SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, jsem začatečník a chtěl bych se poradit jak u svaření co2 udělat hezký pěkně rozlity svár. Prostě jaké pohyby dělat hořákem. Já když svařím tak material sice provařím ale ten svár není moc hezký. Předem děkuji všem za radu.
Nic proti ale jak vysvětlit slepému že ta duha je tak krásná??
Svářet svářet svářet.Prostě nech se zaškolit od někoho kdo to umí ps:odkud jsi ?(já takle zaučoval asi 3 lidi)
Je to síce v Angl. jazyku, ale sú tam i obrázky, ktorým iste porozumieš, pozri i podstránky:
http://www.mig-welding.co.uk/tutorial.htm
Dobrý den, zkusím využít tématu. Našel jsem si konečně snad slušnou firmu. Je to velkofirma, název si raději nechám pro sebe. Dělám tam sice klasickou zámečničinu, protože tam svařují hlavně TIGem, ale občas drobnosti COčkem. Dělám tam od pondělí. Za těch pár dní jsem spokojený. Chtěl bych ale poprosit o radu. Teď budu něco svařovat COčkem, konkrétně jednu konstrukci z U profilů. Jsou to myslím 80mm profily, boční stěna asi 40mm. Profily jsou poskládané na stojato, udělaný určitý tvar, jedná se o podstavec na jedno zařízení. K tomu budou ještě přivařeny jekly 40x40mm. Ten co to boduje, tak nádherně svařuje TIGem, ale COčkem.........
Pobodoval to ve všech rozích, udělal tam hrozně velké body. Jak nyní udělat přes ty velké body pěkný svár? Ve sv. škole jsem se to učil, ale dvě desky, svár třeba 100mm dlouhý, takže body na obou stranách tak moc nevadily. Navíc jsem se snažil vždy stehnout menším svárem, aby se to dalo zalít vrchní krycí vrstvou. Tady budou sváry odhadem 40mm dlouhé a z toho na každé straně asi 10mm bod. Jak na to, aby to nebylo škaredé a udělal trošku dojem? Děkuji
Editoval varok (05-08-2015 18:38:22)
Ty body pokud možno obrousit,nechat tam minimum tak aby se to nehlo a převařit to,ale jestli je to možné a jsou co k čemu tak ty body jen rychle přelítnout.Taky se mi to stává když si hraju s tigem a pak přejdu na mag.Pravidelně si nechám tmavější clonu na kukle,větší citlivost a pomalejší zesvětlení,takže chci něco nastehovat,zmáčknu hořák zjistím že prd vidím,takže první steh bývá nic moc.Když mě to moc sere,tak to odbrousím a stehnu nanovo.
fanda11:Ona každá poloha,způsob přípravy materiálu vyžadují kapku rozdílné parametry i pohyby.Ideálně postupovat pečlivě a plynule.
Editoval Ládes (05-08-2015 18:06:19)
Budou to sváry V, klasicky shora, poloha PA a kouťáky shora, poloha PB. No on má kuklu tu starou papírovou, sklo nevím. TIGem svařuje opravdu moc pěkně, je to starší pán. COčkem tam svařuje více lidí, ale nevím jestli mají papíry. Dnes tam něco svařoval mladík starý jako já, ale sváry............No, raději nebudu komentovat. A toho bych se rád vyvaroval, aby to bylo různě poskákané a samé hrboly. Jsem tam přece jenom nový a chci ukázat, že svařovat trošku umím. TIGa i COčko mají Kemppi. Pak mají ještě menšího TIGa Rilon. Vymlouvají se že to COčko zlobí, ale podle mě to mají špatně seštělované. No zítra to zkusím nějak prubnout. Děkuji
Jestli chcete spolehlivě rozvařit stehy, obecně mít lepší průvar, plynulejší přechod do základního materiálu bez vrubů, lepší překlenutí mezery a ještě udělat pěkný svar, tak svařujte plněným drátem.
