SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Zdravim,
rad bych se zeptal na zkusenosti s temito dvema invertory :
Jasic MIG/MMA 160 (N219) a Jasic MIG/MMA 200 (N220)
viz link (nejedná se o reklamu, ale odkaz primo na vyrobek)
http://www.chobola.cz/svareci-stroje/mi … a-160-n219
http://www.chobola.cz/svareci-stroje/mi … a-200-n220
Nechapu oznaceni, nekde oznacuji i jako (N227) nekde (N219) ???
Ohledne 200A, zajimalo by mne, zda by mi stacil jistic 16C ?
Na stávající Iskravar 150 mi padal jistix 16B, tak jsem jej vymenil za 16C a funguje v pohode.
Jedna se o domaci pouziti, na ktere mi vcelku staci Iskravar, ale potreboval bych neco prenosnejsiho, kdyz to potahnu na chatu nebo k rodicum neco udelat.
Drtiva vetsina svarovani tl.2-5mm, vyjimecne vice, ale to bych klidne resil MMA - je lepsi koukat spis na tu 200A nebo usetrit a MMA pripadnou tloustku 5+ provari i na 160A (s MMA zkusenosti nemam) ?
Tyto posledni verze invertoru nastavuji sami hodnoty pro svarovani ? (pokud to chápu Synergic).
Muzete nekdo napsat prosim zkusenosti ?
dekuji
Editoval Mikema (08-09-2015 11:51:20)
Jednoduché počítání ze 7. třídy.
Na el. oblouku při svařování je zpravidla napětí cca 20 V. 20 V x 200 A = 4000 W. K tomu nějaká spotřeba elektroniky ve svářečce a je to min. 4,5 kW.
Pojistka 16 A, napětí 230 V v síti = 3680 W = cca3,7 KW. Co myslíte, utáhne taková pojistka 4,5 kW? Já bych řekl že ne. Ale určitě se najde hodně připomínek s tím, že se přece na plný výkon 200 A stejně nikdy nesvařuje.
http://elektrika.cz/obr/09_lp_jistici-pristr_01v.jpg
Nebo pro hloubavější povahy celý článek http://elektrika.cz/data/clanky/jistice … ou-obsluhu . Je tam dost informací které by mohly vnést do této otázky konečně jasno, mimo jiné i závislost času vybavení na velikosti nadproudu. Tedy v tomto případě že 230V x 16A x 1,13 = 4,16kW nesmí vyybavít 16A jistič do hodiny a naopak proud nad 1,45xIn (5,57kW) jej do hodiny vybavit musí. Reálně by se měl čas vybavení pohybovat v tomoto rozmezí časů a proudů. - viz grafy výrobců jističů. Pro zjednodušení a případné pochopení selským rozumem (aby mně zase někdo nechytal za slovo) uvažujme ve výše uvedených příkladech zátěž jako čistě odporovou.
PS: U toho Iskravaru ten jistič shazuje elmg. spoušť (ne tepelná) a tam je u B charakteristiky vybavení 3-5x In a u C 5-10x In - opět viz ten článek. Z toho také logicky vyplývá, že nahradit jistič B jističem C bez změření impedance poruchové smyčky není moc dobrej nápad.
Editoval Pruduch (08-09-2015 15:19:51)
Rozdíl mezi 219 a 220 je v zatěžovateli a tudíž v ceně.Synergické funkce nemá,mám tu 219.Nad těmi jsem uvažoval u pegase,ale oni jsou naladěny na směsný plyn ArCo2,což by mě nevadilo,stejně jsem do něj šel,ale že ve finále je to nejlepší stejně doladit,tak jsem volil jasica a s komplet výbavou jsem se vešel do 20tis.(jasic 219,budíky,10kg láhev s náplní,vozík,5kg drát,spray).Kabely u toho jsou,hadičku k láhvi dal zdarma,navíc byla sleva z mc cen.
Dekuji za odpovedi.
