SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Mam technicky dotaz. Mam vice kusu tlakovych lahvi. Davno po tlakovkach. Vetsinou klasickych od hasicaku 8kilovych a jednu lahev od acetylenu.
Nechci a ani je plnit nebudu . vsechny jsou prazdne ventily mam vysroubovany naplno. A ted potrebuji vsechny lahve prepulit. V mem pripade flexou. Tudiz dotaz zda me neceka nejake nemile prekvapko?? lahve jsou jak jsem psal uz dlouhou dobu otevreny ale nez neco udelam radsi se zeptam. Lahev od acetylenu . no tu mozna vynecham :-)
Ty hasicáky klidně přefikni (běžně to tak dělám) ale tu acetylenovou bych neřezal a to ani při naplnění inertním plynem.Možná po vyšroubování ventilu a vymlácení a vysypání výplně zpusobem který vyloučí vznik jisker a pak naplnění inertním plynem by se o tom dalo uvažovat(během řezání inertní plyn stále doplňovat). Toto není návod jen uvaha!!!
No prave ze acetylenovou necham bejt. Az tak akutne ji nepotrebuji. Nicmene moc dekuji za info.
S tou acetylénovou lahví je to trochu složitější. Pórovitá hmota ve tvaru mikrokuliček je nasáknutá acetonem (cca 16 l), ve kterém se onen acetylén rozpouští. Dostat tu hmotu z lahve je docela horor, viděl jsem kdysi v Technoplynu v Brně jak vyprazdňují lahve po "zahoření". Měli na to řadu strojně ovládaných nástrojů, kterými odvrtávali obsah, průběžně vyfukovaný tlakovým vzduchem. A bezpečnostní opatření byla docela vydatná. Lahve s propadlou tlakovkou řezali pomaluběžnou pilou pod vodou a obsluha pily byla hodně daleko za snad 100 mm tlustou stěnou z plexi.
Takže rozhodně doma neřezat i když tu už někdo kdysi psal, že to někde v kovošrotu řezali normální rámovou pilou.
No dobrodruh sice jsem :-) ale lahev od acetylenu rezat nebudu. No ale videt jak zahorelou lahev vyprazdnuji by mohlo byt zajimavi.
Z acetylenu mam dost respekt. Staci kdyz sem si sem tam pichnul horakem do lazne .
Nevím, jak moc to je pórovité. Ale pokud by šlo přes celou láhev, třeba otvorem po vyšroubovaném ventilu , prostrčit ocelovou trubku, aby končila až na dnu láhve a potom to profukovat tlakovým vzduchem tak pár hodin, tak by se měl veškerý aceton odpařit. Poznalo by se to podle toho, že na začátku toho profukování by se láhev odpařováním toho acetonu dost prudce ochladila.
Kromě toho aceton je rozpustný ve vodě, takže by to mělo jít ještě i vodou.
Radime tam asi není díra až ke dnu. Ta láhev se při plnění tou kuličkovitou hmotou dokonce vibruje. V lahvi není ani kapka acetonu, ten je pouze jako mikrovrstvička na povrchu těch mikrokuliček. Ta plocha pro rozpouštění acetylenu je pak obrovská.
jirkati napsal(a):
Radime tam asi není díra až ke dnu. Ta láhev se při plnění tou kuličkovitou hmotou dokonce vibruje. V lahvi není ani kapka acetonu, ten je pouze jako mikrovrstvička na povrchu těch mikrokuliček. Ta plocha pro rozpouštění acetylenu je pak obrovská.
Je otázka, jak moc ta vrstvička acetonu na povrchu hlinky drží a tedy jak moc by šla tím vzduchem vyfoukat. Nebo rozpustit ve vodě.
Takže lepší možnost by asi byla na nějakou ocelovou tyčku třeba z betonářské oceli navařit něco jako zemní vrták a tu hlinku přes otvor po ventilu prostě vyvrtat.
Každý rozumný člověk od něčeho takového dá okamžitě ruce pryč, což ostatně udělal i tazatel, tak nevidím důvod to zde dále řešit. Toto jsou jedině návody na cestu do pekel. Jole.
Ale za beztlaku tam acetylen není a uzavřený aceton bez přístupu vzduchu nemá co udělat .
bobobo napsal(a):
Ale za beztlaku tam acetylen není a uzavřený aceton bez přístupu vzduchu nemá co udělat .