Pro PA a PB ideálně s kovovým práškem.
a kvoli tomu aby sa ukazal ano novy zamesnanec mu ho urcite pojdu hned kupit
kemppi ked sa naladi vari dost dobre ale tu je asi najlepsie vzat brusku a trocha hefty prebrusit inak je moznost aj dat trocha menej drotu aby ich viac rozlievalo ale to je zasa o praxi
fanda11 napsal(a):
Dobrý den, jsem začatečník a chtěl bych se poradit jak u svaření co2 udělat hezký pěkně rozlity svár. Prostě jaké pohyby dělat hořákem. Já když svařím tak material sice provařím ale ten svár není moc hezký. Předem děkuji všem za radu.
A typ svářečky ? Jestli je to rukama nebo strojem.Prostě hobby poddimenzovanými svářečkami to takové nikdy nebude.
Jinak stojí za shlédnutí třeba https://www.youtube.com/watch?v=w4RrDeUKcH4
I Profil 300,215A,1mm drát a CO2, Closs 333 MC4
fanda11 napsal(a):
Je to hlavně o nastavení svářečky.
To mluvíte o fandovi11. Ano, ten musí hlavně zkoušet a trénovat.
Moje odpověď byla spíš na varoka. Tam je to buď a nebo.
Buď to bude dobře spasované, stehy vybroušené, vše čisté a svářeč pak udělá kvalitní a zároveň pěkný svar.
Nebo nebude, svářeč to zavaří, ale podle toho to bude vypadat.
A nebo si pomůže trubičkou. Větší proudová intenzita lépe rozvaří stehy, bude lepší průvar, širší oblouk lépe překlene mezeru, svar bude hezčí, ale bude to za dvojnásobnou cenu přídavného materiálu. Jinak ale předem upozorňuji, aby si to nikdo nevysvětloval tak, že lze kašlat na přípravu a spasí ho lepší svařák Prostě si pomůže.
kenz007 napsal(a):
a kvoli tomu aby sa ukazal ano novy zamesnanec mu ho urcite pojdu hned kupit
![]()
kemppi ked sa naladi vari dost dobre ale tu je asi najlepsie vzat brusku a trocha hefty prebrusit inak je moznost aj dat trocha menej drotu aby ich viac rozlievalo ale to je zasa o praxi
S tou trubičkou by měl Varok v práci asi kapku problém.Nejen že by mu zaměstnavatel nekoupil daleko dražší přídavný materiál,ale pochybuju že by přikoupili i potřebné kladky-vím co mě stály na Fronika.Na Kemppinu je to v podstatě stejná suma.
...keď už spomínate tie kladky - koľko to stojí na takého "Froníka", alebo "Kempinu" - totiž - práve dnes mi prišli kladky na trubičkový drôt na ForMIG 289 (štvorkladka):
-0,9mm & 1,0mm: 19,20€ (9,60€ / 1ks)
-1,0mm & 1,2mm: 21,60€ (10,80€ / 1ks)
...toto je jeden moment keď závidím "dvojkladkárom", potom pri prehadzovaní kladiek a... ...potom už nikdy! :-D
Editoval FF (06-08-2015 22:33:02)
Dobrý den. Nakonec jsem ze sebe vydal asi maximum, ale.........?
Už vím co mysleli tím, že je svářečka dojebaná. neměli na mysli asi přímo projevy svářečky jako takové, ale je dost dobitý hořák, takže to bylo dost utrpení. Ta pružinka na které má držet hubice mi připadá, že je stočená z normálního drátu, určitě to není originál. Tudíž nejde pořádně hubice nasadit a pořád uhýbá na stranu a padá z hořáku dolů. Co znám trošku Kemppi z minulosti, tak mě opět tahle značka nezklamala a svařuje to docela pěkně. měli to i pro mě dost divně nastavené, tak jsem poladil a svařoval. Ty stehy se nakonec podařilo přelít svarem a nebylo to moc poznat. Naštěstí to neměli moc pěkně slícované a mělo se to nakonec obrousit, takže pěkný vzhled svaru jsem nakonec řešil zbytečně. Na kěkterých spojích byl úskok vice než milimetr, takže to moc pěkně obrousit nešlo, ale to už jako svářeč a brusič neřeším. Všem děkuji za rady
Dobrý den.
