SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Ale, kdo by to byl řekl
Ještě bych se chtěl zeptat:
Budu dělat redukci z 380 na 220-bude to pracovat venku,takže mám tam dát proudový chránič nebo ne (jistič tam určitě bude,asi 16A)
Máte s tím případně někdo zkušenosti?
Díky moc
Kühtreiber 150 TIG LA napsal(a):
Velmi všem děkuji za cenné zkušenosti a rady.
Již jsem uvažoval o redukci z 380V na 220V, ale nevím jak to zapojit-nulák je jasný, nicméně ty tři fáze mi dělají starosti-kterou vybrat? nechci si hned svůj stroj odepsat, ale zároveň zásuvky jsou daleko. Asi nejdříve zkusím sehnat ten kabel 3 x 2,5 mm2, tak snad to nebude tak drahé. Jinak Omicron tu redukci vyrábí, jenže za tolik peněz, že si to asi každý radši udělá sám.
Kdybyste někdo měli zkušenosti s touto redukcí, tak mi prosím o tom napište.
Díky
Tak si kup original , ked vyrabaju tu redukciu a nie podomacky proti bezpecnosti . . .
Kühtreiber 150 TIG LA napsal(a):
Ještě bych se chtěl zeptat:
Budu dělat redukci z 380 na 220-bude to pracovat venku,takže mám tam dát proudový chránič nebo ne (jistič tam určitě bude,asi 16A)
Máte s tím případně někdo zkušenosti?
Díky moc
kazda zasuvka ktora je vo vonkajsom prostredi by mala byt chranena prudovym chranicom,otazne je ked to chces takto vsetko podla noriem ci sa to este oplati doma vyrabat
Podle ČSN 33 2130 ed. 2 článek 5.3.11 všechny zásuvky, i ve vnitřním prostředí, musí být chráněné proudovým chráničem.
Proudový chránič je vždy velké PLUS
Zdenek11 napsal(a):
Podle ČSN 33 2130 ed. 2 článek 5.3.11 všechny zásuvky, i ve vnitřním prostředí, musí být chráněné proudovým chráničem.
to fakt ??? chranic je velke plus pokial je vsetko ok a pokial vsetko pracuje ako ma,minuly tyzden montaz klimy a stale vyhadzoval prudovy chranic...konzultacia s dodavatelom klimy je to vyrobene podla "inej" normy takze nakoniec nesla klima cez prudovy len cez klasicky istic problem vyrieseny
Neznám žádnou "jinou normu", podle které by měl jít proud jinou cestou, než mezi fází a nulou. Výjimky pro proudové chrániče sice jsou, ale určitě mezi ně nepatří běžné komerční klimatizace.
Pokud chránič padá při spouštění motoru, většinou se to dá vyřešit použitím zpožděného nebo selektivního typu.
Editoval Zdenek11 (23-08-2015 21:53:35)
Zdravim. Nejsem elektrikar ale pro stroje kde jsou potreba vetsi vstupni filtry (treba u frekvencnich menicu) se pouzivaji chranice s vyssim vypinacim proudem, tusim ze 0.3A namisto 0.03A protoze filtry neco malo probijeji do zemaku, ale jak rikam nejsem elektrikar,snad to neni blabol
doteraz poznam x-pripadov pri ktorych chranic robil "zbytocny" problem (a to i pri novoinstalaciach) ale zatial ani jeden kedy niekomu realne zachranil zivot...netvrdim ze nemaju zmysel samozrejme su velkou plus v ochrane zdravia no ked uz sa niekto chce zabit a hodeny fen do vane mu neprinesie vytuzenu ulavu zvoli iny sposob najvacsia blbost je jeden chranic na viac okruhov (cely byt) roby sa to z ekonomickeho hladiska ale hladat potom kde je zavada trva o to dlhsie,pri praci na stavbach popripade v roznych dielnach ma podla mna najvacsi prinos
drDrago napsal(a):
Zdravim. Nejsem elektrikar ale pro stroje kde jsou potreba vetsi vstupni filtry (treba u frekvencnich menicu) se pouzivaji chranice s vyssim vypinacim proudem, tusim ze 0.3A namisto 0.03A protoze filtry neco malo probijeji do zemaku, ale jak rikam nejsem elektrikar,snad to neni blabol
Máte v podstatě pravdu, ale bavíme se o běžných zásuvkových okruzích 16A pro připojení mobilních spotřebičů. Pro pevně připojené stroje chrániče být nemusí vůbec. Ale dnes jsou běžné i chrániče 30mA přímo určené pro připojení právě filtrů s kapacitami proti zemi. Chrániče s vybavovacím proudem 300mA neslouží jako ochrana proti dotyku, ale třeba proti požáru. Ve většině případů nezbytně nutné nejsou.
Editoval Zdenek11 (24-08-2015 16:57:34)
pavol.sk napsal(a):
doteraz poznam x-pripadov pri ktorych chranic robil "zbytocny" problem (a to i pri novoinstalaciach) ale zatial ani jeden kedy niekomu realne zachranil zivot...netvrdim ze nemaju zmysel samozrejme su velkou plus v ochrane zdravia no ked uz sa niekto chce zabit a hodeny fen do vane mu neprinesie vytuzenu ulavu zvoli iny sposob najvacsia blbost je jeden chranic na viac okruhov (cely byt) roby sa to z ekonomickeho hladiska ale hladat potom kde je zavada trva o to dlhsie,pri praci na stavbach popripade v roznych dielnach ma podla mna najvacsi prinos
Ve světě jsou instalovány snad miliony proudových chráničů a fungují bez problému. Pokud ho nějaký spotřebič vyhazuje, je někde chyba. Všechny mobilní spotřebiče s certifikací CE musí být kompatibilní s ochranou proudovými chrániči. Je dobré používat chrániče se zpožděním, 10ms. Jsou ale dražší.