Teorie je to pěkná ale acetylenu tam vždy drtek zbyde a vhledem k jeho rozsahu výbušnosti a tomu že se tam při řezání kyslík (vzduch) na 100% dostane bych do tohohle rizika nešel,krom toho tam bude i dostatěčná teplota díky řezání.Však si zkus naplnit malý kelímek od hořčice směsí acetylenu a vzduchu(kyslíku) a na volném prostranství to zapal je to šleha že si kde kdo stříkne do trenek.
No, mít to doma já (ale já sem dobrodruh-magor), tak to napustím vodou a pak po tejdnu opatrně vyvrtámu dna díru, pokud bude vytékat voda, jakože by měla, tak bájo.... vypláchu několikrát, zacpu díru, napustím vodou a řežu
Acetylen NENÍ výbušný . Je to hořlavina jako každá jiná .
Uhelný prach, nebo mouka také nejsou výbušné, jen hořlavé. Přesto ve směsi se vzduchem vytvoří výbušnou směs. Výbuch uhelného prachu kdysi zlikvidoval kus teplárny Brno.
Ach jo , ale nejdříve musíš mít tu kvedlačku . Právě , že hořlavin jsou tisíce , přesto nehoří .
Přehlédl jsem, místo acetylen jsem přečetl aceton. Acetylen výbušný je. Proto je uchováván v lahvi rozpuštěný v acetonu a ne jeko stlačený plyn. Ach jo.
bobobo napsal(a):
Acetylen NENÍ výbušný . Je to hořlavina jako každá jiná .
Že není výbušný to jsi mě opravdu rozesmál .
Ano Acetylen výbušnina není o tom žádná ovšem má největší (nebo určitě jeden z největších rozsahů) výbušnosti při namíchání s příslušným okysličovadlem.Pokud by jsi vše dělal v atmosféře která neobsahuje okysličovadlo pak by to problém nebyl.
Trochu si to nastuduj a neblamuj sebe a okolí . Nevidím důvod nepřeříznout ji rámovkou s funkční pumpou chlazení na volném prostranství .
Tak ať už se nedohadujete: Výbušnina je látka, která je primárně určená k tomu, aby při své iniciaci (spousta je nehořlavých - např semtex) vytvořila co nejrychleji co největší množství plynů - trhací princip. To, o čem se tu dohadujete je to, že s kyslíkem v určitém poměru bouchne pomalu cokoli, cose nechá snadno zapálit a není to o tom prachu/plynu, je to o tom, že kyslít najednou se může vázat s něčím - proto např je výbušný moučný prach. Takže prostě jakékoli páry hořlavého rozpouštědla budou při určité koncentraci výbušné. Tady se není o čem hádat, tohle je prostě fakt.
Popisuješ to správně . A jelikož se při řezání "prázdné" lahve může z řezu uvolnit tak jen trochu par acetonu , když bude řez pod chlazením , tak ni to . No a jelikož se většinou na volném prostranství vzduch pohybuje , tak se nemá co stát . Právě proto se nemůže nijako obsah uvnitř vznítit , jelikož kyslíku nám chybuje ..... Je fakt , že v Semtíně , kde jsem 6let pracoval , to za mé přítomnosti ani nebouchlo . Až jsem odešel ... (=
Viz "Linde Vítkovice
Sběr a úprava vyřazených acetylénových lahví"
6. Stručný popis technického a technologického řešení záměru
Záměr – činnost je vymezena sběrem vyřazených acetylenových lahví, jejich dovozem, skladováním na vymezených nezastřešených plochách ve svazcích (kovových paketovacích koších), v úpravě láhve* , a následným dělením - rozřezáním autogenem na dvě části, skladováním rozřezaných lahví a periodickým odvozem tohoto odpadu k dalšímu materiálovému využití (předání oprávněné osobě).
*Úprava láhve zahrnuje vypuštění zbytkového plynu zpět do výroby, vyšroubování ventilu, vyjmutí sítka a zátky z hrdla lahve a odvětrání láhve (po dobu min. 3 měsíců).
Takže co sem říkal předtím? napustit vodou, a vem na to klidně flexu
No, nedělejte to prosím, do šrotu Vám to nevezmou, vevnitř je něco jako tvárnice, opravdu to nestojí za to riziko a pro těch pár kaček....acetylen je neřád.
Ja vyrazene lahve do srotu nemam. Lahev rezat nebudu i kdyz je ventil otevren hooodne dlouho.Sice pracuji s vecma co delaji bum ale lahev necham tak jak je a az si pojedu pro eldy tak ji odevzdam v artweldu..mam jich dost od hasicaku. Nicmene vsem moc diky za info.
No někde je v pohodě ve šrotu berou.