SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj, prosím o radu. Potřebuji svářečku převážné na karosářské práce, zaulal mé esab caddy, ale nevím, jestli je to pro tenhle účel dobrá volba.. Vím, že se tady už párkrát řešila, ale nenašel jsem k tomu nic moc konkrétního. Díky
...za tú cenu - tie parametre - nešiel by som veru do nej...
Taky uvažuju o jasicu 160, který je tady vychválený až do nebe.. Ale jde mi hlavně o to, jestli se takový invertor hodí na svařování plechařiny, což obnáší plechy od 0,6 výše? Nebo je pro mé lepší podívat se po nějkém trafu na 380V?? Jednofázové trafa už mi byly rozmluveny..
..."trafa" na plechárinu určite nie... ...skús sa poobzerať po strojoch (Třebíčskych zázrakoch :-) GamaStar, PEGAS alebo KITin.
Editoval FF (25-08-2015 08:24:30)
maracrx napsal(a):
Taky uvažuju o jasicu 160, který je tady vychválený až do nebe.. Ale jde mi hlavně o to, jestli se takový invertor hodí na svařování plechařiny, což obnáší plechy od 0,6 výše? Nebo je pro mé lepší podívat se po nějkém trafu na 380V?? Jednofázové trafa už mi byly rozmluveny..
Pokud cceš svářet (respektivě bodovat předpokládám plechařinu na autech) 0,6 plech tak jedině Mig/Mag
Asi jsemto špatně napsal, u Mig Mag se taky rozlišuje mezi trafem a invertorem, jestli to dobře chápu?
Takové rozlišení je nesmyslné. Vždy záleží na konkrétním použití. Budu-li pracovat výhradně v dílně u ponku, stačí mi bohatě třífázový odbočkový transformátorový zdroj, který má navíc jen minimální elektroniku. Pokud ale budu se zdrojem často přejíždět na větším prostoru a zároveň mám požadavek na plynulou regulaci svařovacího proudu a taky na menší hmotnost celého zařízení, pak použiju stroj invertorový.
Jestli bude invertor jedno nebo třífázový závisí od požadovaných rozměrů (tloušťek) svařenců. Samozřejmě pro profi použití potřebujeme zdroj, který je hlavně spolehlivý, protože ho budeme používat ke své obživě. To se samozřejmě projeví i v ceně takové svářečky. Pro "takové to domácí žvýkání" pak stačí bohatě nějaký hobby strojek se všemi svými nectnostmi. Tam se na nějakou životnost, poruchovost či stálost svařovacích parametrů až tak nehledí.
Tenhle rozdíl mezi invertorem a zdrojem chápu. Samozřejmě invertor by byl na manipulaci výhodnější, ale necestuju s tím tak moc, abych čas od času nepřestěhoval něco těžšího.. Jde mi o to, jestli s invertorem (např. Zmíněný jasic 160) budu nebo nebudu schopný
Svařovat tenké plechy jako s jednodušším třífázovým zdrojem. Popř. proč to tak je.? A děkuju za trpělivost se mnou
S každým strojem, který má potřebný rozsah svařovacích parametrů, budete moci svařovat tenké plechy. Ten rozdíl mezi hobby strojky a profi svářečkami je hlavně v komfortu obsluhy, v dobře opakovatelném nastavování svařovacích parametrů, v reakci na kolísání sítě, v zaručeném servisu s potřebnými náhradními díly. Důležitá je i dostupnost a snadná možnost výměny a seřízení hořákové sady, možnost použití většího - a tedy levnějšího - balení přídavných materiálů.
V každém případě se ale musíte rozhodnout sám, protože jen vy znáte své konkrétní podmínky. Všechny rady jsou vždycky "jen hraběcí", protože radilové přece za nic nezodpovídají. A žít s pocitem, že vás někdo schválně, pro svou zábavu, nebo i z nevědomosti, navedl na něco, co nebude správně sloužit, to by bylo k vzteku.
