SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Já mám na AW 5000 průvlak taky asi 2-3mm utopený.
Pruduch:některé tapy hořákú potažmo hubic takové zkrácení ani neumožňují kvůli kónickému vnitřnímu zahloubení,chce to omrknout konstrukční řešení.Možná to jde,možná taky ne.Některé typy hořáků mají hubice dokonce na šroubení
A nemá delší hubice než průvlak ochrannou funkci? Při stejných délkách nebo vyčnívajícím průvlaku hrozí kontak mezi průvlakem a svařovanou lázní nebo tím co se svařuje. Přeci jen kus železnýho drátu má nějaký odpor a uhoří při kontaktu, to by průvlak asi neudělal a začaly by hořet dráty nebo spoje ve svářečce.
Máte okolí sváru a průvlak okouřený nebo ne? U mne je na průvlaku a i v něm vrstvička černého kouře (sazí) která jde setřít rukou. Drát používám žlutý ESAB.
Ubrousit z hubici z druhé strany, to mě nenapadlo. Nevím jestli to půjde, musím v garáži mrknout. Hubici nasazuji na ten mosazný mezikus, nevím jak se to odborně nazývá. (difuzor?) Na rozšířené části toho mosazného kusu je pružinka, na kterou se hubice nasouvá. Klasika u Telwin, Einhel apod. svářeček. To že bude vyčnívat průvlak z hubice, nad tím neuvažuji, ale přiblížit průvlak k okraji hubice, to by možná zlepšilo sv. vlastnosti stroje. Za vyzkoušení to stojí. O potopení průvlaku do lázně se nebojím, už jsem si zvyknul mít hubici u 0,6mm drátu asi 5mm od materiálu.
charon:v čem svařujete v CO2?To očouzení bývá z nečistot na základním materiálu nebo Přídavném materiálu a čím víc aktivního plynu tím větší očouzení bývá(tolik mé zkušenosti).Co svařuju v mixu dbám na pečlivé očištění svárových ploch(ideálně i ze strany pro kořen) a cca 2cm kolem je očouzení minimální.Drát mám většinou taky Esabáckej většinou 12.50,12.51-57 a teď zrovna 12.63 a navíc jejich skvělej sprej na hubice.
Ládes napsal(a):
...některé tapy hořákú potažmo hubic takové zkrácení ani neumožňují kvůli kónickému vnitřnímu zahloubení,chce to omrknout konstrukční řešení.Možná to jde,možná taky ne.Některé typy hořáků mají hubice dokonce na šroubení
To nerozporuji, nicméně zkrátit klasickou nasazovací Binzel hubici "zezadu" normálně jde, včetně toho sražení hrany aby se dala dobře nasadit. Dělal jsem to několikrát (na soutruhu, ale jde to samozřejmě i pilkou a pilníkem).
Editoval Pruduch (29-08-2015 16:14:30)
Ano varoku, průvlak má být co nejméně utopený, může i lehce vykukovat. Je to z toho důvodu, že od hrany průvlaku se počítá výlet drátu z hubice, tedy ideální vzdálenost hrany průvlaku od svařovaného materiálu. A když je průvlak díky blbé konstrukci hořáku krátký, tak jak píše Pruduch stačí z druhé strany hubici trochu zkrátit. Zepředu by to byla hloupost, protože chromovaný povrch hubice brání usazování kuliček.
Jen pozor, aby průvlak nčouhal moc. Pak se na něm dělají kolem drátu "hovínka", která se mohou utrhnout a spadnout do sváru.
Tak já tu hubici zkusím ubrousit. Děkuji
Ládes: tak tim se to vysvětluje, svařuji v CO2. Díky