Při svařování to někdy jde v pohodě, jindy prská (poladěná svářečka Einhell BT-GW 150). Podezřívám průvlak, 0,8mm, benzel. Výměna průvlaku pomohla, ale na krátko.
1) Jak dlouho vám vydrží průvlak?
2) Co udělat pro delší životnost průvlaku?
3) Kolem sváru a někdy i přes něj je kouřoy povlak, je to normální a nebo to chce víc CO2, či něco jiného?
já u starý gude 155 vždy průvlak ještě ve svěráku přitáhnu (s citem) až je drát v průvlaku fakt na těsno (nesmí ho svírat) a jde to sakra znát , to mám vyzkoušený...
Sakra, chlapi, copak neznáte význam průvlaku? Je to místo, kde se dostává do přídavného materiálu svařovací proud (napětí). Tedy požadavkem je co nejdokonalejší dotyk drátu a vnitřního prostoru průvlaku na co největší ploše. Proto se musí díra v průvlaku vyrábět protlačováním a nikdy vrtáním! Nějakým podivným stlačením průvlaku zajistím v té válcové díře co? Nic, naopak zhorším podmínky průchodu proudu.
Když kupujete průvlaky vždy každý z nich kontrolujte hned v prodejně na rozměr. Je zcela běžné, že je mají pomíchané a nějaká kontrola je nebere. Kupujte raději průvlaky z materiálu CuCrZr, které mají až dvojnásobnou životnost oproti průvlakům z CuCr a mnohonásobnou proti průvlakům z Cu. Na značce až tak moc nezáleží. Délku průvlaků používejte takovou, aby byl průvlak zároveň s okrajem hubice, maximálně 1 mm pod hranou. Při utopeném průvlaku pak máte snahu držet delší výlet drátu z průvlaku (abyste před hubicí aspoň něco viděli) se všemi důsledky na kvalitu i vzhled sváru.
Smysl pruvlaku znam, asi kupuji pruvlaky co maj vetsi vuli nez ma byt (nepopiram a uz nejaky cas planuju zmenu obchodu :-) )..nic nevrtam, v mem pripade mi funguje to priskrceni, uznavam chaluparsky reseni a urcite v ocich profi spatne..nikomu to reseni nenutim, jen osobni zkusenost
Jinak pruvlak mam cca 1mm utopeny..
Ps: diky za doporuceni typu pruvlaku, zkusim a beru na vedomi rad zkusenych!
Editoval jonky (28-08-2015 12:08:47)
Pokud se někdo zajímá o průvlaky které opravdu hodně vydrží, jsou to ty ze slitiny stříbra - tady je tip s výsledky testování: http://www.superiorconsumables.com/welding-trials.asp
Franku, bohužel nikde není k nalezení nějaký praktický výstup o průmyslovém využití CuAg průvlaků. Skoro mám dojem, že ty pokusy z doporučené stránky, neměly reálný výstup. Jedna věc je vyčíslit úsporu kusů průvlaků, druhá je zavedení do praxe. Pokud to nepřinese významnou finanční úsporu tak bude ten rozběh velice pomalý. Něco velice podobného jsem v AUTOMOTIVE zažil při testech keramických hubic na hořácích DINSE ve firemní svařovací laboratoři v Německu. Životnost byla minimálně desetinásobná, jenže cena oproti chromovaným Cu hubicím skoro dvacetinásobná. Navíc dodávky nebyly zcela stabilní. Přesto bylo jedno robotizované hnízdo ve výrobě osazeno novými hubicemi a půl roku se sledovaly výsledky. Závěr byl jednoznačný - nepoužívat. Ono stačilo malinko brnknout o cokoliv ve stanici a z keramiky byla hromádka střepin. Přesto se ale řešení našlo a dokonce u nás, v ČR. Jedna zdejší firma nám začala dodávat keramický nástřik ve spreji. Vlastnosti byly jen o málo horší než keramika a cena nástřiku byla pod 10 Kč na jednu hubici.