Celý byt na jeden chránič je dnes už víceméně zoufalost, jejich cena zase tak závratná není. Koneckonců to i norma zakazuje, nicméně je to stále tolerováno.
V případě, že zapomenete dát záslepku a zvídavé dítě se snaží v koupelně nebo kdekoliv jinde na dlažbě strčit do zásuvky maminčinu pletací jehlici, budete rád, že tam prouďák máte. Eventuální následky za tu tisícovku opravdu nestojí.
Editoval Zdenek11 (25-08-2015 08:03:26)
no mali by byt kompatibilne s prudovym chranicom to hej prax ale byva casto uplne ina,podla mna je tie blbost davat cely byt na jeden prudovy chranic ale o tom rozhoduje investor...normalny istic 3,30/3,50 chranic 33/35 eur pri rekonstrukcich bytovych jadier je toto velmi tazko vysvetlit majitelovy ybtu preco je to tak drahe a preco to tam musi byt,hentie zasuvky kde sa da do jednej dierky nieco vopchat pouzivam len ako stale obsadene napriklad,elektricka rura,umyvacka,iskra pre plyn sporak a podobne proste kde sa spotrebic raz zasunie a je to tam strcene celu jeho zivotnost inac uz vsetky maju zaklopky,kamaratovy do dielne montoval zasuvky take srandovne kocky stale nadava ze sa do nich neda vidlica ani zasunut...take su bezpecne
...ja mám celý byt (v RD) na trojfázovom prúdovom chrániči 3x400V 30mA s oneskorením G (maximálne možné oneskorenie prípustné na ochranu pri priamom dotyku) a na vstupe RD mám predradený ďalší prúdový chránič tzv. protipožiarny 3x400V 300mA s oneskorením S (selektívny) a ešte mi to nikdy (10 rokov) nevyplo (samozrejme test funguje a aj superdrahý revízakov digitálny merák s možnosťou simulovania chybových prúdov potvrdil, že sú OK, tzn. pri 30mA 100mS, ten "géčkový") - maximálne mi občas vyhodí hlavný istič 3x400V 25B na ulici pri "hodinách" keď zváram na ForMIGu 289 na 12. stupeň... ...na 11. a nižší mi nevyhodilo nikdy nič. ...a to mám zásuvke 3x400V predradený istič 3x400V 20C a s tým to ani nehne (SW na výpočet mi hlásil, že selektivita nebude pri tejto kombináci + prierezov a vzdialeností zaručená a mal pravdu, ale dával som maximum, čo sa dalo)...
...a do tej elektromerovej skrine mi 25A "céčko" nechceli povoliť - a to som zaň vyhodil kedysi okolo 600,-Sk (sv.ne!)...
Editoval FF (24-08-2015 23:26:25)
pri hodinach mozu byt len b-ckove istice,ked menia hodiny prehadzuju aj istice (ako kde) a tam nastavaju dalsie problemy,povodne stare deony vymenia za klasicke istice zrazu sa na dvore a v dielniach neda rozbehnut polka strojov,ludia nechapu ako je to mozne a preco sa to behom 15 minut neda odstranit...na garazi mam 50ku deon delime si ho 4ja elektrika ide vzdy deleno4,jeden z dedkov tam prevadzkuje "zvlastne zariadenia" takze casom tento deon dosluzil teraz vyhodi skor ako 32ka trojca takze ma caka jeho vymena ked som zistil cenu tak ma skoro obratilo,uz sa tesim ako budem dedkom vysvetlovat ze to treba menit a preco je to take drahe
Já mám také starý Deon ale ještě jeden náhradní mi leží doma v záloze. Nedám na něj dopustit.
Malý dotaz: Co má společného proudový chránič a invertor na dlouhém prodlužováku?
Editoval HonzaKovo (25-08-2015 18:20:58)
Byl tam dotaz, tuším č.27, tak se to dolaďovalo. Je nějaký problém?
Editoval Zdenek11 (25-08-2015 18:37:18)
Britt napsal(a):
Já mám také starý Deon ale ještě jeden náhradní mi leží doma v záloze. Nedám na něj dopustit.
Pokud máš starý typ jističe u elektroměru, tak dokud se nerozbije, je to v pohodě, v případě výměny budou rozvodné závody chtít, aby byl použit nový typ, takže náhradní kus už Ti nepomůže.
Co je to Deon? Nejsou to ty jističe, co se šroubují místo klasických porcelánových tavných pojistek?
Editoval Radim (26-08-2015 10:24:10)
Deon je taková bakelitová krabice od bot.
Deon je spisovatel. Deion je výkonový jistič nebo vypínač s deionizačními komorami.
VašekP napsal(a):
Britt napsal(a):
Pokud máš starý typ jističe u elektroměru, tak dokud se nerozbije, je to v pohodě, v případě výměny budou rozvodné závody chtít, aby byl použit nový typ, takže náhradní kus už Ti nepomůže.
Nestraš
Editoval Britt (26-08-2015 15:32:50)
Nestraším, takové jsou podmínky všech distributorů v současnosti. Při výměně jističe za poškozený musí být použit nový typ se zkratovou odolností min. 10kA a barevným označením proudové hodnoty (barevná páčka).
Stránky: 1 2