Ted tomu nerozumim, nekde se pise, ze N219 ma synergicke funkce... ?
Muzete mi prosim nekdo napsat jake jsou rozdily mezi modely N219 , N207 a J35 ? Děkuji
Ted tomu nerozumim, nekde se pise, ze N219 ma synergicke funkce... ?
Rozdíl mezi 219 a 220 je v zatěžovateli a tudíž v ceně.Synergické funkce nemá,mám tu 219.Nad těmi jsem uvažoval Stačí se naučit číst a ne jakočíst.
Číst umím - sice označují jako N227, ale u výrobce jsem nenašel, že by takový model byl a vzhled a cena je totožná s N219
a píšou u ní synergic..... tak co je to tedy za typ N227 (pokud to není N219) ???
http://www.svarecky-kompresory.cz/multi … g/d-76535/
http://www.profisvarecky.cz/cz/e-shop/1 … kabel.html
219 ani 220 synergi funkci fakt nemá.Na synergi funkce jsem koukal u pegase,který měl cenový rozdíl jen poloviční mezi manuálním a synergickým nastavením.Ta cena stejná ve finále mezi 219 a 227 nebude,219-ku Vám nechají za cca 14tis. u Choboly.N207 je ta chválená a je to inovovaná J35,ale podavač má bytelnější 219-ka,asi proto je o dvojku dražší.Funkci a záludnosti sinergi jsem už popsal.Jestli chcete dát o 4tis. víc za "automatické nastavování",můžete,používat to ve finále nemusite,jde to dělat i manuálně.
U choboly je naopak o cca 1500.- drazsi N207 ... jaky je tedy rozdil v N219 a N207 ?
nejlépe tam zavolat a zeptat se, z fotek a polovičatých popisků se toho člověk moc nedozví. Ta 207 má navíc přípojku na spool gun, 219 má v ceně hořák a kabel
Souhlas-zavolat ,ještě lepší se stavit osobně u choboly,net-stránky má jak z minulého století,žádné detailnější info a ceny dá o 10-20% dolů podle sortimentu,když dojde ke placení-je to příjemné zjištění.A navíc,si lze po domluvě i mašinu prakticky vyzkoušet.
Ještě doplním-jasic 219 jsem kupoval u choboly za 14600,- včetně dph,ikdyž cenu na netu inzeroval asi o 3000,- dražší.Ceny na netu má bez DPH.
Pavliston: Kdybych měl platit za takovou mašinu kolem 16 tis. šel bych asi do tohoto kousku.... http://www.naraditechnik.cz/svarovaci-t … a-232.html nevím proč, ale láká mě čím dál víc a asi ho pořídím.
Discovera napsal(a):
Pavliston: Kdybych měl platit za takovou mašinu kolem 16 tis. šel bych asi do tohoto kousku.... http://www.naraditechnik.cz/svarovaci-t … a-232.html nevím proč, ale láká mě čím dál víc a asi ho pořídím.
Jenom ten název mně nesedí
to Pavliston:
Jak jste to u Choboly domluvil, ze jste to mel za tuto cenu ?
mě nabídli slevu, už nevím přesně, 5 až 10%
5% mi nabidl taky, ale to je z 17,5tis cca 800kč
No, ten Welder fantasy trio se mi taky líbí, disajnově prima a takhle bych si představovala skloněněj čelní panel, krytej, honem si to někdo kupte a dejte sem recenzi, ti kluci čínský jsou čím dál lepší.....jinak marže obchodníků je cca 40%, takže by 20 slevit mohli.
Discovera napsal(a):
Vstupní proud 40A. Blahorřeji!!! Ideální na takové to domácí žvýkání.
A najednou ani někomu nevadí, že má zapalovací napětí jen 64V a Pico má 105V....