Jirkati, já vím, já nemohu hodnotit celkové úspory. Pouze z nedávné praxe dávám tip. Používali jsme ty CuAg průvlaky ve firmě a nesledoval jsem ani tak ceny, ale přínos a pohodlí pro svařeče. (mj. ty rozdíly v ceně nejsou až tak zásadní). Vydržely několikanásobně déle a s daleko menšími trablemi se zapékáním ap, nežli obyčejné Cu průvlaky z dezoxidované Cu. Zkoušeli jsme i ty CuCrZr, ty jsou také velmi dobré, ale jednoznačně lepší výsledky při 8hodinovém svařování proudy kolem 400A měly ty CuAg.
Ještě jeden osobní tip k těm hubicím: nejednalo se o robotizované pracoviště, ale když jsem ještě pracoval jako svařeč, přišel jsem na nápad nastříkat vnitřek hubice žáruvzdorným silikonovým nástřikem. Ihned se toto řešení osvědčilo a používali to všichni MIG svařeči v oné firmě. Životnost hubic takto ošetřených se dramaticky zvýšila a rostřik neulpíval na povrchu a pokud ano, šel lehce odstranit. Čas od času bylo nutno nástřik obnovit. http://www.hytechsales.com/prod2402.html A ještě mi firma dala odměnu...
Editoval Frank (28-08-2015 14:21:48)
Díky za reakce, kvalita průvlaku je sakra znát. Zkusil jsem fígl s utažením ve svěráku (díky Jonky) a průvlak který jen prskal najednou začal vařit.
Je pravdou, že na materiál průvlaku jsem se v obchodě neptal, odkontroloval jsem otvor a šel. A podle eshopu si na to ani nehrají, http://svarecskepotreby.cz/pruvlaky.html, http://www.kondor.cz/pruvlaky/c-1755/, http://profi.idama.cz/svareci-potreby/p … ni/?page=4
Kde nakupujete v Praze, nejlépe Praha 10?
Charon napsal(a):
Zkusil jsem fígl s utažením ve svěráku (díky Jonky) a průvlak který jen prskal najednou začal vařit.
To vám věřím. Vše závisí na dobrém kontaktu průvlaku s procházejícím drátem a jakákoliv nadměrná vůle způsobuje nedokonalý kontakt, jiskření a připékání drátu v průvlaku a tím změnu rychlosti podávání drátu, cukání a prskání...
Jirkati: Dobrý den, jak jste psal, že by měl být průvlak zároveň s hranou hubice, popř. 1mm utopený, co když mi to nevychází ani tak? Mám svářečku Telwin Bimax 4.195, ale předělanou na eurohořák. Je to ale normální hořák, možná trošku atyp MB14, ale takové v praxi běžně vídám u menších typů svářeček, pouze vzhledově se trošku liší. Tam ať koupím průvlak s dlouhým závitem, tak je průvlak utopený asi 5mm, možná i více. Když dám průvlak s krátkým závitem, tak je taky utopený docela dost, odhadem 3mm. Jiný typ průvlaku jsem zatím nesehnal. Takže kde je chyba? Brousit hubici moc nechci, zkušenosti jsou takové, že se potom na obroušený okraj hubice hodně lepí kuličky ze svařování a jdou odstranit jen velice těžko. Tak jak to tedy je?
na netu jsem se dokonce díval, třeba na videoklipy na youtube a tam mají kolikrát dokonce průvlak ještě před hubici, asi 3mm vykukuje.
A co hubici zkrátit z druhý strany?