v uváděném stroji jsou taky, zřejmě je trochu poddimenzované.
Že se motorek točí přes 12V nabíječku neříká nic o jeho jmenovitém napětí (a nabíječka má stejně víc, než 12V). Motorek se bude klidně točit třeba od 5 do 40V.
Editoval Zdenek11 (08-09-2015 08:19:26)
No je to Praktiker Mig-mag 150 . Práve že O tej zvaračke neviem nič nájsť
Zdenek11 napsal(a):
Není takový problém rozebrat nebo rozříznout plechy, změřit plochu středního sloupku a odmotat a spočítat počet závitů sekundáru. Počet závitů/volt bývá 40-45/plocha sloupku. Z toho se dá určit, jestli bylo na 12 nebo 24V. Celý je to práce tak na 1/2 hodiny.
Nové trafo koupit radši o něco výkonnější, na zahraničních fórech dotazy na toto spálené trafo v uváděném stroji jsou taky, zřejmě je trochu poddimenzované.
Že se motorek točí přes 12V nabíječku neříká nic o jeho jmenovitém napětí (a nabíječka má stejně víc, než 12V). Motorek se bude klidně točit třeba od 5 do 40V.
Tak som to vymontoval dal som to do obchodu zo súčiastkami A povedal že mi to skúsi pozrieť. Tak som zvedaví . Ale dakujem vám moc. A nie som lenivý ale už som si nevedel rady. A ešte K tomu trafu čo mohlo byť na nič keď pred tím než zhoralo tak sa mi stále spálila poistka ta mala sklenená. Mohlo to byť tím že to mohlo byť vlhké.
No jestli vám ještě před tím, než shořelo trafo, odcházela pojistka, vypadá to na závadu ještě jinde - třeba nahodilý zkrat nebo nějaké přetěžování sekundáru. Ale to se takhle na dálku určit nedá, je potřeba všechno proměřit na místě.
Zdenek11 napsal(a):
No jestli vám ještě před tím, než shořelo trafo, odcházela pojistka, vypadá to na závadu ještě jinde - třeba nahodilý zkrat nebo nějaké přetěžování sekundáru. Ale to se takhle na dálku určit nedá, je potřeba všechno proměřit na místě.
No uvidím keď príde to trafo. Či to bude stále vyhadzovať. Ale raz to vyhodilo potom to chvíľku išlo A potom to už zasa stále vyhadzovalo poistku.
Trafo napájí desku řízení motůrku. Mrkněte na kondenzátory, na jaké jsou napětí. Pokud je tam do 24V, tak to bude na 12V, pokud tam jsou na 24V a více, nejspíš kolem 30V tak to bude na 24V.
Vážnější vidim to odcházení pojistky, nejspíš tam bude nějaká závada na desce.
Nemusí to být jen deska s elektronikou.
Jo ještě by tam mohl být chcíplý varok . Tomu to pošli opravit . Jinak kdyby jsi poslal foto desky , tak by ti i charon odpověděl s jistotou . Běžně se v levných svářečkách trafo na pohon podavače samostatně nedává . Ach jo , zase další věta , kterou si ten ignorant zapamatuje a bude ji vrážet , kam se mu to namane .
Aj by som chcel sem dať foto ale cez mobil to neviem nejde mi to.
Matko je tajnůstkář asi nám tu nepoví o jaký stroj se jedná zřejmě je to tajemství.
To:na foto ideálně použít postimage.org stačí jen číst
Editoval Honza007 (09-09-2015 15:52:00)
Honza007 napsal(a):
Matko je tajnůstkář asi nám tu nepoví o jaký stroj se jedná zřejmě je to tajemství.
To:na foto ideálně použít postimage.org stačí jen číst
Už som ti písal ako sa volá. PRAKTIKER MIG-MAG 150
bobobo: já jsem nic o trafu zvlášť, které napájí motorek podavače nepsal!
Navíc vím už dávno, že ty levné svářečky takové trafo nemají, jen maličké přímo na desce s elektronikou, ale to napájí jen tu elektroniku. Podavač se napájí většinou z hlavního usměrňovače.
Editoval varok (09-09-2015 17:50:38)
Čaute. Tak transformátor som vyriešil ale stále mám problém vyhadzuje mi to tu malú sklenenú poistku. Neviete kde môže byť problém.
asi mas nieco v háji na doske riadenia
Asi motor podavaca,alebo zaseknuty samotny podavac.
Pozri na bazos,cislo inzeratu: Inzerát č. 53480755
Nemas nahodou presne taky? Ak ano,tak dalej neries, a kup si tento a mas po starostiach.
pavol.sk napsal(a):
asi mas nieco v háji na doske riadenia
Objednal som ďalšie trafo a keď príde tak to dám niekomu premerať.
ono takto na dialku sa to da tazko identifikovat,moze to byt viac veci...
Chlapi tak som to už dal do kopy A už to frčí.
Na tohle delší téma dost skromná odpověď. Čím to bylo?
No tak keď som kúpil nové trafo stále mi to vyhadzovalo tu poistku a zasa mi to nedalo tak som miesto poistky dal kovový predmet A zasa zhoralo trafo tak som objednal nové a môj švagor je elektrikár tak som mu to zobral nech mi to pozrie tu dosku A zistil že som to trafo dal opačne. Tak asi to bol ten problém. Trafo bolo 12V. Dal by som to švagrovi hneď ale nebýva až tak blízko.
Stránky: 1 2