Mikema napsal(a):
5% mi nabidl taky, ale to je z 17,5tis cca 800kč
mě tehdy tvrdil prodavač, že dřív slevy dávali vyšší (to opravdu dávali), ale snížili je, už ani nevím proč
Na férovku jsem vybalil,že zvažuju ještě pegase a jestli by byla možná nějaká sleva,protože potřebuju celý komplet i s lahví.A prodavač má v počítači u každé položky napsáno jestli může slevit a kolik.Takže jsme se bavili o dvou mašinách a u obou to nakonec vycházelo,jako bez DPH,pak na lahvi dost slevil,na budíkách byla sleva zanetbatelná nebo žádná,ale jak jsem psal-jasic 219+10kg láhev se směsným plynem,trochu lepší budíky za 1200,-+vozík už smontovaný+spray+5kg drát 0,8+hadička zdarma=20tis.
to Pavliston :
Tak jestli jste koupil u Choboly Jasig 160 (N219) se směsnou lahví, ventilem a vozíkem za 20tis, tak to není špatné.
Když to teď srovnám Jasic N219 17300,-, ventil cca 1200,- , lahev 10kg 2800.- s náplní, vozík cca 2000.-, drát cca 300,-, spray 100,- tak celkem necelých 24tis - takže sleva cca 18% - to není vůbec špatné.
Jakmile bude čas a vrhnu se na stoly a 2x vrata, tak tam zkusím zajít a ukecat prodavače ke slevě, snad se mi podaří alespoň 15%, protože teď bez zeptání mi nabízel 5%.
Dobrý večer, dnes jsem byl služebně v ostravě, kousek od fy Chobola, tak jsem se tam stavil. Pokecal jsem s tím prodavačem a měli tam vystaveno spoustu svářeček od Jasicu. Tu starší verzi Jasic 160 J35 tak zrovna nemají, ale měli tam vystavenou tu novější oplastovanou verzi kterou má TagerxXx. Cenu tam mají za celý set 15900,- kč bez DPH, to je nějakých 19200,- kč i s DPH. Říkal mi ale, že to je cena jen orientační a dá se upravit podle potřeb, což zní slušně. Navrhnul mi hoodně pěknou cenu, tak asi do toho půjdu. Nevím jestli je ta starší verze J35 menší, myslel jsem že jsou stejně velké, ale prodavač mi říkal, že ji zrovna nemají vystavenou, ale měl tam podobnou, ale né od Jasicu. Název už přesně nevím, myslím že nějaký Filtex, nebo tak nějak. Mají tam i od teto firmy nějaký miniaturní invertorek za 2420,- kč i s DPH, což je pěkná cena. Barvy a vzhled podobný Jasicu.
Tečou mi sliny a asi do toho Jasica 160 v oplastované verzi přece jenom půjdu. I když psal pan ZDENÁL, že na karosařinu to není úplně ideální, tak snad nebudu zklamaný.
mají tam i ten nový model, který tady celou dobu asi řešíte, ale ten prý už nemá tak ideální sv. parametry jako ty starší větší verze. Alespoň co mi ten prodavač říkal.
Editoval varok (23-10-2015 21:57:07)
Jen malou vsuvku, snad neurazím nadšence Jasicu. Nedávno jsem se stavil u choboly na Kolbence. Koupil jsem si TIG 315 a sháněl jsem konektory pro ovládání.
Přišel jsem k pultu a popisoval jsem co mám za stroj. Říkám "mám sice Kuhtreiber, ale je to stejná čína jo máte tady", tak že by mohli mít ten konektor taky...
To začala show... pán se rozčílil, že neprodávají žádnou čínu ale že to vozí z Ameriky.. Nechtěl jsem se hádat, tak jsem to přešel. Chvíli na to přišel zákazník a začal se mu věnovat kolega, který přišel někde ze skladu.
Pán říkal, že by potřeboval svářečku k baráčku, ale že neví a tak.. Prodavač vzal nějaký invertor a začal ..160 můžu doporučit za 9tis úžasný výkon 88A při plném zatížení, precizní německá výroba...
Tak jsem se radši rozloučil a šel..