Měl jsem stejné dilema-esab caddy.Nakonec jsem ho nekoupil a to z několika důvodů-pevné připojení kabelů,plastový podavač a celkově plasťák,což může být výhoda váhy na stavbě a v nejvhodnější kombinaci se samoochranným trubičkovým drátem.Pak jsem prošel Třebíčskou čínu a skončil u jasica 160 PRO,tuším model 207.Je bytelný,kvalitní podavač,eurokoncovka,kabely v ceně,fakt jsem nadšen.Byla to komplet koupě s 10kg lahví se směsným plynem Ar+Co2,ventil,manipulační vozík ,celkem za 20tis. uChoboly,mají možnosti slev.Nevařil jsem 10let s Co2 a když,tak jen melouchy domů,ale tak pěkné sváry-fakt supr,což znamená,že to jde fakt plynule vyladit.Má tam dvě výměnné kladky=4síly drátu,já jedu 0,8.
Jen dodám-pro mě je invertor jasná volba-váha,jednofáz x konkurující těžké trafové třífazi,která je sice méně náchylná na nečistoty,ale pokud se má manipulovat s 80kg nebo s 15kg,je to setsakra rozdíl,protože u dvoukĺadky je předpokládám nejpoužívanější délka kabelu 3 nebo 4 m.Já mám tři a lehkou manipulaci.Nehledě nato,že mám využití i na chalupě.Co2 mám privátně na tenké plechy,ale když už jsem investoval,tak ať to zvládne na 100% zatěžovatele i 80-100A .Ještě byl ve výběru pegas multifunkce ovo po vylepšení podavače,ale nákup s 10kg lahví s revizí a pak jen výměny u choboly,ŽÁDNÝ NÁJEM!,a dojem bytelnosti jasica,byla jasná volba.
Protože jsem se zabýval esabem několik týdnů,tak jen doplnim-privátně je dělán na samoochranný trubičkový drát,po přepolování jede plynu.Konstrukčně je dělán na práci mimo dílnu-stavby,montáže,opravy např.zemědělských strojů (tam kde fouká vítr :-)).Výhody váha,jednodušší nastavení-stačí zadat sílu svařovaného materiálu a doladit jen lázeň-to se mi velmi zamlouvalo,jsem sváteční svářeč.Zatím jsem upustil od ochranné trubičky a caddy pro mě ztratil význam.A s obavami z nastavování jsem šel do jasica,kde si nastavím volty,ampéry,výlet drátu,ale ve finále za stejný peníze je někde jinde zpracováním a výbavou.Caddy se mi povedlo najít asi za 15tis.,doporučená cena je nesmysl.
FF napsal(a):
..."trafa" na plechárinu určite nie... ...skús sa poobzerať po strojoch (Třebíčskych zázrakoch :-) GamaStar, PEGAS alebo KITin.
Smiem vedieť, prečo nie trafá na plecharinu? Ono totiž neexistujú len odbočkové poloautomaty... Radšej značkový trafák, než čínsky invertor...
...ja som to pôvodne pochopil tak, že myslí klasické trafo na rutilky...
Proti odbočkovým GMAW mašinám samozrejme nič nemám - sám jeden držiak vlastním.
Editoval FF (05-09-2015 22:16:06)
Tak je to vo fóre "MIG/MAG". Samozrejme na MMA je lepší invertor (ak je kvalitný), ale pri MAGu je to jedno. Chopprov sa vyrába pomerne málo a väčšinou hobby. Priemysel ešte funguje na trafách a asi aj bude ešte nejaký čas.
...nebol som sám, ktorý to tak pochopil:
Honza007 napsal(a):
maracrx napsal(a):
Pokud cceš svářet (respektivě bodovat předpokládám plechařinu na autech) 0,6 plech tak jedině Mig/Mag
...a potom:
maracrx napsal(a):
Asi jsemto špatně napsal, u Mig Mag se taky rozlišuje mezi trafem a invertorem, jestli to dobře chápu?
Editoval FF (06-09-2015 22:06:16)
Pokud jde o invertor mma,mám ho radši než trafo,jen musí mít zatěžovatele na 100% min 80A,jinak se pri 2.5 elektrodě spíše čeká než dělá.U stabilního co2 v dílně by jsem volil trafo třífáz které není tak náchylné na prachové nečistoty,ale při manipulaci jednofáz invertor-je 5x lehčí na stejné parametry,navíc možnost samoochranného trubičkového drátu,což u vyhlídnuteho trafa od alfa in nebylo možné a ani s tou váhou a jen v dílně nemá stejně smysl.Proto jsem volil invertor-na práci kolem domu +dílna- ideál.